Thursday, August 26, 2010

Rutin Harian yg agak stress if tanpa bantuan suami.

Salam,

skang ni aku rasa cam tak cukup masa je sehari-hari..g keje..balik keje..

rasa tak puas je nak berkepit ngan rafiq. haihh..

ok, ini cerita rutin semalam.

balik umah, amek rafiq sembang2 skit ngan pengasuh pahtu g taman sat sbb cuaca elok. Pahtu balik..mandi, siap2 nak masak. Sambil2 tu layan Epilog Syurga Cinta..Gi masak plak pahtu pung pang pung pang kat dapor daaa nak magrib.

Memandangkan aku skang diberi cuti utk berpuasa *paham2 sendirila ye.hehe*, so leh la layan tv sat..Geng Surau kat astro oasis. Even takleh puasa, tapi aku tetap masak sbb aku lapor. Buat kuew tiau goreng sajork. Pahtu duk kejap..sedia makanan rafiq lak. Basuh botol. Basuh baju. Lipat baju (if rajin), kemas2 umah skit...then bagi rafiq makan...

Tengah2 duk mkn tu dia merengek2..nak tido la tuh...Tup2..tengok jam..daaaaaaaaa kul 9.30. Haihhhhh..aku rasa cam baru je duk kat umah..da nak masuk waktu tido dah. Haishh...

Dah tidokan rafiq, aku mulakan operasi masak lauk sahur lak. memandangkan en suami nak balik dari johor, so aku masak la spesel skit. Dia sampai dari johor kul 2.30 pagi tadi.

Tengah2 masak..si rafiq lak mengiau..adeh. Stop masak.. Tengok2 dia dah merangkak duk main remote ekon. Alamatnye lmbt laie la tido nih...angkat buh depan tgk tv..haram dia nak tgk..dia nak ngacau aku kat dapor lak..dah kul 10.45 dah masa tu..

Masa ni aku buh kat depan TV ngan sebijik besen. ahahahaha..dia leka la dalam 15 minit. Perasan tak, belakang rafiq ade lagi belon besday dia ari tu. Dia duk main sehari2..dah pecah 3 bijik kot..ehehe


Ngah2 masak dia nangis plakkkk...nak suh dokong sbb nak tgk aku masak ape. Sambil masak sambil kelek si kecik tu. adui..if aku tak dokong dia melalak. kang mlm2 buta tu org ingat aku dera anak lak..ahahah

kul 11.30 baru siap masak..then terus tidokan dia..bkn nak tido pon..duk golek2 atas katil nak bergalok ngan aku. adehhh..Rafiq..rafiq...sebab aku pon tak ngntuk sgt, so aku layankan ajelah.....

Kul 1.30 baru dia tido...bayangkan brapa jam dia duk golek2 gelak2 n terjun2 atas katil tu sementera dia nak lelap??? aduiii..memang menguji kesabaran.....

Sabarr..sabar....

inilah rutin harian aku if suami aku g otstesen. If dia ade, leh la aku wat keje ngan amannya..sebab sementara aku wat keje, dia leh jaga rafiq.



Daging masak merah & petola masak bening.


Kul 4.30 dah bangun siap2 utk sahur lak. Teman en suami makan, siap2 bekal rafiq, pam susu *dptla 2 oz*, gosok baju n basuh baju en suami yg baru baru balik dari johor. Pung pang pung pang......daaaaa kul 7.40..Huk aloh..dah masa nak g keje..tu pon lmbt jugok sampai ofis...adeh!



adui..ni la cabaran ibu bekerja kan? nak2 lagi lak mmg takde langsung org nak tolong. semua benda kita kene wat sendiri...

kepada encik2 suami, if ade kat rumah tu...ringan2 la tulang temulang tu tolong isteri..tak cian ke kat kami..ngehehehehe...


