Tuesday, May 4, 2010

Aku terkenang...

Salam..

Pejam celik pejam celik...dah nak masuk 10 bulan perjalanan menyusukan rafiq secara ekslusif. Alhamdulillah..syukur ya Allah...

Semalam, waktu pam susu sesi tengah hari, tiba2 rasa sayu je. Terkenang waktu meriah dolu2. Hehe. Walaupun sekarang dah tak semeriah dulu susu aku, tapi aku sangat bersyukur & rasa bertuah kerana masih ada susu untuk rafiq.


aku pam sehari 3 kali...10 a.m, 1 p.m & 4 p.m..means, setiap 3 jam. Time meriah dulu 2 kali je *kesilapan yg tak mungkin aku ulangi*. If dari dulu aku pam 3 kali sehari kat ofis, insyaAllah stok susu banyak..hehehhehe...tapi takpelah, pengajaran utk aku & utk coming babies..insyaAllah if ade rezeki...tak jd kelam kabut cam rafiq..ngeeee...


Kat bawah ni..hasil perahan aku setiap sesi. Kadang2 hanya cecah 2 oz. Kadang2 3 & 3.5 oz..if dapat 4 oz tu rasa cam kembang semangkuk dah..wekekke..

Ini hasil perahan petang semalam...tidak mengiciwakan aku. kira dah banyak la tu utk aku buat masa ni...:-)




Inila benda yg aku terkenang2 tu...ngehehehe. Ini adalah hasil tuaian masa susu tengah meriah dolu2..Ini adalah hasil sekali pam tau!

masa tu rafiq 4 bulan tak salah aku..pastu umur rafiq masuk 5 & 6 bulan susu jd merudum. kesilapannye mungkin aku tak teruskan amek supplement shaklee masa confinement. then aku amek balik selepas disarankan oleh mommy lyna. alhamdulillah..susu masih ada sampai hari ini..:-) Supplement yg aku kekalkan hingga hari ini adalah Alpa Lipid & produk2 shaklee. Memang costly..tapi utk org yang susu tak berapa nak ada ni, supplement mmg byk membantu selain rezeki yang diberi oleh Allah...syukur...




Oh ya..ini adalah pembakar semangat aku..sebelum sesi pam, aku amalkan baca Surah Al-Baqarah ayat 60, then urut Breast dari atas ke bawah sambil selawat ke atas junjungan nabi Muhammad S.A.W....pastu tengok gambor rafiq kat hp..

yg buat aku hepi hari2 bila nak pam ialah..aku buat dialog sendiri:


rafiq:
Ibu Buat ape tu??

ibu: Pam susu utk rafiq la..nanti takde susu rafiq lapar la sayang..

rafiq: Ooo...nanti pam byk2 ye ibu..nanti rafiq nak jd budak bijak, baik & membesar bagai juara!

ibu: Ok cayang...then kiss gambor rafiq..



owhh...how much aku sayangkan anak aku..aku nak anak aku dapatkan yg terbaik! Oh ya..kdg2 aku tengok video rafiq yg aku rakam. Pembakar semangat tuh!



itula korje aku bila duk mengepam..wekkekek..lawak kan? lantakla..janji aku hepiiiii.....


selamat bekerja....daaaaa :-)

28 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

sama la.. bila nak pam je ltk gmbr darwisy kat dpn.. hehehe..

wah meriahnya susu dia dolu2.. sekali pam je tu.. dasat toi..

firahadifa said...

owh.. bestnyer.. kite x sampai takat tue pon...

Ibu Alia Kaiyisah said...

sayu je baca entry Rose ni. bergenang air mata. mcm tu la kan kesanggupan seorang ibu buat apa pun untuk anak.

semoga susu Rose meriah semula cam dolu2 ya..

Fieza79 said...

best nyer..sy dulu xbyk susu..huhu..
tp tul kan lau nk pam susu or nk menyusukan harus kn da something yg leh menggalakkan kuantiti susu tu..
urmm next time baby nk gak jd ibu susuan penoh ni...suke dgr citer rose..

IbuHakimHaikal said...

Rose tahniah masih berjaya bf Rafiq..sy sentiasa niat dalam hati bahawa susu sy mmg cukup utk Haikal smp 2 thn...amin..sama2lah kita doakan yg terbaik utk anak2 kita ye... ;)

LYaFRINA said...

rose.. bgusnya.. kuat semangat rose demi memberikan y terbaik utk rafiq.. xpela x semeriah dulu..at least rafiq still dpt nikmati susu ibu.. tp asya.. xbpeluang... x smpai 2 minggu pon.. tpksa stop sbb kondisi lya y teruk sbb x mkn ubt semata-mata nk bf asya..

LYaFRINA said...
This comment has been removed by the author.
LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ok lah tu Rose..byk gak tu...
Lily plak skrg ni makin merundum..
Qis asyik x kenyang jer..kejap2 nk nyusu..Kekdng sampai Qis geram..di gigitnyer tu..kena plak bendera jepun tgh naik nih.. :(

LyNn HaMzAh said...

bestnyer rose sebab masih dapat bagi susu ibu kat anak...besar pengorbanan rose sebagai seorang ibu...

mamalieyna said...

yaaa anak pembakar semangat makin membara! moga2 rafiq terus dpt menyusu dr sumber si ibu..huhu..best nyer...bertuah rafiq! jgn jd cam arif ni, sian dier..sekejap je dpt merasa..hukhuk.. tetiba mek na pulak terkenang! aduss..sadis.. :p

idah @mama izzya said...

wah byknyer..huhuhu idah stop nyusu anak ke 2 masa 7 bln..susu krg la..masa nak 1st smpaikan bengkak dada...

