Tuesday, March 30, 2010

Ke Terengganu kita..

Salam..

tuan tanah kedaung akan bercuti kerana mengikut suami otstesen..

Ke Terengganu U..wehheheh 

ahkak soka!

if ada masa nnti sy update cite dari Ganung ye...

daa...gonna miss u All...

XoXo!
 

Mamat...Buat ape tu?? Part 2

At last..penunjuknye dah tiba..dan akan berlaku bila2 masa...one step ahead..go my baby go!

24 mac yang lalu..aku berjaya snap gambor anak bujangku membuat cobaan aksi bahaya nak merangkak. Wehooo...aku duk tungguuuula..bila la mamat aku ni nak merangkak eh? ehehe.tapi takpe..aku sabar n sabar menunggu..each baby is unique..so tak perlu risau tentang perkembangan depa samaada lambat or terlalu cepat dalam mengembangkan diri depa...agagaga

malamnye 24 mac tu..si rafiq ni tamo tido..aku dah tutup lampu, pasang ekon slow suam2 kuku..*ade ke ekon suam2 kuku?* agagaga ..tarik selimut n netekkan dia..dah kenyang burrpp..dia duk golek2 lagi tamo tido..last2 aku duk dengar uh ah uh ah dari mulut dia..tgk2 dia duk angkat bontot ...wakakakak..
lawak seh!

aku kan mamarazi..snap snap secepat yang mungkin..LOL!

So...layannzz....:-D


gambar yang tengah tu tak bleh blah la..dah mcm org duk sujud dalam solat pon ade..agagga

:-D:-)



Monday, March 29, 2010

M


M
..stand for what ah?


Malas? No..

Mood? YES! i have no mood at all!!

PMS? maybe. Still ding dong after 2 months with noriday *sigh*

or....

or WHAT? errmm..Cikeret lah eh!

Blog Walking? Yes..after my mood fully recovered...sob sob sob..


ok Chau!


Friday, March 26, 2010

Kakyong’s shoppe 1st Giveaway@Cabutan bertuah


Contest lagi.

sori ye kawan2..AKU RASA AKU KENE WAT SATU BLOG HANYA UNTUK CONTEST LA KAN?? SETUJU TAK???

takpe2..insyaAllah ni last contest guna cini..ehehe



Ape yang buat aku teruja sangat nak join contest ni sbb tengok adiah dia..n it is a lucky Draw..wahaahah..tak perlu anta gambar bagai. just terserah pada NASIB semata..:-)

adiahnye utamanya adalah....Sekeping CD Coolababy...ehehe..aku soka..benda free..harus diGRABBB...

Nak tahu lebih lanjut mehler jenguk SINI

Tarikh tutup: 28 March 2010..

Ape lagi...moh kite join..:-)


selamat Berhujung minggu...:-)

Beautiful Blogger Award

Hoho..musim bagi award datang kembali eh..meriah sungguh..tapi aku rasa di awal aku menyebukkan diri aku dalam dunia blog ni...laaaagi meriah. sampai ade ketika tu..posting hanya award manjang..aku pernah dpt dari honeylemon..tapi tak sempat amek kak honey dah stop berblog plak..agagaga...

sat lagi musim berkontest sunyi sepi...musim bagi award plak dtg kembali..hehe..meriah sungguh ye dunia blog ni..terutama the mommies la...:-)





Thanks & Link The Person That Gave U Da Award

Thanx to 2 kawan blogger aku yang amat baik hati bagi award ni kat aku..iaitu Lynn Nasir, Chugie, Lily, Fiza & Ena, Alynnz, Aisha...millions thanx to them!


Pass Da Award Onto 15 Bloggers You've Recently Discovered & Think Are Fantastic..

Aku rasa dah ramai sgt kot duk pas2 baton award nih..event dah agak terlmbt nak bagi,aku nak adiahkan jugakla..untuk menghargai kwn2 ku ini sebab selalu dtg blog n komen kat sini...tanpa anda..sunyila blog ni...:-)


SEMUA FOLLOWER ...Jangan segan ye..amekla award dari aku ni..:-)


Contact Said Blogs & Let Them Know They've Won Da Award..


