Tuesday, January 31, 2012

Our New Ride...

Assalamulaikum..

petang ni baru bersiaran..pagi tadi gigih pegi dengor amanat tahun baharu dari dato' vc..huhu..skang ni mata dah kuyu ngantuk sbb tadi sejuk ketor2 dalam DATC..bapakla sejuk dalam tu.ptg ni utk staff akademik sajork. so kuli2 cam aku takyahla nak semakkan dewan tu lagi..

tengok pada tajuk sure ingat aku beli kete baru kan? eehhe eh idak2..teman idokla kaye benor nok beli kete baru semedang..hehe. ni ha..rafiq n aishah skang kongsi kete. har har..kete apa? stroller la..

rafiq kdg2 mintak di dokong if jln2 kat pasaraya. penat kan..dah puas dia tawaf lari2 sure mintak dokong. so aku terpandangla ade org lain buh anak dlm satu stroller..ingatkan tak muek..sekali ngam2 hooo..okla tu..aishah baik punyer landing kat belakang, abang rafiq sipi2 je duk depan takut terduduk ateh adik..gud abang!



weeeee....bes2. adik syiokk landing kat belakang ehhehe


ingatkan buat ape..upenye icap jari daaa..nyot nyot nyot..


baju merah2 ye..mood gong xi fa chai lah! hehe kami jln2 kat jusco mlm ahad yg lepas..balik2 je umah rafiq kroohh krooh tido terus kepenatan. 


Monday, January 30, 2012

Abang Sayang Adik

Assalamualaikum..

waa arini sana sini duk sembang pasai AJL..paling lawak depa duk nyanyi "ini tidak adil ini tidak adil bagiku.." lagu yuna..depa kata tak adil si hafiz pakai suar track leh menang..ahahah lawak la depa ni..ini pertandingan juara lagu ka juara fesyen tercantik? huhuhuhuhu

ok2..back to tajuk..

aku betul2 kagum & tersentuh ngan rafiq ni skang yg makin ari makin nampak besorrrnye tu. Sayang tol kat adik. if adik takde, dia akan tercarik2.."aishah? adi aishah?" sambil tangan terkial2 cari..

aritu aku nangis ko tgk rafiq ni. Dia ngah tido..aku buh aishah kat tepi..si adik kuek2 tangan kais2 muka abang dia..rafiq terjaga n senyum meleret kat adik..pastu bagi tangan dia suh adik main2..tengah tido tu..kasi adik main tangan dia..fuh. kagum sekijap sampai buat aku terharu n menitis air mata..

sob sob sob.





tiap masa nak pegang tangan adik..so sweet la kamu mamat! ni baru bangun tido..terus cari adik..:-)




gambar2 selingan yg aku snap sebelum g pekena nasi arab weekend baru2 ni..plan nak g mamak, tapi tersinggah plak kat nasi arab..huhuh







abam cayang adik...see muka geram sayang abam rafiq..huhu





baru perasan dah 5 ari rupenye tak update blog. huhu. kebizian melanda..tatau bile nak reda ni. dah abis bengkel fail meja kot..uhuk! ok daaa 


Wednesday, January 25, 2012

Perkembangan Aishah @ 4 months

Assalamualaikum..

masih dalam mood bercuti. even takde kemana tapi aku tetap sonot layan anak2 kat umah. stress tu adela skit2 ..somi aku sibuk di ofis siapkan paperwork. cume semalam adela skit aktivitinya..ke rumah abang aku yg buat kenduri doa selamat. sempena anak dia dpt masuk skolah berasrama penuh..

ermm..nak buat perkembangan mek aishah skit. utk rekod di masa hadapan :-)



  1. belum pandai niarap betul2 lagi..cuma ngereng2. kdg2 terlingkup tangan terkepit kat bawah badan pastu nangis mintak tolong. hehe
  2. suka menyembur...abang rafiq la org yg paling suka disembur oleh adik aishah. gelak mengekek tiap kali adiknye sembur..purrrrr purrrrrrrrrrrrr...sudahnye rambut ibu gugur mcm salji. melata2 rambut ibu dalam umah tu..kene vakum selalu if tak, rasa cam duk dalam rambut..tsk
  3. pandai gelak mengekek2..comel sgt bunyi dia..gerammm ibu dengor
  4. pantang di agah..senyum meleret sambil tayang lesung pipit kecik comel belah kanan 
  5. dah pandai mintak didokong if lama2 biar dia ateh toto
  6. jerit2 bila abang kacau dia - ni sweet betul aku nengok. si abang gelak2 kacau adik, si adik nangis2 mintak tolong hahahah haru betui komer
  7. senang sgt jaga aishah ni..alhamdulillah syukur anak2 ibu semua senang di jaga masa kecik
  8. skang ni peel baru, tak nak minum susu yg beku. nak susu ibu yg fresh dari ladang. ari ni ibu pam utk bekal utk aishah keesokannya ~ abistu susu dalam peti tu buat hiasanla jawabnye. Tsk!
  9. suka mandi..menggelupur sonok gelak2 dalam besen. ahhaha..mcm2 budak ni
  10. if ade yak, siapla bising mulot mintak tukar pempes. gatai agaknye montot dia tu..keh2

