Monday, August 23, 2010

Cara handle diri if Bersalin Secara Caeserian

Salam,

tiba2 aku rasa nak kongsi pengalaman aku ni. Ada kawan aku bertanya, camna aku handle diri aku masa lepas bersalin? sebab dia tu mmg akan di operate. kat PPUM. High BP & Baby Breech (songsang). hoho, teringat kat kak aku, dia pon C-zer gak sbb Breech.

ok2..actually bersalin c-zer ni, it depends on individu itu sendiri. Ada org cakap lepas bersalin tak sakit sangat kesan luka tu..Ada org lain plak cakap sakit gilerrr tempat luka tu...*akulah salah sorang tu*

Mengikut firasat & pemerhatian aku..cewah..aku rasa la kan yg cakap tak sakit tu ialah org2 yg bertubuh kurus langsing. takde lelemak kat perut sepanjang zaman takde anak dolu2..ahahahah...aku gemok, mmg ade lelemak tang perut. Dah beranak ni lagi la kan..berlipat2 jd nya..ahahahaha..Gulp!

ok, ini adalah mengikut pengalaman aku. If tak sama ngan aku, jgn mare arrrr..:-P


Sakit


yes, mmg sakit. takkan tak rasa ape2 kot. tipulah kan. Minggu pertama mmg hazab gak ler. Lepas je doc bukak plaster siling kat perut lepas operate tu, bila berjalan rasa cam ade benda bergayut2 kat perot. Nak berjalan kene slow2. Sambil pegang/ampu perut, bongkokkan skit badan. Jangan berjalan laju cam org dah bersalin 1 bulan plak. If boleh, selepas tempoh bius ilang iaitu 8 jam selepas operation, jgn baring je. If spital swasta dia tak bagi bangun kan? hoho..if boleh gerakkan skit badan. Aku dulu mmg nangis gak la nak gerak. Tujuan utk kita gerak2 skit adalah untuk melancarkan perjalanan darah. Ituler kate doktor n nurse2..aku ikut jelah. Lagipun sepupu aku keje nurse ade citer satu kejadian yg buat aku takut. Kes taknak gerak langsung lepas kene operate.Kejadian ape? nanti aku cite.
.
Pada hari pertama, aku terketar2 nak bangun. nangis weh. Sib baik ada tali kat ujung katil. yela, aku kan bersalin kat spital gomen..so kenela pandai2 bawak diri..
.
Kalau nak batuk,bersin, gelak, or wat ever yg libatkan badan kita shaking, if boleh pegang tempat luka..ampu ngan tangan. If nak batuk..tekan dulu tempat luka..insyaAllah tak sakit sangat...cuba lah..:-)



Penjagaan Tempat Luka


Seminggu pertama, boleh mandi. tapi jgnla mandi beriya2. If boleh sekadar lap2 badan dengan tuala basah. Sambil duduk berlunjur adalah lebih baik. Letak besen kat tepi, then lap2.. perah..lap lagi..kira felling2 tepi sungai la ye. sambil basuh2 kain..ahahhaha
Lepas mandi, tekap2 tempat luka dengan tuala bersih. jgn biarkan tempat luka tak kering ok.
.
Sentiasa anginkan tempat luka. Maksud aku, bila baring kat katil..bukakla kain batik. jgnla bukak semua kang togel lak. bukak separuh..mmg bess je kene angin..ahahhaha..serius..tak caya? sila percaya. Fungsi dia ialah untuk elak tempat luka berair..bila berair, bakteria cepat bertindak. ngap2 kulit korang nanti. ngeeeee
.
aku dulu, lepas je doc bukak plaster, depa spray kat tempat luka. sejuk sgt. bes. Kene anginkan sekejap. pastu dia jd kering n cam satu lapisan plastik. hoho. canggih *org jakun mmg camni*. ok2, tempat spray tu jgnla plak bila balik umah korang koyak2 n kopek2 lak..biar je..lama2 ianya hilang dengan sendiri..sebelum abis pantang, semua lapisan tu dah ilang sikit2.
.
Jangan letak sebarang ubat kat tempat luka. Ade org cakap letak krim la itu la ini. Ini adalah pengalaman aku okeh. aku letak gel beli kat farmasi. sudahnye luka aku lambt baik. pastu doc kat PPUM ckp, lain kali jgn letak apa2...cara terbaik utk cepat sembuh luka ialah, lepas mandi lap hingga kering & sentiasa anginkan..itu sajork.


