Thursday, December 3, 2009

Camne nak cakap ek??

Salam

wow..tajuk penuh tanda tanya weh. Huhu

cite nye camni..semalam masa ambil rafiq kat umah pengasuh, MamaCt cakap.."anak ko ari ni lapar aje..susu ko dah abis sejak pukul 2 petang td"

What?????

aku bekalkan 15 Oz if tak silap. n mmg biasanya 15 oz akan ngam2 sambil tunggu aku pegi amek rafiq kan.

pastu akak tu cakap.."akak bagi nestum. Abis dia asyik bising mcm lapar lagi tak cukup2 nak makan"

What?????

ini mmg mcm melampau pon ade.. Dia tak tanye aku dulu even leh bagi mkn ke tak? aku dah pesan bnyk kali..if tak cukup susu, call aku..aku leh g anta susu untuk rafiq..isi borang kuar kejap. Bos aku paham bab2 anak2 ni..dia tak kisah if aku nak kuar kejap. Janji keje jalan...

aku mmg dah nekad nak bagi solid food kat rafiq bila dah cecah 6 bulan..
sedih weh..aku tak dapat bagi makanan pertama untuk anak aku dengan masakan dari air tangan aku sendiri...haihhh...*sigh*

Actually, aku pernah beli nestum beras tu (atas nasihat org2 tua..depa cakap anak ko dah leh makan!)..
tapi cam tak sampai ati nak bagi rafiq. aku rsa cam kilang perut dia tak leh nak bekerja dengan betul lagi..

semalam Mamact cakap dia bagi nestum budak2 lain yg dia jaga jugak. aku tgk kat tin nestum tu...STAGE 2!!!

lagi rasa menyirap je dalam darah aku..anak aku suppose di beri solid food pada tahap satu diberinya tahap dua. ish ish ish...

MamaCt cakap.."abis anak ko bising je lapar..akak pon tak sempat nak tgk ape dah"

BOLEY???

Ari ni aku bekalkan 17 Oz susu..aku tahu rafiq makin besar n makin kuat nyusu..tapi tindakan dia bagi anak aku nestum mmg aku cam rasa tak senang la..dia suppose tanye aku dulu! boley ke tak nakbagi nestum??

aku dah pesan pagi2 tadi..aku cakap "kak ct, kalu tak cukup jugak, kak ct bagi air kosong jela kalu dia meragam".

pastu leh lak mamact jawab "kalau dia meragam pelik akak bagi jugakla ye nestum"

haihh..degil tol..camno aku nak cakap ek??????

rafiq ni..kdg2 dia meragam sbb nak tido..bkn dia lapar ke ape..or dia nak nyonyot...dia kan duk ngan aku kat sminggu..abis dia nak tido mesti nak ngempeng ngan aku baru lena..pacifier mmg dia takmo..aku dah cuba bagi..di kuarkannye balik..haihhh...

Rafiq meniarap pon belum...Camna aku nak bagi SOlid FOod???? cubala fikir kan..if dia dah meniarap n dah keras if kita dudukkan dia, at least aku cam confidentla skit nak bagi dia makan..huhuh...

pastu MamaCt suh aku belikan puting avent no. 3 (besar sikit) sbb nak bagi nestum..Ini sah2 dia bagi nestum guna botol kan..haihh...ntahla..pening pale aku...aku ni if boleh nak bagi rafiq makan sambil dia duduk..bukan smbil Baring.....

pening...pening.....

19 comments:

mamalieyna said...

hermm serba salahnyer..haissh dh mak budak ckp takyah kasi nestum, nk juge bg nestum yek!..ish camno tu..mmg seeloknya tggu 6bln baru kasi nestum..hermm mmg susah nak ckp ek! ^_^

Ena said...

Hoh cam tu pun ade ekk.. hu3.. x per2.. sabar ye!
Harap2 x jd apa2 la kan Rafiq nanti.. cian dier..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Mamalieyna ~ Dia tak nak rimeh sbb rafiq bising kot..rafiq tu skang mulut dia suka jerit..lepas nyusu pon dia bising..takkan la tu tanda dia lapar lagi kan..huhu..

maybe dia rimeh kot anak sy bising2..then sumbat makanan. dah kenyang tidola dia..mcm2..

