Thursday, March 18, 2010

Rafiq..again!

Salam..

Tengah hari tadi pegi check-up rafiq for 8 months..
alhamdulillah...semua ok..maksud aku dari segi perkembangan dia la. Paed cakap, semua ok..dan semuanya hampir sama mcm last month. Tak perlu la state here eh..eheh..

pasal rafiq. samala cam last moth..
  • bawak walker cam ribut, semua benda nak langgar
  • takleh lepa, kalau duk combat atas lantai semua benda capai masuk mulut!
  • pantang tengok extension/benda2 berwayar akan ditarik2 sampai tercabut..ganaz nih!
  • bab makan, alhamdulillah semua dia leh terima kecuali aku letak kentang la..dia akan slow skit menelan. ehehe
  • bila aku pakai tudung menangis nak ikut *dah tahu pakai tudung tanda nak g jalan*
  • if anta kat mamact, dah pandai nangis takmo pegi..nak ikut aku jugak!
  • if dah boring..berdepang tangn angkat 2 2 tangan suh angkat..
  • suka isap ibu jari kaki * nak adik ke? nanti ye..tunggu rafiq leh jalan & cebuk sendiri*
oh ya, rafiq baru kene excema..nanti aku cite pasal ni plak. abis kulit dia gatal2. masa mula2 kena, sampai ke muka naik bijik2 merah..paed dah bagi ubat td..sekali ngan losyen. sian tgk dia duk garuk2..huhuhu

Haa..yg ni belum dipublish lagi nih...rafiq dah boleh panggil one word yang buat laki aku kembang kempis...

"Abah Abah Abah Abah...."
it's loud n clear! terkujat den..rasa cam terharu pon ade..dah besar dah anak aku..uhuhuhu

bila nak panggil "Ibu Ibu Ibu" plak rafiq?? haihh..lambat lagi la gamaknye ni..sbb org cakap if bahasakan diri mama..anak senang dpat n senang nak sebut..takpela, kang dah besar skit leh la tu sebut ibu *ayat amek ati*

Ini gambar ngah hari tadi...mata rafiq dah stim tu..nak tido..eheheh
wif his feveret Paed , Dr Amdan


malam tadi dia tengok je aku pakai tudung..terus dtg kat aku..sekali aku buli dia..wehehhehe..padan muko..


Sila terliur la ye..hubby aku kan baru balik dari terengganu. haruss ade kepok lekor..nyum2..jemput makang..ngeeee...

daa....:-)

18 comments:

MamaCira said...

amboi!
kopok lekor terengganu mmg aku x bleh lupa!
walaupun dah 2 tahun berlalu
kesedapannya masih terasa..
ekekeke..
over!

TAHNIAH RAFIQ!
dah pandai sebut ABAH yer??
ala rose.. jap lagi dia sebut la 'bu..bu..' pulaks..
(ayat memujuk.. ngee)

perkembangan cira aku update isnin ni
lepas check up..
x banyak sgt berkembang pun bulan ni
semakin ganas dan notty jer.. hehe..

Ena said...

a'a dah besar dah rafiq upernyer..

rase nak nanges pun ader kan bile dengar anak dah leh panggil salah saorg dr kita..
ena dulu umor 7 bulan dah leh panggil ummi.. wa bangga gile time tu.. terus nanges.. terharu weiyh..

kopok lekur tu memg buat ena rase laparrrrrr..

aLyNnZ said...

aduss..keliur tgk kepok lekor tuu..
hehe..tu br 8 bln try tgk klau dh sethn lg bnyk akalnyer..hero lar katakn..perkembangan rafiq sama dgn danish..rupenyer bdk2 kecik mmg gituhh..

pandainyer rafiq panggil abah..
danish yg dh sethn hanya pandai ckp te..te..te..bole lar dr xckp langsung kan?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alalala..sian Rafiq kena buli..
Hehehehe.. :)

Qis pon suka gak mencapai segala wayar2..tarik2 pastu masuk mulot...

Kepok lekor ganu mmg tiada tandingan..sedap ooo...Cousin lily ada kawin ngan org ganu..klu blk kg x pernah ketinggalan kepok lekor...

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

gud boy rafiq!!xsbr nk tgk darwisy punya kebolehan plk..hehe

nek walker cm ribut tu bahaya dong!!!hati2 ya!haha

Intan said...

Waaa seronok lah abah rafiq ye...gud boy! Me pon sama, arissa dok panggil daddy dia dulu...hu hu.

