Sunday, January 24, 2010

:: Minggu Yang Huru Hara ::

Fuh...memang agak huru hara idup kami suami isteri minggu ni..
bermula pada isnin 18/1 hingga la hari ini rasa cam pening aku dibuatnya.
Aku EL 19 & 20 hb sbb nak jaga rafiq. Yela, rafiq kan 1st time demam dan naluri keibuan aku ni cukup lemah utk cakap TIDAK untuk jaga rafiq masa dia tak sihat ni. If diikutkan, boleh nak hantar pada MamaCt, tapi aku rasa dia perlukan aku masa tu.

Ok..kenapa tajuk aku sebegitu rupa eh? baru anak demam sekali dah kecoh, dah huru hara.. *maybe tidak pada ibu beranak 2 or 3*. Aku kan baru bergelar ibu selama 6 bulan..masih byk benda nak kene tempuh...

Selepas kebah dari demam..Rafiq sekarang berhadapan pula dengan batuk kering yang tidak ada kahak tetapi dalam dada ada bunyi kahak seakan2 penuh. Jumaat baru ni, lepas pegi ambil rafiq dari umah pengasuh, MamaCt cakap rafiq sesak nafas. Dada turun naik. Ya Allah..berderau darah aku dengar. Bila aku dengar sendiri camne bunyi rafiq batuk dan dengan bunyi kahak tu..aku mulela tak tentu hala. Menangis aku. Batuk dia cam kering je bunyi dia.. Kong Kong Kong

ok..ape yg aku nak cite ari ni ialah..Kami jd huru hara bila dah kuar masuk spital tapi rafiq cam getting worse! Kami PENINGGGGG bila dah pegi byk spital n pakar, mcm2 pendapat, mcm2 penerangan yang kami terima. Doktor ni cakap camni..Doktor tu cakap camtu..Haiyaaa..poning..poning...mane satu ntah nak diterima pakai.

Jom tgk satu persatu spital mana aku pegi dan apekah kate doktor2nye.


Jumaat malam (Spital Putrajaya)

Terus ke Unit Kecing Mase Kecemasan. Dah cek2 semua, tanye itu dan ini kat aku *prosuder biasa* depa ckp nak amek darah sbb suspect dengi sbb ade biji2 merah di lengan dan kepala rafiq. Aku menangis weh dengar anak menangis spt minta belas kasihan bila nurse nak amek darah. huhu. sementara tahu result darah, nurse suh bagi rafia Gas lalok (nebulizer). Gas untuk cairkan kahak. Biasa utk org2 Asma/Lelah.

THE RESULT:
  • Darah ok..normal means takde Denggi
  • Kahak tu adalah biasa, maybe jangkitan
  • Nanti sy bagi ubat cair kahak, ubat batuk dan ubat demam *as usual*
  • Pastu kami balik dengan hati tak tenang sbb tak tahu ape sebenarnya sakit rafiq!
Malamnya rafiq tido tak lena. Dia berjaga semalam suntuk. Sian tol aku tengok.

:: 1st time aku pegang benda alah ni..gas dia rasa sejuk je ::


Sabtu petang ( DEMC)

Sepanjang pagi aku tak keruan. Dah petang aku tgk rafiq cam makin teruk. nak nafas pon teruk. Then terus ke DEMC.

kata Doktor:-
  • ini kes separa kritikal ni
  • ada byk kahak di dalam dada..kene bagi GAS (nebulizer).
  • biasa terjadi pada kanak2 bermula umur 6 bulan dan ke atas.
  • untuk kanak2 bawah satu tahun..ianya dipanggil Accute Bronchitis, but untuk kanak2 atas satu tahun, ianya dipanggil Asma/Lelah.
  • kena tahan wad untuk penjagaan yang rapi. Mungkin masuk wad 2-3 hari. tengok keadaan anak.
aku dan hubby: Ha?? takpelah, if kene masuk wad kami refer Putrajaya or PPUM je.

Doc:
Ok, nnti sy buat surat.

aku dan hubby: Blurr kejap sbb takut ape2 jd kat rafiq..betul ke ni? takkan seserius itu sakit anak kami??


Sabtu malam (PPUM)

Lepas kuar dari DEMC kami terus balik & packing barang sbb doc tu cakap kene masuk wad kan..lepas bincang..kami decide ke PPUM memandangkan rafiq bersalin kat situ. Rekod dia pon dah ada kt situ.

memandangkan ari dah gelap, kami tak lengah dah. terus ke PPUM. Sampai sana dah kul 7.30 mlm.

Bagusla PPUM ni. Wad kecemasan untuk org dewasa dan Kanak2 di asingkan. So lagi senang dan dah dispesifikkan. 1st time tengok spital yg asingkan 2 golongan nih. *maybe kat lain ada cuma aku tak tahu*

selepas cite details ape yg doc di DEMC bagitau..ini respon dari pihak PPUM.