State 7 Things About Yourself..
  1. addicted with Breastfeeding, Cloth Dyper & Babywearing
  2. Terlalu sayangkan family...suami, anak, mak, kakak2, abang2..jgn cuba utk kutuk depa..siap korang..aku lazer la sape2 yg kutuk2 depa nih..agagagaga
  3. sangat sensitif..cepat kuar air mata
  4. suka nyanyi - zaman belajar aktif bernasyid - solo gitu..wehehehe
  5. tak penyabar..suka membuat sesuatu terburu2...then menyesal bila dah buat silap..aisey!
  6. sangat senang untuk tegur org tak dikenali..ajak sembang
  7. geli katak, tikus, lipas, cicak, ulat...no no no no to this menantang...
ade lagi..tapi dia dah mintak 7 aku bagi 7 jelah eh...ahahahahha


Ari ni dah hari jumaat kan...
Aku rasa cam baru lagi ari jumaat
Tup2..daaahh ari ni ari jumaat...

ape aku melalut ni..wehehehhe....bkn ape..esok lusa leh berkepit ngan anak & somi..ari cuti yg paling ditunggu...kan kan kan...

happy weekend...

ok..daaa....:-)

Thursday, March 25, 2010

Mamat..Buat ape tu?? part 1

Ari ni kejer masih kejor aku... so takleh nak potpet panjang2...

mlm td aku saje2 la duk snap2 gambor mamat aku ni..aku kan pensnap gambor tegarrrrrr..LOL! Pantang tgk gelagat mamat aku sorang tu wat benda2 yg aku rasa lucu/benda baru..aku akan snap! anda juge pasti begitu kan *ayat skema weh*

Apekebender yg aku rasa lucu sgt tu? padahal org lain tak rasa lucu pong agagagagaagagaga..









Inila hasilnya..Kueh Gulung versi mamat rafiq...kuikui...



SEKIAN, TERIMA KASIH


p/s: ari ni somi aku otstesen lagi. mati kutu lagi mlm ni takde kwn sembang.

p/s/s: ari ni gaji kan kawang2??? ape lagi, moh p cucuk duit..=))


Wednesday, March 24, 2010

Bonding Moment With Opah Contest



What??? contest lagiK??? haihh mek rose nih...agagagga


Aku skang ngah rajin berkontest..jgn mare nnti lekas tuer..wekekke




Kali ni aku nak join contest anjuran Puan Apash. Teruja bila tgk ayat bonding with opah tu. Rafiq still ade opah n Tok..tapi aku saje nak abadikan gambar rafiq bersama Onyang yang tersayangnye tu..onyang rafiq ialah ibu kepada Opah rafiq (MIL akuler)..:-)

Bukan apa..masih tergiang2 kat telinga aku masa nak amek gambor nih..Opah (onyang rafiq) cakap.."Onyang nak amek gambar ngan Cicit onyang ni..kang tak sempat nak bergambar onyang dah tade.."

Pastu dia cakap kat aku plak..."Esok2 opah dah tade..kamu tgk la gambar opah ni ye wat kenangan.."

Uhuhu..tersentap sekejap aku dan hubby..uhuhu

ok2.ni gambar dipertaruhkan dan sebagai kenangan utk blog aku juga...gambar ni diambil masa rafiq berumur 5 bulan lebih..:-)




Nama Anak: Muhammad Amzar Rafiq Affandi
D.O.B Anak: 15 Julai 2009
Nama Ibu: Roslina Muhamad
Nama Onyang: Hajah Zapeah
Umur Ketika diambil: Onyang = 88 tahun, Rafiq= 5 Bulan lebih


okla ni kot..semua syarat dah disetelkan...tunggu puan penganjur dtg jenguk je..eheheh..

ok daaa....:-)



Tuesday, March 23, 2010

Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway

Saat yang dinanti oleh Cat dah tiba..tup2 e-ein dah berumur satu tahun. Means, dah setahun aku follow blog ni sbb 1st time aku baca blog cat ialah masa announcement ttg kelahiran e-ein..cam tak caya pon ade..dah besor budak nih..ehehe

ok2..Aku nak join kategori B iaitu sertakan gambar bersama anak tersayang dengan babywearing. Dan aku seadonye mmg tengah menggunakan Ring Sling..memang berbaloi ade benda ni. If nak kuar rumah sorang2 tanpa suami, benda alah ni la yg tolong aku kendong rafiq ke hulu ke hilir..ehehhe....

hadiah untuk bakal pemenang adalah dari Snugbaby.com.
wehoo..ape lagi...mohler kite reramai joing...nak tahu lebih lanjut pasal contest ni..mohler terjah SINI





Inila gambar yang dipertaruhkan.. Rafiq mmg sangat enjoy bila ade dalam ringsling bersama aku. Maybe dia rasa sangat2 rapat dan dekat dengan aku. Position yang digemari..tummy to tummy...:-)



Nama Anak: Muhammad Amzar Rafiq Affandi
Tarikh Lahir: 15 Julai 2009


wish the luck! :-)


For e-ein...Happy 1st birthday ye cayang...jgn nakal2 tau..:-)


Thursday, March 18, 2010

Rafiq..again!

