Monday, January 4, 2010

Pembuka Tirai 2010..

Salam semua..:-)

1st posting for 2010 dari aku. har har. *tertinggal gerabak ketapi sokmo*

Ari ni ari Senin dan 1st day keje untuk tahun 2010. hehe.

Aku? hehe. Aku diberi cuti khas. kah kah kah..takdela, as mentioned in my last posting aku terpaksa bercuti kan. pengasuh apply cuti meh. nak anta anak skolah masuk darjah satu...

Aku kat JB ni. Stay kat Grand Paragon Hotel. okla hotel ni. tv flat screen tak tahan tu. hotel baru ler katekan. semua baru la kan..lagipun leh jimat space..:-)

Dah bnyk hari tak berblog. sini ade wireless. laju gile. bknnye terkedek2 cam celom berukbeng aku tu kan. huhu. *terkedek2 celcom berukbeng tu pon msa lam kete pon leh online td. hehe*

nak cite macam2 la..leh tak? hehe.

aku masih tercari2 susu formula yang sesuai ngan rafiq. mamex gold yg anti regirgutasi tu rafiq tak nak. dimuntahkannya balik. pastu naik biji2 skit. tapi takla seteruk susu yg sebelum ni sampai abis telinga ke badan sekali gatal2 kan..

aku buntu la kejap kan. keciwa pon ada. dalam dilema. argghhh!!
rafiq taknak susu lain. tapi aku nak wat lagu mana.

aku bertambah stress bila tgk2 susu formula kat tinnya tulih

"susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi"

Gulllpppp!!!!! *terkedu cam pucuk mengkudu*

nampak gayanya lepas ni, tengah hari aku kena balik nyusukan rafiq. tu jela kot jalan penyelesaiannya. ermm............*blurr*

sejak susu kurang, aku start bagi rafiq bubur nasi kosong *sampai hangus2 bubur dimasak*. selain try susu2 formula. kut2 sesuai kan. dahla semua susu aku try. 4 jenis setakat ni (mamex gold biasa, mamex Gold anti regurgitasi, Lactogen, Isomil) semuanya tak menjadi, ditambah pulak rafiq ada masalah nak membuang. Dah 3 ari menyimpan. perut dia cam boncit. aku ketuk2 ade bunyi cam kembung. syik kentut je. bau masyaAllah jgn cakapla..hahahahaha..

so khamis malam tu, before balik perak we decided to pegi klinik. doc cakap, dah nak start bagi susu formula mmgla camtu. if bagi dari awal takde masalah. dh masuk 5 bulan payahla skit bb nak terima..*ko tak tahu ke doc, susu ibu terbaik. sbb tu aku tamo bagi dari dulu. dah susu aku kurang ni la baru aku nak bagi FM. sekeh pale kang*.

doc tu bagi ubat yg masuk kat Bunnn *tut cumel rafiq*. tak sampai beberapa minit, rafiq gelisah resah. senget2 buntut dia. ke kiri. ke kanan. lucu sunggoh. cepat giler bertindak ubat tu. pastu ade bau la..hahah..mmg bnykla. sampai bocor. *if ko seorang ibu n geli baca ayat td..ko mmg ade masalah la tu*

dan kemudian..aku balik dengan girangnye sbb rafiq dah membuang *aku lak yg rasa hazab*. then pegi makan2..bes2..

Ermmmm...

Esok korje..arggghhh..dah 4 ari ngan rafiq ni..rasa tamo berpisah je. hehe. dahla minggu ni jumaat terakhir yg cuti deret 4 minggu nih. syok giler kan. *udoh2le tu rose...*

jom tgk kerenah si rafiq..*dan ibu rafiq ngeh ngeh ngeh*


Muke budak dah 3 ari tak membuang. kui kui

ni plak terlebey eksen. nok duduk sokmo. suka tu leh duduk. tapi kejap2 jela aku dudukkan. nak lepas gian si rafiq ni aje. hehe
masa ni on d way to JB..singgah hentian ape ntah..untuk mandikan dia.

Ngah tunggu budak room service anto makanan. hubby dah pegi discussion. takkan aku nak turun makan sorang2 kan.huhu..
*sesi abiskan duit laki*

okla..dah abis kot blog walking utk ari ni..hehe.

daa....:-)

13 comments:

Uda said...

salam rose..
seronoknya dpt bercuti.. tidur kat hotel...
kesian bb rafiq.. memang tension laa.. kalau nak dptkan susu FM yg sesuai ngan bb.. dulu sy guna susu snow.. kira okey.. sesuai ngan bb..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnyer masih bercuti2 malaysia... :)...

Kesian Rafiq...bb cam tu lah kan...klu 1st time minum susu formula...mulalah susah nk membuang...mmg susah gaklah nk mencari susu yg sesuai ngan bb..
kita yg sbg ibu yg rasa hazab bila bb kita susah nk membuang...kesian kat diorg...