oklasss..tu je la yg ibu ingat. kang ade lagi ibu tambah sini utk kenangan kamu ye aishah..



see..menyemburr je kejenya...Buuurrrrrrrr Buuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....

Thursday, January 19, 2012

What happen to my blog?



petang ni aku godek2 blog.. tengok bloglist kat tepi tu..tapi refresh2 takde pon naik latest posting aku. aikk pelik..

then aku scroll ke bawah..tengok2 posting yg seminggu yg lepas pasal Aishah & Excema tu yg appear...ha sudah..

camne nak buek ek?




see, aku print screen gmbar bloglist aku ni.....posting ni tak naik atas. dia kekal duk tang 1 week ago..uwaaa camne ni??

bloglist yg role dekat tepi2 blog amat penting tau..sbb nak tgk latest update kwn2..tapi dah jadi camni..camno gayo la blog aku ni..haihhh..penin peninnnn....



Calon Imam Muda

Assalamualaikum..


hehhe..abam rafiq pulak.

calon imam muda ke nak?? aminnn....:-)






tapi imam muda ni moncit la..ape pesen tatau..kaki terjongkit camtu.. suh betulkan takmo dia...gasakla nak..


Wednesday, January 18, 2012

'Dia' datang pada hari ke-120

akhirnya..'dia', teman baik aku sudah datang menjenguk. patut susu agak merudum semalam.

hmmm...hari ke-120 upenye..

abang dia dulu hari ke-101..hik2..



sent via my mobile

Tuesday, January 17, 2012

Aishah Raihanah menginjak ke usia 4 bulan

Assalamualaikum..

actually 21 januari ni baru genap 4 bulan. tapi saje buat posting awal2. agak bz minggu ni. nak singgah umah kwn2 pon tak sempat. posting pon pendek2 je aku main tempek je gambar. besok plak ade bengkel sehari suntuk. aiyak. minggu depan harap2 free la skit. uhuhu..

tempek2 gambar anak ajela jawabnye..huhuhu



senyum sinis aje ke awek??



alor..cedih pulak..


teleng2 pala lak dia..hehhe


suka sembang..kembang kempis idung..:-)




 "errr...ape? ibu panggey aishah ke??" 



and last but not least...abam rafiq..si pengacau.."adi aishah..adi aishah..." hehe so sweet



hajat di hati nak taip perkembangan aishah..apekan daya, tak menyompek.

Breastfeeding: Hasil mengepam susu ikut emosi


Assalamualaikum..

entri ni adalah berdasarkan diri aku sendiri..if ade org lain seangkatan ngan aku mungkin betul la ape yg aku rasa ni eheheh



gambar di atas, hasil pam susu yg rata2 7-8 oz la pagi2 untuk sekali pam. Kdg2 je cecah 10oz sekali pam. ...then, sbb aku byk minum air malamnya & dah breakfast yg agak heavy mcm nasi lemak, roti canai..huhuhu 

dan yg pasti..sebab hati hepi, kerja pon sonot & masalah anak2 dpt disetelkan dengan jayanya pada hari itu...



ni plak hasil if ade tekanan kerja..stresss dengan keadaan sekitar...anak2 berjaga malam n sudahnye ibu pon kena bersengkang mata jaga anak. pastu if aku kurang air pon iyer jugak. sbb aku ni kdg2 dtg penyakit malas nak tonggah air. 


korang lak camne ek ibu2 yg bekerja & mengepam susu? ke aku sorang je cam ni? huhuhu



p/s: bersama pam kesayangan aku, manual avent..amat berjasa guna since july 2009.


Monday, January 16, 2012

Tempat Servis Pam ameda

Assalamualaikum..

entri terperuk yg tak terpublish. luperrr..

aku skang guna pam elektrik ameda & Manual avent. yg manual avent tu senang je takperlu diservis bagai cume kene ganti spare part yg rosak aje..

so..utk semua pengguna pam ameda yang dah biasa servis pam dengan Mr. Tan yg dulunya ofis beliau terletak kat Sri Rampai, KL..tapi skang dah pindah tau..