Salam..

Tengah hari tadi pegi check-up rafiq for 8 months..
alhamdulillah...semua ok..maksud aku dari segi perkembangan dia la. Paed cakap, semua ok..dan semuanya hampir sama mcm last month. Tak perlu la state here eh..eheh..

pasal rafiq. samala cam last moth..
  • bawak walker cam ribut, semua benda nak langgar
  • takleh lepa, kalau duk combat atas lantai semua benda capai masuk mulut!
  • pantang tengok extension/benda2 berwayar akan ditarik2 sampai tercabut..ganaz nih!
  • bab makan, alhamdulillah semua dia leh terima kecuali aku letak kentang la..dia akan slow skit menelan. ehehe
  • bila aku pakai tudung menangis nak ikut *dah tahu pakai tudung tanda nak g jalan*
  • if anta kat mamact, dah pandai nangis takmo pegi..nak ikut aku jugak!
  • if dah boring..berdepang tangn angkat 2 2 tangan suh angkat..
  • suka isap ibu jari kaki * nak adik ke? nanti ye..tunggu rafiq leh jalan & cebuk sendiri*
oh ya, rafiq baru kene excema..nanti aku cite pasal ni plak. abis kulit dia gatal2. masa mula2 kena, sampai ke muka naik bijik2 merah..paed dah bagi ubat td..sekali ngan losyen. sian tgk dia duk garuk2..huhuhu

Haa..yg ni belum dipublish lagi nih...rafiq dah boleh panggil one word yang buat laki aku kembang kempis...

"Abah Abah Abah Abah...."
it's loud n clear! terkujat den..rasa cam terharu pon ade..dah besar dah anak aku..uhuhuhu

bila nak panggil "Ibu Ibu Ibu" plak rafiq?? haihh..lambat lagi la gamaknye ni..sbb org cakap if bahasakan diri mama..anak senang dpat n senang nak sebut..takpela, kang dah besar skit leh la tu sebut ibu *ayat amek ati*

Ini gambar ngah hari tadi...mata rafiq dah stim tu..nak tido..eheheh
wif his feveret Paed , Dr Amdan


malam tadi dia tengok je aku pakai tudung..terus dtg kat aku..sekali aku buli dia..wehehhehe..padan muko..


Sila terliur la ye..hubby aku kan baru balik dari terengganu. haruss ade kepok lekor..nyum2..jemput makang..ngeeee...

daa....:-)

Mouse Maniac!


Yey! akhirnya siap juga key in data dalam SPSS *mizan, kite dah siapkan! yey*
Aku nak berlalalala kejap. Nanti aku update lagi pasal check up rafiq just now plak k..wekekkeke..bukan senang aku nak update dalam satu hari ade 2-3 entry ni..eheheh...*sat lagi ade lagi ni komen dari ano tak bernama* wakakakkaka...lawak lawak..(if korang nak tahu pasal komen ano ni, leh la tgk kat komen posting kat bwah ni..eheheh)


Kalian tahu tak nape aku kdg2 jaarang update? haaa...Nila punce sebenar!!
Kat umah aku dah takleh nak update n berblogwalking langsung!
bila dia tido time aku nak kemas2 umah dan me me me semua la kan..bila dah siap semua baru leh berblog..tak sampai 10 minit, dia akan jaga..uwaaaaaa...

pantang tengok aku bukak lappy..dia akan berusaha untuk mendapatkannya..bila dah dekat..ape dia terjah dulu??
of koz la cik sitikus tu....ish ish ish...



Inila dia nye si botakku itu..Macam sedap je cik siti tu dia gigit..
uhuhu..layan jela dia tu..ngeeee



Servis kete & Jumpe Doctor Gigi..Ngeeeee

Salam..

Semalam hari yang agak mendebarkanla..hahah..nak tahu nape?

Heheh..semalam adalah 1st time aku g bengkel kete utk tukar minyak itam. biasanye hubby aku buat..Dia otstesen...Terengganu & Ipoh *bosan jugek idup takde tok laki* agaga. Tapi ari ni dia dah ade..Malam tadi sampai..

dah lebih 2 minggu lampu penunjuk minyak hitam berkelip2 MERAH kat dashboard *eh betul ke ek?* ala..yg ade meter2 tula..*kalu tak tahu pok pale sendiri*..aku biar jela ingatkan tak bahaya..

sekali pegi bengkel..Nah amek ko...minyak hitam hampir kering!. Rupa2nya ade 2 tempat bocoq..enjin kereta ni dah hampir Jem teruk sbb tersadai lama kat parking..gara2 aku ade kes uri kat bawah masa pegnent yang aku penah cite dulu kat Sini. Bayangkan..hampir setahun kereta tu tersadai sampai bateri kong..ahahha..So mekanik tu suh overhaul *betul ke eja ni?*
aku cakap takpelah..tunggu suami sy kaya dulu..kang baru buat..agagaga..*skang ngah sengkek*

Tengok bil RM72..wow..boleh tahan ler ye. Tula aku tatau selama ni sekali servis kete leh abis ratus..yela, aku tahu guna je kete tu..semua laki aku yg bayor..agagaga..

