Friday, August 13, 2010

1 tahun 1 Bulan

Salam,

15 Ogos 2010 ni genap umur rafiq 1 tahun 1 bulan..yey! syukurrr alhamdulillah..memandangkan 15hb ni ialah ari ahad..so aku buat la posting ni siap2..hehehe



Perkembangan terbaru ialah:

@}--Masih menyusu susu ibu sepenuhnya. Alhamdulillah.. dengan pengasuh rafiq minum susu ibu 13 oz..kdg2 10 oz sajer. Makan 3 kali sehari. semua ibu sediakan..:-)

@
}--masih belum boleh berjalan sendiri. if nak berjalan gak, ibu kene pimpin kedua2 tangan..pastu laju berjalan. kdg2 sampai terjatuh2 sbb laju benor jalannye..huhu

@}--Sudah boleh berdiri sendiri..dalam 10 saat dia akan jatuhkan punggoq pastu gelak sorang2..cute..

@}--Dengan bantuan ibu & abah, rafiq dah boleh berjalan 2 ke 3 langkah..kami main sambut2 rafiq yg tengah menggelitik nak berjalan. bila dah sampai kat ibu gelak mengekek2..then bangun lagi pegi kat abah..pahtu mengekek2 dia gelak. yela, benda baru dia jumpa. tu sonot sakan tuh. kdg2 jalan senget ke tepi..wakakkk cam ketam plak ibu tengok.

@}--Vokal terbaru rafiq is A..Bu...A..Bu..I..Bu...kdg2 IBU! *so sweet

@}--Suka memanjat sofa or apa sahaja yg boleh dipanjat & dah pandai turun sofa sendiri. Hulur kaki dulu. gud boy. tapi kadang2 terlentang gak jatuh. sib baik sofa umah aku tak tinggi mana. kejap jela nangis je. selebihnye mengada je lebih. uhuhu

@}--kalau aku nyanyi lagu "Ibu..Ibu..engkaulah..ratu hatiku..." rafiq akan sahut..Aaaa bu...Aaaabu...kelakar weh

@}--Makin susah nak pakaikan pempes. Siap meronta2 merangkak lari ke hujung katil. pastu ibu kejar leh lak mengekek2 gelak. haih..nakal sunggoh!

@}--before pakaikan baju nak main2 ngan bedak dulu...sapu2 kat muka..kat badan. kat peha. kdg2 dia jilat bedak..haihh..

@}--mat rafiq ni mmg anak abah tol la..pantang tengok abah. menggelupor nak pegi. if abah balik keje, baru je nak bukak pintu. tapi dah tau dah tu abah siap cakap.."abah..abah..abah.." abah nak g mandi pon nak ikut..ish ish ish...

@}--dah ingat beberapa mainan dia..if aku tanye..."rafiq..mana ball?" nanti mata melilau cari bola..sambil mulut terkumat kami.."bi..bi..." jari telunjuk tunjuk ball..kagum aku..

@}--takleh tinggal sorang2 langsung..nangis merengek nak dukung. ibu ni time makan sokmo2 la tersedak n tercekik nak makan..sbb tiap kali nak makan tu la dia buat perangai. tak kasi ibu dia makan ka apa? ish2..tapi tak kurus2 jugak ibu nih..uhuhu

@}--bila pakaikan baju, dah pandai hulurkan kepala. dia tunduk skit..then tangan masukkan belah kanan..then bila sua lengan baju belah kiri..dia angkat masukkan sendiri tangan dia..huhu

@}--pantang tengok apa sahaja yg aku buat..contoh: aku ketuk2 bola ngan hanger..siapla..sat lagi dia ketuk2 bola tu ngan hanger gak. pastu serkup, tudung aku dia pakai kat kepala..stokin abah dia dia pakaikan kat kaki..tapi tak masuk la kat kaki dia..dia duk acu2..cute..