Mr. Tan
Suite 1-3B 
N-tatt Building
No. 2, Jalan TP5
Taman Perindustrian UEP
47600 Subang Jaya, Selangor

Tel: 03-80239963
Fax: 03-80239263

9.30 a.m - 6.30 p.m

landmark dia: Behind 'Follow Me' factory

aku ade hp no. Mr tan..if ade sape2 (manela tahu kan) nak no. hp dia....leh email aku tanye..roslina [dot] muhamad [at] gmail.com

bukan apa..if guna hp lagi senang sbb Mr. Tan ni sgt2 friendly..kdg2 time dia cuti pon dia leh dtg ofis dia kejap dihari cuti semata2 nak servis pam kita tau..

ok korang, harap dpt membantu pengguna Pam ameda.



gambar lama..masa zaman mengepam utk rafiq dolu2..hehehh


Dia sudah 2 Tahun 6 Bulan

Assalamualaikum..

Entri pendek. ada Meeting.

Semalam..15 Januari 2012..Rafiq genap 2 tahun setengah. dah besar. banyak akal. banyak kerenah & segala macam lagi yg kadang2 buat ibu & abah pening. hehe.





Ejen CIA perot moncit. agagaaa..

Friday, January 13, 2012

Senyum.....Tak Perlu Kata Apa-apa...

Dah petang..

Jap lagi kul 5 ..tik tok tik tok..Mek Rose senyum meleret tengok jam. keh keh..

tak sabar nak balik umah nak amek rafiq & aishah. Hilang semua penat bila tengok anak2. cuma hilang sabar bila kena berperang dengan rafiq hari2..ahaha. bak kata Ch@ hidup kami sejak ade 2 anak kecil..penuh warna-warni..yup, akak setuju ngan statement ko dik!

Even en suami dah ke Utara dan kena handle anak sorang2, mek rose tetap senyum kambing..takpe, en. suami mencari rezeki..kena redha..

Ya Allah..permudahkan segala urusanku..Amin...


dah lama tak inteprem muke sorang2..kah kah kah..




selamat berhujung minggu kaliansss...XoXo!






P/s: 
frust menonggeng tak dpt jumpe Sal..tadi dia ade mai sini tapi..sebab tumpang kawan dia yg nak cepat2 ade urusan lain, dia pon same2 kene cepat2..huhu..so takde rezeki nak jumpe kali ni..takpe2..ade rezeki lain nanti..insyaAllah..:-)

Perdana Menteri Datang lawat aku weh!

Assalamualaikum..

Wah2..PM datang lawat ko ke rose? sape ko? 

ahahahha 

akuler sape lagi...blogger cap ayam! 

actually arini PM mmg ade mai sini pon. Ok2..tajuk bunting dia.."Perjumpaan PM dengan pemimpian akar umbi Selangor" wahhh dasat seh ehheh..

aku wat posting ni sebab pagi2 aku dah hangin satu badan. Abis parking dikonker oleh mereka2..sib baik aku awal 2 saat je..berebut2 ngan kete belakang. aku tengok dia laju..aku pon pecutttttt zasss aku jolok je satu parking yg muek2 kete kancil. terjojol montot kete aku ke luar..kang kete aku kene sagat ngan kete lalu lalang aku bakor je BMW kat depan ofis aku tu sbb amek parking kami2 ni....muahahahha



gigih aku g amek gambor. kah kah kah (ini dah kira berpolitik ni kan?) uhuks. 
Ni kalu Mat Rafiq tengok gambar PM ni..dia akan jerit.."Tisya..Tisya" dulu aku ingatkan bendera malaysia..rupe2nye..1Malaysia!



parking kat dalam..luor kat jln raya sana pon penuh..uihhhh..polis plak sana sinun duk preetttt preeett duk tiup wisel jaga lalulintas..cam ade game bola lak rasa



sian Mr. P aku..terjojol kuar montot..if ade lori besar lalu sure kene sagat ni..tapi harap2 tak la..



psstt: 
sib baik perjumpaan ni sampai kul 12.45 je..if sampai petang, mmg aku takleh kuor sbb kang nak mai balik bkn senang nak dpt parking "diRaja" cam parking aku dpt arini huhuhu

Thursday, January 12, 2012

Aishah & Eczema

Asalamualaikum..

fuh. baru ade ruang masa nak pot pet kat sini.

