Friday, January 29, 2010

Perkembangan Rafiq @ 6 months


Agak berkurun jugela nak update pasai ni. Hari ni, pagi2 buta aku buat posting ni di kala kome semua ngah kroohh kroohh tidor. Rafiq terjaga n tamo tido. Sudahnye aku bukak laptop taip entry ni..:-) lagipun..kat ofis aku cam blurr nak pikir ape perkembangan budak botak ni..

Leh la senang lenang g jenguk umah kengkawan sbb blog dah berupdate..Lalalalala....


Perkembangan Rafiq di bulan ke-6 ini agak byk la..jom tgk..
  • Berat dah 8.2 Kg. Makin semangat anak ibu ni. Yela, dah start makan makanan pejal kan. Ari2 ibu buat bubur..tapi kdg2 rafiq refuse ngan bubur, so MamaCt ganti dengan nestum. berselera dia makan. If kita pon..nak la jugak tukar2 angin kan.
  • Rafiq dah mula kenal org2 yg rapat dengan dia. n off koz la Ibu & Abah dia kan. If balik kg hubby, bila org lain nak amek menjerit dia nangis sbb tak kenal org tu waima Opah dia sendiri. But..dah lama tu okla sikit2..
  • Dah pandai jerit2 if aku tinggal dia sorang2..Kuat lak tu..bukan nangis tau, tapi menjerit..ngan bahasa dia la..den pon tak paham. Hehe.
  • Rafiq dah tak takut dengan strangers..dia dah mesra alam..bagus2. Senang nak bawak g jalan.
  • Suka lihat sekeliling dengan penuh tekun & perhatian. Macam ptg2 aku selalu bawk dia tgk2 budak2 main kat playground. Seorang ke seorang budak yg duk main dia perhatikan. His is trying to observe what happen around him!
  • Kalau g jalan2 terutama shopping complex, sgt behaved n stay je dalam stroller..Kdg2 tak sedar yg rafiq dah tertido ngan sendirinya. Ada sekali tu, sepanjang shopping dia tido..zzzzZZzzz..tapi, once dia dah jaga..dia angan bising if kita berhenti2..dia nak stroller tu ditolakkk je.. (ingat bas ke?) uhuh
  • Makin Terer niarap. Tido pon niarap je..lena lebih lama.
  • Yang tak besnye..if pegi mana2..sure nak Yak..haih...tinggal rete pelaburan di mana2 sahaja...hahahha
  • Dengan mamaCt, rafiq minum 13-15 Oz sehari *sebab dah makan bubur/nestum*
  • Rafiq tak kuat makan, if makan pon main2 je..satu bekas puding kecik tu selalunya tak abis..dia lebih kepada nak menyusu.
  • Tido pon dah ok..tak berjaga malam dah *masa aku taip point ni..rafiq dah tido tau..topok2 skit, tido la dia..:-)*
  • Satu katil dia conquer. berpusing2. 360 darjah lak tu. Pastu dah pandai Reverse. Kdg2 aku terjaga hampir tersepak kepala dia sbb dia dah mengudur ke belakang. tataula bila masa dia undur. tgk2 dah kat kaki..haiihhh..
  • Dah ada skill baru iaitu angkat2 buntut yg comel itu..:-) *nak merangkak kot ek*
  • Sangat2 manja ngan abah dia. Tengah netek, if dengar suara abah dia..Zasss di cari2nya suara itu..Kdg2 mancut2 susu kene muka sbb tarik secara tiba2...Grrrrrrrr...
  • Suka main Peek a Boo..gelak sakan if kita main ba ba cakk!
  • Mengasah gusi sambil gigit2 lidah..*nak tumbuh gigi kot*
  • Kekerapan muak/muntah dah berkurangan. Even ada lagi masalah ni, but sudah byk kurangnye dari dulu..
  • suka senyum sorang2 bila tgk cermin..hehe
  • Naik walker pon dah makin terer...Brroomm Broomm ke depan, ke tepi *cam ketam pon ade if dia ketepi aku nengok*, ke belakang jgn cakapla kan..hehe

okla..mo titun suda..uwaaa..ngantuk..
kang kul 6 nak bangun dh...huahuahua.. daaa..:-)


