Thursday, January 28, 2010

Strike or Kasi potong (Kah Kah Kah)

Salam semua..Hari ni aku masih bz..(silala bosan baca ayat ni ye) weekekke

Ok2..memandangkan aku tak sempat lagi nak buat posting pasal bb rafiq ttg perkembangan dia utk 6 bulan punyer..aku buatla tutorial ini..tak susah. simple sajer.

Aku tahu..dah ramai yg tau pasal ni..tapi ini adalah utk membantu sape2 yg tak tahu....eheheheh


Tadi ade kawan blogger aku..tanya pasal ni...:-)

Untuk Kak Hanim...here it is..spesel for u..:-) (bak mai brg Cosway free seketui ya) kikikik..

Klik gambor utk paparan lebih jelassssss...



:: Gambar 1 ::

Cam biasa, bila kita wat posting baru (compose) akan appear paparan ni kan..
then taipla ape kita nak..
cam sy..nak kasi potong ayat TAK.


:: Gambar 2 ::
semasa menaip posting yang nak di taip tu..(better taip sampai abis posting dulu yep baru buat potong-potong ni..if tak kelam kelibut jdnye..)
taip coding seperti di atas di antara perkataan yg nak dikasi potong tuh.
Masih di menu Compose


:: Gambar 3 ::

then..klik pada Menu Edit HTML (ini wajib klik)
akan terview paparan ni...

:: Gambar 4 ::
Then klik balik pada Menu Compose..
Tadaa....perkataan TAK sudah dipotong..weheheh..


selamat mencuba...

:-)

11 comments:

CatlinaFly said...

thanks rose! :)

mamaaerish : said...

sharing is caring... :).. TQ

mamalieyna said...

ilmu2x..maceeh kongsi2..sblm ni taktau gak..tp daku pemalu untuk bertanya..ekeke..

Ena said...

Untung kak Hanim sbb rose wat n3 khas utk dier.. nanti ena pon nak minta wat kan tutorial juge la.. ngah pk nie pasal aper? blh kan rose?heh3x..

ita cutevirus said...

pandai.. pandai... **tepuk tangan**

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

CAT, KAK EB & EINA
sama2..i like..:-)

ENA ::
bab2 tutorial, sy takleh nak cite dalam YM..dia kene tunjuk cara dia secara bergambar baru jelas.

if sy tahu ape yg mek na nak tanye tu..insyaAllah sy leh ajar..if tatau..nnti sy usahakan utk belajar then ajar ena..Ok? :-)

ITA ::
ala..ita pon terer..sajela tu..
:-P

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ilmu yg ada d kongsi bersama... :)

UnGu VioLet said...

mar pun suka gak dgn potong ayat nie.. cantik kan..

hajarus said...

rajin rose kongsi ilmu... harus dicontohi...

xiiinam said...

Salam....
Saya sekadar ingin berkongsi ilmu (yg tak seberapa)


Cara lebih mudah;
Klik customize...
Klik setting (basic)...
Skrol ke bawah...
Pada 'select post editor', klik updated editor...
klik save...


Posting section yang baru akan muncul...dan operasi akan lebih mudah.


Selamat mencuba!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

LILY ::
lily lagi terer dari kita bab2 ni..heheh

MAR ::
akak suka kasi potong bila wat ayat bertentangan je..hehe

HAJAR ::
sy mmg suka..:-)

XIIINAM ::
salam..

thanx for sharing here.
masa sy baca tutorial ni..mmg ada 2 version. satu yg guna Old editor & satu lg di updated editor yg new feature tu kan..

sy pon budak baru belajar..
then ajar pon geng2 mommies ni..wekekkeke...

thanx...again.