Wednesday, May 19, 2010

I'm Just Wondering...Help me!

Salam,

Dah banyak kali nak posting pasal ni..tapi tak terbuat2...

ok2 camni..bagi sapa2 yang selalu follow n baca blog aku sure tahu zaman2 aku mengeluh & meluah rasa kat blog tentang susu aku merudum bukan? leh tgk kat label breastfeeding. Masa tu rafiq belum boleh makan solid food means umur rafiq 6 bulan ke bawah. Masa tu aku mcm catu2la susu rafiq..bagi skit2..satu botol dalam 2oz ke 3oz je..*aku terpaksa okeh..bkn saje2 buat camtu. if tak kelaparan la rafiq!*

then..skang susu aku okla..takdela meriah mana cuma mmg cukup ngam2 untuk bekal rafiq sehari2 dengan pengasuh. Ada kala dia minum sikit so leh la aku wat stock.

Ermm..yang buat aku bimbang...Adakah sebab aku ajar dia minum cam catu2 camtu buat dia skang mmg takkan habis minum melebihi 12 oz sehari..meaning 4 botol susu berisi 3oz setiap satu. If aku bagi lebih dalam iaitu 15oz, sure ada balance satu botol berisi 3oz...

bukan apa..aku tengok org lain..anak2 depa minum sampai 20oz sehari..macam anak zimah & siti...

ok ke anak aku tu eh?? setahu aku budak cam rafiq perlukan hanya 20oz sehari...means during ngan pengasuh & dengan aku...*if fakta aku salah sila betulkan ye*

berat rafiq makin naik dan makan berselera..aku tak nakla sbb dia makan berselera sampai keperluan susu utk dia tak mencukupi kan..

cuma..i'm just wondering..camne anak org len leh minum sampai 20oz n tidak rafiq?? risau gak if ade effect kekurangan susu ke ape kan...huhuhu


help...aku perlukan pertolongan dari kawan2 diluar sana..NORMAL kah semua ini??

thanx in advance...



Hasil Pam semalam..4 kali pam! 8a.m (2oz)+10.30a.m (3oz)+1.00p.m (3oz) then campur jd satu botol +
4.30 p.m (4.5oz) = 12.5 oz..

"Sekadar untuk motivasi diri je gambor nih..hehe.."*wink*



XoXo!

21 comments:

Siti said...

normal la kot sebab rafiq dah makan kan.
wafi pun sekarang ni dah kurang sikit minum susu. dalam 16 oz
sehari.

as long as berat badan rafiq naik, siti rasa takde masalah.

don't worry k!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rasanya normal la kot sebab biasanya budak2 kalau makan banyak memang kurang minum susu.

Macam faris lak, dia kurang berselera makan, minum susu memang kuat...

masa dia baby dulu macam rafiq la, makan kuat susu kurang... dah besar terbalik lak...

diLa said...

normal tu mekros..lg pn keperluan bby lain2...so klo mmg dier nk mnum byk tu jek, tu mknenye mmg byk tu je la bdn dier perlu kn..jgn rsau ekk..

p/s: byk ngguh susu mung!! jeles nih!!

Ena said...

huhu..

rose, ena tak tau la nak kate apa.. sbb bf suku jalan jekk.. kesian kat dorg tp??

mrmm.. tapi kalo diperhatikan budak2 dah umor camtu dah makan makanan lain kan rose.. tu sbb kot dier dah kurang nyusu.

ena pulak pening paler bile dak irfan tu pulak sangat kuat susu.. tak tau la berapa banyak sehari.. sbb 2 tin tu leh tahan 3-5 hari jekk.. pun tak elok utk kesihanan juge kan.. tapi kalo tak kasi maunye dier nanges guling2.. adeihhh!!

Suliana said...

sama pendapat saya ngan kawan2 lain:-) tapi saya rasa sebab kita mmg ajar dia sukatan tu dari dulu, so mmg itu je yg dia nak minum. macam aqil, dari kecik mmg 4oz (*5 botol) je sebotol dia minum. skrg lagi aktif, mcm kurang menyusu skit. so, hntar kat nursery hanya 4 btl sahaj:-) slmt frozen..hehe..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

darwisy pon sekali minum4oz je..ritu baru nk tgk membesar dah kurus pulak sbb dah 6hari demam..makn susu suma kurg..

ermm..mgkin rafiq kurg selera menyusu kot lbih pd makan..ikutkan darwisy pon sama gak sekali dia menyusu jap je...kalo tgk mcm 'eh, takkan dah knyg..'

MOMMY NADIA said...

jangan risau Rose!
since rafiq still minum shud be ok..
sb dia dah makan so intake milk dia mungkin berkurang..
lain bdak lain caranya..mmg Adam time 8months still nadia nak kena bwk 20oz milk..tp bila dah start bg bubur at 10months..jadik berkurang dah..
dont worry as long u maintain ur pumping session..ok nye..;)

Zaidah said...

zai rasa ok kot...still dia nak menyusu..oklah tu...firas skarang nie pun zai bekalkan 4 botol = 3oz n 1 botol = 4 0z...klu sebelum nie 6 botol = 4 oz/each...sebab dia dah makan kurang skit menyusu...

Uda said...

rasa nyer normal.. kalau rafiq tak meragam .. ok jer mood dia.. tanda nyer keperluan dia cukup... lagik pun berat badan rafiq naik kan..