He he...kesian rafiq spi kena buli ngan mummy dia pakai tudung ye...he he :D

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

laini::
ko g terengganu ke 2 tahun lalu?

thanx auntie..rafiq takleh cebut ibu lagi. cebab tu ibu cedih..uhuhuhuk

cepat update..kang nak bace. pastu copy n paste sbb depa ni same sajork.

betul la laini, membuas mengganas semua me me me la bagi kat depa. penat dah mule terasa weh nak kejar depa!

ena,
hehe..dah besor dah
mmg terharu sgt2 mek na. mule2 tu cam tak caya. betul ke rafiq ni? then sy rekod dalam hp, betul la..dia sebut abah aaabahh aabahh!

kang balik ganu leh la makang kepok mek na..sekawoh besor leh makang..agaga

alin,
sila terliur..hahahha
tula dianye..kang lagi besor lagi byk akalnye. hehe. kang tak menang mulut la nak bising2 suh dia stop buat itu ini..haihh..rasa cam dah terbayang bersilat2 depan budak nih..ahaha

takpe alin, slow2..lain budak lain perkembangannya..so jgn samakan/bezakan anak kita ngan anak org lain..:-)

lily,
kene buli sebab pantang tgk sy pakai tudung. senyum cam kerang busuk nak ikut.hehe

kdg2 seriau gak kan bila bab2 wayar ni. takut kene karen ke ape..

kepok lekor terbaik wok..eheh bes2

fiza,
sabar fiza..n tungguula dia mengganas nanti..tak menang tangan dibuatnya

mmg kdg2 cam nak terbalik bila dia langgar meja or besi buaian dia..abis camtu tu fiza, kang kita ikat dia cam tak bebas ..adui..dalam dilema tol..

intan,
mula2 cam sedih nape tak panggil ibu dulu kan, then realize dat its better than nothing rite..

biarla dia panggil mana2 dulu janji dia dah boleh keluarkan his 1st word loud n clear. im touching!
mmg bes kan buli anak..ahahah

Dee said...

kalo ibu tu mmg lambat sket rose..silap2..dia panggil rose 'abu' mcm anak cousin dee..dh 3 tahun pun masih panggil ibu dia 'abu'..hehehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak dee..masa mula2 dulu sy dah tahu dah sure anak nanti susah nak panggil ibu..

if mama cepat sikit kan..

pastu mmg dah pasang niat nak dipanggil ibu..so go on jela..ehehhe

"pak abu..tutup sikit mulutnya..nanti masuk lalat." (dialog pendekar bujang lapok) aaggaga

Mimie Fazira said...

rose : berat rafiq berapa .... dr last month punye checkup gain byk tak ?

keropok lekor tuuu .... sedap sungguh ... yg terengganu punya sedapkan ... tak sama yg jual kat sini .

MOMMY NADIA said...

Rose..
Rafiq check kat mane??
best nye tgk kepok lekor tuh..terliur seh!!
Rpse Trg kt mane..??Nadia kt K.trg -- kt Muzium Trg..:)

Siti said...

hehehe...balik ganu hari tu siti belasah kopok lekor sikit nye byk..puas hati dpt mkn..

hajarus said...

cian rafiq ibu buli rafiq pakai tudung ekkk...

kopok lekor ganu sedap kan rose.. mabeles...ikannyer memang terase.. setengah2 tempat tu kopok lekornyer lebih tepung dr ikan...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mimie::
berat rafiq dah 9kg. naik 200gm..alhamdulillah..:-)
ye mimie, kang mai ganu lagi leh la makan byok2..eeheh

nadia::
check dia kat Klinik Pakar Pediatrik Adek..sini ok sbb mmg khas utk kanak2 kan..so doc lebih tau pasal kanak2..:-)

ooo..org losong la ni? losong feri ke?

kita kat pasir panjang, kg. bukit depu..:-)

siti::
hoho, bagus siti..belasah jgn tak belasah!

hajar::
hahaah, bes oo buli dia. siap marah bentak2..dia tak suke tudung tuh!

ye hajar, bess hingga menjilat jari..:-)

chugie said...

huhu..syok tengok kopok leko tu rose.. emm rafiq dah makin lasak ye?

nape ler anak akan dpt sebut nama ayahnye dulu ye? fatin pun same.. sebut 'ayah' dulu..

MOMMY NADIA said...

ooo..kt area mane paed tu..nadia pun bwk Adam check up jumpe paed..senang cte..

rumah family,tp tok nadia duk gong kapas,sek semua kt gong kapas..hehe..parents je beli umah kat area tu,Paloh..hehe..

rosma said...

dah besar rafiq yer...lama cek ros xmai komen cni...hope k.rose sekeluarga sihat..amin

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

chugie,
gamaknye dah boring tgk muka kita. tu dia nak panggil org yg jarang ngan dia je kot..uhuhu iaitu abah dia la..

nadia,
paed tu kat seksyen 9..area DEMC..bangunan dia belakang DEMC je..tepi butik baby BEBE..ooo..gong kapas..dekat je..

paloh tu pon takdela jauh sgt..:-)

rosma,
ha tula dia nye..dah lama tak singgah sini..bz ye?