Ena said...

cian rafiq.. cam ena dulu ms 1st time bg susu formula ena kurgkan sukatan. Means klu kene bg 5, ena cume letak 3 jer.. bile nampak ok baru ikut sukatan yg di suggest kan.. insyaAllah ..anak akan ok membuang..

mamalieyna said...

alahai sian rafiq...lum jumpa susu sesuai eh..huhu..takpe pelan2..nnti dh lama menerai, oklah tu!

waa bestnyer dalan2. tido hotel..sejak ada arif lum lg tido2 hotel ni, huwaaa bila nk g bercuti ni! ^_^

rafiq semangat eh badannye..berlipat2 kaki..hehe..

pizet77 said...

comel rafiq...

Mimie Fazira said...

wahh bestnye p holiday ... rose jgnla bg susu FM .. kuatkan semangat tekad, utk BF ... kerapkan penyusuan dgn Rafiq, insyallah berjaya ... rugi sgt kalau stop atau campur FM .. saya boleh anda tentu lagi boleh ... btw beza bb kita hanya seminggu kan ... i like ...

Che' Da said...

oooo... Rafiq g jln2 tak ajk yerrr...lau tak boley jadi babysitter nehh...hehehe...

Aah la kak...mat2 jebon tu ader je kat mane2 kan...memang tak bajet la dorag nak amek beg kecik tu....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

UDA
salam uda
hehe..1st time tido hotel lepas kehadiran rafiq..enjoy sakan dia..sbb tido berkepit dlm cimut ngn ibu dia..hehe

rafiq ni alahan pada susu lembu la.
alahan teruk
lepas je bagi sure muntah, naik bijik2..tak perlu tunggu lama. beberapa minit dah nmpk kesan.

haihhh....
rasa takut nak cuba susu2 lain di pasaran. susu snow ade jugak beli
tapi lom cuba
dah mcm kedai susu dah romannye nih...huhuhu

LILY
mmg hazab. dia meneran, kita lak bagi semangat.."go rafiq, go rafiq!" hahahahahah

ENA
kita dah buat camtula. then cairkan sedikit. tapi semua tak jalan sbb dan2 tu dia muntah.
yg sy heran skang ni, dia minum FM dia muntah semua. then minum BM..tapi sembelit gak..nape ek?

ermmmm....blurrr kejap.

MAMALIEYNA
semangat leh tahanla..tapi dh nak campur susu FM ni..tataula berat dia akan naik cantik cam dulu or tidak...:-(

bes oo tido hotel bila dah ade bb ni upenye. if dulu hubby g meeting, boring giler kat bilik. tp sekarang tidak lagi..melayan dia aje sambil tgk tv..ehehe

PIZET
makasih...:-)

MIMIE
mimie, kita ni if boleh mmg nak fully BF dia sampai 2 tahun
kita dah mule period awal selepas bersalin
sejak tu susu jd kurang
nak wat stock pon cam ala2 je
ari tu demam teruss susu jatuh merudum
ari2 duk curik stok EBM
last2 kering kontang terus
tu yg jd nak campur ni
but akan ku usahakan
esok nak g beli ubat kat farmasi
kasi tambah susu..huhuhuhuh

ADA
bes jugek if Ada jd bbsiter rafiq. takdela akak risau sgt. sbb Ada sure jaga rafiq sorang je kan..eheheheh..

ati2 ngan jebon..bkn cik embun ye..:-)

ita cutevirus said...

hai rose...

memang susu ibu adalah susu terbaik utk bayi... cam 1st baby ita laa... BF sampai ita pregnant 2nd baby... & die takde pape problem...

but my 2nd baby ni tanak BF... da sedap dapat botol time ita masuk wad.. & die cepat sangat batuk.. & now die ade lelah...

better rose teruskan je BF tu.. jimat... atleast, kite leh rest time baby menyusu... leh zzzzzzzzzzzz skali ngan baby... ehehehhe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hai ita

kita if boleh nak susukan rafiq sampai 2 tahun
dah set dah dalam kepala since pregnant

tapi tula, susu jd kurang.
padahal mcm2 dah makan.
jeles tgk org yg jenis byk susu..cam akak ipar sy.
dia tak penah pon pam2 bagai
tapi susu ade je..(dia dah campur susu since abis pantang)
tapi susu dia still ada even anak dah 2 tahun..huhuuh..

lin muhamad said...

salam rose,
sara dlu penah gak tak membuang 3-4ari.tapi masuk ari ke-5 dia membuang..sya penah tny doc.dia kata breastfeed baby if tak membuang byk ari takpe.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

LIN
ye ke?
ooo..if camtu takyahla risau sgt kan.
aritu g DEMC jumpa doc biasa ja. if paed, maybe dia tahu byk kan pasal bb..
thanx ya..:-)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