Habis repair semua, g cuci kete..bos kecik & bos besor takdok. bapak gile kentang aku kan. suka suki je g cuci kete time keje. *padahal keje melambak* hahahahahah.....Syyyyyyhhhh..jgn bilang sama bos aku yep!


Petangnye tu pulak..aku g Klinik Gigi..ari selasa g takleh nak buat sebab semua dah fullhouse..ramai patient. Aku g klinik gigi Dr. Zaed..

Buek apo g klinik gigi mek rose???
Ari Isnin tu nak bersiap g ofis, tgk kat cermin..awatla Muka aku cam pelik?? sekali tengok tempat tampal tu dah berlubang daaaa....LOL! Tempat ditampal tu tercabut..dah lama bergoyangnye..since prengnat rafiq..org kate time pegnent kalsium semua anak kita korek skit2 eh..sbb tu kene amek supplement tambahan...aku dah amik..tapi still ilang byk gak..aku tampal tu since tahun 1998..bapak lama kan..

berdebor perut time nak tampal sbb dah lama tak kene tampal / godek2 dek doktor gigi..hehehe

hehe..skang leh tersenyum lebor..gigi dah tantek..wekekkeke

okla..gtg..nak sambung kerje..

jap lagi nak g klinik. Check up rafiq for 8 months..Tengah ari buta ni baru nak g..biasa aku g pagi2..*ni la susah laki cam perdana menteri. bz manjang*


daa...:-)

Wednesday, March 17, 2010

Dapat Parcel lagi..:-)


Semalam dapat parcel. Aku pernah masuk contest
NORASAKRI SHOPPE GIVEAWAY
....tup2 aku dpt nombor daa...no.5..hehehhe
okla tu kan dari takde nombor..ahahaha..
aku mmg tengah berkira2 nak beli laundry bag ni sbb biar CD2 rafiq tu tahan lama
elok je CD2 tu duk dalam tu...heheh..
masa nak join..takde hadiah ni sebenarnya..tup2 bila dah diumumkan, ade hadiah tambahan..dan akula org tertambah tu *ade ke ayat ni?* aahahaha..




Malam tadi rasmi beg tu..bagus2..takdela tertegang2 CD rafiq tu tertarik sesama CD..insert dia aku letak luor je..sbb aku rasa insert tak perlu kot letak dalam beg bagai..ehehe


Terima kasih daun keladi puan penganjur..nnti anjur la lagi..pastu den plak dapat adiah CD tu..wekekke...

Tuesday, March 16, 2010

Contest: You & Me - Love Forever


Wehoo..contest lagik. Saje membuang semua penin2 lalat wat keje ni ha. Mohler mejoinkan diri ngan kotest2..bkn rugi pong..masuk kontest pree of cass..

Contest ni anjuran Mek Siti sempena Ulangtahun perkahwinan yang ke-5.
Selamat semuanya ye siti..moga perkahwinan kalian kekal ke akhir hayat! Aminnnnn yarabal alamin...

siti cakap kene gambor yg loving2, romantik2 gitu..haa nahh amek gambor loving couple nih...wekekekke

If nak tengok syarat2 yang perlu dipenuhi..sila la terjah blog mek siti nih..hehehe...*siti, janji ye adiah tu kite punyer* agagagaga...

Ini gambor yang dipertaruhkan...

*
*
*
*
*



Aku sangat suka gambar ini.
Masa ni rafiq 6 months ++...
Candid pic taken by Abah rafiq...:-)



Soo..ape lagi..mohler ghamai2 joinggg contest ni..due date 23 Mac 2010..
caloo betey!


Monday, March 15, 2010

Rafiq is 8 Months Today & My BF journey!


Alhamdulillah..Syukur padaMu ya Allah..atas rezeki yang Kau beri..
Anakku dah 8 bulan..bermakna..sudah 8 bulan aku BF rafiq secara exclusive!

hampir putus asa di tengah jalan. Namun Allah itu maha kaya, diduga aku dengan rafiq yang alahan teruk pada susu lembu. Walaupun aku sedih masa tu, sbb tak dapat nak beri kepuasan kepada rafiq dengan susu yang nyawa2 ikan kate org, tapi aku kuatkan semangat dan cuba amek hati aku dengan berkata "Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah menduga kepada hamba yang Dia sayang" full stop!

