Thursday, January 13, 2011

Kakak Benci Adik!!


Salam,


before proceed kepada posting pemenang lucky draw, aku nak mintak pandangan & pendapat kwn semua tentang kes ni. *eh cam serius je kan?* ehehe

ok2, kisahnye perbualan semalam. Aku g umah akak aku sbb ade pasar malam kat umah dia..As usual, dah pegi pasar malam, makan2 kat umah dia then kul 8 mlm camtu baru aku n rafiq balik..


Ika: Kakak benci budak tu

aku: Budak mana?

Ika: Tu..yang pakai baju itam (merujuk si ilyana semalam pakai t-shir itam)

Aku: (Muka terkejut n mata buntang) Kenapa kakak benci adik?

Ika: Sebab kakak nak adik 'kote' mcam rafiq!

Aku: (melopong)

Ika: Kakak benci dia..kenapa dia ade? sebuk je!

aku: (melopong) kakak...tu kan adik kakak! tak baik benci2 tau! nanti dah besar..kakak nak kawan ngan sape kalu benci adik sendiri? nanti..adik takmo kwan ngan kakak baru kakak tahu! nnati mintak ngan ibu adik 'kote' ye.

Ika: Arggghhhhhhh kakak benci dia. Bau dia busuk.


Pulakkkkkkkkkkkk......adeh. peling paler aku weh. tu anak buah. if anak sendiri aku tatau la nak buat camne. Kakak aku pon dah pening. tatau nak cakap ape. sbb if cakap elok2 pon dia memberontak. aku just suggest kat akak aku..before tido..dia tengah khayal2 nak tido tu...baca "Ya Latif 3x" then hembus kat ubun2 anak & ulang 3 kali . Then baca ayat2 dari muqadam pon dah ok aku rasa..sbb tu yg aku praktik...


gambar last month. masa ni kakak aku cakap dia tak pernah lagi cakap dia benci adik dia..sejak akhir2 ni je suka cakap camtu

kakak 6 tahun & adik 2 tahun lebey



yg aku buat aku takut..ika akan terus memberontak. mmg nampak betul muka benci dia kat adik. marah2 adik. Cakap tengking2. adui. sedih lak aku tgk sbb si ika ni budak  yg bijak, cerdik. mmg cepat tangkap ape je yg kita ajar. tu terlebih cerdik kot nak pilih2 bulu lak sape dia nak suka n tidak...aduiiii..pening2...

korang pernah tak alami benda camni? if ade..please, share kat sini so aku leh tolong kakak aku nanti..

thanx in advance.


25 comments:

lydzar said...

mesti si kakak ada rasa something tak fair antara dia dgn adik dia. mcm dia ada rasa mak dia lebihkan/menangkan adik je etc gitula.

mak dorang ni kena pandai handle situasi la..

hannah pon sekarang dh pandai cakap ;
"mama tu..semua nk bagi kt adik je"
saya pon dh kena berhati-hati dengan setiap tindakan kalau dorang berdua bergaduh. takboleh nk menangkan sesapa dah..

Ena said...

risau jugak kan camtu..

dulu anis ada gak unsur2 tak suka ngan adiknya.. tp skrg tak blh berpisah plak.. harap2 kekal la mcm tu.. cma turn irfan pulak bila tanya nak adik tak dia akan jawab tak nak sbb dia kata dia lah adik.. erm...

MrS. F!zA said...

risau tu dah benci adik pulak..tkut melarat sampai besar..bila benci ni mknanya dia xkan jga adik dia la w/p sama2 membesar..

moga elok lpas ni..cian adik

pizet said...

perubahan emosi kot...kena cegah awal2 sblm parah

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai sian nyer adik..comel lg tuh..

Maybe kakak ada perasaan jeles kat adik..yelah..jarak umur pon jauh..4tahun..maybe dia rasa..bila adik dh ada..kasih sayang & tumpuan mak dia lebih kpd adik..tp hairan jugakan..sblm ni x bgitu..sejak akhir2 ni je kan keadaan cam tuh..maybe ada faktor lain kut..nk kena cari penyelesaiannya secepat mungkin..kang takut plak melarat..

Moga keadaan ni x berlanjutan..sweet jer tgk gmbr mrk berdua berpelukan tu..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

alahai sedey plak baca entry ni, kakak jeles kot maybe maknay lebeykan adeq dia, naik risau plak kita kalo balqis nanti camne harap ok la penerimaannya, maybe kakak ni dulu manja dgn mak pak nya...