Pantang Larang


Jangan angkat/buat benda2 berat mcm menyapu ka apa ka. aku pernah sapu lantai pastu kene marah ngan mak aku..padan muke!
.
If nak susukan bb, suh org lain bagi kat kita. Kita tunggu je kat katil standby rehat2kan diri *feeling anak raja la kan*. yang paling penting, bila menyusu anak, kita kene sandar diri kat katil/dinding..ini adalah utk posture bdn yg betui n elak luka bertindih2 if asyik bongkok aje.
.
Yang paaaaling ok utk menyusukan anak, gunakan nursing pillow. So takdela terbongkok sangat n selesa. Aku dulu takde benda ni..cuma guna bantal. Aku tak expect bersalin c-zer kan, so takdela beli benda ni..huhu
Multipurpose benda ni. baby pon leh guna utk landing2..eheheh. pic from gugel.



Di awal bersalin, If boleh elakkan kedudukan mengereng. Tapi tak larat la pulok if asyik nyusukan anak sambil duduk. kdg2 apon aku skip sbb ngantuk berjaga.. bila mengereng untuk susukan anak, aku rasa cam luka jahit tu bertindih aje. hahaha..terpaksa la bangun n duduk utk susukan anak. Tapi kdg2 aku susukan rafiq sambil baring gak sbb tak larat nak duduk je.
.
Jangan mandikan baby. biar org lain buat ok. bahaya wooo..ngah luka tak baik lagi tu..kang tak pasal terbukak lak jahitan if kene bongkok2..ish, usahkan nak bongkok buat keje, nak jalan pon dah mmg terbongkok2 sbb sakit


Pemakanan

Kalu nak cepat luka tu sembuh, makanla ikan haruan. wat sup ka, sangai (goreng tanpa minyak) ka.
.
Selain tu belila PATI HARUAN. Aku telan sambil kat tangan sebelah lagi pegang mug air milo. Busuk weh. tak sedap. menangis aku tiap kali nak telan. lepas minum tu cepat2 minum milo kasi ilang rasa *padahal tak ilang pon..ahahaha*. Jenis kapsul pon ada. Ok, if boleh pati haruan tu amek yg pure..jgn amek yg ade campuran ginseng..sbb aku dulu rasa panas & pedih2 kat tempat luka bila amek pati haruan yg ade campuran Ginseng.
.
Berpantang tak mcm org normal. Banyak benda tak boleh. Antara maknan yg aku takleh amek...air akak kayu,lada hitam, seafood, benda2 masam & byk lagi tapi aku dah lupa...sori eh. yang pastinya mmg byk sgt2 benda yg takleh. sbb takut luka lambat baik. If korang tanye doktor, depa kate leh aje makan mcm2....Cesss..sila jgn percaya. Sbb aku pernah makan mcm2, gatal2 & pedih weh tempat luka. so, kenela hati2 okeh. tataula org lain camne..tapi itula aku!
.
oh ya, aku berpantang mkn seafood, ais 100 hari. Hazab gakler..wakakkaka..tapi nak luka cepat sembuh kan..kenela pantang betul2..:-)


Berururut

Ade org dtg berurut aku kat rumah aku. Dia urut satu badan kecuali tempat luka...aku tak sempat nak cari bidan yg betul2 leh ngurut. sbb korang tahula kan..terberanak awal 2 minggu. byk gak benda tak prepare. If korang yg baru nak bersalin tu, carila awal2 bidan ni. penting gak tau. Sbb nak elak badan masuk angin.
.
Ada org cakap takleh berurut sgt if bersalin c-zer. tapi bagi aku, baik berurut la..urut jgn bagi kene tempat luka je..sbb aku ni dah mengalami nye sendiri. disebabkan bidan yg urut aku tu urut cam ala2 je...aku skang takleh langsung jamah mknn yg org tua2 kate berangin. Cam pulut n buah2 sejuk..mmg sakit sampai ke belakang punggoq..lenguh2..cam org tua lak rasa..wekkekek

Bertungku

Bertungku pon tak mcm org bersalin normal. Certain parts aje yg aku tungku. Mak aku wat kat tapak kaki, betis n punggoq. tu pon kene ngereng semedang. uhuhu. Tungku tu mak aku letak beberapa lapisan daun mengkudu. Bes..wangi je bau. Tapi if tungku tu panas gile..siap terbakar lagi daun tu..aahhaha..so, kenela pandai2 bajet..kang hangus lak kaki korang..LOL!


