Sunday, January 31, 2010

Happy Cloth Diapering Giveaway


.:: Entry BerGam sehingga 31/1/2010 ::.

(scroll ke bawah utk entry baru)



Penganjur:
Kak Long Nuzula

Tarikh Luput:
31 Januari 2010


..:: KATEGORI A ::..

Memang dah lama berkira2 untuk MenCDkan rafiq. Aku tengah survey2 laman web sbb aku nak beli online. Bila tgk online shop yg jual rege mahal2 tu..mak aih..rasa cam tak berbaloi la plak if tak sesuei ngan rafiq. Benda ni kan kene try N error jugak. Takut tak fit ngan rafiq.

Search punye search, ade byk jugela yg aku jd follower utk tgk perkembangan terbaru. Aku baca segala benda butir yg ada dari segi Cara handle CD agar tahan lama, Jenis2 CD (Velcro or Button), AIO (all in one- means insert dia dah dijahit bersama).

besnye if dpt CD free kan kan..:-)


KENAPA AKU BERMINAT DENGAN CLOTH DIAPER?

JIMAT

Jika dilihat, mmgla CD ni agak mahal. sekeping RM30-35 malah leh cecah RM50++. Leh beli satu beg Lampin pakai buang dan ianya leh tahan selama sebulan or at least 15 hari (if anak cirit birit kene tukar sokmo kan..). Setelah tolak campur darab bahagi semua, aku dapati ianya adalah amat jimat!. Hanya perlu abiskan duit dalam RM200++ untuk beberapa helai CD dalam satu masa (utk permulaan) tetapi, aku leh guna sampai rafiq besor n also for coming babies..insyaAllah...


MESRA ALAM

Aku tgk benda alah ni adalah amat mesra alam. Aku kesian tgk kat alam kita skang ni. Dahla Sampah makin menimbun tinggi. Dengan bertambahnye disposable Diaper yg kita duk buang hari2 tu..lagi la bertambah tambah rosak alam kita nih! so ape kate kite same2 menjaga alam kita..untuk diwarisi oleh anak2 kite nanti..yang pasti, kita hanya meminjam daripada anak2 kita, so pandai2la jaga barang pinjam ye..


CUTE MIUT

Aku jatuh cinta dengan CD sebab cute miut, dia kaler maler. hoho. AKu suka. Sure rafiq cute je pakai ni. 1st time aku tgk kat satu blog suatu masa dulu, aku terbekenan sgt2 kat CD ni..selain tu tak perlu pakai suar if duk umah..pakai CD udoh..ehehe


ELAKKAN RUAM

Rafiq mcm ade Rashes je sejak tak sihat tempoh hari. Aku harap, if berCD dapat kurangkan atau hapuskan terus rashes dia..yela, dyper kan byk bahan kimia. Tula dah bercampur najis & air kencing bb tu yg wujudkan ruam..sian dia gatal2..

Ape yang penting dalam BerCD ini adalah perlukan pengorbanan dari segi masa & tenaga..sbb kita perlu basuh CD2 tu..tapi untuk keselesaan anak..aku sanggup buat semua ini..:-)


.:: Muhammad Amzar Rafiq Affandi ::.
6 BULAN


kawan2..mohler kitea sama2 berCD...:-) :-)

14 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily pon dh lama gak nk gunakan Qis ni CD...tp smpi skrg belum gak guna...mmg betul perlukan pengorbanan tp apa yg penting keselesaan diorg..lg pon ia menjimatkan..

p/s:Good Luck Rafiq..Ceria gmbr Rafiq tue..Comel!!

MamaCira said...

gud luck rafiq!!
moga berjaya dan dapat CD free ye..

Rose & lily
aku nak jugak menCDkan cira
tapi macam banyak je aku pkirkan
hehehe..
tgk la camana kesediaan aku.. :d

Ena said...

heh3x.. ena ader gak survey pasal CD tu.. tp masih dlm pertimbangan lg nak beli or idak.. heh3x.. aperpun Gd Luck la yeh!.. maner tau ader rezeki Rafiq kan!..

Ammi Sara said...

Hai,
kita pun nak join contest tu, huwaidi pun dah berCD tp xleh lah pulok, asal nak follow je kuar profile abg kita, dah sign out kan pun still like that, camne ek? any1 can help??

Uda said...

semoga berjaya..

tuwen dahh berCD dah..
tang jimat tu.. memang nampak ketara.. sejak pakai cd ni.. belum lagik kena ruam..

mamalieyna said...

good luck!

memang dh lama bercita2 nak guna, asyik bertangguh je nak survey..last2 umo anak pun nak masuk setahun dah..huhu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

LILY
jomla sama2 kita berCD..sbb utk keselesaan anak2..itu yg penting.

tq auntie...:-)

LAINI
semoga ada luck la ye..eheheh..cira pon doakan rafiq ye..:-P

kesediaan tu penting weh..sbb kita kene kuat segala benda. kang jgn dah beli tak guna. bazir je..

akanku kuatkan semangat...semoga dpt menCDkan rafiq sedikit demi sedikit..:-)

ENA
timbang ena..jgn tak timbang..wehheh

tq Ena...:-)

SARA
bagusla dah ade yg berCD

sara tanye apa tu? follow yang mana? blog CD tu ke?
cuba sign out..takleh gak ek? camno tu?

UDA
itula dia nya..berjimat sambil menjaga keselesaan anak...:-)

tq uda...:-)

IENA
takpe iena..
dah 1 tahun pon leh lagi..takde masaelah..eheheh

mohle kite sama2 MenCDkan anak..bukan CD movie ye..wekekek

kaklong nuzula said...

Salam. Terima kasih yer join... Semangat tu SMS saya mlm2.. hehe... Ok penyertaan diterima n good luck... Mana tahu ada rezeki rafiq..

p/s: Ammi sara nak join ke? Meh la... ada masa lagi ni..

Dee said...

org rajin je pakaikan anak CD..cayalah ros!! jgn ko ikut akak ni..pemalas..hahaha..

hajarus said...

good luck yer...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

K.LONG NUZULA
ok2..thanx..
if dpt free besnye
brg free..mana tak besnye kan
ehehehe

KAK DEE
sy pon takde la rajin sgt kak dee
tapi mikir skang ni kene berjimat, pastu rafiq cam ade ruam. sian tgk.
cuma kena berkorban masa n tenaga sikitla..hehe

HAJAR
thanx hajar..:-)

mamamiera said...

ai ros! slm kenal juge..
dah follow u dah..
kiut sgt rafiq wat muke gitew.
gud luck rafiQ!!

Lia3003 said...

hello, nice blog, tq visit blog saya..keep in touch

http://lia3003.blogspot.com/

aJA said...

aku tingin nk pkai kan anak aku CD sbb colorful..tp aku mls la nk membasuhnyr.hihihhih..krajinan xsmpi ke thp maksima.kuikuikui