** Sok sabtu..yabedabedu...leh main puas2 ngan rafiq..:-)

12 comments:

Ena said...

dah 6 bulan dah anak terune yg encem tu kan!.. cute la aksi2 tu.. gewammmm!!!.. nak kiss2 jer pipi dier.. banyak dah tu mende yg dier dah leh wat kan rose.. pasni x sabar lak nak tgk rafiq jalan weyh!!.. he3x..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

X lama lg Rafiq nk tumbuh gigi dah tu..Nnt ibu jd manga gigitan..hehe..
Rafiq sama lah ngan Qis klu titun 1 katil dia yg conquer..kekdng sampi ayah dia yg nk jatuh katil dia sepak..hikhik..

Mama_Aqish said...

tomeinyer rafiq...pejam celik pejam celik dah besaq kan...rindu masa dia tecik2 dulu

Ammi Sara said...

Ala2 rafiq, byk betul perkembanganmu..keep it up boy!
suka aunty tgk (w/pun kita x penah bersua muka) anak2 membesar dgn sihat.
Tido lasak ek, tu mesti kuturunan ibu tu,hihi..
Tak lama lg huwaidi pun catching up la, dia 21hb feb msuk 6bln

Uda said...

bes kan time ni.. bila tgk bb naik walker.. jalan macam ketam tu.. sangat comel..

Dee said...

budak tgh umur gitu mmg seronok tgk..n gomol2..tp makin hari tgk makin comel si rafiq ni..sok2 besar jd pojaan ramai..hehehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ENA ::
byk jugakla..
ade benda yg kdg2 tak disangka.
mcm naik walker ni..sebelum ni letak..skit2 je gerak nye
skang dah takleh biar..semua benda dia nak grab!!

LILY ::
Sekarang pon my nips dah jd mangsa tau. dia cam buat gerammm..sakit!
mmg budak2 besar ni camtu kot ek. katil dia ade. tapi sy tak sampai ati nak tinggal dia tido sorang2 dalam tuh..lagipun senang nak nyusukan dia if tido bawak tiak sy.ehehe..

wow, ganasnye QIs, sepak abah dia..(rafiq pon same bebenornye)eheheheh

MAMA AQISH ::
a'a..sy dah mule rasa rindu masa dia kecik2 n duduk diam2 atas katil tu..eheheh
abah dia pon sama, sbb skang pegang tak duduk diam..

SARA ::
thanx auntie..:-)
eh ibu dia tak lasak, ikut abah dia kot..wekekekekke
okla tu..anak2 kita sebaya..:-)

UDA ::
kelakar giler..memula kan..siap masuk bawh meja makan. ala2 anak ketam berjalan..wekekekek

KAK DEE
mmg ngah bes ni. Dia pon sama2 naik if kita usik2 dia..gelak sakan!

ye ke auntie..tq..(ibu dia lak tersipu2 malu) kah kah kah

Mimie Fazira said...

wah rafiq dah naik walker ye ... melyssa belum lagi acik mimie buh dlm walker abg die dulu .. balik kang acik mimie try ....

Joyah Sempoi said...

salam rose...

samalah macam irfan jugak..habis guling2 sampai 360'...mlm tadi jatuh dari sofa, padahal tinggal 2 saat jerk..seb baik jatuh tertiarap...yang kelakar dok ketawa bila jatuh, kita punyalah panik...

hajarus said...

tomeynyer pic2 rafiq kat atas nih... geram tengok.. banyaknyer perkembangan rafiq di umur 6bulan nih ek...

LYaFRINA said...

wwaaa.. dah besar rafiq.. harap mbesar dgn baik n sihat slalu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MIMIE ::
ha..jgn lupe..kang leh la lotak.
sonok tgk..:-)

MADEHA ::
ye ke? abisla kan..cam dia sorang je nak tido. semua jd kawasan jajahan dia..hehheh

tula, takleh bior langsung. terlepas pandang kejap je tup2 tgk dah tergolek sampai ujung

HAJAR ::
rasanya bulan ni paling byk perkembangan terjadi dalam satu bulan. cam skill niarap tu masa 5 bulan dah niarap cuma masuk je ke 6 bulan ni dah makin terer..ehehe

LYA ::
tq lya..:-)