Thursday, August 12, 2010

Aku ada kursus/seminar.. Camna & di mana nak pam susu??

Salam.

Aku ada ramai kawan yg seangkatan dengan aku trying utk BF kan anak2 dengan susu ibu sehingga 2 tahun. Ada yg kerja engineer, lecturer, guru, n staf2 sokongan cam aku...

akan tetapi, selalu mendengar rungutan & sokseksoksek dari depa..


"kursus aku sehari..camne aku nak pam?..dah tu time pam aku kul 10..kursus berlangsung lagi..adui..."

"kene pergi site ni..mmg tak dan la nak pam..sure sehari tu atas jalan je duk ronda2 tgk site"

"payahnye..tiap kali kursus or seminar, mesti aku takleh nak pam..yela, kang aku pam susu tu rosak plak sbb mane ade peti ais kat situ"

"susahla, takde bilik khas nak pam..if kat surau tu ramai org..malu lah.."


ini adalah rungutan yg aku selalu dengar ye kalins. bukan aku mereka2 cerita...

aku bkn pakar laktasi, Peer Counselor or ape2 jawatan yg leh aku bagi nasihat & penerangan lanjut tentang cara yg betui & bagaimana nak atasi masalah susah nak pam ni..

memandangkan aku dah mengepam untuk tempoh satu tahun satu bulan..agak lama juga kan? even aku tahu, perjalanan aku ini baru 50%..tapi aku leh kongsikan kat sini cara yg boleh dibuat. Bukan mudah juga la nak mengepam semasa hadiri kursus/seminar. agak mencabar minda. tapi bila ingat anak kat rumah..semangat utk terus mengepam walau dimana sahaja tidak pernah hilang..

jangan jadikan alasan utk tidak mengepam susu jika kene attend seminar/kursus hanya kerana risau akan tempat, bagaimana nak handle susu tu sbb takut rosak or apa2 lagi alasan yg tidak munasabah. Aku dulu pun rasa cam mustahil aje...tapi tidak lagi sekarang bila dah byk buat research & tanya kwn2 yg seangkatan. Ilmu menyusu anak utk ibu2 bekerja bkn datang bergolek. kene banyak bertanya. banyak buat kajian....

ok2..ini cara aku....

port pertama yg aku cari ialah SURAU..if surau ramai aku pegi pam kat kete..pernah sekali aku pam kat toilet sbb jauh giler parking. dah amek masa aku kan sbb skip sekejap dari seminar. Make sure toilet tu bersihla kan..alhamdulillah la kat uitm ni toilet dia bersih2..toilet org cacat aku guna..wakakkaka..ala kejap je..15 minit..ngeee *ampunkan sy ye* tapi sekali tu jela..alhamdulillah lepas2 tu surau sentiasa kosong...:-) if mengepam tengah hari la masalah skit sbb org nak solat..ngeeeeee.


Bila ada kursus/seminar apa2 aktiviti yg libatkan aku tak duduk kat ofis, aku akan usung Mom Precious Cooler Bag ni ke hulu ke hilir. Agak berat sbb ada 3 ketul Reuseable Ice Pack yang mana boleh tahan sehingga 10-12 jam. Pagi2 masa g kursus, berat ngan ais yg keras tu..tapi bila dah abis kursus biasa dalam kul 4 petang camtu, dia dah mencair...beg tak jd ringan mana sbb dah dibebani susu yg dipam pulak..:-) oh ya..beg ni bagus tau..susu yg kita simpan tu sejukk je bila sampai rumah..if letak kat pipi..sejuk cam letak lam peti ais..:-)


Kat Dalam sarung itam tu Ice Pack tula..aku beli bag tu sekali ngan Ice pack ni. cover itam tu adalah utk serap air yg disebabkan oleh ais yg mencair. so beg tak basah la..
Then beg ni leh muatkan satu pam. memandangkan aku guna pam avent manual so senang la skit. If bagi yg guna pam elektrik, kenela ade cooler bag yg sesuai sbb nak letak mesin pam tu kan...
selain tu, beberapa botol kosong. biasa aku bawak 3 sbb 3 kali pam kan..


ha..Ice Pack tu Rupa dia camnila..gambar ni aku amek dari Website Moms little ones..

