Thursday, December 31, 2009

Bai Bai 2009..Welkam 2010

salam..

sedar tak sedar hari ni ari last dalam tahun 2009. Wow!. Macam tak percaya kan.
Macam biasa, setiap tahun ada mcm2 perasa kita leh rasa. masam manis masin pahit kelat. tapi tula yg mengajar kita erti sebuah kehidupan. amek iktibar & pengajaran bagi setiap kekilafan yg telah dibuat. Cuba perbaiki. Mana2 azam tahun 2009 tak tercapai lagi tu..lehla bawa kedepan. 2010 masih ada.. Insyaallah.. Semoga aku dipertemukan dengan 2010 & akan bermula satu lagi kehidupan yang bakal menduga.

if nak list kat sini apa yg berlaku sepanjang 2009 mmg takleh la kan. lainla if ade korang2 yg tulih lam diari. tapi tidak aku.har har har. aku tak suka diari. tapi since ada Blog dan ada anak, baru aku mula rajin catit perjalanan idup aku..sbb sonang. taip aje..keh keh keh

tapi pengalaman yang takleh aku lupa adalah pengalaman sakit nak bersalin..sakit oooo...dekat 11 jam menahan sakit..alih2 c-zer jugek penyudahnye. tapi aku tak pernah buat posting pasal pengalaman aku bersalin kat sini kan. hehe. nanti2 k.. bukan apa...dulu..aku amat jarang update blog ini..tapi sejak kehadiran putera sulung kami..aku jd rajin...ade saja benda nak dikongsi..hehe.

hadiah paling tak ternilai buat aku dan suami untuk tahun 2009 adalah Muhammad Amzar Rafiq..tak dapat nak digambarkan macam mana seronoknya aku taktala dapat mendakap anak aku sendiri. darah daging aku..seperti mimpi. semua sakit penat lelah sepanjang mengendongkan rafiq selama 9 bulan...hilang sekelip mata..Subhanallah..maha suci Alllah..

ok ok...2010 pun dah mengintai2 kita kan...umur aku pon dah nak menginjak ke angka 30 ..hhuhu..aku takutla nak tgk angka 3 kat depan umur aku. dah makin tua dah aku ni. Azam aku tahun 2010 adalah...
Semoga aku:
  • Dipanjang kan umur oleh-Nya agar aku dapat ramai lagi zuriat untuk suamiku
  • Dipermudahkan segala2nya agar aku dpt membelai, mendidik dan melihat annaku membesar depan mata aku sendiri hingga dia berjaya..
  • Menjadi anak, isteri dan ibu yang lebih baik dari sebelum2nya..
  • Meningkatkan mutu hidup dan mutu kerja (banyak terbengkalai sbb cuti bersalin)
  • Dapat pergi bercuti ngan family..rafiq dah besar skit baru bes nak g jalan2...bandung maybe or sabah..ini kalau dapatla..if tak dpt, tunda lagi. its ok...
  • aku nak turunkan berat badan aku. ade banyak lagi lemak2 berkumpul.aku kan branak c-zer. takleh berbengkung, bertungku. pastu menyusu anak yg mana perlu makan sokmo. agaknye dpt ke idak ke berat asal aku 57 kg tu ek? (aku mmg suka diri aku chubby sbb hubby aku suke camtu) but skang?? berat aku dah 64 da..takmo turun2 ..uwaaaa.....:-((
apa azam korang? sure semua org ade azam masing2 kan cuma tak tahu la dapat realisasikan or not. kita cuma dapat berdoa agar dapat menunaikan ape yang terhajat dia hati..

Allah sentiasa bersama kita dan Dia maha mengetahui..Jadi pohon lah padaNya. InsyaAllah, dipermudahkan..

ok2..ari senin ni aku cuti. wehoo..awal2 tahun dah cuti. terpaksala..sbb pengasuh mintak cuti. dia nak anta anak dia masuk darjah satu. huhu..
memandangkan hubby ade kerja kat johor, maybe dia akan usung kami ke sana..then leh la jenguk isteri n anak2 arwah kawan baik hubby yang ninggal tempoh ari...

ok kawan2..till then..berjumpe lagi kita di 2010 ok....


sejujurnya aku seronok dapat mengenali kalian semua walau sekadar di alam cyber.. berkongsi cerita, pengalaman, idea dengan aku tanpa jemu.. thanx atas sokongan kalian.
blog ini masih hidup juga atas doa dan sokongan kalian..
aku hargai semuanya...



ok...daaaa....:-)

Wednesday, December 30, 2009

Alergi Susu Lembu

Salam semua
pekabar semua? harap2 korang sihat n ceria sokmo ye..:-)

Oh ya. ari ni aku nak cite pasal anak aku si rafiq lagi. Boleh?? kikikikik

Semalam, 29/12/09 adalah hari pertama rafiq minum FM (formula milk). Before this aku ade cakap yg susu aku kurang n nak start campur susu kan..tapi alhamdulillah, dipermudahkan oleh Allah..susu aku ade balik dan aku tak campur langsung lagi. Semalam baru nak campur. sebab apa? sebab susu aku mmg dah butul butul kureng..sehari pam dapat 11-12 Oz je..rafiq makin besar..so demand dia pon makin besar la kan..supply lak tak banyak. camno nak balance kan..haihh...but aku bersyukur sangat2 sebab dapat susukan rafiq sepenuhnya utk 5 bulan setengah!

aku bagi Mamex Gold n produk ni under Dumex *aku pilih susu selepas lebih sejam aku duk telek dari tin ke tin tgk bahan2 kat dalamnye dan aku rasa inila kot terbaik*. nak beri yg terbaik untuk anak sendiri tak salah kan? n YeS mmg aku cerewet!

ok2..
semalam..sepanjang hari aku rasa gundah gulana *cewahh*. Yela, nak la tahu kan camne perkembangan anak aku, sesuai ke idak ngan susu lembu tu..tup2..rsa nak gugur jantung aku bila mamaCt cakap badan rafiq abis naik merah2.. Aku dah agak dah!