Bengkung


aku tak berani guna bengkung..huhu..seriau je rasa. tapi ada gak org yg berbengkung..bergantung la pada individu. Kalu rasa yakin, leh la guna..cam aku ni..penakut skit..ahahah
Bengkung plak jgn kenekan kat tempat luka tu..eh..seriau seriau if terkene luka..sakit!



ermmm...ape lagi ek? itu jela kot..aku pon bknnya pro sangat. Baru bertatih. Anak baru sorang katanye kan? But, at least aku dah ade pengalaman bersalin C-zer..so dapatla aku kongsi sikit2...

if ade org pengalaman & pendapat berbeza dari aku...leh la kongsi di sini..mane tahu ade org2 lain yg baca leh kongsi bersama..:-)


25 comments:

Ammi Sara said...

Ooooo..
boleh dijadikan panduan if perlu di ceaser..
ada kawan masa uni dulu 1 sept ni nak ceaser, tp anak no 3..
sorang lg kawan all3 anak ceaser, dah tu skrg dah ikat, tak akan beranak lg, risiko doc dia kata, nasib dah ada 2 girls and 1 boy. umur baya sara..muda lg, tp dah tu takdir dia kan...

Ju@Lucky^Mummy said...

mak eh.. seriau membaca nye eh.. rasa cam melintang je luka perut nih..

seb baik le dua2 nih normal.

Izan Ishak said...

setuju ngan ammi sara...
boleh dijadikan panduan kalau2 c-sect ke lepas ni. alhamdulillah setakat ni semua normal lagi~~

Umiey said...

salam rose, mmg azab kan bersalin c-zer ni kena btl jaga..umi pun bersalin c-zer gak bb dh 4 bln dah..tp samapi skrang pun kdg2 tu ngilu gak rasanya...benda berangin mmg xleh makan sgt suka sakit ulu hati...n3 neh bleh dijadikan panduan...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hihihi, sama lo kite.. azab gak!ye btul, lepas operate cam terapung aje jlnnyer.. hihihi, time batuk tu seksa gler.. takut plak nk pegnen agi.. :P

mamalieyna said...

oooh bagus la mek rose kemukakan isu ni, leh kongsi2 citer!

tapi kan, eina adalah sebaliknya...tak sakit, masa kt spital lg, eina siap dh boleh mandi, dan berjalan je sana sini..cuma terasa time nk batuk/bersin jer..kena tekan perut..

tapi itulah mmg lain org lain rasa dia kan...eina tgk org depan eina(msa kt spital la), sangat terseksa after c-ser..eina lak, meronggeng mcm bkn lepas bersalin je..mmg kalau diberi pilihan, bersalin je c-ser..aduhaii..rupanya ada gak sebahagian drpdnya yg sakit eh..huhu..

dah tu, time berpantang, dh tak ghupe pantang sgt dah ha..siap leh bgn masak, menyapu, itu ini lg if mak takde kt umah kt kg dulu..mmg senang jaga diri..cuma eina tak bertungku tak berani, dn berbengkung pun after 1 bulan..itu pun buat la tak sampai 10 hari..huhu..

lagi...mmg kena minum pati ikan haruan tu, giler nye busuk..picit idung pun terasa hanyirnye..huhu..

tmpt luka eina letak minyk gamat, sapa bgtau ntah,,tp sesekali jer..tak buat sgt sbb gatai..skrg ni pun, ada masa terasa gk gatai2 tang tu..

berbeza la kitenye experient eh..next time nak normallah kan..risau n gerun la pulak bila baca mek rose punya pengalaman..susah dibuatnya ye..

mamalieyna said...

ya allah panjg ghupenya komen i..maap la ye..hehe..

idah @mama izzya said...

sya dl czer gak masa anak 1st..pas bersalin tu mcm bawak hape tah..berat jer rase perut..risau sgt tmpt operate tu terbukak blk..
kesan yg dpt hgga skg parut jadi cam berbatas plk..oloh mcm batas kebun sayur tu..hehhhe