Then, mulakan sesi mengepam..kene rileks..baca doa2 ape yg patut n urut breast dari bawah ketiak hingga ke nips sambil selawat ke atas junjungan nabi Muhammad SAW. If malu nak pam..bawak la shawl utk tutup..tapi aku guna tudung sajork..:-)


Tada..dah dapat 3 oz.. amek masa jugak sbb disekeliling kita kan ade org. so cam cuak2 jugala kan..tapi its better than nothing rite? at least adela jugak bekal utk anak aku utk esoknya...ianya amat bermakna bagi aku...:-):-) oh ya, on dat day, aku dpt 13 oz..3 kali pam..alhamdulillah...:-)


Kita kena ingat, Allah tak suka org yang merungut2 atas sesuatu yang kita buat. Aku pon ade gak merungut..tapi tak lama rungutan aku tu sbb aku akan ingat balik apa niat asal aku iaitu nak susukan rafiq sepenuhnya sehingga dia umur 2 tahun..semoga doa aku dimakbulkan Allah..amin..

So..stop merungut. Lakukan sesuatu itu dengan ikhlas, doa banyak2..insyaAllah..Allah akan tolong..

posting ni aku khaskan utk ibu2 sedang menhadapi dilema bila libatkan masalah masa kerja tak teratur n perlukan masa & ruang yg amat padat utk mengepam. ada aja halangan utk pam susu..tapikan...aritu aku ada baca paper..seorang doc kat Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam pon mengepam walau dimana sahaja...bayangkanla..camne keje doktor tu kan..sure laaaagi sibuk melayan pesakit..tapi aku salute..sungguh kuat semangat dia...tabik spring...!!

eh panjang lak pot pet aku..ahahahah...if ade yg tak suka posting ni..sila klik exit ya..bukan nak menunjuk2 or bangga diri sbb dapat pam susu walau dimana..tapi aku nak share camna cara2 aku di sepanjang perjalanan menyusukan rafiq lebih setahun ini...

if ada insan yg rasa ilmu yg dikongsi ini dpt membantu kalian..alhamdulillah..if ade yg nyampah...ade aku kesah?? Cak! Cak! Cak!....LOL!

daaa......

22 comments:

Suliana said...

betul2, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. su bawa je spectra ni, lagi cepat ngepam, tapi kena cari plug point.. tak kisah la, org paham, nak malu apa kan :-)

lydzar said...

experience pumping kt opis cuma setakat 7bulan lebih je. syukur sebab nature of work yg santai dan belum penah kena pegi kursus2 bagai ni..

cuma bila ada internal training or long meeting, pi lari jugak ke surau time tea break.

tak tau ape pulak cabaran pumping utk anak ke 3 nnt.. :)

Ena said...

walaupun ena dah tak bf lagi.. tapi ena suka ros epunyer semangat nie. tetap tak jemu nak baca juga.. memg leh buat panduan utk akan datang..

mamalieyna said...

memang harus ada cukup ilmu n kuat semangat kan..cayalah rose! hope eina pun ada kesempatan ni nnti..tp itu la kan, niat harus ikhlas dan nekad! bertuah tau rafiq..caaaayang ibu!! kan3x..rafiq kan..hehe..

panduan n tips yg cukup bagus ni rose! sharing is caring kann..^_^

Fieza79 said...

bersemangat rose menyusukan Rafiq...best layan info cm ni mn tau lps ni boleh dpt semangat nk wt penyusuan penoh...bak kata org nk seribu daya..!

zue @ annaleeya said...

yg penting nak atau tak nak kan??? suke semangat rose tuh nak bf rafiq smp 2 thn...

Zaidah said...