LYAfrina said...

rasanya ada something y mempengaruhi pemikiran mcm tu... atau mungkin dia nk adik lain jantina drpnya sbb bila lain jantina, mungkin perhatian y diberikan ttp sama sprti dulu.. mgkin si kakak merasa saingan disitu.. rasanya lya ada terbaca ttg artikel mcm ni dulu..

berkaitan adik sama jantina y blh menimbulkan cemburu krn si kakak/abg ingin perhatian y sama mcm dulu.

Tp xpe rose.. si kakak bru nk membesar, byk lagi y dia perlu belajar n fahami dlm kehidupan ni. Insyallah... lps ni semua akn ok. Perasaan syg pada adik xkan luntur.

Cik Aada said...

sian kat adik...sy pun skarang bc ya latif 11x sblm tido*tu pun kalo igt la huhu* mintak2 lembut ati sbb dulu kecik2 pun salu nk jeles marah ngn adik haha..tp skang dh besar dh jd bestfren sbb dia satu2 nya adik pompuan sy ade...bila jauh terasa rinduu..walla!:))

eh out of topic ke kak? saje menyemak..haha..psstt kakak kena jaga adik :p

chugie said...

emm peliknye.. tp petua yg rose bgtau betul tu.. sbb pernah juga org bg petua tu kat saya, tuk lembut kan hati anak. harap bende ni sekejap je lah.. agaknye de something yg buat die jeles kat adik die kot. kn?

ita cutevirus said...

ishh... cam bahaya je...
gamaknyer die jeles la..
maybe ada something yg mak die buat @ kasi kat adik die yg buatkan die jeles...

baincardin said...

comel je...^)^

*Jom bersama Encik Dave Hills layan HDR kat Cameron Highlands. ^_^

Zue AnnaLeeya said...

setuju dgn kwn2 tuh... mgkin kakak nih terasa ader saingan sbb sama jantina kan??? atau mgkn ader yg mak dia beli utk adik tp kakak tak dpt... alasan yg bese ibubapa bg, alahhhh.... kakak beli lenkali la yer... kakak kan dah beso... tu pon dah bg si kakak rasa jeles...

kena atasi cpat2 nih... sian si adik tuh...

Hanis Azla said...

sian kat adik yer.. budak2 tgh naik mmg gitu kot.. anak akak pun gitu juga. Bila takde adik perempuan, semua nak adik perempuan.. Mmg dia org ni nak yg lain gender kot..

~ayu.oyie.yuna~ said...

Assalamualaikum rose ;)
ada something kot yg buat kakak nye rasa camtu..mungkin nampak adik lebih dapat perhatian sejak akhir2 ni..
bahaya juga ni,jgn sampai diapa2kan adik tu..umo baya2 ni mmg panas baran (pengalaman sendiri masa kecik-sy sgt panas baran n dengki sampai penah tendang sepupu sampai terhentak ke dinding..)

Elly & Emmy said...

emm.. tak sepatutnya jadi macam tu kan.. mungkin kakak rasa jeles kut.. entah laa... kena slow talk ngan dia.. susah juga nii..

pss jom berkelah

http://coretanuda.blogspot.com/2011/01/jom-berkelah-dengan-geng-kembar.html

maszmadi said...

laa sian la kat si adik tu, dia x salah...... tapi takut pengaruh dari kengkawan kat sekolah kot..... tu yang jadi cenggitu tu..... huhu mintak dijauhkan..

Zur@ZaRi said...

alamak... sedeh + takut..
simpang malaikat la kan pecah belah dalam kuarga nie.. sian kat diorang... zura tak penah alami tp mungkin d sebabkan ader bberlaku ketidakadilan kot... kiter mungkin tak perasan tp si kakak yg teraser hati.. cuber tanyer baik2 coz kalo d biarkan takut melarat sampai ke besar...

