Thursday, March 10, 2011

Kisah Benar : Bakar rumah bekas isteri angkara cemburu

Salam,

Dah agak lama aku simpan benda alah ni dalam draf. tapi tak pos2...sbb simptom org mengandung. paham2 ajela ye..malas ya amat!!!

Kisah ni benar2 terjadi kat apartment aku tinggal sekarang.. Kes ni dalam siasatan lagi..

ok2..kisahnye camni..ade satu pasangan tu..dah bercerai. Then depa duk asing2 la..si suami duk umah lain & si  isteri masih duk umah tu ngan sorang anak hasil perkongsian hidup dengan bekas suami tu. Then, masa hari kejadian..si isteri tu balik kg..so umah tu kosong la kan..

bekas suaminya tu (aku namakan M pas ni)..suami aku kenal. pernah main ping pong same2 kat surau bawh tu..tak sangka lak perpisahan depa sampai tahap tu sekali..

semua penghuni kat apartment aku stay tu tak sedar kebakaran tu. tup2 nampk asap berkepul2 kuar kut celah cermin tingkap & ade bunyi serpihan2 kaca relai jatuh ke bawah..... kebakaran start dari bilik utama...

nasib baik bomba cepat padamkan kebakaran...if tak, mau aku nangis kering air mata sbb anak aku kan duk ngan pengasuh..mane la tahu tak sedar bangunan dah abis terbakar sbb umah pengsuh aras satu. Umah terbakar tu plak aras 2..sama aras ngan aku..lepas tau perkara tu dari suami aku sbb salah sorang jiran inform kat dia...dan2 tu aku terus call mama..alhamdullillah takde ape2..sbb bomba cepat sampai n padamkan kebakaran..

masa hari kejadian, jiran2 duk call la si M & ex-wife dia..tapi tak dapat..berhari2 jugakla call tak dapat. Last dia menyerah diri..dan mengaku dia yang bakar rumah tuh!!!!

suami aku ade sembang2 dengan ex-jiran kami, kira kawan baik si M la....Si M cakap, dia jeles sbb isteri dia bawak masuk lelaki lain..(tapi kata jiran2 isteri dia dah kawen lain) tapi yg menjadi pelik tu..depa baru bercerai ngan si M..camno tu nak kawen ngan lelaki lain? mcm2 perkara cam jd tanda tanye dalam kes ni..

Si M cakap..dia masuk umah tu..g bakor Master bedroom..Katil & Tilam tu depa beli masa mula2 kawen..so, cam sedih sgt sbb ex-wife dia duk ligan ngan lelaki lain..huhuhu..so, kebakaran bermula dari master bedroom...

sampai skang ni aku tatau camne kes ni..tapi masa ari kejadian, aku ade g jengah umah tu..mmg hancur la master bedroom dia..leh tengok dari luar sbb cermin kat toilet dah pecah sbb panas melampau dari dalam. Sampai siling master bedroom tu dah berkopak2..relai jatuh ke bawah. seram tengok wehh

dekat hall ok lagi..tp mmg tak dapat diselamatkan ape pon..semua terbakor..aku rasa dalam sejam lagi pastu..mungkin satu block akan terkene tempias sbb api sangt marak!! tu cerita jiran2 la...hehehe


inila gambar yg aku snap ari tu..nampak tak umah tingkap bilik dia hangus tu..sbb panas sgt..sampai mengkereot2 besi2 kat tepi dia..umah atas pon dah terkena bahana dia..itam skit kat dinding dia..if org lambat sedar..dan bomba lambat mai..mmg abislaaa umah kami..



tapi tu semua lain cite..yg paling penting anak aku tuuuuu harta berharga aku tu ade kat block yg sama...mmg aku sula la jantan tu if jd ape2 kat anak aku..huh!!

inila bahana cemburu kan? suami aku pon tak sangka si M boleh menjadi seganas itu...sbb orgnye baik & tak banyak cakap..or adakah ini semua disebabkan oleh isteri? sbb suami aku cakap si M masih sayang isteri dia..wuwuwuuwu..

angkara cemburu..semua leh jadi kan?? aku dahla kuat cemburu..ngeheheheheh..cemburu tanda sayang kan? tapi berpada2 la tiap tindakan yg kita ambil..bertindak secara waras supaya tak menyesal di kedian hari...