BETUL TU...MCM ZAI KA OPIS TAK ADE TEMPAT NAK PERAH (SEBAB ZAI GUNA MANUAL) SO BILA TIBA TIME..MULALAH MACAM AYAM CARIK SARANG UNTUK PERAH...KEKADANG TU TERPAKSA PERAH TEPI TANGGA N PERNAH PERAH DALAM TANDAS...HUHUHU

nur said...

akak pun usung jer spectra pegi mana2... lantak la org nak kata apa, janji ada stok utk danish :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

su,
betul..sy ade pam electric. tapi if pegi kursus sy prefer manual avent sbb takut plug rosak ka apa..ehehe..betul2..tak perlu malu.

lydzar,
caiyok2..insyaAllah..if niat kita murni Allah akan tolong..:-)

ena,
insyaAllah mek na..utk anok ke-3 pulok nanti..aminn..hehe

iena,
betul tu. ilmu kene cari. perlu tanye ramai org. sama2 mek na..nnti 2nd baby leh fully bf..aminn..

fiza,
betul2..akak pon nnati leh tamabh bb lagi..ehehhe..mane tahu ade rezeki utk fully bf anak ke-3..:-)

kak zue,
doakan yg terbaik ye kak..thanx..:-)

kak zai,
samela kita kak..tandas pon sy pernah pam..terpaksa..if tak, anak kelaparan pulak..:-)

kak nur,
betul2..jgn dengar cakap2 org yg tak enak didengar..biar depa pelik. janji kita bkn alien..ngeee

cik_ah82 said...

kak rose,
btul..mcm saya ni selalu je kena gi kursus..saya xkesah pun..xpenah terpikir susah ke apa.tp mmg agak mencabar.sya penah pam kat toilet tp toilet tu yg ada tmpat makeup punya, bersihla.xkesah janji Allah tau niat kita kan.kalo kat surau ramai org pun sya xkisah,kadang2 tgh kursus pun saya pam, tutup ngan shawl.hahahaha..how i love bf!nnti bila dh cerai susu, mesti wendu nk pam nih..huhu..*sowi panjang lak komen*hehehe

Dee said...

eh..info ni sgt2 bagus..kak dee pun pernah terfikir camana lah kalo org bf nk pam susu kalo gi kursus kan..thx rose..

CatlinaFly said...

thanks for sharing rose..akan kuguna pakai next baby..e-ein reject susu badan masa umur 4 bulan dan sy pun tak reti nak bf kan dia balik masa tu sementelahan gi kursus BTN, induksi bla2..lepas pantang tu mcm2 cabaran..kadang rasa terkilan gak tak teruskan BF hhuhuhu

Nia said...

info yang baik ni! thanks for sharing ya.
saya ada sorang kawan chinese, masa kami training kat hotel, dia sanggup mintak kat trainer tu nak tumpang bilik nak pam susu (trainer tu tido kat hotel tu). Dia kata anak punya pasal, dia tak de malu ape dah.

memorisusuanku said...

Yeahh kuat semangat rose:)Boleh share tips/ experience nie:)

Ammi Sara said...

yelah betul kata pepatah, hendah 1000 daya, tak hendak beribu-ribu dalih, hehe..suka bc kisah2 rose mengepam walau di mana jua, adik sara hari tu g kursus 3 hari boleh gak mengepam, tgl anak dia dgn suami. ok alhmdlh..kagum giler dgn u olz!

Zakilah said...

salam,

alhamdulilah..saya pun tengah berusaha utk wat stok...baby 11month hy bergantung pada susu saya..tak minat makan solid food

umialya said...

akak sokong 100% cara tu..

mama rifQy said...

Bagus nih!!
Setakat ni saya mmg xkene lagi g kursus.asyik dapat excuse je sbb BF mom..hhahahah..best kann?tapi kalau kne..kne pk gakk!!

hajarus said...

bagusnyer k.rose ;d

wahida said...

saya puji semangat kental rose...keep up the gud work!

aeinio said...

gud tips dan info... tq..

mama_umar_maryam said...

rose,bagus share mcm ni,zety dulu time kelas kt ukm,g pam dlm kete je,cover tingkap sumer dan pammmm ;D