Balik dari keje aku terus ke rumah mamaCt amek rafiq. Sian dia.
cam udang aku tgk..huhu..telinga jd merah, jd tebal. badan naik bijik2 or bintat2 cam kene gigit nyamuk..pengasuh letak lam buai sampai dia kat mulut dia duk nyonyot puting susu..aku ingat susu ape..rupenye Nestum! ni aku tak suke ni. bagi nestum, pastu letak lam buai. kang tercekik anak aku..hishhh!!!

bila rafiq tgk aku dah mai. sengih2 cam krang busuk. lahai..siannya boboy ibu tuu...

malamnye aku direct feed dia sebanyak yg mungkin. tapi kdg2 dia reject. susu aku kan dah merudum. kdg ade kdg takde. :-(

pastu rengek2..aku ingat lapar. upenye merah2 kat telinga tu mcm makin berseri2 u...makin merah! aku ingat nak g klinik dah terus. dan2 laki aku ade discussion la plak..kul 12 mlm baru balik..lahai.

mlm td jugek, 1st time aku masak bubur utk rafiq sampai hangus. ahahahahhahaha. aku tak penah la plak masak nasi hangus (masak guna dapur gas) tapi masak bubur leh lak hangus. =))=))
camno tak hangus. rafiq duk rengek2. gatal2. sian ...sampai lupe masak bubur atas dapur nun. nila hasilnye...


tadaaaa..cam sedap kan..wangi semerbak satu blog gamaknye. abis umah aku berasap2..bahaya tol!

semalam, lepas tanye pendapat kwan2 n akak2 aku..depa semua cakap suh bagi susu yg asas soya. so, td paed tu bagi Isomil (sample dalam botol2 kecik tu) dan beli susu Mamex Gold. jgn keliru ngan mamex gold yg aku cakap kat atas tu ye..tu susu lembu..ni susu soya dan susu rumusan khas untuk budak2 kuat muak/muntah.

aku dah buat posting camne nak handle budak muntah..but tak post sampai ari ni..ntahape2 kan.ehehe..

kejap td aku g klinik pakar pediatrik ADEK kat seksyen 9..
rafiq ni kuat muak/muntah. so, pernah la jugak paed tu suggest susu nih dulu..masa tu rafiq baru 2 bulan..mmg elok lak ngan rafiq. dia tak muntah n takde gatal dan ianya adalah susu formula soya. Pernah la aku bagi..lam 5 kali kot. then aku stop sbb aku kan dah nekad tamo campu susu..so, bila dah jenuh duk pikir nak bagi susu ape semalam, tiba2 teringat pasai susu ni..zasss ari ni terus g klinik ni untuk beli.hehe

Mamex Gold -Rumusan Bayi Khas - Anti Regurgitasi


thanx to kawan2 yg byk membantu bagi idea..toche toche..

okla..daaaa....

**harap2 rafiq okla ngan susu tu..if tak ok gak..camno???? susu aku dah kurang...*sigh*

Tuesday, December 29, 2009

Beeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!


(encik google, mekasih la ye utk gambor ni..cung la.:-D)

Macam bes je if leh jd Bee ek..terbang kesana kumari...

ari ni bz skit la..huhu..
nnti aku free aku update blog.
ade cite nak cite nih..ngeh ngeh

ade 2 modul perlu disiapkan minggu ini. Urgent!

First seminar will be held on this coming January..


SEKIRANYA ADA PELAJAR e-PJJ UiTM YANG TErrrrrrBACA BLOG AKU NI
(*mcmler ade*..ni if ada la kan..kueng2..)

ADA PERUBAHAN JADUAL..

SEMINAR PERTAMA ADALAH PADA 10 & 17 JANUARI 2010

so, kenala selalu2 check kat website ye untuk updatekan diri sendiri..ngeh ngeh..kang tertinggal ketapi.sape susah..anda jugak yg susahkan..

ok..rindu nak g umah korang semua. nanti2 ngah ari aku jengah ye..

daaa....:-)

Sunday, December 27, 2009

Pizza Time...

Salam Ahad..
Selamat berhujung minggu semua ..semoga kalian sihat2 sokmo n hepi2 di samping keluarga tercintah..:-)

Semalam kami kuar jalan. Aku teringin tol Pizza..ala yg dalam iklan tu..*termakan pujuk rayu pengiklan.hahha* As my wish, hubby layankan aje..Laju aje coz its on me *cess*
tu untung sorang keje gomen n sorang swasta. Org swasta kan gaji ujung2 bulan..aku plak 17 hb dah gaji (sbb perayaan krismas)..so tengah aku kayo ni, aku la kene lanjer. eheheh.

kat seksyen 7 ada Pizza Hut & KFC baru bukak. 2 serangkai *mcm imunisasi bb lak..hehe*
macam bes..tapi takpelah, sbb aku rasa nak g sedekah duit aku kat Pizza Hut kat SACC mall la..*keh keh keh*



The Pizza?? Yummehh...aku suker aku suker..4 bintang..

Abang botak ni pon teruja tgk pizza tu..ngeh ngeh ngeh..*hepp, lom leh mamam lagi. Puree epal ade..nak??*
(sorila ye..muka aku terlebih inteprem utk posting nih..hahahahah =))=)) jgn mare arrr..)

lepas makan2..gatal gelenya (kata org ganu) g masuk dalam SACC. Tgk2, ade Year End Sale (YES) you...ape lagi. buntang mata aku nengok. hubby dah jeling2. hahahah..

Less until 70% dan ada juga yg Best Value (takdak less langsung la ni). Antaranya brand Bonia, Sembonia, Carlo Rino dan bla bla bla *aku lupe*

Teerrrtengok *leh ke Teer?? hehe* handbag....MasyaAllah..murah2 laa....:-D

pastu aku Terrrrrrembat satu Carlo Rino..padahal hubby baru je belikan handbag Sembonia Raya pose itu ari
takpe2..aku leh simpan. aku terrrrrrbekenan beg tu sbb dia ada banyak compartment..suke suke..nggeeeeee...*sengih cam kerang busuk*



Korang if nak cuci2 mata leh la g tengok *sape2 duk shah alam la*..Manela tahu ade Teerrrbekenan...sampai 3 Januari tak salah aku. tak perasan la..hehe



Oh ya..abang botakku ini sukaa sangat duduk..dia dah taknak baring2 sangat..haihh...
if aku dudukkan dia..kan main lagi gelak2 sakan..*duduk pon tak balance ade ati nak duduk cam org besoorrr*
haihhh

erm..adakah dah tiba masa aku belikan rafiq Walker??


ok daa...:-)

ari ni nak g KL lak..kawan hubby ade buat majlis kesyukuran..Jalan2 lagila kite ye Rafiq..Lalalalalala...

Saturday, December 26, 2009

Check up Rafiq @ 5 months

Salam semua..

Cuti 3 hari ni korang tak g mana2 ke?
Hari ni sepanjang hari digunakan sepenuhnya untuk basuh baju yg berlonggok tu sbb dah 2 hari umah aku takde air. Sib baik malam semalam air baru ada..lega seh. rimeh tgk baju yg banyak tak berbasuh. Lagipun encik suami kan baru balik dari Kota Tinggi pergi melawat arwah, so dia banyak tidola..aku pon tak kisah la sbb kesian, drive pegi balik..jauh tu..