14 comments:

Izan Ishak said...

nauzubillah...sampai boleh bakar camtu sekali. nasib baiklah tak kena pada umah lain.

yelah rose, angkara cemburu manusia hilang pertimbangan~

ajumohit said...

allahu akbar, org kalau dh marah boleh mengundang bencana, inilah kalau kurang iman di dada, suke2 hari amik tindakan mcm tu, tak pikir keselamatan org lain dah, heeiii emo dibuatnya...syukurla xde apa2 berlaku

Nadiah Sidek said...

isy, mcm2 kan. mujur la api lmbt juga maraknya..kalau tak..tak psl2 rumah jiran terbakar sama

Dee said...

masyaallah..inilah jadi bila syaitan dah menguasai diri..sib baik x melarat..

mamashikin said...

tu la org pendiam sbnarnya berisi..mgkin suami dia lama dah pendam kan,,so bila kuar..amik kau..bakar rmh terus..padan muka wife dia..heee..tp tu la kan..nk marah kt isteri pun, dah tak pikir dah hal org lain..kalo la terbakar satu blok tu..tak ke naye org lain...ishhh..

Nia said...

Ros,..congrats on your pregnancy dear!! :)

Dari cerita Rose ni, moral yg saya dpt.. kalau emosi melebihi akal, ni la kesannya..huhu..

mamalieyna said...

Ya Allah...memang bila cemburu dn iman tak kuat mcm2 perkara bleh berlaku..hu~

Ya Allah mintak simpang la..hissh..

lagi seram bila teringat balik, anak kita dok kt blok yg sama masa kejadian..ya Allah...!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

izan,
if kene umah lain tataula camne..hmm..

aju,
itula kan..org kate penuhkan iman di dada..insyaAllah takkan jd benda mengarut camni..

nadiah,
mmg kes nayala if jiran2 pon kene..

kak dee,
ye kak..ari tu tuhan je tahu perasaan sy..risaukan si rafiq tu ha..

shikin,
betul2..sy setuju..diam2 berisi tuhhh

nia,
ehehe..thanx..:-)
iye..sbb tu iman tu kene cukup kuat..insyaAllah ade jln penyelesaian yg lain..

iena,
if jd ape2 kat anak kite..siap dia..ahhaha

[-suziey-] said...

salam kak :) ape kabar? just nk tnya..nk exchange FM x? hr tu akk btau nk tukar dgn australia kan? sy ada Dubai..mau? klu mau email me add ok :)

suzieycomei@yahoo.com...tq ;)

lydzar said...

takutlah, ni dh kes berat sampai sanggup bakar-bakar..

nasib baik la kebakaran tak jangkit ke rumah2 lain kan..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

uissshhh..sadisnye..nasiblah x kena umah2 yg lain..bahaya gak jeles dia ni..blh membahayakan org lain..

~~*Lady Salwa*~~ said...

As-salam...

Pekabo mak yong?? hehe. lama tak tengok rafiq... bakal abang long tu...

Ish, mmg bahaya betul kalo cemburu sampai tahap tu. tapi cam kesian pun ada kat M tu bila baca ayat pasal barang2 yg dia beli ngan wife dia masa mula2 kawen tu...

memang la sedih kalo barang kenangan kita alih2 orang lain lak guna...

Apa pun semoga rumah tangga kita semua sentiasa terpelihara hendaknya....

wahida said...

ish...nasib la x melarat sampai umah pengasuh...nauzubillah!!
yg ex wife dia pun dok ligan ngan jantan lain apasal??
ko duk ngan anak, apasal tunjuk contoh yg x baik pada anak? huh!

Y u Z z 9071 said...

uishhh....

takde iman ke sampai jadi camtu