Dah 3 bulan perkara itu berlalu...Alhamdulillah, mencecahnya usia rafiq 6 bulan, makanan pejal dpt menampung kekurangan susu yang aku alami. Sekarang, Alhamdulillah....dengan berbekal setiap hari 12 oz susu aku, dan bubur pelbagai rasa yg aku masak sendiri, rafiq makin ceria & makin hantap! SYUKUR YA ALLAH..ATAS REZEKI YANG KAU BERI...

Selain berkat kesabaran aku, Dorongan daripada Suami tercinta, kawan2 samaada dari blog/real life, AKU AMAT BERTERIMA KASIH KEPADA KALIAN SEMUA..kalau takde dorongan & galakan, mungkin tak sampai tahap ini tuk menyusukan rafiq sepenuhnya.

Maybe ade org akan cakap.."Ek eleh, baru 8 bulan dah kecoh" .

bagi aku senang aje.. Ape org nak cakap..lantak ko la nak cakap ape. Yang penting, hanya aku tahu mcm mana susahnye nak menyusukan anak sepenuhnya tanpa bantuan susu lain selain susu aku!

aku nak tegaskan kat sini..
BAGI IBU YANG BEKERJA, BUKAN SENANG UTK MENYUSUKAN ANAK SEPENUHNYA..

nak2 plak bagi aku yg mmg jenis susu cukup2 makan je utk anak aku tu...tapi aku bersyukur..Rezeki Allah ada dimana..cuma kene berusaha dengan gigih!

Aku agak bz buat masa ini. Dengan pertambahan beban tugas, dah agak jarang aku update. If di rumah, ade perkara lain yg mengacau. Nanti aku post ape benda ituw..huhu...

ok..ini gambar rafiq yang terbaru..


Gambar tak berapa terang..guna hp sajork. Amek semalam.
Dia dah penat duduk dalam walker bising mulutnye suh angkat sambil angkat2 kedua2 tangan mintak di dokong...stokin tu guna utk naik walker je..sbb takut kaki dia kotor..umah tu even dah di mop..sekejap je..then petang dah berhabuk lagi..Sib baik ade MBSA kecik ni tolong mop ngan stokin dia..agagagaga..



Sempena rafiq dah naik 8 bulang..Ibu adiahkan Bubur Nasi + Salmon + Brokoli...
ok tak Rafiq?? kui2


Perkembangan Rafiq akan di update selepas monthly check up nanti..



until then..daaa...:-)

Wednesday, March 10, 2010

Apa Ada Pada Nama?


Salam..

Apa ada pada nama? wohoo..penting nih. perkara paaaling penting aku rasa! bukan nak cari nama sedap semata ye kalians..tapi kenela maksud dia baik2..

Actually just nak Share ape maksud nama anak aku..heheh


Muhammad Amzar Rafiq
Yang Terpuji, Yang Mulia, Teman/Sahabat


so senang cerita, teman yang mulia..ehhheeh

Yang buat aku buat posting ni ialah sbb gambar kat bawah ni la..tadi duk godek2 PC..terjumpe gambar ni..aku ade byk benda nak cite..tapi ada banyak korje. so simple2 punye posting pon jdla kan..takdela tak berposting langsung *ade ke ayat camtu?* ahhahaa

rafiq

GAMBAR NI AMEK MASA KAT UMAH MAT TONG (KAWAN HUBBY), KENDURI KESYUKURAN MERTUA DIA BALIK HAJI. RAFIQ WITH MAT TONG'S MIL

Masa ni Rafiq berumur 5 Bulan ++..Masa ni dia dah cuba untuk berkawan ngan sesiapa sahaja di sekeliling dia. Tapi
bukan org2 dewasa ye..Tapi KANAK2/BABY...dia akan cuba nak senyum/menyapa..Sweet kan?

Sekarang pon kan main lagi kuat sengih. Ade budak2 yang berlari2 kat belakang dia pon dia ingat budak2 tu kejar dia..padahal budak tu nak balik umah dia..huhuhuhu...



Aku harap nama yang aku berikan pada anak aku ni..menggambarkan maksud yang tersirat dalam namanya..

"moga rafiq jadi teman ibu & abah kala kami susah & senang ye sayang..jaga kami dengan sepenuh hati sepertimana ibu & abah sayangkan rafiq.."

