Thursday, February 4, 2010

RafiQ Jatuh Katil & Bila dah berWalker


Aku, as usual buat entry if terjaga pagi2 buta. Biasanya dia merengek nak susu. Tapi terkujat aku kali ni bukan mcam biasa, tp sbb rafiq jatuh katil!!!

Ya Allah..terkejut aku!

Sekarang dia dah makin laju berguling guling. Makin terer! tp yg sesak napasnye akuler..haihh...

If bukak katil ni..kang susahla. Umah ni kuat benor berhabuknye..tu yg still tido kat katil. hurmm. Katil rafiq ade yg opah dia bagi *katil turun temurun* tapi aku pikir2 cam payah lak mlm2 nak bangun nyusukan rafiq. If dia kat sebelah aku kan sonang..sua aje ke mulut comel tu. Nyot Nyot Nyot la dia..ngeeeee...

Ini 1st time kena. aduhai. But as usual, im a bad Mom!
aku terlelap sehh..abis tu, dah mata ni kuyu lalok semua ade. Bila rafiq kenyang aku ingat dia dah tido sbb mata dia pejam, upenye dia mulakan operasi guling2. cam Combat pon ade. takpelah, lepas ni akan lebih berhati2...Aku dah sekat bantal. Dia tolak la aku rasa. sbb ade kat bawah. Kelekuk bunyi. Aku terus jd tarzan la td selamatkan anak aku. Melompat dari katil.

meraung la dia kejap td. Aku tuam2 kat dahi dia takut2la bengkak lak. Pastu cek2 tangan kaki dia takde ape2 injured kot. Mintak2la di jauhkan jd apa2 kat si botakku itu..if ade tanda2 muntah or demam lepas ni, kami akan ke spital terus la...

Tempat kene lantai tu ade kesan merah kat dahi tu. Siannya...dahla susu ibu kurang, minum tak puas. haihh..dugaan tol..

Ok..cite lainnya...

Sejak rafiq dah leh duk dalam walker, amatla sonang aku senah oii..nak buat keje aku tarik je dia kesana kumari. Dia lak cam biasa if buat baa baa cak! Gelak mengekek2..sweet...:-)

tapi biarlah gambor je bercerita eh..:-)


Inila xtvt rafiq petang2 lepas amek dari umah MamaCt. Letak je dalam walker terus menonong ke arah sliding door. Nak tgk pemandangan luar la tu..



Aku panggil.."Rafiq.." toingg dia menjeling. Hehe. Perasan cute la tu. Ibu laaagi cute tau...:-P



Suka buat muke camni. Geram ye?
(if korang perasan, kat benda alah yg ade bunyi2 tu, aku tampal ngan salotape. Sebab kuat sgtla bunyi benda tu if rafiq tekan2..sakit tinger..kah kah kah..dah compang camping menan rafiq..kui kui
)



Kalu aku tutup sliding door, ni la plak xtvt dia. Selain tarik2 kain pelapik tv tu..dia akan capai semua benda yg dpt dicapai. Ha, td dia leh capai beg Raket badminton abah dia. Pastu jatuh tergolek



Bila dah bukak balik sliding. Inila korje dia. Brroomm broommm..terus tarik2 walker dia ke depan nak kuor. Kan dah termenung sorang2 kat luor tu. Sian anak ibu..



Yg ni paling aku risau. aku dh letak dah kotak kat depan tv tu agar dia tak pegi dekat sgt ngan tv. tapi di tolaknye kotak tu ngan kete dia..haihh.. Kang rabun mata nak oiiii...camno nak buek ek??


okla, nak tido dah.

Daa...jumpe esok ye..:-)

24 comments:

Joyah Sempoi said...

ala siannyer rafiq...insyaAllah, takde pape..kita doakan rafiq okay..

samalah ngan anak kita..skang ni dah mula nak merangkak, sekejap jer letak...dah melilau jauh dia pergi..pastu tak moh duduk dalam walker, nak berdiri sambil kena pegang...

kalau tdo tuh, jangan cakap ler..rase byk lagi bantal dari org yg tdo..hehehe..cumanyer kat sini klau jatuh tu tk sakit la sgt..rumah berkarpet...