Dee said...

mcm mimi ngan fifi lah ni..maybe kakak ros lebih tumpukan perhatian pd si adik..sbb tu kakaknya membenci adiknya..kakak rasa..ibu lebih syg adik..kakak rasa..kenapa dia selalu kena mengalah..kenapa adik boleh..dia x boleh..kenapa kalo gaduh, kakak yg dipersalahkan..kenapa asyik kakak je yg kena pukul..ini kemungkinan2lah ros..kak dee pun x tau..tp mcm kak dee..bila mimi ckp mcm tu..kak dee akan peluk dia..cium2 dia. Lepas dia cool..masa adik dia xde..kak dee ckp kenapa dia kena sayang adik..kenapa dia perlu lindungi adik dia..insyaallah..masa tu dia ok je..boleh terima. Gaduh sket2 tu biasalah..budak2 kan..harap boleh membantu sket2..

mama_umar_maryam said...

rose,mayb sbb no 1. jealousy..lgpon budak2 umo ika ni mmg tgh temper tinggi,xblh silap sket..todd tantrum pon ye gak..mmgla kesian kt adek die,as parent mmg kene byk2 saba & kontrol keadaan,kene byk2 explain bg die phm,mule2 mmg nmpk die mcm buat dekk je kite ckp,tp percayelah,die dgr sebenanye..take time nk ubah perasaan die ;)

mamalieyna said...

serius bunyinya rose..huhu.. takde lak alami camni sepnjg bergelar mak sedara kpd 18 org anak buah! huhu..sian adik!

mgkn faktor kwn2 kot..kakak dah masuk sekolah kan..huhu..hope ada la penyelesaian, nk tolong n bg pendpt pun taktau camna..

risau jgk but rasanya bila dh besar ok ni..

psst hikhik kelakar plak part..kakak nak adik 'kote'..ngee..

NM02 said...

mesti ada yang tak kena. cuba ingat balik

Zaidah said...

kakak cemburu ngan adik tu....tu yang dia benci atau ade yang kakak tak puashati ngan adik...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

rose register heartbeat tu tak jadi kesalhan Nuff kita dah tanya melalui email ada mention kat entry kita, sebab heartbeat bukan competitor nuff, so status geli2 tu tak kan berubah..

http://damiaqish.blogspot.com/2011/01/sape-nak-tambah-side-income-meh.html

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam semua..

thanx atas pendangan & pendapat korang...korang mmg kwn2 aku yg bessssssss....

syg korang!

anje,
ooo ok2..bagusla if tak illang status geli2..if ilang kang saje naya nanang bayor skit...ehehe

Mieja@Amiizaa2001 said...

ROSE,

berpinar carik baru jumpa hikhijikhikhik.....

rose pandai plak anak buah rose sebut 'kote' tuh heheheheh

ada satu kisah benar, ada terbaca tak dlm paper dlm setengah tahun 2010 yg lepas, ada dua beradik nie (kisah nie jadi kat JEPUN), sikapnya dari kecik asyik gaduh...bergaduh di antara satu sama lain, sampailah mereka nie besar....ada satu hari mereka gaduh besar, pasalnya akak dah lupa kenapa....gaduh punya gaduh sampai berbunuhan ...nauzubillah....

KISAH kat atas nie hubby akak yg terbaca dalam paper, balik dia cerita kat akak sebabnya mcm kami mengalami situasi macam tu...asyik-asyik gaduh jerk allysha+ali:

Last year allysha suka gaduh dgn ali, kami memang risau sangat...sampai allysha sebut 'ichaa benci ali' takut benda nie berlarutan sampai mereka besarkan. Sebab situasinya allysha dah sekolah, bila dah sekolah pengaruh kawan-kawan banyak sangat, kalaou sekolah tadika tu selamat lagi...msh boleh kontrol...tp dah sekolah keb mcm-mcm perangai dok ada kat kawan2, mereka mudah terikut taou.

So, kami tanya dia kenapa ichaa ckp mcm tu? Jawapannya sebab dia rasa kami lebihkan ali dari dia....dia rasa akak lebih sayangkan ali dari dia..start dari hari tu hubby akak hari-hari saiko dia...hari-hari cakap kena sayang adik, kakak adalah ketua untuk adik-adik...macamana kakak kat sekolah sbg penolong ketua mcm tu jugak kat rumah....kakak kena jaga adik, tak boleh benci..allah tk suka perangai macam tu...lama-lama dia coool down....skrg alhamdullilah dah tk pernah sebut lagik....dia pon dah ok...

Ada possible ke anak buah rose rasa cemburu kat adiknya? Dia memberontak mesti ada sebab....try mintak akak rose lebihkan perhatian kat anakbuah rose tu...kena byk main psychology kat anak buah rose....risau takut terbawak sampai dia besarkan...

kalaou tk berjaya kena pergi kaunselling....sebab takut effect kat pikirannya....