Sape yang tak nak anak sendiri jadi anak yang baik kan kan kan? ade ke? if ade..ko mmg ade masalah mentel..uhuhu

ok daa....:-)


Monday, March 8, 2010

Breastfeeding During a Baby's Growth Spurt

Lagi seminggu Rafiq akan cecah 8 bulan..dah tak lama dah. Dah besar dah anak bujang ku tu.

selepas baca komen dari Kak Annie tentang Baby's Growth Spurt or dalam bahasa melayunya, Pecutan Pertumbuhan, aku menggooglekan diri utk cari info yang amat berguna ini..Thanx Kak Annie..:-)


Growth spurts are essential parts of physical maturation and they are developmental milestones. Also called "frequency days," growth spurts are inevitable in every baby. Still, breastfeeding mothers often become concerned that they have low milk supply during these times. It can be very confusing when a baby has been feeding and sleeping well and, all of a sudden, patterns reverse and the baby starts feeding all day long and is fussy.

How can you distinguish a true growth spurt from a decrease in milk supply? Before you start to worry, it's important to learn what is truly normal at this time in a baby's life.

What to Generally Expect at This Stage

During a growth spurt, a baby will suddenly begin to feed more frequently, perhaps for longer periods of time than she had been, and may be very fussy. Her sleep patterns may also become very erratic (sleeping much more or not sleeping at all). Generally, the major growth spurts occur at 2, 3, and 6 weeks, then 3 and 6 months. Of course, there will be other times where you might notice other frequency days, and this will actually continue into the teenage years.

Many mothers question whether their babies are feeding more because they're truly hungry or simply because they find the nipple soothing.

If you feel that your baby has had an excellent feed (you can hear gulping; your breast is much softer after having begun with a very full breast; your baby seems generally relaxed), here's what to do:

  • Put her back to the breast, preferably the same one you just used. She might have nodded off before being completely finished nursing. (Sometimes it only takes another 5 minutes of a feeding for a baby to be fully satisfied.)

  • Take a stroll. If you feel confident that the feeding was sufficient, try a walk around the block. Sometimes babies have a hard time settling in and, when they start to become fussy, most mothers think they're still hungry. The best test is to see what happens when you put her in the stroller or in a sling and go outside. If she falls asleep immediately (most babies do once they get into fresh air), she isn't really hungry. If she screams her way around the block, she is.

Memang rafiq tengah lasak sekarang ni. Dia nak mainn je keje. Minum kerap tapi sikit2. aku risaula takut2 dia tak kenyang. Hehe. Kadang2 tak sampai 5 minit dia minum dia dah lepas. Aku ni duk pikirla ingatkan susu aku makin kurang ka apa..uhuhu..

yang pasal lepas nyusu dan cepat nak tido tu..betul betul betul. If pegi shopping, dia sangat mudah untuk tido. Begitu juga dalam carseat dia..dia dpt tido dengan mudah..hehehhe..gud2...

Common Issues for Mom at This Stage

Quite often, moms feel anxious that their babies are feeding frequently and are fussy because they have a low milk supply. You can distinguish a true growth spurt from an issue with your milk supply by the duration of time this goes on. Growth spurts are temporary, often ending as fast as they began; low milk supply will stick around until you take measures to increase it.

Go with your baby's cues. Nurse frequently. If your breasts feel softer and not as full as they typically do, this is normal. Soft breasts does not equate to lost milk supply. If the baby is feeding frequently, he is teaching your body to produce more milk. Your body will respond accordingly. If your supply remains low, take measures to increase it immediately.


OOhh..YES! mmg aku risau giler weh. Mau tak..anak makin lasak dan perlukan susu..tapi susu kita lak makin berkurang..hehe. mmg sekarang ni rasa sangat breast cam tak membengkak/engorged cam dulu2. Dan baju pon dah takde basah2 lagi dek susu berlebih2.

Langkah yg aku amek sekarang, Pam 3 kali kat ofis. dulu2 2 kali je..hehe..if pam 2 kali dptla 8 oz..if pam 3 kali..dpt 12 oz..alhamdulillah...:-)

During ngan rafiq, aku bagi susu sekerap yang mungkin. Dia isap main2..tapi yg aku terkejut sgt2 tu, even minum sekejap je..dia dah burrrrpp besar cam minum dalam 20 minit..betul la tu ek..makin besar baby kita, makin berkhasiat susu kita n minum sikit pon dah cukup mengenyangkan.

Common Issues for Baby at This Stage

Fussiness is the most noticeable issue. A mom's gut response is to feed because she knows that will have the most soothing effect. If the baby is fed frequently during this stage, the fussiness may subside. In addition, if sleep patterns are disrupted, the baby may be harder to relax or settle because she's overtired. It may seem like an endless cycle at a certain point, but stay calm and focused on giving the baby what she needs and this stage.