Uda said...

kesian rafiq .. tak pasal2.. merah dahi tu..
seronoknya dier duk kat walker tu.. kesana sini laju jer kan...
sama laa dgn budak berdua ni.. tak leh guling.. sambil baring ditujahnya kaki.. laju jer mcm anak ulat .. kalau tak tengok bolh jth tilam jugak..

Zimah's Depart said...

sian jatuh..anak sy pun pernah jatuh katil..tp skrg ni lebih berhati² dan katil dirapatkan ke dinding so adam tido belah dinding..psal walker tu hati² la ek..takut anak tergolek je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak kesan merah kat dahi tue...cian dier..Qis pon dh 2 kali jatuh katil..utk mengelakkan jatuh utk kali setesusnyer ktorng buka katil simpan kat bilik sebelah..skrg klu ktorg rasa nk tido atas katil p bilik sblh jer tp jarang ler..skrg ni klu tido katil pon bukan Qis yg nk jatuh tp ayah dia...Qis asyik sepak2 jer...hikhik...

suke nyer tgk Rafiq buat muke geram tue...comel jer...Tu lah kan budak2 klu dh masuk walker...diorg dh blh tlg kite "kemas" umah.. :D

hajarus said...

ala ciannyer rafiq... harap la xde ape2...

ita cutevirus said...

aduyai...

rafiq jatuh la pulok... time izzah dulu pun byk kali jatuh... cume iyyad je sebab die tido buai...

skang nie, ade jual penghadang utk letak kat tepi katil.. memang sesuai utk budak yang tidur sekatil ngan ibu²..

kalo tv tu kebelakangkan sket tak leh ek??

MamaCira said...

haih.. tekejut tgk tajuk n3 ko!
nasib baik benjol saje ros..
berbebar² jantong aku..

rose!!
muka rafiq ketap bibir sama macam cira buat!
skrg cira buat rupa cam tu jer
apasal aku tgk rafiq dan cira sama je muka diorang!!
aduhaiii...

depan rak tv aku pun letak kotak
cira tgk tv dekat sgt
tapi bia boleh alih tolak² ke tepi..
berusaha sungguh dia nak tgk dekat²..

aahahaha...
macam²!!

CatlinaFly said...

adus...ciannye rafiq, aham sgt perasaan tu...bila anak jatuh, berderau darah..tinggi tak katilnye?kalau jarak jatuh tu lebih dari ketinggian bayi, kena bwk gi klinik segera...g cek up je ...

btw, hati2 tau rafiq main kat tv tu..kan ade kes budak kena hempap tv dulu...nak2 budak laki2 ni kan kuat tgn dia..:)

mamalieyna said...

memang susah nk ngelak dr jatuh katil if tido ats katil ni..eina tak pnh tido ats katil lagi sejak ada arif ni..mmg takut itu la..tido bwh pun, kengkadang sedo2 jer dia dh berdiri kt dinding nak jenjalan ntah ke mana2..golek2 mmg takyah ckp lah! huhu..

alala bestnyer dalan2 dlm walker ye rafiq..sume benda leh capai kan..leh la tolong ibu ngemas! menjadi sekemas2 nya! kemas dr biasa! hehe..

Mama_Aqish said...

sian rafiq...umur anak cam ni kena tido kat bawah je..kalo tido kat atas katil berisiko besar untuk jatuh sebab diorang dah pandai berguling2...masa aqish kecik dulu pun pernah jatuh gak...sampai berdarah bibir then start dari tu kami tidok kat ruang tamu bentang tilam kat bawah jer...masa umur rafiq ni memang bebudak tengah lasak tido...so be careful k...sebab jatuh tapi effect kepala jerk...dalam masa 24jam kalo rafiq ada muntah bawak pi klinik k...takot ape2 jadi kat kepala...be careful next time

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MADEHA::
thanx..doakan yg terbaik utk dia.

tula dianya..dah dapt benda baru leh buat kanmain lagi takmo duk lam walker dah. hehe

oo..okla..ade karpet.tak la sakit sgt..:-)

