Friday, January 15, 2010

Rafiq is 6 Months Old!

SubhanAllah....
Pejam celik Pejam Celik Pejam Celik *sat g kejung..ngeh ngeh* daaaa 6 bulan anak bujang ku ini
Terharunya..membesar bagai juara..

hurmm...6 months to go..rafiq become a toddler..auwww..pastu leh la plan nak ade adik rafiq kan ahahaha..*perasan la ko rose, kene tunggu 2 tahun okeh, kang terbukak lak jahitan c-ser tuh*. Tak salah kan merancang. Kita Merancang jela, Dia kat atas tu ha yg tentukan...:-)

Isnin ni check up rafiq for 6 months..nak kene cucuk lagi..euwww...ibu yg takut rafiq oi...
Aku mmg takut kene cucuk. Even masa branak ari tu mcm2 kene cucuk, wayar tu wayar ni, *Spinal bius la paling ngeri kut*. Tu sib baik tak sempat amek HepiDural..*suke2 ko je ye tukor ejaan*. Org cakap epidural sakit giler eh?? takutnyaaa...


Rafiq....

Setelah 9 bulan kita hanya bersua muka di screen monitor, bercakap2 tanpa bersua muka, bergelak ketawa bersama, Rafiq senget sana senget sini sampai sakit2 pinggang ibu. Rafiq nakal eh dalam perut ibu. Tapi time ibu ngaji, anak ibu nih pandaiii duk diam..tido gamaknye. Cedap ke suara ibu ngaji Rafiq? ehehehhe....


Minggu ke 27..Ibu telah disahkan mengalami Placenta Previa at Stage 2 (Uri di bawah) yang mana separuh Uri dah menutup jalan keluar Rafiq nanti... Darah tinggi pon ada. But still ditahap terkawal.
Doc tak benarkan ibu bawak kete, naik tanga kene slow almaklumler, umah kita masa ni ala2 mangkuk tingkat. Hehe.

Alhamdulillah, pada minggu ke 37, uri ibu dah naik balik dan harapan untuk bersalinkan rafiq secara normal hampir termakbul...
Bila dah takleh drive, abah hantar ibu pergi kerja setiap hari..Abah hanya boleh hantar sbb abah balik malam setiap hari. Pergi kerja ibu seronok sgt sbb abah hantar ibu, tapi setiap kali jam menginjak ke pukul 5 petang, ibu akan sedih, stress. Kenapa??

Sebab ibu kena naik teksi. Org2 teksi bermacam2 ragam. ada yang baik, ada yang kaki tipu. letak harga mengalahkan ibu nak ke Kapar. Rumah ke ofis 5 Km..tapi di casnya RM15. Padahal biasanya *driver teksi yg ok* meter dia hanya RM6!. Ada sekali tu, ibu dah naik teksi tu, dia tanye brapa sanggup bayar, ibu cakap biasa RM6-8..dia kate ibu tipu! dia nak RM15..bila ibu cakap takpelah, dia sanggup suruh ibu turun balik..Dengan keadaan sarat tu...*sampai hati ko ye!*
Kemudian, ada seorang driver teksi yang baik, Fazli nama dia..dia ajak ibu naik dan dalam teksi dia maki pemandu teksi td kerana tak b
erhati perut. Ibu mengandung dilayan sebegitu, bagaimana kalau anak, isteri atau saudara dia dilayan sebegitu??

Hari2 ibu sedih, menangis pon selalu sbb bila teringat driver2 teksi yang tak berhati perut. Tapi itu semua dah berlalu...Syukur ya Allah..kerana ibu dah tak perlu lalui itu semua..jika mengandung adik rafiq nanti..ibu suruh abah beli kereta auto plak. Boleh? eehehehehhehe

Rafiq....

Setelah menahan sakit hampir 11 jam selepas di beri ubat cetusan (induce) kita bersua muka. Tapi ibu tak dapat rasa sakit bersalinkan rafiq kerana rafiq dikeluarkan secara pembedahan.
jam 1.13 pagi 15 Julai 2009 takkan ibu lupa sampai mati. Owhh..aku dah jadi ibu??? itu je yg bermain dalam kepala ibu..sedih gembira..bercampur baur. sedih sbb tak dapt branak normal *hehe boley?* gembira sbb dah hadiahkan zuriat ibu sendiri untuk abah rafiq..:-)




itula..6 bulan yang lalu....kenangan manis..takkan dilupakan sampai mati. pengalaman terindah. Syukur ya Allah..kerana aku adalah dari golongan terpilih untuk bergelar seorang IBU..syukurrr....

sekarang rafiq dah mule duduk dalam walker. Hadiah umur 6 bulannya..eheh..nnti aku tempek kat sini..seronok dia..tapi bnyk mengundur ke belakang..sekali sekala masuk bawah meja..ahahah..

perkembangan rafiq akan dibuat posting akan datang. selepas check-up dia ok..:-)

jom tgk rafiq from his 1st day...Macam MJ pona ade rafiq ni. Masa kecik Golap..dah besar makin cerah lak dia..ehehe..










minggu depan baru buat posting untuk perkembangan rafiq..

ok..daaaa...:-)

19 comments:

Che' Da said...