17 comments:

Fieza79 said...

sian pulak dgr rose kebizian gitu...huhu mmg susah kan kalo takda en somi ni...
tk pe sementara aje tu...

mama_umar_maryam said...

mmg penat,kdg nk je jerit "saye penat!!!!" tu kuat2, tp blm terkuar lg ler..skg ni tgh handle dua budak,ade somi pon penat,apetahlg klu sorg,mmg respek gler kt bini2 yg pjj dgn somi nih

Ena said...

camtu la kan.. memg sangat cepat jer masa berlalu... bila kite sibuk tu lagi buat kite terkejar dg tu.. masa ena anak sorang camtu la rose.. kena pulak anak ena masa ekcik2 cam rafiq tu semua tak nak ngan abahnya.. jenuh ena nak melayan semua benda.. meng sangat menguji kesabaran..

LYaFRINA said...

g2 la rose.. smala mcm lya.. kalo time lya cuti.. n fain keje.. mmg huru hara jdnya.. kna ada asisstant gak kan..

~~*Lady Salwa*~~ said...

bizi betul mek rose...

tu la, ni la rutin harian ibu2 yg bekerja... Selagi tak tido tu ada saja la yg nak kena buat. celik je mata kerja menanti.. hehe

memang susah betul kalau tak ada org nak tlg jaga anak masa kita dok pung pang kat dapur... kalau faris pun sama la, sibuk nak tengok kita masak apa.

tapi kadang2 tu biarkan je dia melalak tepi safety gate tu... hehe

lydzar said...

same la kita kt sini..tak dapatbayangkan cemana la keadaannya nnt bila anak ketiga dh keluar..camnolah nk handle 3 kids masa hubby outstation..

maszmadi said...

hm, macam tu la kita seharian kan..... kalu ader en. suami dia leh tolong jaga anak, tapi tu pon kejap jerk.. pehtu anak nak jugak tolong kita wat keje umah..

wahida said...

saya faham keadaan rose yg bz tu sbb saya pun pernah rasa bz mcm tu kalau suami o/station..mmg x menang tgn nak handle 2 org anak..rasa mcm nak amek bibik je..hehehe..

♥etiey erywan♥ said...

samalah dgn ai....pong peng pong peng. masa dah nak tido..pong peng pong peng....dah pagi! adesh....cabaran mak dan isteri berkeja... ai lg merana tipah... bulan posa msk keja 7.30...6.50 gitu dh kuar umah!

pakcikLie said...

baru petik petola pg td ..suh mem buat masak cm tu gak lah..

chugie said...

huhuh.. same lah kite rose..

puung pang pung pang, dah malam.. pung pang pung pang, dah siang.. aduh.. kadang2 rasa letih n nk bnti keje je.. :D

Dee said...

alah..kesiannya..tp sib baik sorang..mcm akak ni 2 orang..walau suami x outstation..tp dia jarang ada di rumah..keje part time..huhuhu..mmg letih..

mrs.ecam said...

xpe2 aku phm...asben aku pong salu otosen...kdng wiken jek de kt umh...klu die ade leh la aku buat kje ngan tnang...klu die x dek mmg jadik tarzan jela aku kt umh mlayan kerenah 2 org hero aku yg ektip tuh....huhuhuhu

Zaidah said...

samalah macam zai..mostly zai yang buat kerja kat rumah...asben tak sempat tolong...memang memenatkan...huhuhu

Zimah said...

haaa..sama la rutin kita rose..kekadang tensen tau..xde org tolong..semlm bleh ngigau ckp ngn husband..abg, kain dah jemur lom? punya la bz..tido pun masih igt kain lom jemur..bgn sahur td..tgk dah jemur..hehe..

mamalieyna said...

gitu ler mek rose kan..mek na ni lg la skrg ni, sejak dok jauh sket ni..sampai umah dh dekat kul 7..kuar umah seawal 6.30..aiya..mmg tak cukup msa rasa, kdg tu sampai umah, anak terus tido, tak smpt nk main2 sama ngn dia..huhu..

**sHiKinn** said...

sama la kan..sy klu weekend terasa penatnyer, baru tau mcm mana mak jaga cucunyer nih..klu hari bekerja ok la sikit..siang ma jaga, mlm ngn laling sy pula..