Wednesday, December 30, 2009

Alergi Susu Lembu

Salam semua
pekabar semua? harap2 korang sihat n ceria sokmo ye..:-)

Oh ya. ari ni aku nak cite pasal anak aku si rafiq lagi. Boleh?? kikikikik

Semalam, 29/12/09 adalah hari pertama rafiq minum FM (formula milk). Before this aku ade cakap yg susu aku kurang n nak start campur susu kan..tapi alhamdulillah, dipermudahkan oleh Allah..susu aku ade balik dan aku tak campur langsung lagi. Semalam baru nak campur. sebab apa? sebab susu aku mmg dah butul butul kureng..sehari pam dapat 11-12 Oz je..rafiq makin besar..so demand dia pon makin besar la kan..supply lak tak banyak. camno nak balance kan..haihh...but aku bersyukur sangat2 sebab dapat susukan rafiq sepenuhnya utk 5 bulan setengah!

aku bagi Mamex Gold n produk ni under Dumex *aku pilih susu selepas lebih sejam aku duk telek dari tin ke tin tgk bahan2 kat dalamnye dan aku rasa inila kot terbaik*. nak beri yg terbaik untuk anak sendiri tak salah kan? n YeS mmg aku cerewet!

ok2..
semalam..sepanjang hari aku rasa gundah gulana *cewahh*. Yela, nak la tahu kan camne perkembangan anak aku, sesuai ke idak ngan susu lembu tu..tup2..rsa nak gugur jantung aku bila mamaCt cakap badan rafiq abis naik merah2.. Aku dah agak dah!

Balik dari keje aku terus ke rumah mamaCt amek rafiq. Sian dia.
cam udang aku tgk..huhu..telinga jd merah, jd tebal. badan naik bijik2 or bintat2 cam kene gigit nyamuk..pengasuh letak lam buai sampai dia kat mulut dia duk nyonyot puting susu..aku ingat susu ape..rupenye Nestum! ni aku tak suke ni. bagi nestum, pastu letak lam buai. kang tercekik anak aku..hishhh!!!

bila rafiq tgk aku dah mai. sengih2 cam krang busuk. lahai..siannya boboy ibu tuu...

malamnye aku direct feed dia sebanyak yg mungkin. tapi kdg2 dia reject. susu aku kan dah merudum. kdg ade kdg takde. :-(

pastu rengek2..aku ingat lapar. upenye merah2 kat telinga tu mcm makin berseri2 u...makin merah! aku ingat nak g klinik dah terus. dan2 laki aku ade discussion la plak..kul 12 mlm baru balik..lahai.

mlm td jugek, 1st time aku masak bubur utk rafiq sampai hangus. ahahahahhahaha. aku tak penah la plak masak nasi hangus (masak guna dapur gas) tapi masak bubur leh lak hangus. =))=))
camno tak hangus. rafiq duk rengek2. gatal2. sian ...sampai lupe masak bubur atas dapur nun. nila hasilnye...


tadaaaa..cam sedap kan..wangi semerbak satu blog gamaknye. abis umah aku berasap2..bahaya tol!

semalam, lepas tanye pendapat kwan2 n akak2 aku..depa semua cakap suh bagi susu yg asas soya. so, td paed tu bagi Isomil (sample dalam botol2 kecik tu) dan beli susu Mamex Gold. jgn keliru ngan mamex gold yg aku cakap kat atas tu ye..tu susu lembu..ni susu soya dan susu rumusan khas untuk budak2 kuat muak/muntah.

aku dah buat posting camne nak handle budak muntah..but tak post sampai ari ni..ntahape2 kan.ehehe..

kejap td aku g klinik pakar pediatrik ADEK kat seksyen 9..
rafiq ni kuat muak/muntah. so, pernah la jugak paed tu suggest susu nih dulu..masa tu rafiq baru 2 bulan..mmg elok lak ngan rafiq. dia tak muntah n takde gatal dan ianya adalah susu formula soya. Pernah la aku bagi..lam 5 kali kot. then aku stop sbb aku kan dah nekad tamo campu susu..so, bila dah jenuh duk pikir nak bagi susu ape semalam, tiba2 teringat pasai susu ni..zasss ari ni terus g klinik ni untuk beli.hehe

Mamex Gold -Rumusan Bayi Khas - Anti Regurgitasi


thanx to kawan2 yg byk membantu bagi idea..toche toche..

okla..daaaa....