So, ari ni baru plan nak kuar..ke Pizza la kite ye..terigin la pulek..heheh

Ari khamis baru ni rafiq cucuk utk 5 bulan punyer. Aku suka suki pilih tarikh mana2 untuk cucuk sbb aku g klinik berbayar.If pegi PPUM, bulan satu ni temujanjinya. Dan sudah pasti, kat sana akan cucuk 2 sekaligus. Aku ni tak sanggup nak tengok anak aku kena cucuk 2 sekaligus. Boleh demam tau.

Berat Rafiq dah 7.7 Kg..naik 700Gm dari bulan lepas..okla kan..janji naik beratnya. if susut risau la plak kan.

Masa dia tak sihat tempoh hari, kat DEMC timbang berat dia 7.5 KG..then aku rasa badan dia cam susut lepas mkan ubat n berak2..sian tengok..aku ingat dah jatuh merudum dah dia punya berat..alih2..7.7KG..fuhhh..lega rasa..syukur...

Rafiq kena suntikan untuk Kancing Gigi.
Masa cucuk..dia nangis sekuat hati. Yela, sakit kan. Masa pegnent kan aku pon penah rasa. Sakit oo masa ubat tu dimasukkan...pedih. Pastu aku peluk2, dia terus diam sampaila tak nangis langsung dah pastu..gud Boy!


Rafiq sekarang dah makin pandai meniarap. Rolling..tiba2 dah kat ujung katil. Mengucap panjang aku. dah sekat ngan bantal but tak memadai la plak..Lasok sunggohla awang nih.
Kadang2 pon lengan kiri terkepit kat bawah badan. pastu mulela bising suh alih. Bila dah alih...sengih cam kerang busuk! so sweet..hehe

Ni selingan. Lepas balik dari kenduri tempoh ari, kami g Jusco Bukit Raja. Pusing2 cari barang2 rafiq skit. Pencuci botol Pureen dia dah abis..pastu..tertengokla topi ni..hehe..cute kan...eheheh

Dah namanya pon Krismas kan..merata2 tempat ade decoration pokok krismas..cute sangat...
Merry Christmas untuk semua rakyat Malaysia yg menyambutnye k...terlmbt wish. hehe..takpelah.



k la...till then..tata...:-)

Thursday, December 24, 2009

Kawan Baik Hubby aku Meninggal..Al-Fatihah untuk Arwah

Hari ni aku ke klinik untuk Check Up Rafiq..Cucuk utk 5 Bulan.
nanti2 aku cite pasal perkembangan rafiq k..takde mood ari nih

masa kat klinik, kami dikejutkan ngan berita kematian Kawan baik hubby. Mula2 berderau jantung aku. Sbb mcm tak percaya. Arwah ni sihat walafiat! Sihat maksud aku takdela sakit terlantar ke apa ke..

Mula2 kami ingat accident. But definately wrong ok..
Arwah mati dalam Tidor..
Oh..sungguh indah..diambilNya dalam keadaan yang tenang, tanpa kecederaan, tanpa cacat cela.

Posting aku kali ni sbb aku nak citer kenangan sepanjang aku kenal arwah nih..

Nama dia Aidil but dikenali kalangan member2 dengan nama KARAT..i dunno why. maybe kulit dia kot..or jiwang karat..hehe..
depa ni mmg ade nama timangan masing2 msa zaman blajar kat UiTM dulu..

Arwah ni rapat ngan hubby since zaman U lagi..sampai la dah keje n duduk satu rumah..then bila dah kawen, masing2 bawk haluan masing2...pernah la kami zaman bujang kuar sama2 tgk wayang ramai2..

Arwah sangat2 baik pada aku. tak busuk ati punye kaki. Tak berkira. Mudah tolong org yg memerlukan..

Bayangkanla, if hubby ade keje kat johor, sure akan turun jumpe even sejauh mana pon dia berada pada ketika tu..

cik abe aku, if pegi johor n sesat skit2, sure tepon arwah nih...sbb dia mmg org johor n mmg keje sana..Org kota tinggi tak salah aku..

Masa treasure hunt anjuran MCMC dulu pon..hubby kelam kabut cari pengganti sbb org yg janji nak join tibe2 takleh mai johor lak..masa tu aku g gak...cuma duduk2kat hotel la..sbb pegnent kan..minggu ke 36..ngah sarat. sini cite dia. Arwah la volunter jd pengganti. sangat sporting ok. Starting kat JB n abis kat Desaru. hubby takkan nak angkut aku sekali g treasure hunt kan..so aku stay dulu kat hotel sementara wife arwah dtg amek.

Masa hubby n arwah ngah dalam pertandingan tuh...Wife dia si Hani dtg amek aku kat hotel blue wave JB n bawak aku ke desaru untuk hantar aku pada hubby.

Yang jd kenangannya aku masa tu adalah...Hani n aku sama2 pegnent..Anak dia yg 1st si Ikhwan tamo ngan org len. nak mak nye aje..Nak tak nak aku kena drive Okeh. Dahla sarat masa tu. Aku dah lama tak drive lak tu..biasa hubby anta g keje...Pastu adjust2 la kedudukan stereng..sib kete waja tu agak tinggi leh setkan stereng dia..so lepas la pewut ku yg sarat itu..ahahahah..adui..kenangan2...

Hubby aku ngan arwah dalam pertandingan masa tu...dah mana2 ntah depa berada..aku drive la..agak jauh jugakla..Dari JB hingga ke area kota tinggi. perghh...sampai bengkak la kaki aku, yela, dah sarat weh....Hani tak abis2 tanye..aku leh drive lagi ke tak? heheh

last2 aku surrender kat bandar ape ntah. aku dah lupe. tapi tak sampai Desaru lagi la..sbb jauh lagi nak sampai. Hubby n arwah setelkan treasure hunt n belasah ape jawapan yg patut dan patah balik n amek kami kat pekan tu sebab risaukan kami...then kami berpecah sbb arwah nak balik umah parentnya. pastu malamnya kami berjumpe semula kat Desaru beach sbb ade dinner...

