Thursday, January 14, 2010

Try 'N' Error


Esok rafiq masuk 6 Bulan. Yea Huu!
dah setengah abad..eh setengah tahun dah anak ibu tu..ehehe

aku dah cuba beberapa porridge dan puri buah utk rafiq

antaranya..Bubur nasi kosong, Bubur nasi + Bayam + serbuk bilis, Puri Labu, Puri Epal, Puri Pear..

nampaknye semua rafiq leh terima..BUT ada satu sahaja yg takleh iaitu Puri Pear..Rafiq alergi on it..Badan dia naik biji2 merah..

disebabkan aku start bagi rafiq makanan tambahan selain susu aku *since susu merudum jatuh tempoh ari*..
aku buat satu satu dan dalam kuantiti yg sedikit2...
Try N Error...if takleh yg tu..aku bagi ni..if takleh yg ni..aku buat yg tu..hahah..

setakat ni...Itula menu2 yg pernah aku buat. Lepas ni bolehla aku letak carrot, kentang, ayam, brokoli, dan lain2..yg mana leh bb mkn la..n akan buat sikit sikit..kang buat banyak terbuang jugak. membazir je..tak bahek..membazir sahabat syaiton...miahahahahha

Puri Pear...ini kene dijauhkan sama sekali dari rafiq..dia alergi pada Buah pear..

Yang ini...Bubur nasi+ bayam..nak makan baru letak serbuk bilis..ini menu rafiq ari ni..

mlm td aku suap sikit, dia ok je..takde nampak naik bijik2..harap2 okla tu eh


yg aku tak snap gambor..puri labu..nnti aku buat lagi..baru aku snap..ngeh ngeh..

setakat ini, poo poo rafiq sangat ok..means, perot dia dah leh terima dengan baik la kan makanan pejal..harap2 aku leh masak selagi terdaya untuk anak aku sorang tu....

~~~ MASAK SENDIRI UNTUK ANAK ANDA ~~~

ok daa....:-)


13 comments:

Ena said...

Wahhh!!.. bagus3x.. memg ibu mithali nie.. cantek jer bubur tu.. cam ruper puding pun ader.. hik3x.. messti rafiq bersemangat nak mamam!!..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Epi 6 month Rafiq...moga membesar dgn sihat...cepat jer masa berlalukan..pas ni leh mamam lebih skit...bubur ibu masak tu pon nmpk cedap... :)

pizet77 said...

pas ni blh la pizet tanya resepi kat rose kan...hehe lg 3 bulan b4 syauqi leh mamam gak

mamalieyna said...

bagus3x..contohilah kesungguhan seorang Ibu seperti mek rose nih..hehe..

rafiq dh leh terima ngn baik lah tu makanan pejal..tmbh bumbum la dia pasni ^_^

Uda said...

salam..
waa.. bb rafiq dah makan.. mesti dia main sembur2 kat mama.. tuwen tunggu bulan depan baru boleh mkn

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ENA
kita nak bagi dia mamam ngan hasil air tangan kite..
org2 tua kata..nnti dia lebih dengar cakap kite n rapat..
aminnn..semoga doa ku termakbul...:-)

LILY
tu kita baru bagi sikit2..satu bekas kecik tu satu hari. malam tak bagi sbb dia nak nenen aje..
so, bila dah boleh adapt dan makin besar..kuantiti akan ditambah. Bekas dadih yang tinggi pon dah beli..heheh

PIZET
leh..no hal.
senang sajork pizet
yg penting kene sabar. penat mmg penat, mane nak masak utk kita lagi, utk dia lagi. pastu yg dia punya kenela bagi yg terbaik dan segar2..:-)

MAMALIEYNA
kita akan buat selagi termampu. kang dah tak dan or travel ke..leh la campur2 ngan makanan bb segera dalam botol tu..Heinz or Gerber..ngeh ngeh

UDA
tak uda..dia tak sembur..
dia telan gulpp gullpp..
sian lak tgk..cam kene paksa telan..ahahahah...

hoyeee...nnti twin mamam, sure rebut2..:-)

hajarus said...

wahh... camnilah contoh2 ibu mithali...

MamaCira said...

rose,
apesal n3 baru ko x masuk dalam bloglist aku??
geram betul la..
nasib baik jari aku ni gatal klik url ko... heh..

lepas ni bleh dah kita share resepi..
dari yang ku baca..
1 jenis makanan kena cuba 3 atau 4 hari..
nak tgk allergik ke tak..
so skrg aku pusing² je resepi cira..
carik banyak² resepi
nanti bleh aku tiru.. huahuahua..

rosma said...

sangat prihatin kat baby sorang tu..good mom..sape lg nk wat yg terbaik utk anak kite,melainkan mamanyer sendiri..harus dicontohi..

UnGu VioLet said...

ibu mithali yer akak nie.. untung rafiq..

~ SueHarriz ~ said...

babe!!! rafiq allergy pear..??? sama la dgn harriz..! ingat tak hari tu dia allergic dgn Gerber pear..?ahh maknanya mmg ada la kes allergic pear ni kan..? jauhkan pear dr anak2 kita

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

HAJAR
ramai ibu2 moden buat camni hajar. ibu mithali eh? bkn ibu mee tali ke? wekkeke

LAINI
ko kene edit balik bloglist tuh. sbb kdg2 kita duk edit2 template baru ni..byk widget jd bengong..eheheh

hahahha..mane ade byk. tu semua sy tgk kat blog2 kaum ibu. tapi semua tu kita leh buat itu citarasa kita kan..instinct..mane yg terbaik utk anak..

rafiq tak perlu tgk 2 3 hari..hari tu juga dah naik bijik2..ekekekke

ROSMA
ya betul..buat terbaik n sehabis baik utk anak..(mcam pengakap dah roman sy nih..) ehheheh

MAR
im trying to be the best for rafiq..
ibu mithali? ohoho..jauh lagi perjalanan...:-)

SUE
yes..sama la ngan harizz tu..
sue dah cuba buat yg home made punye tak? mane tahu yg tu dia ok..
tapi rafiq mmg takleh la
dah cube buat home made ni ha..terus naik bijik2..:-)

ita cutevirus said...

ibu mithali,
ibu yang sejati,
kasih sayang mu,
kasih yang suci,
pengorbanan mu,
disanjung tinggi,
jasa mu tetap disanubari....

lagu ini ditujukan kepada mek rose...
chaiyok! chaoyik!