Thursday, August 5, 2010

Cabaran Berpuasa & Mengepam Susu

Salam,

Hari ni ialah hari ke-18 aku ganti puasa...if ikutkan dalam 15 hari je kot aku tinggal..almaklumler..masa tu aku baru abis pantang, so cam was2 la jugak la..so aku gantila terlebih ari...

oh ya, esok pon mungkin aku puasa lagi. Tapi ade jemputan utk Program Ceramah Sinar Ramadhan plak. Disebabkan ade makan2 free..harap2 iman aku kuat, aku tahan nafsu nak makan2 free tu...bahahahahha *gelak syaiton*

Ok2..disebabkan aku berpuasa direct dari 5 julai lepas & cuti puasa pada sabtu & ahad je..oh ya, lupa juga cuti masa jepung serang..ngeee..aku rasa cam puasa di bulan ramadhan plak..wakakkaka.

Memang sangat mencabar diri ini ye kalians masa sepanjang tempoh berpuasa ni.....Al-maklumler..dah hampir setahun tak berpuasa. moralnye, lepas ni, dalam sebulan kene latih diri ini berpuasa at least 3 hari. barula badan leh dah terbiasa. dulu2 masa bujang selalu puasa camtu. tapi since ade anak & anak plak fully bf tak terbuat pah sudah *alasan*

ape nak kongsi ari ni ialah..Camne condition aku & susu semasa berpuasa.

Pada hari pertama, memang sangat mencabar. Aku lesu, tak bermaya sungguh. abis sakit2 lenguh2 badan. tekak rasa kering je. Biasa sebelum pam minum air kosong. Lepas pam pon minum susu..so, bila takleh nak teguk air dari botol kesayangan ku itu, mmg tergugat imanzzz

Ianya berlarutan sampai hari ke-5..mmg sungguh menduga. Tapi alhamdulillah, susu aku kekal seperti sedia kala..merudum pon beberapa hari sebelum askar jepung serang. kediannya, susu jd byk & seperti sediakala..alhamdulillah..

hari ini hari ke-18..wow, cam tak caya je..ehehe..actually yg buat aku tak ganti puasa awal2 tu sebenornye takuttnya susu ni kurang & tak cukup utk rafiq...biasala hasutan syaitonn...semua takut! padahal Allah sentiasa ada utk menolong...mintaklah pada dia kan?? ish ish ish..

memandangkan aku mmg pengguna tegar shaklee, aku berbincang dengan upline aku, kak raja camna nak kekal cergas & badan tak lesu lagi? as suggested...supplement yg aku amek ialah:

SAHUR
  1. sebelum mkn sahur, amek 1 scoop of ESP + 1 Scoop of Cinch Shake. Sedap gilos.
  2. Lepas makan, minum sebotol air 500ml shake dengan sesudu Perfomance Drink. Rasa oren...
  3. Sebelum habis waktu sahur..amek 1 vitalea + 1 Vita-C + 5 Alfalfa
actually dia suggest amek b-com, ostematrix juga, tapi bila fikir2 takpelah vita-lea tu pon dah cukup semua vitaminnye..ngeee..

oh ya, kurma jgn lupa ye kalian..mknla at least 3 bijik..lebih lagi bagus.. susu jd pekat..



BERBUKA


  1. Masuk je waktu berbuka, aku jamah 3 biji kurma
  2. Then shake 1 scoop of Cinch Shake + 1 Scoop of ESP. Shake together.
  3. pastu g solat magrib..
  4. then baru makan....masa ni perut dah rasa kenyang betul sbb cinch shake tu amat mengenyangkan..nyam nyamm....so aku makan tak banyakla..almaklumler..berat badan aku skang makin naikler..ish risau plak.
  5. makan makanan berkhasiat. ade sayur la terutamanya kan...
  6. then amek 5 alfalfa + 1 vita lea..
  7. Sepanjang mlm tu, hanya minum air yg aku shake dengan Performance Drink. Kene banyak minum air okeh. If tak, mmg rasa badan ni mcm diperah2 di siang hari sbb duk mengepam susu je. tu jd badan lesu n lemah tuh.