UDA::
ha'ah..if kita tak baringkan dia..dia tunjal2 kaki nak turun.
pastu melurut..haihh
betul la tu..cam ulat..wakakaka

ZIMAH::
mmg rapatkan dia ke dinding.
tapi malam td sy nyusukan breast belah kiri. so, belah yg sana kosongla..hanya ada bantal. haiihhh..mmg sy ni cuai lah! pok pok pale sendirik. :-(

LILY::
nak bukak katil tu..masalah la skit. umah tu byk habuk. if tido bawah tataula camne tuh. haihh..
nampak gayanya, kene tido bilik tamula lepas ni..katil dia rendah je.boleh? wekekekek..

ha la..kemas umah
abis semua benda jatuh2..grrrr..

HAJAR::
thanx hajar

ITA::
ade eh? mana nak beli ita?
kabor la kat teman ni..nak g beli!

pasal tv tu..pasal umah ni comel2 je..tv plak besor. kang kene beli flat screen la pulok eh..baru jauh dari rafiq..eheheh..
nnti nak kene ubah kedudukan tv tu..then letak tinggi skit..:-)

LAINI::
dah namanya beza 2 ari je lahir deme ni..byk la persamaannye..ehehe

benjol tu pagi td dah surut. dah takde..mintak2la ok. takut jugak if ade ape2 jd kat dia nanti. mane tahu effect dia kedian baru nampak..mintak2 dijauhkan..

hahahah..kotak pon sama eh?
kelakar kan
pandai depa tolak sikit sikit..last2 kotak tu ketepi then melangut la depan tv...Grrrr...

CAT::
nnti balik kene chek la ni ..if tinggi dari rafiq terus g bawk klinikla mlm ni..thanx cat..

mmg berderau kan darah.
zaasss..if sakit jantung rasa dah tumbang dh tuh..

pasal tv tu..ok2..nak kene beli rak baru ni
kene letak kat bucu umah n kene beliyg agak tinggi skit..:-)

IENA::
ooo..ermmm..camne ek..
nnti diskas ngan hubby, camno pasal katil tu..huhuh

ha la...ngemas la sagt...abis jatuh2 ke bwah brg2 yg dia leh capai..huhu

MAMA AQISH::
thanx mama aqish..
ngah berkira2 ni..camne..ade mcm2 dalam pala ni.

1) bukak katil n tido bawah
2) tidokan dia dalam katil dia sendiri, cuma sy la susah skit nak nyusukan dia nnti
3) tido kat depan tv..uhuhuhu..

sian kan tgk anak jatuh..menangis sekuat ati dia mlm td. sebab terkejut kot..dahla susu sy jd kurang semalam..minum tak puas..tup2 jd mcm ni lak..

kate org, sudah jatuh ditimpa tangga..huhuhuhu

haiiihhh

rosma said...

aduh...ngeri rosma tg rafiq kt depan tv tu..hati2 kak..

Zimah's Depart said...

rose,
ayah nya tido kat mana? mcm zimah letak katil bujang satu kat sblh katil queen tu..so kalo menyusu belah kiri..seblh dia ada ayah dia..kalo menyusu belah kanan..seblh dia dinding..kira selamat sket..

shakeymirza said...

ayel pun da 2x jatuh katil..rasa nak tercabut nyawa mama dia..pastu da tak tido kat katil lagi..tapi skang ni dia da setahun da leh tido katil sbb dia da pandai turun katil sendiri...

pe pun g cek doc kalau ada tanda2 muntah k...ermm take care

Dee said...

rabun mata tu satu hal..kalo tv tu jatuh atas rafiq? subhanallah..hati2 ye rose..

budak kalo x jatuh katil x sahlah rose..kalo rafiq ada katil sendiri asingkanlah..kalo dia dh pandai merangkak or guling2 kekerapan utk jatuh katil berkali-kali tu ada..biarlah kita susah sket dari anak kita jatuh berdentum2..sian rafiq..

mamamiera said...

sian rafiQ jatoh ye..
mommy x kep0ng ke..
alah rose bb kalo umo gini mmglah..
tdo berguling2.. kena pndai2lah kep0ng katil lg bagus tdo bwh je bentang tilam.
heqal tuh ntah dah bape kali jatuh..
benjol,lebam, smpi hidung kuar darah p0n penah sbb jatoh.. tp x de papelah.. asal x demam oklah tu.. kalau ros risau, bwk rafiq scan kat klinik k..

