Monday, May 17, 2010

Rafiq is 10 Months oredi

Salam..

Been silence for few days like one year leave my beloved blog without any updates!

ok2..Rafiq is 10 months already. Yeay! 15 mei 2010, genap umur rafiq 10 bulan. tapi hari ni baru nak update.uhuhu

Jom tengok his milestones..


  • Berat terkini 9.2 Kg
  • Dah ada 5 batang gigi..3 atas, 2 bawah. Coming soon, gigi ke-6 bahagian atas
  • Belum merangkak or even bertatih! belum masanya..maybe.
  • Combat (menarik dada) amatla laju!
Jom tengok ape yang rafiq suka, Rafiq Tak suka & dah pandai ape:

Rafiq Suka:
  1. Makannn...Syukur sgt2 sbb rafiq really enjoy his food. Terutamanya bubur2 yg ibu masak. Feveret dia ialah plain porridge+carrot+kentang+bilis n blend together. Sonok sgt bila anak suka makan hasil air tangan kita tau!
  2. Rafiq suka makan biskut yg ibu rendam dalam air suam...:-)
  3. Tengok iklan (ape2 iklan janji iklan..hehe)
  4. Tengok Video2 klip kat Astro tu (kan main lagi terlopong mulut tertutama lagu2 hafiz, akim & stacy)
  5. Tengok org azan kat tv, zikir2 & org mengaji kat Astro Oasis.
  6. If ibu dia mandi, suka tunggu depan pintu sambil ketuk2 pintu...siap panggil2 lagi...(haiihhh, buuuuu, eiiiiii, buahhhh...aahhhhh ahhhh)
  7. Main air if mandikan dalam besen. Cepuk cepuk cepuk sambil basahkan ibu & gelak2.. haihh..noti arr
  8. Main wiper kete abah dia sambil kuarkan air wiper..melopong mulut!
  9. Menggigit...masyaallah...sakit giler weh! semua benda nak gigit. lengan, jari, leher ibu pon dia geget. jgn jd drakula udah la nak oiiii...huhu
Rafiq Tak Suka:
  1. Tinggal sorang2..terutama bila dia nak susu or nak tido. Pantang betul tgk ibu buat keje..sure dijerit2nya dari ruang tamu suh amek dia.
  2. Minum air masak. If tengah makan sulam ngan air masak, sure rafiq bentak2 marah sambil genggam tangan tanda protes n mulut menjerit2!
  3. Mainan ada bunyi terutama Duck yg aku belikan konon nak teman dia dalam besen. Tengok2 dia menangis bila aku picit itik tu..uhuhu. Satu lagi rafiq tak suka kasut bb yg ade bunyi cit cit cit tu...dia baling ke bawah. Aku dah beli..nampaknye kene buangla benda alah yg leh ilangkan bunyi tuh.
Rafiq dah pandai:
  1. Bila pakai tudung or angkat beg mcm nak g jalan..dia akan meraung nangis siap2 takut kene tinggal.
  2. Kalau dah ready nak kuar..then masuk umah balik dia tak nak duduk dah lepas tu..dia akat melekat kemas kat aku sambil nangis sbb kononye dah janji nak kuar..tapi tak jd kuar plak! aduhai..bijak sunggoh!
  3. Bukak pelekat pempes ..haih..yg ni mmg tension jugak kdg2 tu..dah lekat dia bukak..dah lekat dia bukak..tapi if guna CD button..dia tak reti bukak...:-P
Apa yg buat ibu lega tentang rafiq to date:

  1. Bila hantar kat pengasuh, rafiq dah jarang nangis sbb mcm dah faham..ibu kene work..petang baru ibu ambik
  2. Waktu tido dah normal..10 n above is sleep time. No more berjaga arrrr...(if rafiq berjaga mata ibu jd cam panda tau!)
  3. Bekalan susu ibu makin stabil untuk rafiq..dan mencukupi utk bekalan rafiq sehari2..syukur alhamdulillah.
  4. Tak banyak kerenah if pergi ke majlis2 sosial..janji ibu ada di sisi. Ibu tak pegang pon takpe janji ade kat sebelah pon dah cukup bagus utk dia.

ini gambar2 yg aku snap sepanjang rafiq berumur 9 bulan ++..


rafiq takut itik kwek kwek tu! haihh...kate boboy tapi penakut!


Really enjoy his food..if lambat suap...membentak2 sambil jerit nangis!