Ena ~ mmgla kena sabar. Sbb kita takkan dapat kepuasan maksima if suh org lain jaga anak kita kan..tapi tula nak wat camne..*sigh* :-(

Helena said...

rose. lama tak singgah. busy la lately :D

oh dear. i particular bab2 makan baby ni. yela perut dia tak cukup tools lagi nak process foodkan. selalu org tua2 suruh kasik makan at 3-4 months, kesian sebab lapar.

i always buat donno aje. and mmg tunggu 6 months betul2.

why not u ckp dgn dia betul2 but nicely. jgn ckp masa hiruk pikuk dia tgh handle the otehr kids, biar dia understand that u r serious abt this.

Tapi actuallykan, ada org yg to them mmg takde masalah kasik baby food awal2.....

try to talk to her again la kut rose?

btw i love gambar jelir lidah tu.... hehe so cute..... and dah nampak besar sangat :D

MeL said...

cmni u kena ckp jgklah ngan dia baik2. xbole la ikut suka dia je nak buat apa. its ur baby bkn anak dia, u yg decide bkn dia. since dia ckp susu xcukup, u bg extra la sket. pastu bg skali homemade plain bubur siap2 kat dia. suh dia panaskan je, jgn bg nestum. stage 2 plak tu! ishk..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Kak Helena ~ wehoo..bz nya bizwoman a.k.a supermom nih..ehehhe..

petang ni nak cakap betul2. sbb semalam ngah kecoh2 kan.ade sorang lagi mak budak tu dtg..so, campur ngan budak lain duk nangis2..stress je sy jdnya..

if sy argue, dia syik duk ulang "akak ni anak 7 tau..anak akak semua makan sejak 3 bulan"

sy cakapla..sy tau tu..mak sy pon ade cakap, tp sy mmg ikut prosedur org nye..cam bendul pon ade..lantak la kan..janji anak sy sihat..

oh..abg botak tu eh? kikikik..suka jelir2 kat ibu dia ni ha skang..geram je tgk..:-D




Mel ~ Sy bagi susu tu ikut kebiasaan..tp tak sangka plak si rafiq ni tak cukup sampi bising2..Instinct sy cakap..rafiq tak lapar, tp mulut dia je bising cam lapar. utk diamkan dia, akak tu bagi makanla kan..

terkejut tau tgk STAGE 2 kat tin tuh..dia cakap dia pakai bagi je sbb dia cam blur jugak la kan..maybe mak2 budak yg lain tu tak cakap benda yg specific kan.. umur ni stage sekian2..lahai..

petang ni baru nak cakap kat akak tu..slow talk..:-)

Joyah Sempoi said...

kesiannyer kat rose....org yg jadi babysitter selalu mmg gitu sbb dia tak nak pening kepala..nak senang jerr....apepun, mmmg kena sabar sbb org lain yg jaga..takkan sama macam yang kita nak....

pasal weaning ni, ikut baby jugak...yang pastinya, kalau nak bg baby makan at 4 months, make sure makanan tu takde perasa tambahan apa2 macam garam/gula..biar perasa natural mcm manis buah....elakkan madu,kekacang dan telor...seeloknya buat sendirilah makanan untuk baby..macam kat sini, byk giler choices so kiter belilah..tapi kita still pilih yang organik untuk baby...

macam anak kita nih plak, mmg dia menangis kerana lapar..dah bagi BF pun mmg tak cukup,tmbh sikit air kosong, pun mengamuk...bila tengok bekas makan ngan sudu dia jer, baru dia okay..siap bukak2 mulut lagi macam nak suruh suap cepat2...mmg selagi tak bagi makan, selagi tulah dia takkan diam..

macam tulah rose, lain budak lain ragamnya...banyakkan berdoa, harap2 takde ape anak kita nih..

