Wednesday, February 3, 2010

Askar Jepun..Ko nak mai serang aku ka??

Berbeza sunggoh stock susu yg aku dapat semalam ngan arinih
tapi aku tau..mesti ade benda nak serang aku ni..aku tauuu aku tauuu

ko nak mai ke askar jepung?? Ooooo..ko main serang hendap ye?? takpe2..kang ko mai siapla ko..aku picittt picittttt ko...Grrrr..GGRrrr....

Ini yg aku pam semalam. Meriah jugek la..pagi dapat 9 Oz..petang 5 Oz..
total = 14 Oz

mmg ngam2 ukt bekal rafiq utk ari nih..*tu pun kalu abis* huhuhu


(sila la abaikan benda2 kat blakang botoi susu tu ye..ni aku amek kat pantri ofis..agagaaga)


Ini yg aku dpt pam ari ni...pagi 6 oz, petang 4 Oz..
total = 10 Oz

so kang balik terus kene kuarkan stock beku la ni

haiiihhh...berkurang dah

breast cam bengkak. tapi pam2 tamo kuar..camno tu??
something wrong eree....something wroonggg bebss..
takpe2..kita tgk..tunggu dan lihat..
mungkin esok or lusa dia nyerangg...yehaaaaa.....

Sy tak salah cekk..askar jepung yg salah..p la tembak depa..uwaaaa....


Tapi..ape2pun aku bersyukur sangat sebab masih boleh mengepam..dulu kan aku ingat dah takleh nak fully BF rafiq..Tapi Allah itu maha menolong..Syukur Alhamdulillah........



12 comments:

mamalieyna said...

hehe..serang hendap eh, nak kena tembak askar jepung tuuu..ooo...itupun leh jd penyebab kpd kurangnya bekalan ke?..almaklum kito ni tak ber'susu' dah..huhu..cedihnye..!
syabas kawan, teruskan usaha memBF rafiq sepenuhnya!! chaiyok2x.. ^_^

Mimie Fazira said...

samala rose ... acik mimie kalau bendera nippon dok berkibar memang susu agak merundum ... petuanya , sila minum air suam lebih dari yg biasa ....

Ena said...

Hu3x.. nak wat camner kan rose.. dah rutin askar tu dtg menyerang.. klu dier x dtg kan.. haru lak kanggg!!..
tp ok gak tu lau askar tu x dtg.. heh3x.. hooyeeeyyyy!!.. ngeh3x..
Syabas bete.. syabasss!! masih BF kan! .. x sumer ibu2 leh wat camtu tau!.. hu3x..
Cute lah meow tu angkat tgn!.. cam paham2 jer.. hik3x..

Daddy and ibu to Alia Kaiyisah said...

bestnya. bestnya. jeles sangat dengan mummy2 yg boleh dpt camnih punya banyak hasil.

apa rose makan agaknya kan susu banyak camnih. share la dgn kita.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily 3 ari yg lepas dlm umo Qis setahun 3 minggu baru askar jepun nie menyerang...susu mmg merundum...Qis asyik x kenyang nyusu...kejap2 merengek nk susu tp susu x kuar...ngamuk die...

klakar jer nampak gmbr kucing tu..cian dier...hehehe...

Uda said...

hiss.. bahaya betul askar jepun ni.. kena tembak ni.. mengacau jer..

MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy said...

syabas!!be5rjaya mengepam sebanyak tu.fiza kalo pam pg ptg boleyla 12oz je..hehe..

stok beku lgsg xde..
time peyed mmg susu susah kuar ke??
i xperiod lg pas bersalin..hehe

Ammi Sara said...

Adoi yay, ingat ape td..
Cian kitty tu jd mangsa,hehe..
sara ni kdg2 rose bile piriyut lg byk susu (lepas dah ilang cramp sume tu la).
Tp kekadang tgk time kurang lak, tp ape2 pun keep up d good work! suka tgk young working mummies express milk utk anak2 :-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

IENA::
bergantung pada individu. Ada org dah peot pon susu still byk mcm biasa. tapi, setakat ni semua org yg sy kenal..start je peot, susu akan merudum. ada org cakap, if amek pil perancang terus lepas pantang, insyaAllah peot tak serang sampaila anak setahun or 2 tahun..wallahualam...

masalahnye che' tak amek ape2 protection lg ni..tula cepat peot kot..:-D

MIMIE::
yess...kita amalkan tu la skang..
sebelum pam, lepas pam, nak tido..semua2 la..air suam..
mmg semua org dah peot camni kot ek?? huhu

ENA::
hehehe...askar2 tu menjalankan tugas..mmg takleh nak wat pe dah..:-D
ermm..alhamdulillah..masih BFkan rafiq..:-)

RAIHAN::
if ikutkan situasi raihan, masa ni la susu ngah byk. Raihan kene makan mcm2 benda yg leh banykan susu. Kerapkan mengepam. Kerapkan bagi direct feed..insyaAllah susu tak kering..

ok2..nnti kita wat posting khas utk raihan pasal camne nak kekal ade susu k..

sy pon jenis tak byk susu..hoho. sungguh menduga jiwa raga perjalanan utk memBFkan rafiq secara ekslusif ni tau!

LILY::
besnye..lily baru peot.
sure b4 dis susu melimpah2 kan..ehhe

comel eh kucing tu..eheeh

UDA::
ade baik buruk nye askar2 jepung ni
if dia mai leh buang darah kotor. if tak mai tak buang2la darah2 tu jawabnye..wekekke

FIZA::
kdg2 pon sy hanya dpt 10-12 oz je fiza. tu pon dah dekat 40 minit mengepam. sampai lenguh2 tangan. sy pakai manual avent. so amat mencabar..

okla tu..if dah serang nnti..aha..poning jugekla kepala ni ..:-)

SARA::
dia tak byk masa askar tu nak menyerang je..once dah serang..dia akan byk balik n kadg2 penuhla satu botol yg 9 Oz tu..means 10 oz la dpt satu kali pam..

ehehe..thanx..
sonok ye..kami ni berpeluh tiak duk pam susu..agagagaga...

ape2 pun..kembali kepada fitrah..itu yg membuak2 semangat utk susukan anak...:-)

Zimah's Depart said...

sy pun bendera merah naik last jumaat..alhamdulillah susu xde le merundum sgt..pendapat sy la kan..cuba jgn pk susu merundum..insyaALLAH susu cukup..
lagi satu kalo awak x cukup supply susu nak bawak ke umh pengasuh..tmbhkan sesi mengepam..so xde la curi stok beku..ni pengalaman saya..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul tu zimah..jgn set dalam kepala susu takde..tapi mmg dah takde..uwaaaa...

sy ari2 mmg dah set..susu ade susu cukup utk rafiq..

if susu merudum, sy mmg takleh nak pam..sbb nnti rafiq meragam sbb isap2 susu tak kuor..uuuuhhhuu

thanx for da tips..i like..:-)

Zimah's Depart said...

Rose,
masa sy gi kelas penyusuan ibu bebaru ni..puan suraya ckp kalo kita pam susu selepas tu susu akan terus terhasil..so istilah xde susu pas pam tu takde..mcm kita flush toilet..pas kita flush..susu akan terus terhasil..yg penting bg je anak nyot nyot..