Happy 6 Months Old to Rafiq...Copek2 besar yo...ti leh bwk kete teman ibu dia gi suping2...hiiii... ;P

Ena said...

Happy 6th Month 4 Rafiq.. cecepat besar tau.. Mama rafiq dah x sabar nak kasi rafiq kawan tu.. hik3x..

Ros said...

Dah 6 bln rafiq..lps ni dah blh makan macam2...hehehe..
nanti dah masuk setahun lg la rasa sekejap nye ms berlalu..
apapun dugaan dan rintangan yg dah dilalui, pengajaran plg baik untuk kita...sbb lps ni, lg banyak yg kita kena tempuh untuk besarkan anak2....semoga kita semua menjadi ibu2 yg kuat..InsyaAllah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Epi 6month...moga Rafiq cepat membesar dgn sihat...

Sedihnyer dgr citer ibuRafiq nie...sampai ati driver teksi buat cam tue..mmg x berhati perut langsung..yer mmg kekadang driver teksi nie ada yg kaki tipu gak...meter baru RM6 diorg cas kekdng smpi RM15...mcmana lah duit tu diorg bg mkn anak bini...huhh...

Dh duduk dlm walker nnt leh ler tu tlg ibu 'kemas' umah..hikhik...

mamaaerish : said...

skejap jer ms berlalu kan... :)

MamaCira said...

mmg ternanti² posting 6 months rafiq~
semakin putih rafiq kan..
semakin comel!
x sabar nak tgk perkembangan rafiq..

selamat ulang bulan ke 6 rafiq..
muaaaahhh...

*rose, bila checkup rafiq? cira 21hb ni..

MamaCira said...

lupa nak komen pasal driver tekC x guna tu..
bukan dia carik duit untuk kehidupan family dia ke?
kot² driver teksi tu xde anak bini!
dush! dush! tumbok kat perut dia~

Ammi Sara said...

Alah alah, dah 6 bln ye rafiq. hepy 1/2 besday la ye syg..kesian ye rafiq kuar ikut tingkap, takpe2, tak lama pun 2thn nk dpt adik lg..

Bgtau mama ms aunty bersalin huwaidi hari tu amik gak hepidural,ms cucuk tu sakit,tp ble contractn tu kureng la sakitnye. cume bil nye baba huwaidi lah geleng kepala, hik hik hik..

mamalieyna said...

Hepi 6th month rafiq..makin besar makin encemlah! ^_^..moga terus membesar sihat dan kuat dan menjadi anak yg taat n soleh pd orang tua yee..!

hish tak baik tul org teksi tuuu...eeeiii geram!!

cam eina dl, dh sarat tumpang adik setempt keje je, kbtln laluan yg sama..

huhu...kita pun bersalin c-ser gak, sakit eh epidural tuuu?..taktau gak..!

Cik Puan*PIE said...

yr son so cute n ensem..jg dia baik2 k...mng kejap je masa brlalu..my ammar pun dh masok 8bln this month..tp tgk gaya dia nye perkembangan agk slow skit dr kakaknya...tp xpe..janji dia sihat

Dee said...

sekejap je dh besar ye rose..cute..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ADA
thanx ada. tula. copek. rasa cam baru je ada wish2 masa akak ngah pegnent kan..ehhe

rafiq dah penah naik kete alone ngan ibu dia..tapi tak penah lg g shopping. ibu dia lom berani..ehehe

ENA
thanx ena. ahahahahah...tak sabar ye...wekekkeek..yela, dah 30 tahun dah ni..kenela branak cepat2..nak anak 4 org if boleh..amin....

ROS
kita pon tak sabar nak masak mcm2 utk rafiq. bubur pelbagai rasa. yehuuu...
betul2. kene besarkan dia plak. masa depan depan, pendidikan dia. keperluan dia..semua kene pikir...hmmm...

LILY
thanx lily.
mmg pemandu teksi durjana tau.
bukan hanya seorang. tapi ber orang orang..depa cari duit mmg nak cepat kaya. bkn nak cari keberkatan..haih..pening2..

yela lily. dia dah start tarik2 benda yg berjuntai. semalam tarik plastik yg duduk ujung meja.hehe.

