Tuesday, April 27, 2010

Anak Tak Nak Minum Susu!


Salam..

Rafiq tak nak minum susu masa dengan pengasuh.. Aku bekalkan 10 oz pon tak habis..Ini terjadi selepas dia baik dari demam tempoh hari. Aku dah rujuk Paed rafiq tapi Dr. Amdan cakap kondisi rafiq ok. Apa yang Dr. Amdan fikirkan..maybe berkaitan dengan ubat-ubat yang pernah dia ambil masa dia demam tempoh hari terutama Antibiotik. Dia suruh stop semuanya & mmg aku dah stop terus! Dr. Amdan bagi ubat utk salur pernafasan susulan pengambilan Nebulizer sebanyak 6 kali tempoh hari di DEMC..skang nafas rafiq dah ok banyak..alhamdulillah..

Ermmm...camne ek..mamact siap paksa2 rafiq minum sbb mamact kesiankan rafiq. takut dia lapar. Nasib baik rafiq nak makan..cuma tak berselera seperti biasa. Biasanya if lambat suap menggeletik badan marah sbb tak sabar nak makan.. Sekarang, aku terpaksa kejar2 dia yg dalam walker tu utk beri makan. Aduhai..

Mula2 aku runsing jugak..tapi bila pikir2..rafiq nak makan dan bila dengan aku dia hisap susu dengan lahapnye..uhuhuhu..dahla suke gigit2 skang..adui..kdg2 aku cubit2 pipi dia baru nak lepas..uwaaaaa...sakit tau! Agaknye EBM dia rasa tak bes kot..direct feed je dia nak sunggoh ti.

Bayangkan..semalam rafiq hanya minum 6 oz masa dengan pengasuh instead of 12 oz..mau aku tak ghisau weh....

aku ade suggest suh bagi susu dalam cawan tapi mamact cakap takut tak dan..yela, dia kan jaga 6 org..huhuhhuhu...


ermmmmmmm....rafiq dah makin susut. cian plak tgk. cam aku tak bagi makan anak je..uhuhuhuhuhu..skang dah 8.7 kg..turun 200gm since 15/4/2010

Kaum2 ibu di luar sinun, adakah ini perkara biasa eh utk anak2 yg baru baik demam? bukan apa..ni kali ke-2 rafiq demam..yg 1st dulu dia belum makan solid food, so mmg dia nak minum susu..skang dah start amek solid food & susu jd tamo minum plak! aduhai....


28 comments:

mamalieyna said...

huhu..mmg susah ati camni ..sikit no rafiq minum susu..kalo si arif tu..6oz tak cukup sekali minum..harus 8oz..sian rafiq ye..

mood nak minum tak mai2 lagi la tu after demam ye..hope pasni ok la..
cam arif eina, mmg seleranya akan berkurang after baik demam, tp takde makan masa lama sgt..!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Herm, tau nak nak kata sebab macam ingat2 lupa lak masa faris dulu... heheh..

tapi memang ada masa faris takmo minum susu, nak air masak je. time tu sebab dia kuat makan.

Sekarang, semenjak kurang makan dia kuat minum susu lak. tapi susu formula la...

mamamiera said...

mmg gitu beb..
ade masanye, budak2 x mau susu.. mmg ade something wronglah tu.. mungkinkah dia xsedap tekak.. maklomlah dia baru beik demam kan.. x pon dia dah boring susu tu ke.. kalau seminggu nih dia kureng mnum susu, try tukar susu lain key.. ;)

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

susah ati plk kan kalo anak xnak minum susu atau makan.. tapi darwisy ritu pas demam terus kuat menyusu..hehe..seb baik..dahla chckup baru ni badan tak naik.. mcm tak pndai bela anak plk..ekeke..

rafiq lbih pada nak mkn kot rose..

Fieza79 said...

normal lau mcm tu...sbb baru bek demam kan?
after this mesti ok balek..
hope si rafiq sihat2 slalu..

Cik Puan*PIE said...

rose...kdg2 ada masa2 ank2 ni xnk nyusu..ammar pun sama. kdg2 kt umah pngasuh, dia minum dlm 7,8 oz dr pagi smpai nk ptg..tp kt umah, haruslah dia direct bf...smpai la ke subuh esoknya..mgkin mlm dia bnyk nyusu, siangnye dh leka nk memain...nk brkomando sana sini. atau kdg2 org tua2 kata, nk meringankan badannye nk dpt sesuatu. jgn risau ape2 lah, insya-allah sumenya ok.

ainazliena said...

cian rafiq..tekak tgh x sedap lg tu..

belogpizet said...

ku x dapat nak tulong sebab syauqi pun spesies minum x byk...hbs tinggi sehari lam 16oz tu pun kalau mood x mo tdo...kalau x dalam 12oz ja...direct feed lebih sedap kot...x pun maybe nak teat baru...kot2 la

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mmg risau sgtkan klu anak x nk susu / makan...

