Monday, March 28, 2011

Akhirnya...aku kene surrender

Salam,

surrender apa? ehehhe surrender dari mengepam la..lately production susu masa mengepam sgt2 mendukacitakan..dalam 1 oz camtu je sekali pam..So, aku decide.."sudah tiba masanya agaknye utk stop pam". Rasa sedih sgt2 bila rutin harian dah mula berubah. No more usung beg pam ke hulu ke hilir..huhu

breast mmg rasa bengkak..tapi menurut doktor, dah nak masuk 4 bulan ni mmg dah start rasa engorgement..sbb pregnant..aku pon dah hampir lupa camne masa ngandungkan rafiq dulu. Huhuhu..yela, aku kan still BF anak aku, so cam sentiasa aje rasa bengkak susu..takde rasa perbezaan tuh. aiyoo

ape2 pon..rafiq masih direct feed. Lepas ambil dari pengasuh terus susukan dia sbb dah bengkak. Rafiq pon sonotla sbb kenyanggg..burrppp..

skang mmg dah jarang dia mintak..kecuali aku baring. Siaplaaaa if baring. Akan diserang oleh mat rafiq..so, ibu kene duduk aje if tgk tv..lenguh2 punggoq! alaa..kdg2 pon duduk pon dia mai selak baju. camno tu??

skang rafiq dah pandai atur..mana nak menyusu..if depan tv suh ibu boomm..sambil tepuk2 kusyen sofa suh baring..if mlm2, ajak masuk bilik, nak tek ateh katil..waaaa makin besor byk sunggoh arahan kerja kamu ye mamat!

ape2 pon..aku bersyukur masih ade rezeki air susu utk rafiq. Tapi, mampukah aku bertahan sampai dia 2 tahun? ade lagi 3 bulan lebey ni....semoga Allah permudahkan..aminnnn...


stok terakhir utk rafiq..sob sob sob..sedey weh tgk tinggal byk tu je..
tapi takpelah..kasi ibu rest 5 bulan utk start mengepam balik..eheheheh


semoga rezeki air susu utk adik rafiq tetap ada..amin. doakan yg terbaik utk aku ye...:-)

oh ya, sejak 2 malam berturut2 ni..masa tido, lepas menyusu rafiq akan mintak air masak. Agaknye susu aku dah berubah rasa kot ek.. sebab susu ibu yg mengandung akan rasa masin skit..ye la tu kot ek..tapi totap rafiq minum jugak even dah tak sesedap dulu..:-)



31 comments:

bonda dadif aka akish said...

caiyok la mek....

=)

Ena said...

OWH.. CAMTU YEH..
TP OK LA KAN SBB STILL LAGI DAPAT KASI KAT RAFIQ.. TU YG MAIN PANJANG IQ DIER.. HEHE..

lydzar said...

hmm mmg memula rasa down je bila terpaksa stop pumping, tp ini lah masanya kita dpt rest..

atleast byk gak lg stok susu rafiq tu. hadif dulu..mmg cukup mkn sgt..stok susu tinggal utk sehari je sblm dia bebetul on susu formula

cik_ah82 said...

hehe..at least akak menten bleh kasi susu direct..org sejak berenti, sempat bape minggu je dia nenen..skang ni pun mmg dh xbg..sian dia..:(
harap2 adik dia nnti dapat penuh 2 tahun, insyaAllah..

MrS. F!zA said...

insyaallah akan ada lebih lg rezeki utk adik rafique..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

akish,
thanx..caiyok! eheh

ena,
iye mek na. alhamdulillah masih ade rzeki utk dia..:-)

lydzar,
betull...rasa lain sgt2! hehe dpt rest ek..5 bulan je..:-)

cik ah,
mmg sian nak stop kan cik ah..akak pn tak sampai ati tau..alhamdulillah masih ade air susu..if dah takde nnti akak tatau la nak wat camne..moga Allah permudahkan segalanya..amin..

fiza,
thanx..amin...:-)

Suliana said...

hmm.. tak pela rose, ada hikmah di sebalik tu.. lagipun dah nak dekat 2 tahun rose susukan dia kan.. tahniah.. jaga diri dan kandungan baik2..

