Wednesday, January 13, 2010

Adakah Keserasian Nama menentukan Pertambahan Berat Badan Bayi?


Posting ni utk : My fren LiLy @ MuMMY Qis


aku baru je baru baca posting kat blog Lily nih..
kawan blogger..then time nak komen takleh lak..dia dah block
its just for member..


to lily..nnti jgn lupe add kita ye..leh kita komen sinun nnti..ehehhe

Yang jd nya aku tertarik nak amek tahu n buat posting ni ialah sebab aku tertanya2...

ADAKAH BERAT BADAN ANAK TIDAK NAIK DISEBABKAN OLEH NAMA TIDAK SERASI DENGAN DIA?

aku pernah terdengar dari org2 tua cakap pasal benda ni..tapi aku tak penah ambil pusing sebab org tua terlalu banyak pantang larang. mana yg ok aku ikut, mana yg tak ok aku ignore kan aje..


ade beberapa pembaca blog lily ni tidak komen di blog dia..tapi cakap2 belakang pasal ni dan komen kat blog lain yg dalam blog list lily..

aku tak pahamla..nape ade org yg sibuk2 pasal anak kita sedangkan mereka2 itu tak pernah pon jengah blog kita untuk tahu serba sedikit kondisi sebenar anak kita tu kan...

aku pernah terbaca beberapa artikel pasal Perkembangan Berat Badan Bayi. Seingat aku ianya tertulis camni:

"Pertambahan berat bayi adalah dipengaruhi oleh berapa banyak dia makan, keaktifan pencernaan, jenis makanan dan lain2."

dari apa yg aku tahu..Qis ni fully Breastfeed dan makan porridge dan makanan2 lain cam org biasa..tapi berat still di bawah yellow line.
at Age 1 year..hanya 6.6 kg.
.memangla merisaukan kan..Ibu mana yg tak risau..kita dah buat habis baik untuk anak kita. Takkan la kita nak biarkan anak kita tak makan or saje2 nak biar berat badan dia tak naik kan...

Untuk lily..
Biarla depa tu..tak rugi pon if lily buat derk je. mulut org, senang2 je cakap itu ini pasal anak kita..

Saya cadangkan..Lily pergi jumpa Pakar Kanak-kanak..Mereka lebih arif pasal ni. Berkonsultasi dengan mereka adalah lebih baik dari mendengar cakap2 belakang yang tak bes dan menjengkelkan...



15 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily sgt2 terharu...TQ so much...siap buat n3 khas buat lily...Sgt2 hargai... :)

Lily pon tersentap tau terbaca statement dia tu...lily pon tak taulah dr mana dia dpt teori tue...

Betul ckp ibuRafiq tu..lebih baik lily p jumpa pakar dr dgr ckp /pendapat org2 yg cam nie...klu ikutkan pandangan org2 tua mmglah byk pantang larang nyer...

Kesian Qis ...x tau apa2 pon dia jd isu plak...hikhik..errmmm...tu lah Qis nie...x nk makan..tu lah badan tu cinonet jer... :)...nnt jadik budak yg terslim plak di dunia...uissshhh...takut nih... ;P

Y u Z z 9071 said...

ye betul..biar pakar je yg beri nasihat dan pandangan..

Ena said...

camtu pun ader ekk!!.. org tu dengki kot sbb anak Lily tu comel jer walaupun berat badan x naik..

rosma said...

harap sume ok..jgn amek posing sgt la ye kak lily...n to kak rose..tq 4 caring...

Uda said...

salam
rasanya tak perlu nak risau kalau anak makan, aktif dan sihat hanya tak naik berat badan.. anak2 saudara saya pun macam tu jugak.. okey jer.. belajar pun tak der masalah.. yang merisaukan kalau anak tak nak makan..

mamalieyna said...

wah...kalo daku ni treharu ni..hehe..bagus la kwn blog cam mek rose ni..prihatin ngn mslh rakan maya..^_^

tu la nk komen kt blog lily tokleh kan..sian Lily + Qis...yg jd mangsa!

CatlinaFly said...

heh..ade ke gitu?rasenye asal nama tu maknanye baik, tak de ape2 rasenye...

MamaCira said...

Masa Cira kuat nangis dulu
org kata mgkin nama dia 'berat' sgt
NURFATIHAH INSYIRAH
tang mana yang berat?
panjangkah?
maksud nama kah?
hurm.. pelik.. pelik..

aku mmg tersgtlah terasa
bila org mengata x baik ttg anak aku
anak aku, aku punya pasal lah!
bole?

jgn peduli sgt kat org cam tu
anggap je dia mother of the year
yang paling baik jaga anak
anak dia betul² bertuah dapat mak cam dia..
Kah Kah Kah..
*wink*

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

All,

sy mmg cepat tersentap dengan org2 sekeliling yg cakap benda2 tak elok pasal anak org len....

lily pon dah cool tu..bagus2..itu terbaik..

muahhh2 utk korang yg juga perihatin..:-)

Dee said...

akak yg beranak dua ni pun first time dengar..

to lily..ignore je apa org nak ckp..

dulu anak dee kuat nangis..cam sawan nangis..sbb nama anak x sesuai/serasi, so dee panggil dia mimi..padahal nama dia sarah..

Alhamdulillah dia ok..tp kalo sbb nama berat badan x naik..x penah lak dgr..janggal betul..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

itula kak dee..pelik kan..
yg pasal nama tak sesuai n kena panggil lain tu adela..tapi bila nama berat n berat badan pon tak naik mmg jd lawak pon ade..ehehehehe

Joyah Sempoi said...

sungguh tak bersetuju keserasian nama menentukan berat baby....

setiap bayi tak sama tau..ader yg makan sikit, gemok dan gebus..ader yg makan byk, badan tak naik sangat.. begitulah sebaliknya..pada kita, yg penting anak itu sihat..biarlah dia kurus, janji sihat dan lasak..serta perkembangan ikut yang sepatutnya..

pd lily, insyaAllah..anaknya tu takde ape..kita pun BF dan bagi baby makan ms 4 bulan..so far mmg menyusu boleh tahan dan makan pun boleh tahan..tapi berat bdn tak naik sangatpun..last timbang hari tupun dlm 5 kilo lebih jer...kalau kat sini, p jumpe Dr check baby..kalau dia tengok bb tak naik sangatpun takper, janji baby sihat....

LYaFRINA said...

Ermmm.. ank lya pon mgalami masalah beart bdn..
asya dh umo sthn++, tp berat bdn just 6.8kg...
Tp... its normal... slagi ank kita sihat n aktif mcm biasa, kt x perlu bimbang.. y pting psatikn ank kt sihat..

** Kata org itu, mmg x ptt.. diaorg xtau apa2. buat rumusan mgikut kata2 ajer, tnpa rujuk pd pakar.. Conclusionnyer.. lya dh bwk asya jumpa doc.. n doc sahkn asya sihat mcm knk2 lain.. punca berat bdn tu sbb ank aktif, sbb tu brat bdn ssh naik...

hajarus said...

sangat setuju ngan artikel rose ni... jangan dengar cakap2 belakang yang tak bes dan menjengkelkan... hehehe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MADEHA, LYA & HAJAR

betul tu. tiap kanak2 ade keunikan tersendiri. jgn beda2kan depa. tu semua kehendak Allah..