Pasangan ni mmg sgt baik tau. Hani tu 1st time jumpe. tapi mcm dah kenal lama..anak dia pon comel. geram aku tgk. tapi tamo ngan org..sangat rapat ngan Arwah..dipanggil Babah..cute kan?

ermmm...masih teringat kata2 arwah..."thanxla ajak aku tido kat hotel ni..dah lama tak tido hotel"

huhuhu...depa sangat enjoy ok..b/fast sama2..sukela..but tak lama..hanya sekejap.

plan nak temukan rafiq pon tak kesampaian. yela, pas bersalin tak jumpe2 lagi..
arwah adalah seorang yg sangat penyayang aku tgk..anak dia..if takde mak dia, babah dia pon leh tau. siap leh tinggal malam2 lagi berdua tanpa mak..maknanya, ikhwan sgt2 rapat ngan arwah...lahai..camnela ye..Ikhwan masih kecil, anak kedua plak masih dalam pantang..

oh..hani...apa kabar kamu? kak rose doakan hari2 yg mendatang, akan dpt dihadapi dengan tabah ye..sungguh hebat dugaan yang Allah berikan. Sesungguhnya kamu adalah dari golongan yang terpilih..

sekarang arwah masih dihospital. Post Mortem. sbb kematian mengejut. Dan hubby ngan Pak lan, Mat deris, Hamid on d way ke sana..



Al-Fatihah untuk arwah..semoga ditempatkan dikalangan org2 beriman..Amin...

Wednesday, December 23, 2009

Cerita Basi..keh keh keh

Aku dah lupa la nak update pasai cite Raya Haji ari tu..
kira boleh lagi la kan aku nak pos pasal ni..dah lama duk simpan dalam lappy. then mai la cite2 terbaru. terus lupe nak hupdate pasai nih....ngeh ngeh ngeh

ermm...mohler kita nengok..nanti aku cite base on gambor k..

Raya haji ari tu ..aku n cik abe dah setelkan tanggungjawab kami iaitu..buat Akikah utk putera kami..si botak rafiq.
masa ni proses akad jual beli. kami adik bradik kasi sembelih sekor lembu. mak aku pon tak ketinggalan. nak join jugek. :-D
si pengembala lembu tu abang aku la. dia dah jadi pengembala lembu berjaya sekarang. wakakakaak...wah, kaya la mu cik rosid. keh keh keh..kami buat kat umah dia la ni. sebb senang, lembu dah kat sana. tak perlu angkut2 ngan lori bagai..
(abang aku ni, sejak jd pengembala, jd itam legam daa...ari2 g cari rumput utk lembu2 dia..huhu)

Inila lembunya. muda lagi ni. n of koz dah cukup umur la..dia kuat makan kate abang aku. so kejap aje udah gumuk..
gambar ngah sembelih aku tak amek. sbb aku tak sampai ati nak tgk. nnti aku muntah ijo if tgk darah.

sesi melapah n memotong...yg baju kuning suar itam (abg aku yg sulung), baju kuning topi merah (abg ipar a.ka. tukang masak of d day), baju merah abg ipar gak..
eh, mana laki aku? curi tulang ye??
hehehe..tak la..dia kan jd tukang amek gambor. camno nak interprem..:-)

Sebelah petangnya..kami adakah majlis kenduri tahlil n cukur jambul rafiq. *dah 4 bulan lebih baru nak buat majlis, sib baik dia tak meronta2..tido elok je..* heheh

Ok..ini gambar kat kg halaman ku..sejuk je pagi2..tenang je..tpi bila anak2 buah aku yg penuh satu umah tido bergelimpangan tu bangun..huhh..tak aman dah rasanya..ngeh ngeh
Keesokan paginya ni..kami buat bakar2 daging..pergghh ..sodap. daging fresh..dah diperap semalaman. *nampak tak laki aku. ketua sesi bakar2. dah jd cam tukang karut je aku tgk dia duk camtu..kuikui)
dan aku..cam biasa, mem besor atas krusi malas tu..duk tgk depa bakar2..kah kah kah



tengah hari nya..sesi makan lagi..makan sampai muntah ko masa duk kg nih...abis tu, rakyat ramai. cam ikan pirana pon ada!
Korang nampak dak ikan besarrr tu..ikan tu dalam Talam ok..Bukan dulang...TALAM yang besar tu..
abang ipar aku masak.sweet sour. sodap!
ikan tu bapak besor. sampai tak lalu aku nak makan. ahahahha..tapi sodap jugek aku cuba rasa2.. aku mmg tak lalu ngan ikan besor2..paling besar pon ikan siakap kat kedai2 makan tu boleh lagi la...:-D

Ha..petangnya..sesi botakkan si hero ku..dia tido. aku angkat duk kat atas pangku. mule2 dia tido ngan syoknye lagi. last2 dia sedar. tapi sib baik dia tak nangis ko..if tak..haru..
dia just tenyeh2 muka dia ngan tangn. gatal2 kot kene rambut yg dah dipotong.eheheh
akak aku wat balik mesin rambut dia. Anak dia 4 org semua boy. so dia belila mesin ni. sonang. if pegi kedai, satu kepala dah brapa kan kan kan..

Ini masa ari ahad. besday Ika. Anak akak aku..yg tudung purple tu
cube tgk gambar aku ngan rafiq
rafiq teruja tgk kek..dia gelak sakan..hehhehe..

Okla..tujela kot. sekian.....:-)

Tuesday, December 22, 2009

My boy takut ngan Strangers!!

Rafiq ni aku tgk dah mule takut ngan org2 yg tak dikenali.
Dia akan merengek tak pasal2. Geram pon ada..GGrrrrrrrrrrr...

Last weekend g kenduri anak bos. Masa mula2 sampai ok lagi sbb masa tu tak ramai lagi tetamu yg dtg. Kami2 staff tolong2 bos apa yg patut la kan. Ada yg jd Usher, jd penyambut tamu, tolong bagi Goddies dan mcm2. AKU?? haihhh..aku tak dpt nak tolong..*sigh*..
Rafiq asyik merengek if dia ngan org lain. even ngan abah dia. Geram rasa nak picit2 je. Mane datang ntah perangai dia camtu. Before dis elok aje duk ngan org tak kenai..i mean cousins dia, makcik2 n pakcik2 aku...

Last2 dia ngamuk. Time tu abah dia ngah makan. Biasala, kami selalu gilir2 makan if pegi mana2..Then aku g cari surau utk susukan dia. Tengah2 nyusu tgk2 mata layu...upenye nak tido.
Lepas nyusu n tepuk, aku bagi abah dia sbb lapar weh..tak makan lagi..Hehehe

Abah dia pangku mula2 tu, last2 letak atas meja..wakakaka..wat lawak cik abe aku nih..but dia still pangku la jugak..eheheh..
Ok fine, ingatkan dah tido..dah recharge dah okla kan. Rupanya, tamo jugak ngan org len. Nak aku je! ish la..