Zaidah said...

banyak tu pengalaman blehlah dijadikan tips...

cik puan akish said...

chare...tp mmg sakitkan...dlm 1 week tuh..adoyai..seriau wehhh...tp oleh kerane ade pgalaman sesikit...nnti kalo banak bo.2 ..ok kot...ngeee:0

Fieza79 said...

sama la fieza pon ceaser...sakit wooo...seriau je pewot ni bila baca info2 tu...

yg first nya kurang sket sakitnya...tp ttp sakit la...
tp yg 2nd mak aii punya la sakit tak sempat nk jahit abis dh terasa sakit tersiat siat..huhu rasa serik pon ada..

Noreen said...

tq berkongsi pengalaman...
memang menakotkn c-zer nie yea kak...harap bersalin kali nie still dpt normal la...
ape2pn kne bersedia hrp smuanyer selamat

~~*Lady Salwa*~~ said...

Seriau je baca cara berpantang orang yg bersalin C-zer nih...

Sal dulu walaupun normal, tapi banyak luka... memang masa tu rasa azab sgt2 sampai rasa tak mau beranak dah...

tapi tu la, dalam tak mau2 dah nak muncul lagi satu... ehehe...

tapi siyes, bila teringat pengalaman masa berpantang tu, seriau je dok pikir nak bersalain lagi ni... hehe

Ena said...

tu la rasa ngilu jer kat perut baca n3 nie.. huhu... belum rasa betul2 lagik tu.. adeihhh!! kalo blh memg tak mau la kan.. tapi memg bagus la n3 nie..

Azfa said...

..cikpa 4 anak bersalin normal.. tapi penah tgok kt youtube mcm mana ceaser ni doktor buat..ngeri ooo!!!!

Dee said...

kak dee yg kurus ni pun rasa sakit gak c-zer tu rose oii..xde maknanya kurus x sakit..muahaha..

tp tang luka baik hya dgn lap kering dan anginkan tu betul..jgn lah sapu apa2 krim kecuali yg dibekalkan oleh gynae..

pastu..psl pakai bengkung tu kak dee bolehlah pulak..tp xlah ikat kuat..tu pun pakai yg simple2 je..

masa beranak kt private..2 kali czer..mmg first day lps operation doctor x bagi bangun..dia suruh kita rehat..tp next day wajib bangun..kalo x..darah nifas x turun...huhuhu..

Dee said...

eh..sis eina letak myk gamat eh? jgn sis..my sister dulu letak..luka dia terbuka..ternganga..sbb minyak tu buat luka dia kembang..buta2 je kena jahit tanpa dibius..terjerit2 dia..

tp kalo minum air or jeli gamat xpe..no sapu2 kt luka..

mamalieyna said...

Sis Dee: eeh ye ke..patut la tak rasa nak amalkan pun..ada la buat 2,3 kali..eeiii..ngeri terbukak eh..seb baik saya tak sampai tahap tu..!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sara,
mintak2la anak 2nd nnti if ade rezeki nak normal tau sara...hazab jugak la nak jaga luka c-zer tu. uhuhu
oo..sib baik dah ade boy n gurl kan?


ju,
hehhe....alhamdulillah 2 normal kan..:-) rezeki memasing..

izan,
alhamdulillah..if boleh mmg la nak elak c-zer ni kan..tapi tula, dah ditentukan Allah...:-)

umiey,
salam umi..thanx singgah sini
if boleh..sampai bila2 pon kene ati2..sy ni dah satu tahun lebih..tapi batuk2 still kene tekan kat bahagian luka..if tak rasa nak tersembur kuar..

leily,
eh jgn camtu leily..mane tahu kot2 2nd bb nanti normal..kita sama2 doakan k..aminnn..:-)

eina,
ooo besnye mek na dok sakit mane..jeles i tau! wekekke

idah,
ooooo czer gak eh..wekek batas ye? sy pon ade gak batas2 tu..nak tanam tebu..wekekk

kak zai,
thanx sudi baca..:-)

akish,
if boleh 2nd nanti nak normal..ngeee. betul tu..dah ade pengalaman kan..ok la skit..:-)

fiza,
nape jd sakit sgt2 anak ke-2 tu? adui..takutnye dengar..uhuhu

reen,
sama2 reen..:-)