Fieza79 said...

oo mcm tu kekdah nya...ank dh 2 pn msh zero psl penyusuan ni suma...

moga bertambah lg rezki susu bt adik rafiq nnt...

wahida said...

cayalah mek rose, hampir 2 tahun ko gigih hadapi semua cabaran utk BF...tabik spring kat ko...

e.l.i.z.@ said...

fiza naman baru bitau mek rose prgnt..tahniah!!!!!

err mmg boleh ek BF bila tgh prgnt?

Zaidah said...

rezeki tetap ade...insya Allah...lama2 kelamaan rafiq akan faham kenapa ibunyer buat macam tu....teruskan BF...

Dee said...

memang kena stop ar kan..takut susu awal utk baby ke 2 rafiq minum lak..huhu..moga cukuplah stok yg ada tuh..

Hanis Azla said...

semoga terus ada stok utk rafiq..

Yan said...

Assalam..

ni petua akak menyusukan anak.pernah susu kering langsung sebab p travel dan tinggal kan anak masih bayi lagi. Akak terus pulun makan quaker oat pekat2.. Non stop. air susu keluar balik. Dont give up.. try lah..

mamalieyna said...

huu~ mungkin itu yg terbaik..yelah kamo peknen kan..apapun harap rezki tuk dak rafiq berterusan Insyaallah..

ohho budak2 time ni pndai mengarah tau..dak arif kt umah, sllu je arahkan toknya 'up' setiap kali toknya nak landing..suh 'up' nak ajak main..huu~

Confession of a Coffeeholic Momma said...

miya dulu takde nak berenti nyusu pun. bedal aje apa susu mama dia yg ada until lah mama dia selamat beranak & susu baru utk adik dia dtg. now suka suki bedal susu adik lak. sometimes adik tak cukup susu, kena minum EBM. tp tak kisahlah, mama ni happy coz tgk 2 anak dia tembam semacam aje minum susu baru ni. :D

Intan Azmira said...

ros: after deliver TANDEM NURSING please !!! hihihi

dyea irdina said...

alhamdullilah dpt susukan anak dgn susu sendiri..sy masa yg first rasa jd ibu yg sempurna sbb dia mmg nak susu badan..tp yg second rasa lain sgt sbb dia tak nak menyusu..habis pantang trus tak nak susu badan..merajuk ngan abg dia kot sbb abg dia selalu sibuk nak menyusu jugak..so samapi sekarang susu tin la dia..insyaallah yg ke 3 ni arapnya dapat la bg susu badan lagi tanpa masalah

dyea irdina said...

alhamdullilah dpt susukan anak dgn susu sendiri..sy masa yg first rasa jd ibu yg sempurna sbb dia mmg nak susu badan..tp yg second rasa lain sgt sbb dia tak nak menyusu..habis pantang trus tak nak susu badan..merajuk ngan abg dia kot sbb abg dia selalu sibuk nak menyusu jugak..so samapi sekarang susu tin la dia..insyaallah yg ke 3 ni arapnya dapat la bg susu badan lagi tanpa masalah

littlehumblelynn said...

rose

takper..i/allah ada rezeki lagik tuh..apapun kena jaga diri ok!!

mekchu said...

wooo.. rasa masin erk? dia nak bilas balik la tuu... kesian rafiq, berkorban demi adik.. moga semuanya dipermudahkan..

nur said...

mungkin itu yg terbaik, kan?

lagi pun tinggal lagi tiga bulan jer... caiyok ros :)

zakiahnizuan said...

