Wednesday, March 23, 2011

Update tentang Rafiq


Perkembangan Rafiq @ 20 bulan:


  1. Sudah boleh tunjukkan 5 anggota tubuh dia..Mata, Telinga, Rambut, Gigi & Tangan
  2. Banyak arahan kerja dah boleh buat..ambil penyapu, ambil remote, letak baju kotor dalam bakul bju kotor, ambil botol air, tutup pintu, buang sampah, letak cawan minum kat sinki & bla bla bla...lupe dah..
  3. Suka pakai selipar jepun yg ibu guna kat dapur..sebelah pakai elok..sebelah lagi terkeluor2 jari kaki dari sliper. haha.
  4. Suka mencuba pakai baju, pakai seluor sendiri. kdg2 berjaya pakai sebelah kaki je..then give up!
  5. Suka makan spageti, makaroni & seangakatan dengannya termasuk bihun, mee kuning. Nasi pon suka jugak. tapi mcm dah boring jer ibu tengok. 
  6. Suka makan kepok lekor & kepok keping terengganu. Peberet! selagi ade dalam bekas atas meja tu..selagi tu dia mintak!
  7. Dah pandai makan buah2 dengan baik..selalunya kunyah2 then buang sbb dah ilang manisnye. tapi skang tak dah..if ade pon dia buang skit2 je..yg lain semua selamat masuk pewot!
  8. Bila tanye.."rafiq yak ke? busyuk la..."..terus dia tarik2 seluor & pempes..meaning, berak la tu..:-P
  9. Bila tanye.."mana adik?" then tepuk2 perot ibu...eheheh so sweet
  10. Bila tanye.."mana rafiq?" then tepuk2 dada dia sndiri...:-)
  11. Berdisiplin bab2 simpan barang...lepas guna..sure akan simpan atas almari  ke..meja makan ke..almari solek ibu..& lain2 tempat..janji tempat tu tinggi & brg2 nak disimpan duk kat atas dengan selamat...kdg2 cawan sipi2 je kat tepi meja..tapi tak jatuh..tu den pelik tu..ehheh...sape yg ajar buat2 ni? sape lagi..abah dia la..:-)
  12. Alhamdulillah..rafiq anak yg sgt mendengar kata...syukur..berkat hari2 sebelum tidor bacakan Ya latif Ya latif Ya latif.3x...then hembus kat ubun2..
  13. sudah pandai makan sendiri...if tak dpt cedok masuk sudu...rafiq akan kutip satu2 buh atas sudu then suap..nyam2..(ibu suka tengok rafiq makan makaroni..jatuh skit2 je)..tapi, yg sepah lagi byk dari masuk dalam mulut la slalunye..eheheheh

ade lagi..tapi lupa dah..mood pon kelaut merah. tapi bila ingat kene jugak buat update ttg anak bujangku tu..gagah jugak menaip ni..ehehe..

pasal program keluarga sakinah tu..aku just snap2 gambor wardina dari jauh je..ramai gak pegi amek gambor ngan dia selepas program..tapi aku sanggup p mkn n balik dari nak besesak2 amek gmbor tu....nntila aku tempek sini. insyAllahhhhh..if ade mood nak mengupload gambor.


Rafiq @ 3 months old. gambar ni ambik betul2 jatuh 4 oktober 2009..1st anniversary ibu & abah..:-)
saje je tempek gambor ni..ehehehehhe

ok daa..:-)

14 comments:

[-suziey-] said...

alhamdulillah..perkembangan yg memberansangkan :)

Amiizaa2001 said...

seronoknyaaa....rafiq memang bijak...muahhh muahhhh:):)


PS: rose apakhabar? lama betul akak tak bw......

Fieza79 said...

best nya kan meniti perkembangan anak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..byk dh yg rafiq tau ye rose..perkembangan yg sihat.. :)

Zue AnnaLeeya said...

sonot bile tgk perkembangan anak dpn mata kan rose???
lgpon, mestilah rafiq dah pandai mcm2...
tak lama lg nak jadik abg long dah... hehehe....

Izan Ishak said...

moga terus membesar menjadi anak yg bijak ye rafiq~

eT said...

wahh...rafiq dah pandai banyak menda...
kire dia dah faham apa yg berlaku keliling la kan...bagusnyer...anak2 skang bijak cepat...

Ena said...

banyak dah perkembangan dakrafiq tu kan.. hihihi.. kami suka.. mak paknya lagi la suka kan.. moga terus membesar dengan jayanya..

bonda dadif aka akish said...

chaiyok la rafiq...

=)

sW33tdARLiNG said...

adiah anniversary laa senyuman tuuu

ajumohit said...

alolo rafiq semakin besar, nnti bolehla tolong jaga adik kan hehehe

umialya said...

Alhamdulillah, besar daa Rafiq ye

Intan said...

Alhamdulillah, suka nya Intan baca perkembangan rafiq nie :)

Yan said...

ALHAMDULLILAH semuga tumbuh sebagai anak yang SOLLEH.AMEEN