CatlinaFly said...

ish mesti rose bengkek je dgn akak tu..takpe, terangkan betul2 kat dia n rasanye better bekalkan susu lebih sikit, 20oz ke..tak abis takpe dari rak cukup, kang akak tu suap nestum lagi kang./btw mknn sesuai utk bayi, bior lah dari air tgn mak kan...if rafiq ready to eat, sy suggest u buat bubur nasi kosong, cair2 dulu....takyah la bg nestum dlm tin tu,dah besar sket leh kot bagi...sy ckp dari pengalaman sbb e-ein mcm tak sesuai mkn nestum, dia pernah cirit berminggu2 kan...bila dah tukar mkn bubur nasi cam ok & tubuh dia pun rasa padat .p

asal bg ikut botol tu, sy pun tak setju.kang tersedak lak rafiq.(makcik hubby ade buat cam ni kat anak2 dia n dia soh sy wat gak, heh...itulah org tua, mentang2 dia mkn garam dulu, semua nak suruh ikut dia...)luckily, sy ada my mom,sis, my MIL yang menyokong penyusuan breast milk wpun tak sempat cukup 6 bulan hhuhuhu...kalau ingat2 balik rasa menyesal gak...tapi as long as e-ein sihat..i think its ok..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Madeha ~ Yup. dia pikir jalan mudah sbb nak suh budak tu diam. If diam tak normal la plak kan budak2 ni..pasif la plak jadinya.

Erm..sekarang sy tengah berkira2 nak bagi bubur jela kot. seminggu lagi rafiq turn to 5 months. Mulut dia berkelicap if tgk kami mkn. pastu meleleh air liur. Apekah..?

tu tanda dia nak makan la kot ek..pening jugak nak buat decision nih. if sy yg suapkan takpela..ni org tuh...dia bagi dalam botol la tuh. nak mudah kerja!



Cat ~ Mmg bengkek la jugak. Hubby pon terkejut bila sy cerita. Hubby pon tak sangka akak tu akan bagi tanpa tanya sy dulu sbb sy dah Cakap awal2, sy nak bagi makan rafiq bila dah cecah 6 bulan.

ur e-ein refuse BF kan..bukannya cat takde susu ke apa..so, tu mmg takleh nak dikesali..if kita saja2 takmo bagi baru leh dikatakan menyesal tak sudah kan..
ape2 pon..cat dah bagi selama 4 bulan kan..okla tuh...syukur..:-)

semalam n hari ni sy bekalkan 17 Oz..dan cukup untuk bekalan rafiq semalam..last nyusu kul 4.30..:-)

hrap2 hari ni pon akan okay abg botak tu..haihhh...

rosma said...

huhuhu..camno ek nk satle kes tu...xpandai rosma lau bab nk gtau kt org yg xberape phm(cam pengasuh akk tuh)hu3

UnGu VioLet said...

nak wat camner kan.. niela klu mntk tolong org jaga.. sabar la yer akk..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

actually pengasuh ni ok..cuma maybe dia tak sempat nak jaga if semua time2 tu duk meragam kan..tu dia sumbat je nestum..diamla dia..ehehe

Ungu Violet ~ betul. kene sabar. tujela caranya..:-)

MamaCira said...

alalalal.. kesiannya kat rafiq n ko rose.. tu ar bila bagi pengasuh jaga bb kita.. bagai ditelan mati mak, dibuang mati bapak..

nak sound dia kita x berani.. nanti dia buat naya kat bb kita. tak tau camana nak cakap kan.

susah rose.. mmg susah berada di tempat ko sekarang. nak bgtau.. pengasuh dah bgtau dulu.. siap suh beli puting saiz 3 lagi. Alahai.. so cmana skrg rose? apa perkembangan?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

laini..mana pigi? lama menghilang..blog pon dah bersawang nampknye tuh ha...heheh

alhamdulillah, akak tu faham. dia dh tak bagi rafiq nestum. sy terangkanla kat dia, kenapa itu dan ini sy tak nak bagi rafiq solid food lagi..

sekarang sehari 17 Oz mencukupi utk rafiq..mengepam dengan rajinla sekarang ni..kdg2 bangun kul 5.30 bangun mengepam susu. utuk buat stock beku..huhu...tp ade gak dtg ari malas..tak pam langsung masa kat umah..agagaga...