setakat ni alhamdulillah...apa yg aku amalkan tu membantu dalam menguatkan aku dari segi kekuatan fizikal la terutamanya..ngantuk tu perkara biasa la kan. sape tak ngantuk during working hour..cuma if nak bandingkan, bila berpuasa lebihhhhh ngantuk kan??? alhamdulillah..sakit2 badan, lesu dah takde lagi..:-)

oh ya..semalam hasil pam 15 oz..syukur alhamdulillah..masa mula2 puasa ari tu ingatkan susu aku merudum gile..tapi alhamdulillah..masih ada rezeki utk rafiq..:-)



***nak share gambor kat sini hasil pam semalam takleh..memory card hp aku corrupted lagi wehh..sib baik skit je gambor ilang. if tak..naya aku..byk memori tu dalam tuh...huhuhu semua gambar rafiq la kan..:-)


17 comments:

MrS. F!zA said...

chaiyok2... hope leh la smpai rafiq 2tahun! happy bf ye!!

mama_umar_maryam said...

seronok bc hasil susu wpon tgh pose,tulah,zt pon ni dok pikir2,cukup ke x..takut jd terlalu haus ke cmne nnt,sbb mmg xde pglmn lg bf time pose,byk2 doa pdNya =)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

fiza,
caiyok2..fiza pon k..:-)

zety,
insyaallah ada..if duk pikir takde tu jd takde..ehehe..semua hasutan syaiton..kene rajin mengepam. isnyaallah susu sentiasa ada k..:-)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Semoga dipermudahkan segalanye Rose..
Chayok2x..!

Skrg nih Qis dh x minum susu ibu sepenuhnye..dlm 2 minggu ni lily dh bg campur susu formula..huhu..sedih mmg sedih..tp apa blh buat..susu lily mmg sgt merundum dh..apa lg dh nk pose ni..takut nnt jd cam tahun lepas..terpaksa redha.. :(

Adyshariz said...

rose..moga susu ko byk pada bulan ramadhan nanti.. jgn putus asa k..ko bole punya..

lydzar said...

orang lain bz pasal bf+ramadhan, saya pulak berenti bf di bulan ramadhan..huhuh ape nk buat..

pastu alasan BF anak tu pon sy guna utk tak buat puasa sunat gak..mwahahaha..hasutan syaitan betullaaa :P

tak tau la cemana 1st day puasa nnt. maklumla dh lama sgt tak menahan lapar dan dahaga

Ena said...

wahhhh... bestnyerr..
chaiyok2 ye rose..

cik_ah82 said...

kak, nk tanya..
alfalfa tu bley eh makan 5 bijik sekaligus..
saya makan 2 bijik je sehari..
sekang ni pun rasa cam susu down je..huhu

Ibu Alia Kaiyisah said...

Rose, boleh share produk & kelebihan Shaklee tak?. Nak prepare for puasa lah.

Email kat nraihanilias@yahoo.com

Thanks!!

Zaidah said...

tahniah untuk rose...mcm mana zai nak menghadapi pose nanti yerk..

Dee said...

wah..persediaan awal..bagus2..mgu depan puasa sure ok dah..

Ammi Sara said...

planning yg bagus! err, nk tanya ape tu cinch shake? boleh dpt kat farmasi je ke?

Nadiah Sidek said...

moga kita dipermudahkan berpuasa sambil menyusukan anak nnt :)

memorisusuanku said...

alhamdullilah.....tumpang gembira mama :) lagi kuat dan kuat lagi semangat kita :):)

Anita, Mummy Adzryl said...

awww. perjalananku pun dah 13 bulan ni. harap2 dah teruskan sampai 2 tahun! :) tapi tu laa.. skang pun tgh ganti puasa. tapi susu merundum sgt!!! kalau dulu leh dpt 3-4 bottles = 16oz, now cam 2 botol jer. camne ekk? i'm worried. next week dah puasa. takkan nak skip lg sket2. :(

wahida said...

dont give up bebeh!!

**sHiKinn** said...

oo amik suplement eh..sy pula skrg ni terpaksa topup ngn susu formula dah gara2 puasa ganti 5 hari..susu kurang..adoi..niat di hati mmg mau bf sampai la semampu boleh..siap beli pam susu medela lg..tp last2 kene topup susu formula juga..