Kata Pakar Pediatrik:
  • Dia kelihatan ceria *mmgla, rafiq ni sakit pon still senyum2*, so u tak perlu risau
  • anak u takde Accute Bronchitis . Ianya cuma batuk2, dan kahak biasa dan susulan dari demam tempoh hari.
  • Tiada bunyi kahak di dada, tp sy dengar hanya di dalam tekak shj.
  • Anak u tak perlu masuk wad. Sy bagi ubat untuk cairkan kahak. Nanti 2 - 3 hari okla tu.
  • Jika dia mcm sesak nafas/sukar bernafas, hanya pergi ke klinik berdekatan untuk dptkan gas/nebulizer tu aje.
Lerrr...pulak. Tadi sana suh masuk wad sbb dah separa kritikal. Ni plak cakap anak aku takde apa2...

Haiyaaa..aku peninggg...!!!!


Kondisi Rafiq Hari ini:

:: tak ceria seperti biasa..:-( ::

  • dah ok banyak dari 2 ari lepas. Pernafasan dah tak laju sgt. Cuma kekadang tu aje dia nafas laju dari biasa. then back to normal.
  • hari ini dia tido lena. Qada' tido gamaknye sbb dah seminggu tido beberapa jam je. cuma kdg2 merengek, maybe dada tak selesaa. Aku sapu vicks *khas utk kanak2*. Dia akan lega skit.
  • Selera makan still takde. Nyusu direct je dia nak tu pun kejap2.

APE SEKALI PUN KATE2 SEMUA DOKTOR2 YG TELAH RAWAT RAFIQ...KAMI JADIKAN RUJUKAN. SEMUA ADALAH USAHA KAMI UNTUK LIHAT RAFIQ SIHAT BAGAI JUARA.
AKU HANYA DPT BERDOA SEMOGA RAFIQ CEPAT SEMBUH...
AMIN....

20 comments:

Ena said...

Alahai.. ciannyer rafiq.. msaih lom sihat upernnyer.. sabar yer rose.. camtu la sy msa 1st time anak ena yg 1st tu dulu kenen amik nebulizer, then kene admit sbb asthma.. hu3x.. memg raser sedih, kesian & macam2 lg.. terutamanyer bile doc nak amik darah.. uwaaaa... sedih wehhh!!
Aperpun!!.. moge rafiq cepat sembuh.. ops luper pulak.. ena ader kasi madu khaula kat 2 badik tu utk melancarkan kahak dorg. yerla khasiat madu kan banyak.. mase baby kasi sikit jer.. ujung2 jari gituw..
Cian rose mesti penatkan!!.. tu la.. anak ena tu sampai skrg amik gas dan kene monitor gas setiap hr.. hu3x..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo..kakak eh?
sian kan tgk anak camtu. nafas sekat2. semput..

nak amek drh jgn cakap ar..nangis sy. lebih2 lagi nurse tu suh tunggu kat luar. dengar rafiq rengek2 dari tempat dia kene amek drh. laaagi sy rasa nak g peluk2 je dia..

oo..madu ape tu ena?
ade jual kat mana
pernah gak dengar, org cakap bagi madu if anak batuk. tapi rafiq kecik lagi..leh ke ek? eheh

yes..mmg penat. tapi sbb anak, akan kuharungi semuanya..cewaah..

thanx ena for sharing..mintak2la rafiq takde sakit sampai asma kan..sian dia!

JajaPLuG said...

rose,

jaja nak bg Agel for free 2 ur son... give me ur address ye...

** niat ikhlas nak bg sbb semoga rafiq cpt sehat.. ( jaja takleh kalau dgr bby sakit - menuju je arah nak asma ni.. risau!!!)

more info about agel.. baca kat blog jaja k....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ciannyer Rafiq...
Risaukan klu anak kite cam ni...
Apa lg klu nk amik drh..kena cucuk...kite pon ikut nangis skali gak..Sedih!!!
Apa Pon Aunty doakan Rafiq Cepat sembuh Yer!!! Sian kat Rafiq...

hajarus said...

alaaaa... kesiannyer kat rafiq... syukur dah beransur pulih... harap2 la rafiq xde ape2... hajar xleh tengok dak2 kecik cam rafiq ni lau sakit... sedih tengoknyer... kita lak xtau dier sakit ape coz kecik lg...

semoga rafiq sihat cam biase...