ok2..aishah ade eczema. mula2 dulu ok je aku tengok. skang ni bukan main galak naik merah2. kat pelipat2..celah2 leher & terbaru..naik tang muka. uishhh abis dah tak cun anak dara aku. ahaks!

skang ni..aku guna Krim Elomet. Memang elok krim tu..kejap je ilang merah2 tu..tapi Paed dah pesan, sapu nipis2 je sbb Elomet tu dia kuat skit & boleh nipiskan kulit bayi..so..aku guna kadang2 jela.







gambar kurang jelas sbb guna hp cap ayam aku je. nnti aku amek gambar guna Lumix plak..terang2 muka aishah nampak bintik2 n merah2 dia ..uwaaa..sian anakku..huhu

aku harap..eczema ni tak lama..sbb rafiq dulu ade gak skit2..masa umor 8 bulan ke atas..dah cantik balik dah kulit dia..:-)

Wednesday, January 11, 2012

Kembali Ber-Babywearing

Assalamualaikum...

sekian lama SSC rafiq tersimpan dalam kotak..kini dah dikeluarkan kembali..yehaa..masa utk adiknye plak! aku beli kat SnuggBaby. leh cuci mata kat sini if nak tengok..byk lagi SSC yg ade..owner dia Liza Yaakub sgt2 friendly..tak pernah jumpe pon. biasa chat via email aje..:-)

since Aishah dah nak masuk 4 bulan, so its the perfect time utk serasikan Aishah dengan carrier ni. Bukan apa, takut dia takmo duduk nanti!

Alhamdulillah, 1st day pakai even mek Aishah nampak gelisah..sempat jugakla dia lelapkan mata setengah jam dalam dakapan ibu. ehehhe.



 sambil2 tu rafiq sempat main2 ngan adik dia..eheh so sweet


 fuh fuh..satu 13kg..satu lagi dekat 6kg..reput tulang mak! ahahah


MMmm cak!!



makan2 kat Ani Sup Utara Plaza Alam Sentral..gambar gelap. tak sempat nak edit bagai noks! mak bzzz...imagine2 sendirila muka demer..huhu


ok..selamat sudah tempek2 gambor kejadian sabtu lepas..fuh. if tak tempek sini. alamatnye terperam dalam pc..kwang2..


daaa....bz bz bz bz..

Monday, January 9, 2012

Rafiq wif his Rust-Eze Bag.

Assalamualaikum....

lagi seminggu..rafiq 2 tahun 6 bulan. bak kate rafiq..."dah Shooorr" eheh dah besor!

rafiq dah makin petah tau..tak perlu la kot nak mention kat sini apokobondo yg dia dah leh cakap.. yg pasti ibu tahu anak ibu makin besar, bijak, sihat & kuat..:-) (Ya Allah..jauhkanla anak2ku dari segala perkara2 yg tidak elok..amin..)

saje nak tempek gambar2 dia. utk kenangan. Dah lama tak tempek sgt gambar abang..asyik adik je interprem..ehhehe almaklumla..blog ni aku khaskan utk kenangan anak2 aku bila mereka dah besor nanti..bila belek2 balik posting2 lama..sonot tgk rafiq masa tecik2..eheheh

gambar rafiq ngan beg dia la ni..si abah tak abis2 perli aku beli beg tu sbb besor sgt dengan rafiq..ahahah masa beli tak perasan beg tu besor..sudahnye mmg nampak besor la bila rafiq pakai. takpe2..rafiq kan makin shooorr..:-P








even rafiq makin shorr..rafiq sentiasa menjadi Baby ibu yg comel...:-)
XoXo!


mode: Bz

Sunday, January 8, 2012

Sarapan apa pagi ni?

Assalamualaikum..salam ahad yg ceria

dah lama tak bersiaran ari ahad. Bukan apa, malas nak on lappy. Buleh? ehehhe

en suami n anak2 masih layan syiokk ulit mimpi, ibu pagi2 kene bangunla. buat tekan laju. tapi kdg2 datang malas nak masak, ngan aku sekalila zzzzzzzz lagi time2 gini..muahahha...ari minggula nak layan tido pagi2..ari keje nan hado la kan!

ok2..korang breakfast ape pagi ni? sure ramai yg kuar mkn kat luor kan pagi2 ahad camni. aku selalu gak buat...tapi tu dululaa. sejak anak 2 ni..rasa cam malas nak kuar pon ade. if kuar cam kelam kabut skit ahahah. tapi if somi ajak kuar, aku laju je nak joing. ngeh2


bihun goreng+ayam celup tepung goreng+nugget+whitecoffee..

jemput makan semuaaaa....



ha..yg ni ade tak sape2 nak tolong aku? hahahha
kain setinggi gunung..muahahahhaha




baju kat bilik aku ampai baju+stor. kah kah. umah mangkuk tingkat. camnila gayanya. 

baju yg kat ampai pon masih ade..tambah lagi dlm mesin tu lom jemur. ha sudahh..biler nak lipat? arinila kene lipat..sok dah keje..


okla..daaaa


Thursday, January 5, 2012

Check-Up Aishah Raihanah @ 3 Months

Assalamualaikum...