Siti said...

rose..byknya susu dulu yer...nasib baik skang rafiq dah kurang sikit kan susu..still leh cover walaupun tak byk..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

fiza,
mmg ramai kaum ibu buat camtu kan fiza. tgk gmbar anak..
itu dolu2 tu..skang tidak lagi..:-)


afidah,
bes bes..:-)


raihan,
thanx raihan. sy pon tah tibe2 jd sayu ngah taip tadi..
aminnn...


fieza,
caiyok fieza..caiyok..:-)


ibuhakimhaikal,
thanx..
betul tu..sy pon berniat camtu. smoga niat murni kita diperkenankan oleh Allah..amin..


lya,
thanx lya..kata2 semangat dri kawan2 juga amat diperlukan oleh sy..
takpe lya,..mane tahu ade rezeki lain nanti & lya juga diberi peluang olehNya..aminn


lily,
tengah peot mmg camtu lily.
jgn risau k..dulu2 sy risau gak bila peot je susu kurang..tapi skang cam leh ilek lagi..mcm dah biasa sgt..:-)


lynn hamzah,
alhamdulillah...:-)


iena,
takpe mek na..nanti 2nd baby plak bagi susu mek na puas2..ngeheheh


idah,
itu dulu idah..skang tidaklagi..dia dah berkurang..ngehehhe...


siti,
a'a mak iti. sib baik. if tak jenuh juge nak mengepam. syukur alhamdulillah dengan rezeki yg ada..:-)

Suliana said...

salam singgah rose :-)

geng susu ibu juga ye..tahniah..even sikit, tu la rezeki utk anak2 kita kan. saya smlm pun dapat 6oz aje sekali pam. kurang sebotol utk bekalan aqil hari ni, terpksa amik frozen.. seronok tgk susu penuh sebotol kan..

Mama.Cira said...

waa... terharunya aku rose
sebab dada baca n3 ko ni..
tahniah rose.. teruskan usaha..
semoga dapat peringkat ijazah~

aLyNnZ said...

teruskan usaha insyaALLAH niat yg baik tuhan akan berkati..yg penting dh usaha..

Cik Puan*PIE said...

samalah kite rose...stok dh la xde...arini pam, adalah stok untk esok..kdg2 dh smpai depan tin susu formula yg melambak2...dh nk bg susu formula dh pun, tapi terus blah sb gasenye mcm bole lg bg susu bdn...bile pam kdg2 dptlah dlm 5oz or 8oz untk dua2 breast je skang ni..xmcm zaman meriah dulu..sebelah breast je leh dpt 9oz...

*smoga susu bdn masih mngalir lagi...

Mimie Fazira said...

takpe rose ... sikit ke byk ke tak jadi hal .... yang penting kita masih lagi berusaha dan berusaha ...

mama_umar_maryam said...

good rose,dah 10 tu pencapaian yg very2 gud tau,truskan k..zety ni pon nk cover mistake mase 1st baby dulu..skg dgn maryam try to cover balik ..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

suliana,
salam..okla tu ade lagi stok beku. gud luck! :-)


laini,
thanx laini..insyaAllah..:-)


alin,
ye betul..thanx..:-)


hajar,
samala kite hajar. kais pagi makan pagi kais petang mkn petang. uhuh..
caiyok2..go BF!


mimie,
ye mimie. betul tu..berusaha selagi boleh! caiyok2!


zety,
hehhe..sy pon belajar dari kesilapan ni..next bb insyaAllah taknak lagi ada masa genting camni..mintak2 dipermudahkan..aminnnn

Ena said...

syahdu la bace n3 nie rose.. sob sob sob..

nampaknye ena kene kuat semangat cam rose ni baru leh bf anak lame kan!..

Tahniah & teruskan usaha ye ros!

Ammi Sara said...

Rose,
mata ku bergenang jua..mmg tabik tul dkt rose,teruskan usaha murnumu dear..
InsyaAllah ,moga rafiq membesar bagai juara..duit bole dicari kan utk supplements tu, biarlah berkorban skt utk anak2 kita. u go girl!! ;-D

chugie said...

bestnye dapat fully bf baby.. sy x dpt nak buat camgitu.. hukhuhuk..

Lynn Nasir said...

salam rose,

kesiannya..lynn paham apa yg rose rasa masa susu merudum. takpe, rose beruntung sbb masih ada susu nak bg kat anak. sesetangah ibu, walaupun dia sgt nak beri susu badan..tp Allah swt kata enough, no more! :(

mamaaerish@eb said...

alhamdulillah... rezeki rafiq... (",)

u go girl... ;p

AYU said...

seronoknye bila dpt susukan anak....saya kejap je...x byk susu. teruskan usaha ..rose.

E.L.I.Z.A said...

bagus la tgk bf-mom yg sgt kuat semangat..kita x kuat semangat mcm tu huhuhu..plus kita mmg xleh bf direct..geli heheh asyik tergelak je

lylieiqmal said...

owh kenape mcm nk nangis bx n3 nie....sedey sgt..br 3 bln alya da x dpt susu ibu..sedey...nape ek...salah kite...sonot tgk awk...chaiyok ek...