Saturday, December 19, 2009

Tak tau nak letak tajuk ape

Salam sabtu..

hari ni baru leh guna tenet.
cik abe outstation.g johor.berukband lak ade sekor je..kenala tunggu giliran utk guna..kkikkikik. dia baru balik mlm td. apo laie, ari ni..beruk ni sy bela ye..keh keh keh

ok2..ape aku nak merapu ari ni ye sampai tak tahu nak letak tajuk hape.

ade kawan2 tanye pasal posting aku before ni takleh view kan. hehe. ari kamis tu tatau pasai ape aku nak post ade msalah. samaada server uitm yg masalah or pc aku yg buat hal.huhuhu..ape2 pon, tajuk posting tu ialah Aku Dalam Dilema.

Dilema tu adalah pasai susu aku dah makin kurang. sejak demam tempoh ari, susu aku tak jd banyak mcm sedia kala. puas aku duk pikir. nape nape nape??

  • Supplement ? MAKAN
  • Nasi & Sayur? MAKAN
  • Susu anmum? MINUM
  • Air kosong? MINUM ( kat ofis hampir 2 liter sehari okeh)

lepas solat berdoa je mintak2 susu aku mai balik kan. pastu muhasabah diri sendiri, pujuk diri sendiri..maybe dah tiba waktu utk aku bagi rafiq susu tambahan or solid food. mungkin ade hikmahnye or sebaliknya. entahla. sedih aku sedih..ingatkan sempatla bagi rafiq nyusu badan sepenuhnya sampai 6 bulan at least.

susu aku during ngan rafiq (direct bf) kdg2 banyk2, kdg2 sikit. sian rafiq cam mengiau nak susu. sedih tau tgk anak camtu. end up, aku terpaksa bagi rafiq his 1st Solid Food yang aku masak sendiri ari nih(even pengasuh dah bagi dulu, aku ttp anggap ni his 1st solid food!).
aku buat bubur nasi..blend halus2..kasi lumat. agaggaga..bubur kosong.
rafiq mule2 buat muka. apokobondo ni ibu? uuhuhu.. last2 dia buat jelir2 kuarkan balik..haih..tak cedap ye??
takkan ibu nak bagi ko lauk nak oii..nak lauk ayam masak merah ke??
boley aje..sonang jo nak masak..kueng kueng kueng..

tapi rafiq telan jugela..takdela ludahnye semua balik...:-)

nak tahu kenapa aku dah start bagi solid food?
sbb aku tak nak campur susu lagi..
if bagi porridge tu..at least aku tak perlu bekalkan susu yg banyak utk rafiq kan..ari2 sedih kat ofis sbb dah 3 ari (selasa, rabu, khamis) aku pam..dpt 11-12 oz sajork..

ni cuti kat umah ni..dah 2 ari dah.tapi tak dapat langsung nak pam utk buat stock. if aku pam, rafiq merengek lapor.kdg2 dia isap dia lepas isap lepas.camtula sejak akhir2 ni.tu tanda dia tak puas minum!

if tak dapat setel gak masalah ni (bagi solid food)..aku akan campur susu la lepas ni..maybe S26..sbb katenya hampir sama ngan BM..ye ke?
idokler teman tahu betul ke idok..


aku risau la nak bagi FM..sbb tgk anak buah aku tu..mcm2 alergi dia kena. syik kena tukau susu. pastu sembelit..aduhai. tak sampai ati tau nak tgk anak sembelit..biarla aku sorang je merasa peritnya sakit sembelit.

tapikan..rafiq ni kulit jenis sensitif la..skang pn dah ade rashes aku tgk..aku dah abis jaga makan dah..maybe sbb dia kuat berpeluh kot ek..gatal2 n garuk2 je kejenye skarang. sian..maybe if bagi FM lagi teruk rashes dia tuh!

FM aku akan bagi kat MamaCt incase rafiq tak cukup susu..just for top up..
during ngan aku..rafiq akan direct bf..okla tu kan..:-)

adekah keputusan aku ni betul ek?

betul la kot..

*Rose, buat ikut kata hati mung ok..mane yg terbaik utk rafiq..hok tu la yg mung kene buat..*

Orait!

caiyok..caiyok


i lap u too cayang..


***Rafiq..sori sbb ibu tak dapat nak bf rafiq sepenuhnya for at least 6 months ok..ibu bkn tamo buat camtu..tapi mmg takleh..susu ibu tak bnyk..sob sob sob..:-(
But..5 months dah kira ok la kan kan kan kan..heheh *ayat amek ati*


8 comments:

~ SueHarriz ~ said...

btul3..kita je tau yg mne trbaik for our babies..so wat yg trmmpu n trbaik ,k!!! =)

The Queen Of My Heart said...

lily dulu pon cam tue...smpikan lily dh bg susu anmum kat Qis tp Qis x nk...so skrg ni still susu badan sepenuhnye...lily lah yg kena minum byk air msk & susu anmum...tp x tau plak napa Qis slalu sembelit... :(

p/s: Buatlah mana yg terbaik utk baby kita...moga rafiq sentiasa sihat dear!!! :)

Joyah Sempoi said...

takpe rose..yg penting kita dah usaha buat yg terbaik utk anak kita..kita dulu ms keje pun camtu jugak, dpt BF sampai 6 bulan jer..pastu terpaksa jugak campur..stok susu dah kurang, pam pula tk berhasil sgt..at last, campur jer la labu...

susu formula ni ikut budak jugak..mcm anak2 kita, serasi susu Enfalec...try S26 tp dok kembung perot dan susah berak..Snow pun mcm tuh.

rosma said...

ooo susu nk bes dh yer??rosma xtau nk suggest pe kt akk..try tanya mak kt kmpg..pe katernyer..

rosma said...

ooo susu nk bes dh yer??rosma xtau nk suggest pe kt akk..try tanya mak kt kmpg..pe katernyer..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

SUE
thanx sue..
kita kena ikut naluri kita kan..
sedih mmgla sedih. but wat to do kan..hanya ini yg terbaik for rafiq..:-(

MADEHA
oo..camtu ye.
ramai gk upenye org senasib saya ye..dpt bf tak sampai 2 tahun..
bertuahnye org yg dpt susukan anak diarong 2 tahun ye..tu semua rezeki dari Allah..
kita yg takleh nak buat camtu..kena redha jela kan..sob sob sob

tula masalah nak bagi FM ni..mcm2 benda kena fikir..takut anak alergi, kembung, sembelit..aduhai..penin2

ROSMA
mak kita mmg takde nak cakap ape pasal ni. sbb dia tahu anak2 dia mmg jenis susu tak bnyk..
akak2 kita semua hanya dpat susukan anak sepenuhnya dalam 6 bulan je..pastu memasing kena campur..

:-(

Cik Puan*PIE said...

rose...jgn putus asa...bkn stop BF pun..just tmbah pemakanan aje..jgn risau, kite dh bg yg trbaik untuk ank...rose kuatkan smngat k..even susu xbape bnyk bile pam..tp bsyukur la jugak sb masih mngalir lg susu bdn tu...ape pun, skang dh bole bg mkn bubur n puree...try puree apple dulu...for sure laju je ankanda mkn...all the best mydear ;)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

haja, thanx dear
yup, bkn stop terus kan..heheh..

sy dah bagi puree apple..rafiq cam bluwek2 kan dia..uwaaa...rasa masam2 skit kot..padahal dah beli apple merah mahaltu..washington tuh. tapi dia cam tu jugek..lahai..

:-)