**harap2 rafiq okla ngan susu tu..if tak ok gak..camno???? susu aku dah kurang...*sigh*

12 comments:

mamaaerish : said...

tu lh diernyer...

whens it comes 2 ank...
ank alwiz comes 1st...

yg nih bukn sumer org phm... esp yg mulut cam byk insurance... :)

pe2pn... alhamdulillah rafiq dh ok...

yes, kiter mmg kena cerewet.... hik3

MamaBabyBlog said...

salam..
hehehe..ingat semut itam tadi..

tu laaa.. uda pun isau jugak.. bila bb dah besar..susu tak baper cukup.. kena top up ngan FM ni.. takut tak sesuai ngan bb..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Maybe susu x sesuaikan...

Ala..cian plak lily tgk bubur Rafiq tue...hikhik... :D

rosma said...

sian rafiq..kene jumpa doc tu..minta doc suggest pape yg good utk baby..

Ena said...

alahai cian rafiq.. harap2 rafiq ok la dah tukar ker susu soya lak.. cam anak ena juge.. ngeee...

mamalieyna said...

lorr siannyer rafiq..sementara nak tau susu sesuai tuk baby mmg gitulah kekdahnye..kena cuba jaya, tak jaya baby jd mangsa..sian kan..hukhuk..hope susu terbaru tu, sesuai tuk rafiq..

haish nape dlm buai leh tinggalkan rafiq gitu, minum nestum pulak laeeii..herm..susahnye..!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

KAK EB
risau tau kak eb
1st time kena
menggelabah tak tentu hala
dan2 tu rsa nak balik umah terus semalam bla dapt tahu. hehe

UDA
uda..ur twin dah 4 bulan lebih kan..
if stock ebm banyak, tak perlu risau la..ehehe.
sy nimmg takde wat stock dulu..bkn apa, rafiq msa kecik2, taknak susu beku..pandai sunggoh!

LILY
a'a..sian tau
menggerutu kulit annakku.huhu

ROSMA
doc suggest susu tula..mamex gold soy based

ENA
anak ena yg kena camni gak mesti yg boy tu kan. sbb org cakap, anak lelaki je selalu alahan ngan susu lembu..

LIEYNA
tula..sementara nunggu yg sesuai kopak la jugek.haha. mamex gold yg beli ari tu tu boleh tahan la regenya..650 GM rm49...if beli dalam tin 70++.

yang td pon tin kecik giler Rm40..

if rak serasi gak susu baru beli td tu..nak cube jaya susu lactogen ke..ducth lady ke..sbb ade abg kat ofis lama tu cakap, yg mcm tu biasa serasi ngan bb...takpe2..kita tgk nnti...

** baru ku tahu camne duit mengalir cam air bila guna FM ni..perghh..

Ros said...

Sian rafiq..Najihah pun pernah jd mcm tu ms dia dah 6 bln lbh, dah start bg solid food..bg dia makan farleys rusk tu, yg original ok, tp bila mkn yg perisa oren terus naik merah2 tu satu badan..sekali muka merah..tapi nsb baik skjp je..sehari dah surut balik..
Najihah pun dah start FM, sbb susu badan dah nak kering, perut dah masuk 4 bln..stkt ni bg dia Lactogen ok je x de apa2 masalah..lg pun dia dah setahun lbh, dah makan macam2..bdn pun mgkin dah blh adapt..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oo..yela. biksut tu kan mmg ade bahan perasa n pengawet. tu la kot jd camtu..

camne bb lam perot? next month leh la rasa dia gerak2 kan..ehehe.besnya..

rafiq ni tataula.takat ni ok lg susu tu. tataula esok or luse n akan dtg..takutnye..mcm2 masalah if beri FM ni kan..huhu

Farah Rahim said...

Saya setuju kata kawan u

When it comes 2 anak, kita semua mahu the best.

Tapi kadang2 ada yang over emotional dan cas bagus dan mulut takde insurance, like my posting ni:

http://pinkgoodness.blogspot.com/2011/04/beberapa-hari-yang-lepas-i-telah-di.html

Maslinawatie D20102041573 said...

anak saudara sy br nk masuk 3 bln usianya..bdnnya mcm rafiq smpai ats kpala.ksian lak sy tgk dia..asyik meragam sbb xselesa..dh tukar susu dr NAN ke ISOMIL Soya tapi muntah dan bdnnya merah2 dan gatal2..susu apa lagi yg sesuai utk bayi alergi susu lembu/formula?

Maslinawatie D20102041573 said...

anak saudara sy br nk masuk 3 bln usianya..bdnnya mcm rafiq smpai ats kpala.ksian lak sy tgk dia..asyik meragam sbb xselesa..dh tukar susu dr NAN ke ISOMIL Soya tapi muntah dan bdnnya merah2 dan gatal2..susu apa lagi yg sesuai utk bayi alergi susu lembu/formula?