LYaFRINA said...

adoiiii..
ciannya rafiq...
smpai merah dahi..
tp biasala.. dlm proses pbesarannya,, mmg ssh kt nk elak pkara2 mcm ni kn..
Tp xpe... ini satu p'belajaran utknya..
tp kt slalu la kna awasinya..
mmmuahhh utk rafiq

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ROSMA::
balik kang nak letak coffee table.
bior dia dah takleh nak dekat..weheheh

ZIMAH::
abah dia tido katil lain. sbb since rafiq dah berguling2..dah tak muek dah abah dia..hehe

SYAKIMAH::
lmbtnye lagi nak tunggu satu tahun..ehehehe..
takpelah..balik nnti letak lam katil dia kot..:-)

ok..thanx..u 2.take care ..:-)

KAK DEE::
ye kak..nnti nak letak coffee table.

betul tu..bior kita susah skang n jgn anak yg terseksa..sian tol..huhu

MAMAMIERA::
dah kepong..tapi tak cukup kot ape sy buat tu..
sbb bantal pon tak byk sgt kat umah ni..
ha?? smapai idung berdarah?
bahaya tuh..

ok2..if dalam 24 jam ni nmpk cam ade tanda2 kurang elok..kami akan bawak g klinik. skang under observation. dah suh pengasuh dia tgk2kan dia..:-)

LYA::
hehe..dari jd merah sbb terhantuk tula..

betul tu.pegajaran nih..:-)

JajaPLuG said...

rose,

anak bujang aku tu.. da tak terkira da bape kali cium lantai... hehhehhe... so extra carefull ye (aku nasihat org.. tapi anak sendiri duk cium lantai)..hehe...

tak pun rose beli hadang katil la.. ada jual.. dlm rege 60++ je kot....so boleh elak anak jatuh kan.... slagi leh elak.. kita elak la.. tapi kalau da ngantok... mmg tak leh elak pun... kekkeke

hah walker tu... hati2 sikit... takut si kecik tu memanjat kuar.. kng jadi drama lain pulak.. tertonggeng jatuh dr walker...

kem salam peluk cium utk budak bucuk comel tu....

** agel sampai bgtau jaja ye.. nnti jaja nak xplain cara mkn.....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

jaja, penghadang tu nak beli kat mana?
penghadang tu utk katil besor ye?

agel tu tade sampai lagi
nnti dah ade org msg kt ur chatbox

tq..:-)

Daddy and ibu to Alia Kaiyisah said...

alahai sayang. merah dahi dia. cepat baik ya sayang.

rose, Insya-Allah takda apa tu. doakan Rafiq baik2 aja.

~~*Ummi AFD*~~ said...

herm, bahayanya tido atas katil kalau anak masih kecik... anak saya dulu 3 kali jatuh katil... pastu terus buka katil tu, tido atas tilam je... hehe

memang macam leceh kalau nyusu badan, bagi anak tido dalam katil baby...

tapi kan, utk keselamatan better la buka je katil tu... (",). dia dah besar sikit or dah tak nyusu badan tido balik atas katil... hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

RAIHAN::
alhamdulillah..balik amek dari pengash semalam dia ceria..

hope takde ape2la tu kan..:-)

UMMI AFD::
hehehe..tula kan..kena berkorban skit..kang dah besor skit baru pasang balik eh...haiihh..ade byk cadangan ni..mane satu nak polo ni..wekkeke..

anyway..thanx follow me..
jon tukar link lak..:-)

Ieza said...

ish2 bahaya tu..tidurkn la kat katil untuk baby..ti jatuh lagi seriau dh ni..risau..
tengok rumah banyak nya barang hiasan..rafiq x tarik ker.. bunga tu klau kena langgar..mesti nangis nnti..