Aku rasa dia dah mula kenal ngan org2 yg ade disekeliling dia la..
tapi aku if boleh taknak dia terlalu melekat kat aku..bak kate org ganu..Nepek sokmo.
if boleh biarla dia bersosial n ramah2 ngan org lain..heheh..baru bes..:-)

ape2 pon..moga rafiq dah besar skit nnti dah tak jd camtu ye..sian kawan2 ibu nak main ngan rafiq...tapi takleh. Nak pegang pon dia takmo..ish ish ish...

Ada org cakap bagusla dia takut org luar, nnti takdela anak ko senang2 je org len nak amek..dia akan nangis sekuat ati if tgk org tu bukan mak dia..

tapi bagi aku..even ade kebaikan camtu..tetap aku tak suka sgt..aku suka if rafiq beramah mesra ngan org len..eheheheh....

ini adalah budaknya..budak muke buruk (kata org perak, kena panggil berlawanan if budak tu comel..wekekek * perasan anak dia comey*).
nak ibu n abah nye aje! :-P

(bila aku sua muka aku, sure dia nak isap..nak cium2..ekekekke..)

nampak tak gambor 1st tu..muka dia dah cebik bila my fren pegang....
oh huduh sunggoh rupe kamu rafiq..kueng3x

rafiq..rafiq..sian auntie aisyah..nak pegang rafiq pon tabley...huhuhu gambar kt atas ni adalah disekitar majlis kawen anak big bos..syiok oh..ade gerai2 kecik lagi..ada apam balik kecik2 tu..putu piring..panas2..mabeles!

Monday, December 21, 2009

Mama CygBaby Giveaway


Yes. My 2nd participation in Contest/Giveaway.
ade kawan baru aku..MummyQis masuk giveaway ni..cam bes lak..ehehhe

Penganjur ni nak buat amal jariah katanye..bagusla tu. Buatla banyak2 ye..kang ramai dpt adiah pree..ekekeke..Muraah rezeki..:-)

Ianya berlangsung dari 15-31 Disember 2009 ye kawan2..so, sape yg rasa berminat tu..mohler kite join ghamai2...nak tgk syarat2nye tu..leh la terjah blog nih..
Kedai Lampin Kain Moden
kedai ni jual mcm2..antaranya
  • Cloth Diaper
  • Baju kebaya Indon
  • Acar Cindai dan banyak lagi (menyusul katanya)

Rasa terpanggil untuk masuk ni sbb ada gambar yg paaaling aku suka untuk dipertaruhkan. Gambar ni hubby masa aku bergurau2 dengan Rafiq. Candid tau. :-) gambar ni masa g kenduri anak bos..


oh...how much i love u my son...tak terungkap!.
im proud to be ur mom...the choosen one by Allah.
waktu yang ada akan ku gunakan sebaik mungkin untuk membelai, membimbing, mendidik dan berikan yang terbaik...hanya untukmu anakku.
cinta & sayangku padamu hingga menutup mata.
ibu n abah loves u rafiq..
semoga jadi anak yang soleh & baik budi pekerti.
muahh muahh...

Sunday, December 20, 2009

Stok EBM aku yg Lasstt!

Uhuhuhuhu..
akhirnya...abis licin stok EBM yg aku duk simpan..
actually stock aku takdela banyak..tapi before demam adela dalam 20 oz ++
3 hari berturut2 aku korek stok EBM..dan skang hampir licin..camno tak korek..abis tu dah ari2 pam hanya dapat 11 oz..but aku still bersyukur sbb susu masih ada even dah sikit...

aku harap sgt2 susu aku akan byk kembali mcm before demam tempoh ari..
at least aku akan teruskan menyusu rafiq sepenuhnya hingga cecah 6 bulan kan kan kan..manela tahu..ade kezutan buat aku ke...ekekek..

ini bekal rafiq utk esok..17 Oz semuanya...

alhamdulillah..sejak semalam rafiq nampak cam kenyang bila lepas menyusu. burrrpp panjang..hehheh
u know what, since demam..susah nak dengar rafiq burrpp lepas nyusu..itu tanda dia tak puas or tak kenyang. sian kan..yg buat aku terharu tu, rafiq tak meragam..dia just merengek2 kecil je..then tido balik...tu sbb aku bagi solid food..

BUT..aku still takleh nak pam utk wat stock..haihhh...cukup2 utk dia minum je...

yang jd masalah aku plak skang ni..rafiq poo poo 1 kali je sehari. tak mcm biasa..yg mana 3 - 4 kali sehari..adakah sebab solid food tu? Normal kah??

okla..nak tido dah...daaa...

Saturday, December 19, 2009

Tak tau nak letak tajuk ape

Salam sabtu..

hari ni baru leh guna tenet.
cik abe outstation.g johor.berukband lak ade sekor je..kenala tunggu giliran utk guna..kkikkikik. dia baru balik mlm td. apo laie, ari ni..beruk ni sy bela ye..keh keh keh

ok2..ape aku nak merapu ari ni ye sampai tak tahu nak letak tajuk hape.

ade kawan2 tanye pasal posting aku before ni takleh view kan. hehe. ari kamis tu tatau pasai ape aku nak post ade msalah. samaada server uitm yg masalah or pc aku yg buat hal.huhuhu..ape2 pon, tajuk posting tu ialah Aku Dalam Dilema.

Dilema tu adalah pasai susu aku dah makin kurang. sejak demam tempoh ari, susu aku tak jd banyak mcm sedia kala. puas aku duk pikir. nape nape nape??

  • Supplement ? MAKAN
  • Nasi & Sayur? MAKAN
  • Susu anmum? MINUM
  • Air kosong? MINUM ( kat ofis hampir 2 liter sehari okeh)

lepas solat berdoa je mintak2 susu aku mai balik kan. pastu muhasabah diri sendiri, pujuk diri sendiri..maybe dah tiba waktu utk aku bagi rafiq susu tambahan or solid food. mungkin ade hikmahnye or sebaliknya. entahla. sedih aku sedih..ingatkan sempatla bagi rafiq nyusu badan sepenuhnya sampai 6 bulan at least.

susu aku during ngan rafiq (direct bf) kdg2 banyk2, kdg2 sikit. sian rafiq cam mengiau nak susu. sedih tau tgk anak camtu. end up, aku terpaksa bagi rafiq his 1st Solid Food yang aku masak sendiri ari nih(even pengasuh dah bagi dulu, aku ttp anggap ni his 1st solid food!).
aku buat bubur nasi..blend halus2..kasi lumat. agaggaga..bubur kosong.
rafiq mule2 buat muka. apokobondo ni ibu? uuhuhu.. last2 dia buat jelir2 kuarkan balik..haih..tak cedap ye??
takkan ibu nak bagi ko lauk nak oii..nak lauk ayam masak merah ke??
boley aje..sonang jo nak masak..kueng kueng kueng..