oh ya, rafiq dah leh telan susu yg dah dibekukan..dulu dia tamo..agaknye, dah lapar sangat, dia telan aje..yg beku utk top up aje..biasa yg sy pam ari ni..adalah utk bekal rafiq esoknya..:-)

JajaPLuG said...

rose...

bby tgh beralih bulan kot?? tu yg kekadang ada angin tetiba dia minum byk... ada angin tetiba dia takmo minum...

so sbg langkah keselamatan.. y not rose bg doble extra susu.. so tade alasan lagi bbsiter nak kasi nestum....

kalau slalu kasi 16oz.. y not u up to 20oz??? atleast dia ada standby kalau bby mengamuk nak susu....

btl yg ke 18,19 and 20 tu ros letak yg baru pam arini.. so kalau tak guna leh fwd utk minum esoknya...

since org camni akak bangga ngn jawapan "anak 7" dia kan.. so ros prepare susu byk sikit supaya dia takde alasan lagi nak bg nestum...

lagi 1... kalau dia masih berkeras bg nestum... ros takut2kan dia sikit...

mcm jaja, dulu mil pun da bising2 suh bg bby makan masa umur 4 bulan.. tapi jaja guna alasan doc... mcm "oh.. doc yg ckp jgn bg mkn selagi lum 6 bulan sbb perut dia tak kuat...bby ada alergic"... kita bukan mendoakan anak kita betul2 sakit tapi atleast ros leh ckp..

"smlm bby berak keras.. pastu ada ketul2 nestum... saya bwk g klinik doc marah sbb bby lum leh mkn.. so perut dia takleh simpan nestum tu...doc ckp ngn bg mkn dulu..." (wpun ros tak bwk g kinik kan....) kekadang org camni.. kita kena jual sikit nama doc.. baru nak terima.. ckp kita yg baru anak sorg ni mana nak terima...

gluck ye.....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

jaja...kita dah cakap camtu. alhamdulillah. dia dah tak bagi rafiq nestum lagi

sy cakap camni..
"doktor cakap, selagi berat badan bayi makin naik, dan menyusu badan sepenuhnya tak perlu bagi makanan pejal lagi...makanan pejal ni seelok2nya diberi seawal 6 bulan . jika bayi ada masalah kurang berat badan kan..barulah boleh diberi makanan pejal"

ayat lurus bendul seh. lantak la..janji dia paham..

skang rafiq dah tak ngamok2..dia dah jd budak botak yg baik..agagagga...

thanx jaja...:-)

Cik Puan*PIE said...

rose..bnyk bsabar dgn kerenah pngasuh ni..klau kite lebih2..takot diapa2kan ank kite...jd hal plak kan. klau trjadi hal mcm ni...kdg2 bdk ngamuk bkn nk mkn/lapa...nk tido pun ngamok kan.klau dia xmau pacifier cuba rose sapukan madu kt sekitar puting tu...tp lapisannye nipis aje.jgn bnyk2...bile dia dh gase madu tu..insya-allah dia akn isap pacifier tu. xlama lg pun rafiq dh nk 5bln kan...so rose bole mulakan dgn bg mknan cm buah2...ada kt blog kite tu kan...sekurang2nya biarlah bile dh 5bln 2mggu ke...bg rasa aje..bkn bg mkn beria2...nestum bole bg lps 6bln la..sian perot budak nk proses dr awl...ape pun rose..bnyk2 bsabar k...teruskan BF...

MamaCira said...

ader je ni.. ntahlah malas nak update skrg ni.. melilau² gi blog kawan² jer.. ditambah² lagi ngan tenet opis yang sgt laju ni.. susah nak upload gambar.. hehe..

dia dia faham ok ar tu rose.. tak yah susah² hati lagi.. ;) good for u.. good for abg botak.. :D

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

HAJA
a'a..nak cakap lebih2 kang dia ape2kan anak kita plak..kita pon nak cube bagi puree buah cam haja buat tu.thanx for da tips.

u 2 haja.teruskan BF..caiyok caiyok..:-)

LAINI
hoho.laju sgt sampai gambar pon susah nak upload eh..eheheheh
tula, sib baik dia paham.
u know wat, dia bagi anak2 dia makan seawal 3 bulan tau!