@}--rafiq dah pandai salam.bila kita cakap.."salam..." then bila kita sua tangan dia tarik then cium..sambil sengeh2 cam kerang busuk..huhuh..tapi ati2..kdg2 dia gigit tangan kita. ahahah

@}--yang paling bes..rafiq dah pandai babai..if kita cakap "babai rafiq.." dia akan lambai tangan ke tepi sambil mulut.."bey..bey..." hahahha..org cakap babai dia bey..bey..


aper lagi ek..byk betul perkembangan rafiq..ehehe..sonot tengok..

bila bangun tido tgk rafiq kat sebelah...terdetik kat hati.."Ya Allah..dah besar dah anak aku..cam tak caya je..:-)"

Syukur ya Allah diberi peluang olehMu utk merasai & melalui setiap detik insan yg bergelar ibu..Alhamdulillah...


17 comments:

Zaidah said...

firas pun baru pandai berjalan...kerjanyer asyik suka baling barang....klu nak nenen tangan sebelah menggentel...semoga rafiq cepat berjalan n membesar ngan sihat..

cik_ah82 said...

kak rose, silap la..
15 ogos la kak rose..hehehe..
best kan tgk perkembangan anak..
mak yg bf mmg gitu la kot, saya pun sokmo nk makan tersedak2 la..hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak zai,
hahah..samala ngan rafiq. lupa nak catit situ. nanti sy tambah. keje dia suka baling barang.haihh..

cik ah,
ahahha..dah tukar..tula kepala ni setting ke bende laing. tu laju je taip julai..
same eh..ahaha..betul la kot cik ah..mkn tercekik pon ade tau. tak minum air..wekkeke

wahida said...

sonok kan tgk anak dah makin pandai mcm2...harap rafiq sihat sentiasa dan senyum selalu!!

Ammi Sara said...

Alhmdlh rafiq byk perkembgn +ve, yelah rose, kadang2 jg tgh mlm nak check dia, mengucap syukur, tgk dia sblh tido lena, sihat dan makin membesar, sara dah 3 anak pun mcm tu gak perasaan. cute lah rafiq ckp bey bey, if waidi babah sambil waving, dah confuse ammi, baba pun dia pgl babah, hehe..lg 1 best sgt pgl ibu abu, tu lah jadinya ummi ni jd ammi, tp kelakar lak pgl abu kan, rafiq kena pgl ibu tau! lawak lak ibu jd encik abu, hahaha

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wahida,
heheh..betul2..thanx wahida..:-)

sara,
ahahaha..encik abu..kikikik
rafiq if panggil abah mmg tak confuse langsung. panggil ibu je dia jd abu..uhuhu

Ena said...

heheh..
Dah besar dah anak ibu yeh!..
memg seronok tengok perkembangananak2 kan rose.. bila dia dapat satu benda baru.. kita punye seronok sampai meleleh air mata..

umialya said...

dah besar upanya si rafiq ni..

mamalieyna said...

yeaaa rafiq dh besoo! makin encem lg tu haa...jap lg dah bleh berlari2 la tuh! ajak abah main kejar2 eh..hehe..

Alhamdulillah...perkembangan sihat adanya..moga terus membesar sihat dan kuat! ^_^

chugie said...

dah besar dah si rafiq ni ye.. makin comel dan mbam2 plak tu..

CatlinaFly said...

happy 1 year 1 month old rafiq! :) tak lama lagi dah leh jalan lah tu! :)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Pandai si rafiq ni taknak kasik ibu makan yek..tak lama lg jadik kurus cam celine dion la mek rose :))

LiLy @ MumMyQiStInA said...

PERKEMBANGAN YG +VE YER RAFIQ..BAGUS2..
RAFIQ DH PANDAI SALAM YER..KAK QIS LUM BLH LG..JENUH KITA CKP SALAM SAMBIL SUA TGN KAT DIA..DIA BUAT DERKK JER..HAISHH..

Ruziawati Bukhari said...

anak mama dh besar!! yeah!

takut nak bagi tangan kat rafiq.. nanti dia geget tangan auntie!! ngeeeeeee.....

memorisusuanku said...

happy birthday kat rafiq yg ke 13bulan:)

kejap jerk dah besar...lepas nie boleh lumba lari dgn ibu...heheheh

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Salam,
jom singgah tengok tungku moden kat blog saya
http://bintanghatiummi.blogspot.com/2010/08/tungku-panas.html

eynda said...

Good boy Rafiq.... :-)