Uda said...

semoga rafiq cepat sembuh.. dapat bayangkan keadaan rose ketika itu.. mana tak nya.. anak deman pun dah cukup merisaukan.. inikan pula berkiatan ngan pernafasan.. memang sayu hati bila tengok anak kena cucuk ambik darah.. macam tuwen dulu.. berderai jugak air mata saya bila tengok diorang nanggis kesakitan..

mamaaerish : said...

tu la perasaannyer kan bila anak kena amik drh... bygkan kami nih yg dh brapa kali kluar msk spital... hu3

kak eb rs, terpulang pada ibu... sbb instict ibu yg paling kuat..itu yg terbaik utk anak.... sbb tuh dulu kak eb trus tuju satu tmpt jer... putrajaya... sbb pegi spital lain, lain dier nyer findings, kiter pening... anak kiter mangsa... x thn beb... :(

aerisha alhamdulillah... dh makin noti.... hrp2 rafiq pn gitu... aminnn

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

JAJA
hehehe
ye ke? baiknye jaja..
nnti kite bg alamat kat ur blog/email

:-)

LILY
mmg sedih tau
rafiq ni cam chubby skit tgn dia
doc tak nampak urat darah (cam ibu dia la) wakakkaka
pastu dia cubit2 tngn rafiq..cam kasar je..sbb tu dia tak bagi sy masuk kot..yela, kang naya je sy angkut anak sy wat balik g spital lain....huhu..sian tau!

:-(

HAJAR
thanx hajar. mmg kesian. hope dia back to normal secepat mungkin..

UDA
uda dah ada anak ramai kan..sure pernah alamai ni semua..
demam pon kita dah risau tahap gaban
inikan plak sesak nafas..
huh..ibu dia yg terleby sesak nafas!

KAK EB
lepas ni sy akan refer ngan PPUM je kot kak eb.
sbb alhamdulillah..selepas sy stop semua ubat yang DEMC & Putrajaya bagi (kecuali antibiotik) rafiq dah ok byk..
pakar pediatrik tu cakap, ubat yg rafiq dpt before dis tak sesuai utk apa yg rafiq alami sekarang..

harap2..rafiw leh ceria spt sediakala..
but makan still kurang..nenen je dia nak..uhuhu

rosma said...

sian rafiq...xsihat2 lagi die..camne nk tolong nih??cik rosma tolong doakan smg rafiq cpt sembuh yer..kak rose jgn susah hati tau..byk2 usaha n berdoa...

Ros said...

Rose,

masa Najihah umur2 cam rafiq ni. selalu gak hdp kitaorg lintang pukang dgn benda2 gini.
Normal la tu 1st time mother kan..
Najihah klu jd gini, temperature akan naik sampai 40 darjah..blh kata tiap2 bln kena..
Nak plk anak2 yg dok kat nursery, mmg mudah sgt kena sbb exposed to mcm2 jenis virus.
stkt ni mmg kitaorg stick to sorang paed kat Az-zahrah tu..Nebulizer tu dah kena 2-3 kali.
Takut jugak klu2 asma, tp alhamdulillah, setiap kali kena Dr ckp dia jumpa virus baru.
Plg teruk dia kena masa H1N1 season hr tu..lg la risau..kdg2 kul 2-3 pg pegi emergency
Spital Sg buloh..ye, kitaorg sama jgk..klu jumpa 10 doktor, 10 opinion la yg kita dpt..tp kena ada gak 2nd or 3rd opinion kan..
Org ckp pakar kanak2 kat Klinik Adik tu bagus..tp stkt ni lum pernah pg situ lg..
Yg bagusnya bila baby sakit teruk cam ni, lps ni antibodi dia akan jd
optimum, dan dia akan lbh kuat.tp bila dia jumpa virus baru nanti, mgkin dia akan sakit balik..
Najihah tu dah mcm2 jenis antibiotik dah dia kena makan..sejak dia 8 bln, alhamdulillah
dia dah jrg demam, klu demam pun sikit2 je tak de la teruk2 mcm dulu lagi..
Ibu dia ni segala EL, AL, MC, unpaid leave dah hbs..bila dah sakit cam ni x kisah dah semua tu..
Rasa mcm nak jd suri rumah pun ada sbb nnk jaga anak kat rmh..
Apapun Rose,ni semua jd pengajaran dan pengalaman plg berharga buat kita ibu2...
Klu kita rasa ini dah teruk, tp ada ibu2 yg lg teruk dugaanya dr kita...
Rafiq, lps ni jgn sakit2 lg ye...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ROSMA
thanx acik rosma..:-)