KAK EB
yes. rasa cam semalam je naik turun tangga kat ofis ni. bila pening je suraula teman setia kan kak eb...heheh

LAINI
wow. rasa cam artis lak. ade org tertunggu2 posting kite. kamu tau laini, kitapon tertunggu2 posting kamu ttg cira..eheheh..yela, depa kan byk persamaan..

thanx laini..rafiq dah 6 bulan. yey!

rafiq check-up ari isnin ni..
driver teksi tu sy pon rasa nak tumbuk2..benci tgk muka depa. disebabkan pemandu2 teksi camni, sy jd fobia nak naik teksi..huhuhu

SARA
thanx auntie sara. yela, rafiq kuar kot tingkap. sbb rafiq tak sabar nak kuor..ahahaha..

ya ka? mmg hepi la ye kene hepidural tu..bil tinggi takpe. duit leh dicari..:-)

MAMALIEYNA
ya la iena..kita sama. kuarkan anak ikut tingkap.ehehe.

ramai org cakap sakit la setakat ni. sbb jarum dia leh tahan besorrr...agaagaga..

bertuah la iena, leh tumpang adik. sedih, stress tau naik teksi. kita ni sakit bkn depa pedulik! cuma adela segelintir driver yg ok n hormat kat org2 mengandung2 nih..:-)

HAJAR
tq hajar..ur ammar pon hencem n cute sgt2..:-)

takpe..biasala tu..org2 tua cakap, if anak sulung aktif, anak kedua dia slow skit. sy rasa mmg leh pakai gak teori ni. sbb ramai anak buah camtu..
takpe..janji depa sihat walafiat..:-)

KAK DEE
thanx kak dee..sekejap je. skang ni masa cepat berlalu. tak sedor..:-)

rosma said...

alhamdulillah rafiq semakin membesar dgn sihat n cergas bersma mamnyer yg sgt amek berat kat anak teruna sorgnyer nih...hope rafiq sihat sll k..

fuadnis said...

eh....ada ke check up 6months kne injek??takde kot....UZMA pun dah 6months..mggu depan nk g check up tp rasenye nurse kate takde..tggu 1tahun lak..

nis ni berpengalaman bsalin ceaser(1st baby) dan pengguna epidural gak(2nd baby)..for ur information,sakit kne cucuk tu sama je..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ROSMA
hehe.ibu mane la yg tak amek berat pasal anak dia kan..nnti bila rosma dah jd ibu..rosma akan alami semua ni..:-)

dah besor n bagai juara..yey!

FUADNIS
if pegi cucuk ngan klinik gomen mmg dah takde..

sy bersalin di PPUM..so dia cam lain skit ngan klinik kerajaan yg ada tu..masa sy tanye kat klinik desa tu depa kate dah ikut prosuder baru

nnti sy buat satu posting cite pasal ni k...

oh ya, suppose masa 5 bulan rafiq kena cucuk 2. tapi sbb sy cucuk dia kat klinik berbayar, depa kata leh buat satu2..satu masa 5 bulan dan satu lagi masa 6 bulan..heheh..

Mimie Fazira said...

aisey ... acik mimie lambat tinggalkan komenla tafiq .... acik mimi cccbboookkk ... anyway , eppi 6 months ... kejap je rose kan .... cpt betul masa berlalu ... melyssa 21 nih 6 month ... 22 kena cucuk 6 bulan ....

pasal imunisasi bayi nih, die ikut kawasan ... kalau area kl/putrajaya/selangor (ade lg bbrp negeri ... acik mimie tk ingat) memang ade sistem imunisasi baru ... bb akan cucuk umur 1,2,3 bulan .. pastuh 5,6 bulan pastuh ... 1 tahun & 1 tahun setengah ..

anak nak cucuk mak yg susah hati .. huhuhuhu

hajarus said...

Hepy 6th month rafiq... semoga rafiq membesar ngan sihat k..

teruknyer perangai pemandu teksi tu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MIMIE
a'a..tula dia nye..
ada mcm2..if buat kat private lain
dan if ikut kementerian kesihatan lain prosudernya
ntahla
kite pon pening
ehehehe..

tapi kene make sure semua imunisasi diambil yee

thanx for da wish..:-)

HAJAR
tq..:-)

a'ah. mmg teruk. tapi tak semua camtu. ade yg baik..tapi bila dia buat camtu, sy lak jd fobia dah nak naik teksi..huhu

YaN said...

i likeee this post.. ;)