LYaFRINA said...

rose...
lya rasas ok.. sbb setiap individu/kanak2 x sama.. cam asya.. kalo nk kira, dia minum tu cam x brape susuai dgn umur dia.. tp dh backup kn dgn maknan pejal lain...
so, dont worry...

shakey said...

takpe awak.. memang budak2 yg solid dia akan minum kurang. saya dulu pun risau jugak sbb anak saya still minum 3 oz je..padahal budak2 besa dia da minum pakai botol panjang pon. Tapi masa gathering susu ibu saya da tanya sal menda ni.. derang kata memang normal.so, jgn risau okeh :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siti,
ye ke? ooo..ingatkan still minum 20oz masa ngan pengasuh. ok siti..thanx..:-)


sal,
sbb dia makan byk tu buat sy risau tau. if sy makan je dia sibuk nganga mulut padahal baru pas makan makanan dia..

oo..terbalik eh..mcm2 kan..huhu


dila,
ooo..betul jugak kan. ntah2 itu je dia perlu. patut cepat burpp bila direct feed..huhu..
dila, jeles secara positive k..go BF!


ena,
betul kan mek na..dia dah makan. mulala kurang susu..
ha? 2 tin abis lam 5 ari? susu apa mek na bagi?


suliana,
rasa cam bad mom je sbb catu2 susu dia tau..dah skang dia cam terbiasa lak minum 3oz je sekali minum. huhuh...


fiza,
ehehehe..rafiq pon camtu. direct feed kejap je. pastu dah burrpp..uhuhu


nad,
ooo..adam start makan 10 bulan ke? wow..ehhehe..sure susu nad byk giler kan..:-) thanx nad..:-)


zai,
ooooo...sama eh..rasa ringan skit beban bila ade org lebey kurang rafiq..eheh


uda,
betul jugak kan uda..dia tak meragam cam lapor susu sbb dah makan..mintak2la keperluan susu dia cukup.....amin!


lya,
betul tu lya. each baby is unique..
ooo...asya mkn byk eh..gud2..:-)


shakey,
ye ke? waaa.....leganye rasa...bagusla camtu..
fuuuhhh..lega tak terhingga...thanx..:-)

Nadiah Sidek said...

kalau badan dia naik & berselera mkn takpe. saya pernah terbaca...kalau anak dah start solid food, susu akan jadi sumber sampingan tapi makanan jadi utama. normal la bila rafiq mkn, dia kurang minum susu

chugie said...

normal rose.. same cam anakku jua.
bila makan banyak, susu kurang.. so, sebelum makan tu, berikan susu dulu dalam sebotol atau sampai die x mo dah.. pastu baru bg makan..

jangan bg makan dulu baru bg susu ek.. nanti die x mo susu tu.. (base on exp ni, sebab fatin pun camtu)

** tuk yang minum susu sampai 20oz tu, biasanye budak tu x bape nak makan sangat.. macam anak buahku jua.. makan tak mo, susu je yg dia nak.. maunye tak minum lebih 20oz sehari?? hehehe..

apa pun, yang penting rafiq sentiasa menunjukkan perlembangan dan berat yang baik.. itu dah cukup bagus..

jangan risau2 k.. heheheh (pandainye saya nasihat org kan?:p)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sama gaklah pendapat lily ngan yg lain..
koz Rafiq dh kuat mkn..minum susu kurang..budak2 mmg selalu cam tu kan..

Terbalik plak ngan Qis..kuat nyusu kurang mkn..Tp berat badan tetap sama jer..malahan mslh sembelit masih lg melanda..mmg sgt risau nih.. :(

maszmadi said...

stuju ngan yg lain2 gaks,
aisha pon ms umo segitu mnum susu 4oz skali bg sehari 5 kali, kalu bg lbih dr 4oz compem ader lbih dlm botol wlau lbihkan 1/2oz jerk..

IbuHakimHaikal said...

Salam rose...itu normal rose kalau anak dah start makan...rafiq kan sebaya haikal...dulu haikal kuat minum susu tapi bila dah start makan susu makin kurang...tapi malam memang kuat minum susu direct..kalau rafiq mkn pun kuat itu xde masalah rose..jgn risau ea... ;)

Dee said...

pd k dee it's normal..sbb rafiq dh makan makanan pejal..mcm fifi..smpi skrg masih 5oz je minum..umur dh 3 tahun tu..mkn nasi leh kira brp suap..tp dia suka minum air masak ngan milo..

as long as dia aktif..xyahlah rose risau..ok je tu..

Fieza79 said...

ok kot sbb rafiq kan dh stat mkn mende len..normal kot..ntah la luper lakk pngalaman dulu2...

Zimah's Depart said...

salam
rose, jgn risau ok..maybe rafiq mmg perlu 12oz je sehari..it's ok..jgn la risau..mcm adam sehari dia mmg perlu 20oz..sbb dia ni TERSANGAT la aktif..tido je ddk diam..makan mmg makan..tp skrg ni kurang sket makan..susu mmg habis 20oz tu..b4 sethn dulu, bekalkan 20oz mesti ada lebih 1 botol..skrg ni tidak lagi..so jgn risau ek..kira bersyukur la tu..pam still cukup utk anak..mcm zimah, pam 3 kali xcukup utk adam..so kena topup stok..skrg ni makin susut stok beku..

aLyNnZ said...

don't worry rose..coz rafiq dh mkn solid food..alin stuju ngan nadiah..skrg solid food sumber utama bg rafiq..yg penting rafiq xnagis kelaparan or kehausan..kite x leh bandingkan anak kite dgn anak org lain..jgn risau k..

cam danish skali minum 5oz setiap 3jam..lau time mkn kul 2pm Danish akan lapar susu 5pm then tido jap sblm maghrib bgn bg mkn ns plak..pastu sblm tido kul 9.30 bg minum susu dulu..