sal,
hoho..dah nak bagi adik eh? ke dah ade ni? jeng jeng jeng..:-)

ena,
if boleh tamo lagi la mek na..nak normal pulokkk..ehehe

azfa,
sy pon pernah tgk..rasa cam tak caya je sy pernah lalui keadaan yg camtu..ngeee

kak dee,
tapi akak tak lama kan sakitnya? cam sy..sampai skang pon..batuk kene ampu perut tau..terasa seketul kat depan bawah tu..wekekeke

eina,
haaa..sib baik mek na..if dok...kene jahit idup2..eh ngerinya..huhuhu

Joyah Sempoi said...

salam rose..

nak kongsi cter tengok org c-sect kat sini..

depa yg c-sect kat sini lagi gagah dari kita yg bersalin biasa tau..siap makan aiskrim, minum coke bagai..masa kita wad, depan kita c-sect..mmg relax giler...tapiii depa ni banyak makan ubat tahan sakit..sebab kat spital, kejap2 midwife dtg tanya nak pain killer atau panadol...yg pasti, depa ni bersalin mmg tak macam kita la..

yg bersalin biasa tu jgn cakaplah..macam tak bersalin..berdasarkan pengalaman kita, mmg macam tu..lepas bersalin tu dah boleh bangun p mandi sendiri, bangun ambik anak kat incubator pastu susukan dia..satu sebanya, maybe jahitan dia dekat tempat bersalin tu..rata2 kengkawan yg bersalin sini dan kemudian ada lagi bersalin di msia, dr akan cakap yang bekas jahitan kat bawah tu cantik dan kemas..maybe sebab tu tak sakit kot..

teringat bersalin kat msia, mmg seksa sungguh..dua minggu pun belum tentu boleh bangun..

chugie said...

amalan yg sama sy lakukan masa berpantang dulu.. sbb sy pun cezer gak! tp kan rose, org kurus ke chubby ke, sama je.. sy yg kurus ni pun rs sakitnye tau.. nak berjalan n bangun dr baring, punye lah seksanye. tuhan je yg tau.. tp ape pun, kene kuatkan semangat dan yg paling penting kesabaran dan support dari SUAMI!!

mama_umar_maryam said...

waa,baguihle share pglmn camni ;)

rynas said...

yag first szer mmg sakit maklumlah tak dak pengalaman lagi. seminggu rasanya ngilu tu nak bangun pun punya susah terpaksalah pegang tangan mak minta dia tarik. Tapi bila masuk yg kedua dah ada pengalaman sikit..bila masuk minggu ke2 dah ok dah...rasanya kalau bleh tak nak szer tapi nak buat macam manakan, dah terpaksa...

MyBaby Online Store said...

huhuhu nak share citer gak la..

sya dulu mmg x leh menyusukan ank secara duduk.. x selesa lgsg.. so baring mengereng jek la..

seminggu lepas c-zer tu.. masa lap2 luka lepas mandi.. huhuhu ada darah skit.. suspen dah.. sok nya.. tgk2 ada cam nanah la plak.. so suh hubby tgk.. hubby kata ada nmpak cam lubang.. rupanya jahitan tu terbukak dh skit. uwaaaa bwk jumpa gynea.. kena bukak balik benang tu idup2 tanpa bius sbb ada infection kat luka tu.. pengalaman.. huhuhu ngeri siott..

::SMY WORLD:: said...

salam...

saya pun same case.. emergency c-zer... kat DEMC shah alam, on june 28 ari tu... laluan tak buka, baby heart bit turun, and bp naik mendadak.. so, c-zer je la..

siksa - yes... sbb i di induce, n i menahan sakit almost 2 days... di induce 2 kali... hari pertama ngan pil, hari kedua ngan air.. sakit azab, hanya Allah yg tahu... i pun tgh nak sign borang epidural la.. sbb tak tahan sakit dah.. 2 hari tu.. then doc dtg, buat graph dia, n dia kata, ini sudah tak boleh.. kite pi operate skang...

lepas operate - 2 minggu yg pertama, mmg derita sket.. even dah baper bulan, sakit kat bhgn c-zer masih ada lagi.. sometimes dia mencuit cuit gitu... apa pun, sapa yg kata operate tak de rasa sakit, itu adalah salah sama sekali...