tapi rafiq telan jugela..takdela ludahnye semua balik...:-)

nak tahu kenapa aku dah start bagi solid food?
sbb aku tak nak campur susu lagi..
if bagi porridge tu..at least aku tak perlu bekalkan susu yg banyak utk rafiq kan..ari2 sedih kat ofis sbb dah 3 ari (selasa, rabu, khamis) aku pam..dpt 11-12 oz sajork..

ni cuti kat umah ni..dah 2 ari dah.tapi tak dapat langsung nak pam utk buat stock. if aku pam, rafiq merengek lapor.kdg2 dia isap dia lepas isap lepas.camtula sejak akhir2 ni.tu tanda dia tak puas minum!

if tak dapat setel gak masalah ni (bagi solid food)..aku akan campur susu la lepas ni..maybe S26..sbb katenya hampir sama ngan BM..ye ke?
idokler teman tahu betul ke idok..


aku risau la nak bagi FM..sbb tgk anak buah aku tu..mcm2 alergi dia kena. syik kena tukau susu. pastu sembelit..aduhai. tak sampai ati tau nak tgk anak sembelit..biarla aku sorang je merasa peritnya sakit sembelit.

tapikan..rafiq ni kulit jenis sensitif la..skang pn dah ade rashes aku tgk..aku dah abis jaga makan dah..maybe sbb dia kuat berpeluh kot ek..gatal2 n garuk2 je kejenye skarang. sian..maybe if bagi FM lagi teruk rashes dia tuh!

FM aku akan bagi kat MamaCt incase rafiq tak cukup susu..just for top up..
during ngan aku..rafiq akan direct bf..okla tu kan..:-)

adekah keputusan aku ni betul ek?

betul la kot..

*Rose, buat ikut kata hati mung ok..mane yg terbaik utk rafiq..hok tu la yg mung kene buat..*

Orait!

caiyok..caiyok


i lap u too cayang..


***Rafiq..sori sbb ibu tak dapat nak bf rafiq sepenuhnya for at least 6 months ok..ibu bkn tamo buat camtu..tapi mmg takleh..susu ibu tak bnyk..sob sob sob..:-(
But..5 months dah kira ok la kan kan kan kan..heheh *ayat amek ati*


Tuesday, December 15, 2009

Lucu Sunggoh!

Semalam aku EL kan. ekceli aku dapat award...3 in One..kikiki
DEMAM + BATUK + SELESEMA
amek ko..haha..maybe jangkit rafiq. sbb aku duk sedut flu yg kuar idung dia. tapi aku takdela sedut beriya. sbb doctor tak sarankan sgt. Ianya leh sebabkan Trauma!

ape yg aku nak share ari nih...agak melucukan la..
tadi aku g klinik. semalam aku tak g sbb malas nak g..boley?

ni ha bendanya..

Dalam duk baca arahan dalam bahasa omputeh tu..aku terjumpe perkataan dalam bahasa melayu pulek..boley ke cik senah oi?
kah kah kah

bila ditenung..eh, betul ke indications ni?? td rasa cam english. dah jd melayu lak dah.
kah kah kah..sabar jelaa...
rasa cam bahasa rojak yg aku duk taip dalam blog aje..kui kui


BoSssSSSsss...sy malas wat keje? Leh dak? sy nak titun...Krooohh KRoohh Kroohhh.....


***ari ni hasil pam susu td jatuh merudum. Sbb aku demam kan. Sigh. Dahla stok susu dah makin kurang. tak sampai 20 Oz je ade dalam peti tu..sempat ke ni nak sampai ke 6 bulan?? Ya Allah...permudahkanla segala2nya..Amin...

Rafiq is 5 Months Old

Dalam tak sedar anakku dah 5 bulan..Subhanallah...Maha suci Allah...

Semoga Engkau permudahkan segala2nya ya Allah..Berikanlah anakku kesihatan tubuh badan yang baik.
Jahuilah dia dari segala malapetaka & perkara2 yang tidak elok..Aminn....


Jom tgk perkembangan Rafiq @}--

::: Dah tak suka aku baring dalam riba aku. Mesti nak duduk..Dikeraskan badan dan kepala nak duduk.

::: Suka Menyusu dalam keadaan baring sahaja. tak suka aku riba.aduhai..


::: dah tak reti duk diam. Diriba melurut ke bawah. Dikendong dilentik2kan badannya..jd bentuk U terbalik. Haha.

::: Pantang tgk cermin.. Sengih2 cam kerang busuk tgk upe sendiri.kikikik

::: Sebelum lena nak tido..akan kuarkan suara sampai dia tertido. mana datang tah pe'el baru nih.

::: Suka menjerit2..cering kata org ganu.

::: waktu tidonya makin tersusun.takdela berjaga sampai kul3 ke kul4 pagi lagi.

::: semua benda yg ada disekeliling akan dicapai dan dimasuk dalam mulot. zaassss...tak tersedar aku.kdg2 tu terbawa bantal dia masuk bilik air sbb dicapainya before aku angkat.lahai..

::: suka suka suka suuuuka sgt tgk bola/sport channel. tak terkelip mata.

::: bila kita sua muka kita dekat dia..ditilik2 nye muka kita, dicubit2nye pipi, mata, idung. hehe. so sweet.

::: perkembangan terbaru dia tula, dah leh niarap. tapi takleh lama2. lemas dibuatnye.


tgk tu..angka 5 dia terbalik.huhu..takpelah nak..janji 5..:-D
tula gaya rafiq cering! bingit telinga dibuatnye.hehe


Ssyyyhhhh..Rafiq ngah tido..*hepi 5 months old cayang.ibu and abah loves u*

wajah anakku yang leh cairkan ati aku tika aku penat...

Monday, December 14, 2009

Rafiq still tak Sihat & Dah leh meniarap skit2..

Salam semua
Hari ni aku EL..terpaksa la.
Rafiq still batuk.
But dah ok banyak dari jumaat lepas.
then berak2..aku rasa cam ringan skit badan dia. Dia berak2 koz kahak2 kuar melalui stool dia..hehhe..
ntah tinggal brapa KG la tu ek..

Rafiq dah leh meniarap skit2 since beberapa ari ni. tapi still tangan dia akan berlipat bawah dada dia..tangan kiri..hehehe...pastu mulela bising2 sbb lenguh n sakit..dia tak reti lagi nak alih sendiri tangan kiri tu..but okla kan..skit2..lama2 ok la tu..:-)

Awang goneng ni lepas mandi td sibuk nak meniarap. tak dan2 nak pakai diaper.

yehoo..dah niarap....



okla..gtg..
nnti cite lagi..daaa...