Ohhh..anak aku mmg sangat lasak sekarang. Kadang2 dengar dari mulut dia yg dia tengah tercungap2 masa tengan main. Tapi dia tengah main ka apa..sy sumbat saja itu nips kasi dia minum...dia minum sikit pon jadila..janji dia minum!

Waking Up A Sleepy Baby

Your baby may sleep a lot during the growth spurt, and this is normal. Waking a sleeping baby during this time is not recommended. Her little body is working very hard -- if she's sleeping, let her sleep.

Growth spurts can be frustrating and exhausting, but keep in mind that they are temporary and essential.

Ooo..baru aku tahu.. Ok2..pasni if rafiq tido ngan nyenyaknye, aku tamo kacau2 la.sian dia eh. Kang terbantut plak pembesaran dia. hehe. Patutla dia kerap tido. Cam pagi2, baru je terjaga, then dia mandikan, then nak tido lagi. Kadang2 ngamuk sbb nak tido sangat2 dah. tak sempat nak tek kan dia..Aku kdg2 risau sbb takut dia tak sihat ka apa..kui

tapi kan..mau tak nyenyak. Abis satu umah dia tawaf ngan walker dia. tu yang penat n tido nyenyak tuh!


Article taken from : About.com

Source:

American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding "10 Steps to Support Parents Choice to Breastfeed Their Baby", 1999.




:: Gambar selingan, diambil masa kat BF room kt Jusco bukit raja tempoh hari. Mak aku amekkan..::


Selepas baca artikel ni, barula aku rasa legerr skit. Patutla rafiq kuat main & Kurang nyusu..rupanya pembesaran dia yg sbb dia jd camtul. hehe. Al-maklumler..aku kan ibu muda. Banyak benda aku kene tahu.

Banyak membaca n buat research laagi luas pemandangan..i like!

Kepada semua kwn2 blog yang komen kat posting sebelum ini...TERIMA KASIH daun keladi..aku amat2 hargainya...Muahhh muahhh utk kalians..:-)

Thursday, March 4, 2010

Kerisauan Mula Terasa

Sejak akhir2 ini..rafiq amatla lasak. Tak leh biar dia sendiri langsung. Sure ilang dari pandangan mata. If letak dalam Walker, tibe2 ilang. Tengok dalam stor. Pastu aku tarikkk ke depan. G basuh pinggan jap. Tengok2 ilang lagi. Haihh..

If tengok Tv, tamo duduk sgt if aku dakap. Meronta nak turun. Nak guling2. Nak combat2..
Abis satu umah dia tawaf. Aku risau dia sumbat masuk mulut ape2 je..
Kita dah satu n mop lantai pon...kdg2 byk lagi benda asing ade dalam umah tu..

Ape yang aku saaagat risau sejak 3 hari yang lalu...Susu Aku Merudum Lagi. Rafiq pulak skang Makin aktif & badan dia macam susut banyak aku tengok. Tak tahula if dia makin memanjang kan..tapi terasa bila pegang dia cam tak bulat cam biasa..uwaaaaa....uwaaaa....ibu dia plak yg terlebey emo! Sob Sob.

pastu dia cam kurang nak menyusu. Aku rasa, tula salah satu sebab nape susu aku jd kurang. Sampai aku kene paksa dia minum korang tahu! Adakah sebab susu aku kurang dia tamo minum or sebab dia nak membuasss dalam umah tu??

Haih..konpius ahkak!

Baby


Sekarang ar, ini budak botak suke main jelir2 lidah. Uhuhuhu..gambor amek semalam. Huh huduhnye anak ibu tuh!


p/s:
semalam baru baca blog mamalieyna pasai risau anak berat tak naik. ari ni aku lak risau sbb rafiq cam susut je..uhuhu


Wednesday, March 3, 2010

White Mode

Salam semua..

Hehehe..nape? rasa pelik ke umah aku dah bertukar wajah?

Jangan terkejut..betul la ni ..umah aku..ahahahha..

thanx semua sbb sudi singgah sini..aku sangat sangat sangat hargai...

nak berehat jap
byk kerja nak disiapkan..

nnti lunch hour aku g jelajah umah kalians k...

miss u...daa...:-)

Tuesday, March 2, 2010

Bertukar Angin


Tengok je gambar kat atas ni sure kalians tahu kan itu ape..uhuhu..if tak tahu sila la google..agagagaga

Rafiq sekarang mcm dah slow ngan bubur nasi yg aku buat. Bosan barangkali. Bukan menolak langsung. Tapi cam slow. If kita pon sekali sekala nak tukar angin bukan?