Suppose cucuk budak tecik tu last week..tapi sbb ada audit dalaman, aku mintak tunda ke minggu ni. Sib baik aishah ni budak baik. Elok je ibu siap2kan dia nak pegi kenek. kul 7 pagi dah kene lap2 badannye..ehheh...

update skit pasai aishah:

  • Berat - 5.7 kg..(naik 700 gram je)
  • panjang - 63 cm..(uii. patut makin panjang ibu tgk ehehhe mejulurr kakinye time nyusukan budak ni)
  • makin rancak bersembang. if tegur, siapla dia ajak sembang. biasala bebel budak tecik. sepatah haram tak paham. ehehe
  • baju cepat benorr tak muek. sib baik baju abang rafiq byk rompers. so pakaikan aje utk aishah jugak.
  • suka senyum..bangun tido pon senyumm manjang. :-) (sebijik abg dia masa kecik)
  • if dulu merelakan aje abang dia godek2 tangan or muka dia..tapi skang tak dah. dia dah pandai jerit/nangis mintak tolong. eheheh
  • masih tolak puting tiruan & menyusu 2-3 oz je sehari ngan pengasuh. tu pasai kot berat tamo naik byk. takpelah, janji naik..ye dak?
  • kat umah, malam2 dia pulun menyusu..yela, seharian duk umah pengasuh 8 jam..hanya minum 3 oz..mane tak lapor kan..huhuhu



sib baik nangis kejap je pagi tadi masa cucuk..gud gurl!



ni lepas kasi ubat sbb nurse cakap maybe demam kan..aishah tak dan2 nak tido. tapi aku kene angkut gak la gi  umah pengasuh sbb nak masuk ofis balik. 


okla. tu jela kot. nnti update lagi pasai aishah raihanah.


Wednesday, January 4, 2012

WW #5: Abang bawak adik jalan2..









#1: arini aku cuti. Pengasuh nak anta anak2 dia p daftar skolah
#2: nnti aku cite pasai gambar ni.
#3: auto pubish entry


daaa..selamat bekerja...

Tuesday, January 3, 2012

Kotak Jerit Shoutmix! & Selamat Tahun Baru....

Assalamualaikum..

baru sempt nak bersiaran. Entry pembuka 2012..bila tgk blog archive, wohoo..dah dekat 4 tahun upernyer berblog. berbagai kisah suka duka aku catit kat sini. tula gunanya berblog ni. as diary yg tak perlu ditulis ngan tangan. sesungguhnye aku amat tak suke menulissss guna tangan..heeeee. dah tulisan pon cakar ayam kan..ngeh!

ok2..ni ha nak cite kotak jerit kat tepi tu dah tak available plak..aku tau, byk lagi jenis kotak jerit yg leh guna..tapi tetap setia ngan shoutmix. tup2 dah tak available plak utk yg free punyer. kene bayar la tu eh? huhuh sorila..teman suka barang free je..:-P so, pasni aku akan kuarkan kotak jerit. if ade sapa2 yg sudi tinggal komen kat blog ni..leh la komen kat posting..:-)

sooooooooo...tahun baru..azam pon kenela baru kan? ahaks. byk azam2 tahun lepas tak dapat nak kotakan. kita hanya merancang..tuhan yg tentukan. ye dop? ermm..yg pasti satu azam yg aku simpan selama ni..nak anak 2 org by 2011..alhamdulillah Allah makbulkan..syukur...penutup tirai azam yg dah dipenuhi tahun 2011 ialah a Baby gurl yg sgt comel di mata aku. di mata org len tak comel lantak kome la kan..hahahaha...

pasl sambutan new year ke apa..kami mmg tak pernah celebrate pon. duk umah je tengok tv & tengok persembahan bunga api free dari i-city. tapi tahun ni, aku balik kg hubby..so takdela tgk bunga api..jln2 umah onyang rafiq n aishah..jenguk2 insan2 yg dimamah usia..i like!




abang rafiq & adik aishah @ umah onyang, air kuning perak, 1/1/2012




bye 2011...welkam 2012...:-)