Monday, December 7, 2009

Malam Pertama Kita...


Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah susuk Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu..

Setelah dimandikan..
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan ke baju Kita...
Bahagian kepala.., badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tib a duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....


**From forwarded email


aku tersentuh tatkala membaca email ini..Sungguh.tak tipu.
muhasabah diri kita..itu yang terbaik..

semoga kita diambilNya dalam keadaan yang elok, baik tanpa cacat cela..

semoga kita diambilNya setelah iman cukup di dada..

semoga kita diambilNya di hari penghulu segala hari..

AMIN.

8 comments:

mamalieyna said...

Memang tersentuh kan..ermm sama2lah muhasabah diri..ada dpt email ni sblm ni!

mamalieyna said...

Memang tersentuh kan..ermm sama2lah muhasabah diri..ada dpt email ni sblm ni!

MamaCira said...

sebak dada baca.. camana lah kita di dalam nanti ya.. :(

Ena said...

Mudah2an kiter di permudahkan segala urusan dunia & akhirat.. Amin

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mamalieyna ~ sy terima email ini banyak kali dari org berlainan, so tergerak hati nak share kat blog. mana tahu ade yg tak pernah terima email ini kan...:-)

laini ~ betul tu. tak dapat nak gambarkan. tu semua keje tuhan..cuma dapat berdoa agar dipermudahkan segalanya..amin..

Ena ~ betul2..amin...

rosma said...

huhuhu..sedih baca entry ni..n takut gk dgn masa tu..semoga amalan rosma diterima Allah..amin

hanim.. said...

mmg tersentuh..tnx rose sudi kongsi kt sini..saling mengingati..smoga malam pertama kita adalah malam yg indah..aminn..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Rosma ~ Amin..InsyaAllah..:-)

Kak Anim ~ sama2. dah byk kali dapat email ni. maybe dia suh pos kat blog kut. hehehhe..tu yg tergerak ati nak kongsi..:-)