Thursday, January 12, 2012

Aishah & Eczema

Asalamualaikum..

fuh. baru ade ruang masa nak pot pet kat sini.

ok2..aishah ade eczema. mula2 dulu ok je aku tengok. skang ni bukan main galak naik merah2. kat pelipat2..celah2 leher & terbaru..naik tang muka. uishhh abis dah tak cun anak dara aku. ahaks!

skang ni..aku guna Krim Elomet. Memang elok krim tu..kejap je ilang merah2 tu..tapi Paed dah pesan, sapu nipis2 je sbb Elomet tu dia kuat skit & boleh nipiskan kulit bayi..so..aku guna kadang2 jela.







gambar kurang jelas sbb guna hp cap ayam aku je. nnti aku amek gambar guna Lumix plak..terang2 muka aishah nampak bintik2 n merah2 dia ..uwaaa..sian anakku..huhu

aku harap..eczema ni tak lama..sbb rafiq dulu ade gak skit2..masa umor 8 bulan ke atas..dah cantik balik dah kulit dia..:-)

32 comments:

eB ezrin said...

akak nih sampai tua ros. hu3

wan nurul hezrina said...

merah tak kena eczema tapi sofia kena..kat pelipat2 mmg merah..cian nampak gatal sgt..kuku mmg selalu potong pendeklah..takut dia garu berdarah2

Suliana said...

aisyah su pulak masa awal2 dulu, naik merah2 pastu mcm ada nanah skit, mcm white head, siap doc pakar tak kasi kuar wad, pastu nurse kata sapu calamine lotion, alhmdlh, elok hilangnya.. hope aishah rose kejap je eczema dia tu ye.. risau kan jaga anak2 kecil ni.. asal ada kelainan, mesti kita risau..

ajumohit said...

Putihnya kulit aishah, moga cepatla hilang gatal2 Dan parut tu kan rose, mmg sian tgk diorg gatal2 kan

cik dah faridah said...

anak kawan ada jgk camni..ada ketulan kat blkg kepala..butir dia org tua pggl..aritu dia bg minum jus monavie...ok sket kata dia..kalu dak abis kepala jadi kuping...

r|nA @ ja|j|na said...

kesian aishah, hope cepat baik ok..dah bape bulan anak awak eh? sorry dah lame tak masuk sini, bz sgt skang ni..

Izan Ishak said...

alahai... siannya aishah... dah merah2 ye pipinya.
insyaAllah... lama2 nanti okaylah tu.

*azni* said...

sian kat aishah..semoga cepat sembuh ye..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@eB ezrin
tula..selalu tgk akak kene sapu losyen masa kita satu ofis dulu..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@wan nurul hezrina
ooo camtu lak ye..rafiq dulu pon ade gak. tapi skit2 je. aishah ni ha nmpk sgt kat muka dia dah mcm kene ruam susu pon ade

a'a kene potong pendek..dia suka garuk2 abiss peha gebus dia calar2 muka pon berceloreng ahahah

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Suliana
masa awal2 dulu ade gak skit2..pastu ilang..tup2 naik balik. oo aishah takleh calamine tu..sbb tu utk ruam2 je..utk eczema ni krim dia lain..

betul tu sue..risau kan..yela depa kecik lagi. tak reti nak cakap gatal ke apa huhuu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ajumohit
aju..putih terlebih cahaya kot wekekek..tula, tergaruk2 huhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@cik dah faridah
aishah pon ade tu..monavie tu takut nak minum takut effect susu huhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@r|nA @ ja|j|na
dah 3 bulan setengah..nak masuk 4 bulan dah ehehe..thanx rina

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Izan Ishak
amin...taknakla melarat2 kan..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Aisha..nampak tu merah2 kat pipi dia..Hope tak lamalah..moga cepat hilang gatal tu..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@*azni*
thanx auntie azni..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@LiLy @ MumMyQiStInA
amin....:-) if merah kang tak cun dah wehhehehe

Hanis Azla said...

ala siannya.. pipi gebu dah naik ruam.. elomet mmg bagus.. klu letak dgn parut2 pun boeh hilang..

lydzar said...

Ciannya aisyah.. ermm harap2 taklama lagi dia bebas ekzema

ch@ said...

habis tercemar pipi gebu aishah. hiii. mudah2an cepat baik aishah. tapi ada eczema pun comel, kalau baik lagiii shomel.

Ena said...

ciannya aisyah..


sama cam dak anis la.. skrg siap berparut lg kat pelipat.. tak leh panas or makan seafood tp itu yg dier suka..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ciannya Aishah...

Harap2 nanti sembuh la ye..

eynda said...

Kesian Aishah tapi tetap comel! Moga cepat sembuh...

Anah said...

camne nk beza ruam ngan eczema?? Adam dulu cam tu gak, tp dr cakap ruam je..sapu calamine lotion terus hilang..moga cepat sembuh ye Aishah =)

ADEEYA said...

Sama macam my younger sister, eczema. kalau dia garu sampai berdarah me seriau je tgk darah :( huhu get well cepat lil baby!

Nadiah Sidek said...

gatal tu eczema. moga aishah cepat sembuh daripada eczema..ameen..

littlehumblelynn said...

ROSE

anak kak lin ada eczema..hanya boleh pakai brand cetaphil shj utk toiletteries dia..mmg mahal tp membantu..

x leh panas sgt..x leh debu sgt budak sakit gini

smg cepat sembuh!!

Fieza79 said...

kesian aisyah..hope cpt sembuh...tk pnh ada pengalaman anak kena ekzema...tktau mcm mana..huu

Imah Dinor said...

semoga cepat sembuh ye aishah...

kayzie said...

ala sian dia..kulit putih gebu..

Effa Zarina Binti Fouzi said...

Salam,
Macam mana dengan Aisyah sekarang, masih Eczema?.Babay saya pn Ezema,7 mths old.Macam2 dh try, Aqous, Hydrocotisone, Calamine.Mula2 ok, tapi lama2 ubat2 tu dh xde kesan.Baru2 ini doktor kt klinik Selayang suggest Elomet Cream.Memang berkesan tapi krim ini xboleh pakai selalu sbb nanti akan memberi kesan pd baby..sekarang cuma pakai cream and cleanser Ezzera.tolong bagi pendapat.Tq