ROS
aih..ade 3 ros kat sini..eheheh

Yes, Kami biasa refer ke Pakar Pediatrik Adek kat seksyen 9..tapi ari sabtu dia separuh hari je..kami ingat full day. calling2 kakak sy yg selalu ke sana, dia cakap Adek ari sabtu half day..*sigh*

then kami ke DECM je sbb dekat2 situ gak kan..sbb nak dptkan opinion pakar lain lak..betul tu, opinion byk2 bagus..cuma kita yg bertambah poning..wekkekeke

yela, sy ni tahun ni dah 2 EL..tu baru bulan satu..ehehe..tataula camne nnti2 ni..cukup ke idak cuti yg ade tuh..
rasa nak benti je keje n jaga anak kan..hehehe

ape2pon..thanx ros for sharing ere...

n thanx for da wish..:-)

mamalieyna said...

kesian rafiq..dan kesian jugak rose...mmg kita sbg ibu..sgtlah susah hati kalau bab2 anak sakit ni..tmbh2 melibatkan sesak nafas...dl arif pnh gak kena dmm selesema n batuk ni..mmg kesian tgk dia..! tak sampai hati stp kali tgk dia batuk kan..pilu rasa.. hope rafiq sihat sepenuhnya secepat mungkin!

psl lain2 explanation dr doktor2 tue..herm apa nak dikata ek, kita turutkan lah mana yg terbaik! hope rafiq tak serius mana..n hope sihat n kembali aktif!

LYaFRINA said...

salam rose,,
truk gak kondisi rafiq erk.. mudah-mudahan cpt sembuh..
biasala 1st time jd ibu kn.. mmg gabra.. xtau nk buat ape.. samala mcm lya dulu..

**Take care.. moga rafiq cpt sembuh..

Cik Puan*PIE said...

siannye awk rose...ni la dugaan kite sbg ibu bapa bila ank2 xsihat.mnderita gase bila ank2 yg dpt sakit...awk cuba bg madu kt dia...masa ammar kena batuk, demam n kahak yg bnyk..then dia xpndai nk batuk...sy bg madu calit nipis2 aje kt putingnye..alhmdulillah, kahaknye kuar melalui najis...tp jgn bg bnyk..sb madu katenya panas...ubat dktor pun sy bg..dekat 3mggu jugak batuk nye bru ilang...that time mcm2 puting sy tukar sb ammar xnk isap susu guna puting yg sedia ada..dia nk direct dr sy jew...ape pun rose..mndapatkan rawatan adalah yg trbaik untk tgk ank kite kmbali sihat..xpelah gadaikan wang ringgit mahupun cuti tahunan..sume tu adalah untuk org yg kite syg...
take care rose..jg yr rafiq baik2 ye...n smga yr rafiq cpt sihat ;)

haza said...

iskh.. memacam..moga rafiq cecepat sehat dan ceria ya.....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

IENA
sesak nafas dia sampai kita pon leh rasa sesak tu!
mmg tak sampai ati..hur,,,

thanx iena..:-)

LYA
salam lya
ni 1st time..tu yg jd cam teruk je
if dah biasa..maybe kami cool aje
heheh

thanx..u too..take care..:-)

HAJAR
madu tu takpe ke..sy takutla nak bagi. sbb org cakap ianya panas..takpe..nnti kita tanye mak kite ok ke tak..ehehe

tu rafiq since sakit dia tamo minum sgt dalam botol
nak direct feed
risau tau..

ok2..thanx..u too..take care ye

HAZA
thanx anti haza...
:-)

MamaCira said...

Rose,
aku dah baca dah n3 ko kemarin
tapi sebab keja belambak² aku x sempat nak komen!
apesal la nasib 2 orang budok ni same eh???
Hahaha..
baby july mmg cam tu kot..
Cira batuk macam org tua..
uhuk uhuk uhuk..
muntah susu macam air paip!
tapi selagi cira masih boleh gelak
masih nak makan
masih nak susu
masih tido nyenyak
aku anggap je demam biasa²...

mudah²an rafiq dan Cira sembuh dengan cepat!

so camana rafiq today??

Ieza said...

ish..ish..camni memang pening ni..camner keadaan rafiq skarang..moga cpat smbuh..dulu masa anak ieza kecil diorg pn ada gak kena benda2 camni..dh besar ni jer lega rasa xde nk pening2..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

LAINI
hehe..cira tiru rafiq la tu..:-P

rafiq dah makin ok..
dah gelak2 sakan cam biasa..
syukur..(buat masa ni)
harap2 tak alami lagi benda2 camni
boleh jd gila tau..
tgk anak sesak nafas. dada turun naik. rengek2 sbb sakit nak batuk. aduhai..tak tertanggung rasa..

semoga anak2 kita makin sihat k..

IEZA
betula la kot ek..org cakap, selagi tak masuk umur 2 tahun..selagi tu la kita akan jd kelam kabut huru hara urus anak yg mcm2 sakit..
huhu

thanx..:-)

UnGu VioLet said...

alahai siannyer rafiq.. moga cepat baik yer cayang..