Aku mmg spare benda alah ni kat umah aku satu & kat umah pengasuh satu. In case budak botak tu tamo makan or slowww je nak menelan bubur nasi tu, aku dah pesan siap2 suh bagi nestum...

Ada org cakap tak elok sangat bagi nestum ni. Sbb dia dah diproses dan ade mcm2 rencah dalam nestum ni. Setelah aku belek2 telek2 benda alah ni, tak mendatangkan masalah pada aku apetah lagi pada rafiq. so, go on jelah. Rafiq punya Poops pon ok..as usual..

Oh ya..Bagi yg step 1 & 2 utk bb 6 bulan ke atas, hanya 2 perasa ini sahaja yg dibenarkan utk rafiq. Yang lain semua ade Susu Lembu. NOOOOOO for RafiQ. Alahan pada susu lembu masih ada lagi. Kesian dia bila makan je mulut naik biji2 cam kene gigit semut..uhuhuhu

aku if boleh nak masak utk rafiq sokmo. tapi dia kdg2 cam liaattt je nak telan!

Rafiq lagi 2 minggu akan masuk 8 bulan...pada umur ni, aku dah boleh la ye letak bahan2 cam ayam, daging, ikan kan??

Korang camne? pada umur 7 bulan setengah, anak2 korang camno kandungan buburnya? mehla kongsi2 ngan denn...sian den ni ha...uhuhuhu...

Monday, March 1, 2010

Besnya KALAU DAPAT…..


Sekarang..hari2 kerja adalah hari paaaling bosan bagi aku. Sebab kena berpisah dengan rafiq utk sementara waktu. Aku sorang je ke rasa camni ek? ermm..normal ke aku? huk huk

Besnya if tak kerja kan. Makan Pakai Minum kelurga semua aku yg handle. Satu lagi tak perlula berpisah dengan rafiq.

Besnya KALAU DAPAT...

  • Benti kerja & duk umah buat keje umah, memasak, membasuh baju, mengemop dan semua me me me me yg adelah yg hanya leh ditumpukan pada hari cuti saje.
  • Jaga RAFIQ 24 jam sehari..7 hari seminggu..aku sebenornye berat benor ati ni nak tinggalkan rafiq pada pengasuh. Hari2 sedih..uhuhu..aku kalu boleh nak jaga dia sepenuhnya...uwaaa.
  • Duk umah..melawa-lawa then tunggu suami balik keje..wekekkeke
  • Masak sedap2, umah mmg mabeles la berkilat manjang sbb tak perlu pikir keje2 kat ofis..dah itu keje kita kan, sure tak merungut penat..eehhehe
  • Time2 free...leh berinternet. buat jual barang secara online ke. nak cari lubang utk dptkan produk nak dijual takde hal kot. Then boleh la buat blog banyak2, pos entry byk, cari reader, sure hits naik mencanak2..fulus kat nuffnang pon sure canak juge..heheh.
  • Ari minggu if hubby tak bz, leh la g jalan2..or g makan angin ke bila cuti panjang.
Hahahha..banyaknye kalau aku tu ye. Ngeh ngeh ngeh..LOL! *sambil gelak guling*

TAPI...tak mustahil aku akan jd camni kot eh...manela tahu..kot2 kang laki aku tu gaji naik mencanak2 lagi..sure la dia leh bayor gaji aku if duk umah..ahahahah..tapi yg tak besnye, sure mak aku or mak mertua aku tak setuju..aku pernah utarakan pada mereka2 ini...mereka cam menentang keras je...uwaaaa....

If korang nak tahu..hubby aku dah bagi green light if aku nak benti keje n jaga rafiq sepenuhnya sbb dia sian tgk aku hari2 sedih bila nak g anta rafiq umah mamaCt..

Satu je dia risau if aku benti keje, dia risau if aku akan boring nanti kalu duk umah je..tak bercampur ngan org luar. if bercampur pon just jiran2 kat sebelah2 tu ha duk wat ketupat je manjang nanti..hahahahha

Hubby aku cakap, if aku benti keje kene keje keras tang lain la plak..cam bisnes online ke, buat blog byk2 ke..dia leh ajar camne nak cari duit melalui blog nih...weeeehuhuhuhu..

okla..sebelum aku pening..baik aku stop sini...huhuhuhu


IF KORANG NAK TAHU, AKU PERNAH ADE CITA2 NAK JADI SURI RUMAH SEPENUH MASA SELEPAS BERSALINKAN RAFIQ..

suri rumah



TAK PERCAYA? SILA LA PERCAYA YO!

IF KORANG NAK GELAK..SILA LA GELAK BERJEMAAH YE!

=)) =)) LOL!



Ok..daaa..:-)