See...melopong mulut main wiper..siap kuarkan air wiper lagi..hahahah


Rafiq dah ade 5 gigi..:-)


Okla..if ade lagi perkembangan aku akan update lagi..

oh ya.."SELAMAT HARI GURU UTK SEMUA GURU2 YG BANYAK BERJASA KEPADA SEMUA" cheers!


daa...:-)


18 comments:

Suliana said...

sama mcm aqil sekarang. kiranya rafiq ni cepat sikit la yek:-)tapi gigi aqil hampir penuh dah..hehehe..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah bagusnyer perkembangan rafiq...kejap je dah besaq kan...sonot mengikuti perkembangan anak2 kan

mamalieyna said...

bagus3x..macam2 dah pandai ni rafiq ni..siap bercombat lg ye..hehe..semangat la rafiq ni, berat lebih kurang abg ayep yg setahun lebih tu dah..

*tgk n3 ni, baru perasan my ayep dh masuk 14 bulan semalam..haih..makin pelupa lak si mama ayep ni..hehe..

Dee said...

alahai..ni yg geram nk gi tgk rafiq ni..kemain lg ha..tpkan biasa boy mmg lambat sket nk walk..sabar2 ye cik ros..sok2 dia dh dpt kaki..cik ros yg x menang tangan..hahaha..

CatlinaFly said...

happy 10 months old rafiq!..E-ein lambat tumbuh gigi, 11 bulan baru tumbuh yang first, tapi dlm masa 3 bulan lepas tu je, dah nak penuh, skrg, 10 atas, 7 bawah..

rafiq dah gigit2 mama tak?

Cik Puan*PIE said...

bnyk dh gigi rafiq yew...comel jew dia snyum2 tu..masak ngn air tgn ibu ni psti ank bselera mkn..teruskan k...

chugie said...

yeay! rafiq dah 10 month!! berat die lebih kurang fatin je.. fatin skang ni baru 9.6kg, walau makan banyak, berat x banyak pulak.. huhuh..

another 2 months to go rafiq! cayok1 cayok!

firahadifa said...

happy 10th month old dear.... jgn notty2 taww...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

suliana,
ye ke? tapi tula..aqil dah setahun lebey. gigi dah nak penuh eh..gud2..:-)

anje,
yes anje. sonok bangat!

iena,
huhuhu..semangat leh tahan. lenguh juga la tangan.

kak dee,
oo..betul la kot. ramai gak kwn sy cakap bb boy lmbt jalan. takpelah kang cepat benor sy ni tak cukup tanah plak nak kejor dia. ahahah

cat,
wow..byknye gigi e-ein..hehehe..thanx auntie cat!

hajar,
betul tu hajar. berselera..tapi if demam mmg tamo makanla dia..uhuhu. mintak2 la sihat2 sokmo mat rafiq nih

chugie,
ya betul..2 bulan je lagi! then ikut jejak kak fatin!

chugie, tgkla mak dia..bambam..tu anak leh tahan hantapnye. hehe

afidah,
thanx auntie..:-)

Ena said...

happy 10th month rafiq.. dah besar dah anak terune nie.. tak lamer lai blh la menantu kan rose.. hahah..

gewam la tgk anak terune mu nie rose.. sangat cute okeyh.. lagi2 kalu tang senyum tu.. haishhhhhhhhhhh!!

Uda said...

amboi macam dah boleh rafiq ni yer.. bagus la.. sihat dan cergas...
cepat yer... gigi dah 5 btg..

Joyah Sempoi said...

hai rose..suke tengok gigi2 budak baru nak tumbu, tapi tajam dia mak aihhh..kalah gigi orang tua

irfan dah mula jln nih..semalam langkah dia makin pjg....habis satu rumah dia kemas, udahler rumah tgh selerak..nak pindah umah..

rafiq tu sikit hari lagi dah jalan dah tu..kdg2 budak ni skip merangkak, terus jer nak jalan..
apepun, moga rafiq sihat..

Fieza79 said...

suke nye bc pkembangan rafiq..
best kan rose...rase bahagia dgn telatah ank2 ni..

mama_umar_maryam said...

kelaka la rafiq takut duck =D

hajarus said...

makin hari rafiq makin tambah comel laaaaa.... :)

Nadiah Sidek said...

cepat gigi rafiq keluar. safaiyyah yg dah 16 bulan ni pun baru 7 btg je giginya. hihi..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

tomeinya rafiq ada gigi! pandai dah main dalam pool tu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena: ha? menantu ke antu? wekkeke..thanx mek na..:-)

uda: moga cerdas sentiasa! amin

madeha: yess..tajam giler. kuar air mata la tiap kali kene gigit. uhuhu..
cepatnye irfan jalan..jels auntie tau! hehe

fiza: ye fiza..sonok sgt..tu nak kongsi sini..:-)

mama umar: hehe..boboy penakut nih!

hajar: thanx auntie hajar..:-)

nadiah: org kate cept kuor gigi lmbt jalan kot eh..uhuh

fiza: bahaya tuh gigi..tajamm!