Saturday, December 12, 2009

Rafiq selesema n batuk..

Aku skang kat umah MIL..
kesian abg botakku..
Batuk koh koh koh.....selesema lagi.
Rafiq ni aku perasan kan...nak naik bulan je dia akan selesema..
ni First time dia batuk camtu..cam org tua pon ade. huhu

semalam masa kat shah alam...semua klinik tutup sbb Cuti Umum kan..
Sib baik DEMC bukak n leh jumpe doc..ni doc biasa..Paed semua takde..


nila budak selesema n batuk..tadi pas makan ubat terus tido..sian..

malam td batuk2 then muntah kuar lendir..which is gud la kan..
doc bagi 3 jenis ubat. batuk, selesema & cair kahak.
aku actually tak sampai ati nak bagi ubat.cam kesian je.dia kecik lagi.but wat to do..tgk dia batuk lagggii kesian.

doc cakap dia selesema n batuk biasa je...sib baik.takut gak kene kahak ke ape bnyk dalam dada tu kan..
alhamdulillah..ari ni dah kurang skit...ciaannn boboy ibu...
aku tak sampai ati weh tgk dia camtu..huhuhu...aku rasa nak ganti je tempat dia..siann...HuHuHu

okla..nak g tgk Onyang Rafiq..daa....

Thursday, December 10, 2009

Korang Pernah Tengok Benda ni Tak?



Ape tu??

IKAN DALAM AKUARIUM..tu pon tatau ke? ish.

So what??

ehehhehe..korang ingat aku duk tgk ikan tu ke?
aku tengok benda lain daa...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaaaaa.....!


agagaga...

cuba perhatikan..ape ada kat batu2 tu???

Ohh..bintik2 putih..

Keh keh keh...

itula telur ikan geng...yang tunggu masa nak menetas kot..aku pon tak sure.

Kat ofis aku ade akuarium..ade 2 ekor ikan. satu jantan. satu betina. yg jantan 3 kali ganda besor dari betina. makan banyok!


Ini yg jantan..garang giler ko..mulut ngaga je. nok makang sokmo! *padahal mmg jenis ikan ni mulut terngaga 24 jam* kui kui

Ini betina...bibir ade garis pink cam lipstik. tapi takleh nak snap tang bibir dia sbb duk melilau aje takut aku amek telur dia..ahahah

Tulun..tulun...jgnla amek telur akuuuu...*gamaknyela dia kabo gitula kan..*

dulu kami pernah nampak telur ikan ni disembur kat kayu seketul yg ade dlam akuarium tu..tapi masa tu ade lagi ikan2 lain duduk sama ngan depa dalam tu.
pastu tak lama..tgk2 semua dah ilang daaa..mesti ade ikan jahat makan telur2 tu kan..siannnn....

tengah2 syok aku duk snap gambor tu kan..tibe2..dtg si jantan tu..menyeringai ko..marah bebenor la tu kat aku duk snap2 gambor...kah kah kah kah

Bluweeeekkkkk!!! cam la aku takut...

Wednesday, December 9, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah

Kome tau dak.
Pagi tadi apekah perkara yg menjadi Hari Ini Dalam Sejarah dalam idup aku?
Ho Ho Ho..

AKU LANGGAR KETE ORANG!!

aku tak pernah langgar kete org since dapat lesen.

di umah flat yg aku tinggal tu..parking dia..1st come 1st serve. So, bila da malam2 tu..bila parking penuh, mula duk gatal buat double parking (cik abe aku selalu buat ni)

aku nak reverse..mak aih. payah seh. duk ke depan ke belakang ke depan ke belakang kete aku dibuatnya tak lepas2..(kete kawe manual, tu jd payoh skit tu)..

pastu yg last tu..aku ingat dah lepas, upenye belumm daa...Tiba2 aku dengor..Gedebuk (cam tertekan tin milo)....OMG..ape aku dah buat??

:-(( :-(( (nangis tipu2)

pastu aku ke depan n reverse sekali lagi (ni kira dah lepas la ni) tapi aku reverse utk tgk kemik ke???

Ya Allah..kemik ko..bulat comel je kemik tu..kete Wira. Pintu dia kemik..huhu..sabar sajela.

Kete aku?? takde ape2 kecederaan...oh My Black..sib baik ko tak ape2..wakakakka...

Aku dah amek no plat kete tu dan terus call cik abe yg belum g keje.
Dia calling2 kawan2 kejiranan yg geng ngan dia tanye sape tuan punya..sib baik cik abe aku kenal..at least, if ade ape2 kene bayar ke..bayar jela kan...


Tapiiiii...masalahnye yg buat aku tak puas ati....Dia yang Salah..
Dia buat DOUBLE PARKING!! *amek ko, besar gedabak aku tulih*

napelak aku yg perlu cuak kan kan kan kan *ayat amek ati*

takpela..ape2 pon..biarla cik abe aku setel. Har Har Har.

GULLLPP>>> tertelan air liur la..aku ke yg kene bayor ni? HIshhh..ish!



UPDATE 10/09/09:


kawan2,

cik abe aku dah setelkan hal ni..alhamdulillah
kontek2 kawan2 dia mintak no phone tuan punya kete. last2 dapat call. tuan kete tu g la chek2..takde apa2 katenya..cuma kesan kemek skit je cam kena batu kecik..dia kate takde apela. sbb kete dia pon mmg dah banyak kesan kemek2..so, no hal la kan....wakakakka..lawak kan..:-)

har har har..alhamdulillah..tuan kete cakap camtu..

tapi aku heran, abis yg aku nampak kemik tu ape?
dah aku terasa cam tertekan tin milo tu ape?
rupa2nya......tu kesan kemik yg lama daa...pagi tdi kete tu duk parking tang tu lagi..haih..mmg dia suka kete dia tompok2 kemek2 kot..senila kot kan.eheheh..

Kah kah kah..wat aku cuak semacam je...

maybe tempat yg aku langgar tu dia cam terkemik sekejap je..then timbul semula kot..takyah nak kene ketuk2 bagai..hehhe..bagus2..

moral yg aku dapat dari sini:

tak perlu nak takut if kita buat salah. pergi je cari tuan punya kete kalu kita salah ke..tak salah ke.
kalau ada kerugian, kita bayar. maybe org tu leh nego elok2, n bayar 50/50 kan..
aku lak bernasib baik sbb tuan kete tu cakap tak kisah..if kena bayar, mmg aku bayar la kan.

sbb ape tau aku berani suh laki aku g cari tuan tu..sbb aku percaya pada KARMA..

what goes around, comes around!