AKAK..kiah prnh baca..susu mmg masin sikit..so anak kna mnum air lebih sikit..x igt kandungan dia yg mambuatkan susu tu jd masin..

pizet said...

rezeki rafiq tetap ada...at least lg 3 bulan nak complete...tp tulah kan rafiq allergic susu lembu kan susah gak tu, kena supply nutrition dari makanan lain

umialya said...

Insya Allah, rezeki Rafiq tetap ader.. chaiyookkkk!!!

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

Ohhh saya ketinggalan citer....tahniah dah pregnant. Tahniah juga dah sampai tahap ni menyusu....pecayalah perancangan Allah adalah yg terbaik

Sham said...

salam kenal...

insyallah adala rezeki rafiq tu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Insyaallah..moga rezeki ttp ada..
Qis skrg ni kan Rose..mlm jer dia nyusu badan..siang mmg dh minum susu formula dh..bekalan susu dh x byk..huhu..sedih tau masa mula2 susukan dia susu formula tu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sue,
thanx sue..:-)

kak fiza,
ye kak..eheh sy dulu pon start with zero..tambah ilmu pasal penyusuan skit2..:-)

wahida,
tenkiu..:-)

eliza,
thanx..:-)
boleh..sekiranya keadaan si ibu mengizinkan. ade doc sarankan berhenti..tapi ade juga doc yg kata boleh..tp ape2 pon..terletak pada instinct ibu itu sendiri nak teruskan atau tidak..:-)

kak zai,
thanx kak zai atas sokongan akak!

kak dee,
ye kak..sy kna stop pam sbb dah tak byk. 1 oz je sekali pam. takpelah..mlm2 rafiq direct feed..:-)

kak hanis,
kak..yg tu jela yg ade pon..eehe mmg takde dah..semoga yg ade dalam badan sy ni jela terus mengalir & ade utk direct feed him..:-)

kak yan,
kak yan..mmg sy selalu minum benda2 beroat..tapi dlm kes sy ni bkn sbb lain..tapi sbb sy mengandung je..ehehe insyaAllah dah bersalin nnti sy akan teruskan minum minuman yg akak cakap tu..mmg berkesan utk tambah susu..thanx kak..:-)

iena,
hahahha..betul tu..suka2 je kan..suh men ngan dia. if tak layan mengamuk..huhu..thanx mek na..amin..:-)

mommy miya,
ooo..miya jenis tak kisah la tu bila rasa dah berubah..eheheh.gud gurl.taram susu adik plak? ahahah ha makin tembam la nnti itu budak..leh celen bb miyul..:-)

intan,
insyaAllah..akan kuusahakan..caiyok2!

dyea irdina,
ooo..camtu lak ek..mintak2la nnti if rafiq masih nak nyusu badan..biar dia berpada2 nak menyusu jgn sampai adik dia merajuk..huhu..

kak lynn,
ye kakk...thanx..:-0

mek chu,
eheheh..kelakor lak mek chu kate bilas..:-) tula..bekorban utk adik..huhuh

kak nur,
ye kak..moga ade hikmah disebaliknya..insyaAllah..

kiah,
akak pon penah dengar ppasal ni kiah..jd masin skit..ehehe sbb tu rafiq duk pulun air masak je lately after nyusu..kkikikik..sian lak dia.

pizet,
yes..dlm menu dia kene upkan protein & sayur2an..moga doaku termakbul utk dpt bertahan hingga bulan 7 ni.aminnn.

kak tini,
thanx kak..aminnn...:-)

along,
thanx..:-) ye long..aminnnnn...

sham,
salam kenal juga..amin amin aminnn..:-)

lily,
ooo camtu ke lily? tapi takpelah..at least masih menyusu badan kan..jgn stop selagi lom ade adik utk qis tau ehehhe

Zimah said...

salam..
rose, xpe..at least awak dah buat yg terbaik utk rafiq..chaiyok!

ayu said...

tahniah rose...bangga dengan usaha rose...