Apa2 je benda elok atau tak elok kita buat hari ini, mungkin akan dibalas pada suatu hari nanti......*seriau dak baca? buat2 la seriau yep* agagaga...

Tuesday, December 8, 2009

Besnya...

Hoho..besnya..tak terkata weh!

aku rasa akula org paling LAMBAT perasan akan coti2 nih..sbb cik abe yg kaborkan mlm td. n aku, ngan muka tercengang2..duk tanye...Ye ke? Ye Ke? cam tak caya je..

yela, keje bnyk weh. tak dan nak tgk kalender..agagaga *ayat poyo*

3 Minggu berturut2 cuti Umum jatuh pada Jumaat..

11 Disember = Besday Sultan Selangor (sape2 keje kat luar selangor sori to say la ye..kome tak meghase la cuti neh.agagaga..)

18 Disember = Awal Muharram

25 Disember = Jingle bell jingle Bell...Lalalalala...

ade lagi satu tertinggal daa..tapi tu dah tahun depan..New Year...yesss..jatuh ari jumaat gak..guullppp....besnye!

asyik dong!!


nak tahu kenapa aku seronot sgt? hoho..sbb aku akan dpt bersama2 ngan my Rafiq dengan sonotnye..pastu nak balik kg..jenguk MIL...jalan2 lagik..besnya..

Lalalalala...

Monday, December 7, 2009

Malam Pertama Kita...


Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah susuk Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu..

Setelah dimandikan..
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan ke baju Kita...
Bahagian kepala.., badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tib a duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....


**From forwarded email


aku tersentuh tatkala membaca email ini..Sungguh.tak tipu.
muhasabah diri kita..itu yang terbaik..

semoga kita diambilNya dalam keadaan yang elok, baik tanpa cacat cela..

semoga kita diambilNya setelah iman cukup di dada..

semoga kita diambilNya di hari penghulu segala hari..

AMIN.

Thursday, December 3, 2009

Camne nak cakap ek??

Salam

wow..tajuk penuh tanda tanya weh. Huhu

cite nye camni..semalam masa ambil rafiq kat umah pengasuh, MamaCt cakap.."anak ko ari ni lapar aje..susu ko dah abis sejak pukul 2 petang td"

What?????

aku bekalkan 15 Oz if tak silap. n mmg biasanya 15 oz akan ngam2 sambil tunggu aku pegi amek rafiq kan.

pastu akak tu cakap.."akak bagi nestum. Abis dia asyik bising mcm lapar lagi tak cukup2 nak makan"

What?????

ini mmg mcm melampau pon ade.. Dia tak tanye aku dulu even leh bagi mkn ke tak? aku dah pesan bnyk kali..if tak cukup susu, call aku..aku leh g anta susu untuk rafiq..isi borang kuar kejap. Bos aku paham bab2 anak2 ni..dia tak kisah if aku nak kuar kejap. Janji keje jalan...

aku mmg dah nekad nak bagi solid food kat rafiq bila dah cecah 6 bulan..
sedih weh..aku tak dapat bagi makanan pertama untuk anak aku dengan masakan dari air tangan aku sendiri...haihhh...*sigh*

Actually, aku pernah beli nestum beras tu (atas nasihat org2 tua..depa cakap anak ko dah leh makan!)..
tapi cam tak sampai ati nak bagi rafiq. aku rsa cam kilang perut dia tak leh nak bekerja dengan betul lagi..

semalam Mamact cakap dia bagi nestum budak2 lain yg dia jaga jugak. aku tgk kat tin nestum tu...STAGE 2!!!

lagi rasa menyirap je dalam darah aku..anak aku suppose di beri solid food pada tahap satu diberinya tahap dua. ish ish ish...

MamaCt cakap.."abis anak ko bising je lapar..akak pon tak sempat nak tgk ape dah"

BOLEY???

Ari ni aku bekalkan 17 Oz susu..aku tahu rafiq makin besar n makin kuat nyusu..tapi tindakan dia bagi anak aku nestum mmg aku cam rasa tak senang la..dia suppose tanye aku dulu! boley ke tak nakbagi nestum??

aku dah pesan pagi2 tadi..aku cakap "kak ct, kalu tak cukup jugak, kak ct bagi air kosong jela kalu dia meragam".

pastu leh lak mamact jawab "kalau dia meragam pelik akak bagi jugakla ye nestum"

haihh..degil tol..camno aku nak cakap ek??????

rafiq ni..kdg2 dia meragam sbb nak tido..bkn dia lapar ke ape..or dia nak nyonyot...dia kan duk ngan aku kat sminggu..abis dia nak tido mesti nak ngempeng ngan aku baru lena..pacifier mmg dia takmo..aku dah cuba bagi..di kuarkannye balik..haihhh...

Rafiq meniarap pon belum...Camna aku nak bagi SOlid FOod???? cubala fikir kan..if dia dah meniarap n dah keras if kita dudukkan dia, at least aku cam confidentla skit nak bagi dia makan..huhuh...

pastu MamaCt suh aku belikan puting avent no. 3 (besar sikit) sbb nak bagi nestum..Ini sah2 dia bagi nestum guna botol kan..haihh...ntahla..pening pale aku...aku ni if boleh nak bagi rafiq makan sambil dia duduk..bukan smbil Baring.....

pening...pening.....

Wednesday, December 2, 2009

Ohh...Abang Botak

Quick Update

Im Bz like A Bee..hari ni baru masuk kerja lepas cuti raya haji. besnye cuti lama2, cuma yg tak besnya balik ke kampung jem, balik ke shah alam pon jem!!!
modul nak di format bertimpa2..so, bila dah relaks skit nnti baru nak update..nak update kat umah mmg tak dan la..melayan rafiq aje kejenya..huhu..

just nak inform..Rafiq dah Botak..hahaha..Kelakor weh muka dia bila dah botak.
Bila tgk pagi2 bangun tido..Eh, anak aku ke ni?? wakakakka...Iyela, dah 4 bulan setengah baru nak buat cukur jambul n botakkan kepala anak..hehehe...Rafiq lahir ngan rambut yang lebat, bila dia botak rasa cam dia baru lahir n takde rambut je..kikikik

okla..nnti2 update pasal Majlis Akikah, Korban lembu, Jukur Jambul, Sesi botakkan rafiq, bakar2 daging, Besday Ika n baaanyak lagi nak cite pasal Raya Haji baru2 nih...

tgkla bawah ni..gambar My Abang Botak...kikikik...


sekarang suka main jelir2 lidah..ish!


Abang botakku Tido sambil berfikir ape ntah tuh..tido pon nak bergaya ke awang eh..huhu..


layaannzzzz.....tata..:-)