Maybe lah kan pas dmam..budak2 mmg x nk mkn / nyusu..& maybe gaklah diorg lebih suke direct feed..mcm Qis..klu letak susu kat botol..sama sekali x nk hisap..nk gak direct..Mungkin dgn cara tu..diorg akan rasa lebih rapat ngan kita.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

iena,
tula eh.sikit nor. susu ibu dia ni dah tak cedap ke ek? uhuhu


sal,
ooo..masalah dia, air masak pon tamo..uhuhu


zai,
rafiq takleh tukor susu sbb dia minum susu ibu dia je..uhuhu..
betul la kot eh..dia tak sedap tekak la tu kan..


fiza,
oo..bagusla nak susu
rafiq dulu pon before bagi makan dia minum je bila lepas demam. skang je wat hal tamo minum huhuh. makan pon boleyla..tapi janji makan kan...


fieza,
tula hope lepas2 ni rafiq makin ok..amin...


hajar,
lega skit dpt jwapan pn hajar.
agaknye mmg ramai budak camtu kan menyusu badan ni..
harap2 betul la dia nak susut sbb nak dpt benda baru..ghisau tau..uhuhu


aina,
ye aina..cian dia..uhuhu


pizet,
betula kot ek..direct lagi fresh lagi bes..
rafiq mmg guna teat avent dari dulu lagi..nanti nak cuba yg lain plak lah.


lily,
betul gak kan lily. agaknye lepas sakit nak ngan mak dia dgn lebih rapat..haih..mcm2 eh budak2 nih

Mimie Fazira said...

same comment with the rest ... takpe rose ... growth spurt tu .. biasala ... lepas rafiq ok sure he's back to normal ... cheers k ...

unlisted_one said...

Salam kenal Mek Rose,

Kalau anak dah makan solid, boleh try bagi solid lebih sikit untuk cover susu yg kurang tu. Jgn risau ya, kdg2 budak baru baik demam ni memang mcm tu.

Siti said...

adoiii...suah gak yer gitu..camna nak buat tu. nasib baik rafiq nak gak mkn kan...

cam wafi ni. umah bbsitter byk gak minum susu...ngan siti pun byk gak minum..

tapiakn smalam ambik wafi awal sikit..huhu..bbsitter baru panaskan 5 oz susu...sayang jer...sebab wafi bila siti ada, jgn harapla nak minum susu dlm botol tu...huhu

MOMMY NADIA said...

Rose,
Nadia pernah post entry pasal ni kan..
I got such a brilliant info from Farah, refer to his son's case.
Umur 6bulan tak nak hisap susu..
rupanya sb dia dah tak nak botol..kira bottle weaned off lah ni..
so apekata rose try introduce Rafiq with spout plak..
naktak nak carer tu kena usaha lah sket,takkan nak biar baby lapar kan??

Good luck!

Drama Mama said...

ciannya...i tak tau nak cakap la camna because i never had this prob. jaga sendiri kan.

harap2 dia akan minum nanti, tapi ppl say dun worry sangat coz babies won't stave themselves.

wallahu'alam.

http://twinkywinkystars.blogspot.com

zue @ annaleeya said...

besela rose... anak baru baik demam mmg camtuh... selera tuh kurang sket... lama2 okla tuh...

mcm anak akak airel pon cmtuh... ari tuh demam seminggu mmg tak nak mkn... skang nih mcm kemaruk mkn plak.. pntang tgk makanan, seme nak mkn...

Ena said...

a'a la rose, kalau baru baik demam memg tak dak selera nak mamam cam biase.. waima kite pun camtu..

tak silap ena amik mase juge la nak naikkan badan balik.. tak pe janji rafiq sihat..

bg sikit setiap jam.. masuk sikit2 lama2 jd banyak la kan ros.. ekekeke

Joyah Sempoi said...

rasanya takde ape, maybe rafiq baru nak dapatkan tune baru untuk selera makan...macam anak kita plak, sekarang ni mmg sangat memilih bab makan tapi menyusu okay..

skang ni dia suka makan nasi beriani tau, jgn tak percaya..bg bubur dan biskut, dah tak jalan..mungkin sbb gigi dia dah banyak (6 batang jer), hehehe..

kalau BF, siang mmg tak menyusu sangat tapi makan kerap..yogurt+buah+nasi+digestive biskut..malam mmg sangat kuat menyusu..

jgn risau rose, janji anak kita sihat..jgn risau pasal berat sangat....yg penting pelbagaikan pemakanan dia..

Uda said...

selalunya macam tu laa. .. anak yg baru lepas demam selera dia berkurangan.. nak2 time minum susu.. susah nak abiskan..

hope lepas ni selera rafiq mai blk.. mamam byk2 yer syg.. . bg cepat memebesar.. kesian mama dah susah hati..

Nadiah Sidek said...

nak bg idea pun, takde pengalaman. mgkn blh cuba saranan unlisted_one tu..tmbhkn kuantiti mknn utk cover susu tu

Mama.Cira said...

kesian pulak kat rafiq..
rose, ko dah cuba bagi makan vit kat rafiq?
lepas aku bagi cira makan vit..selera dia bertambah..
selalunya dari jam 12 tgh malam sampai pagi cira nyusu 2 kali jer..
tapi lepas bagi vit tu
nangis² jer dia.. rupanya nak susu lagi..

hajarus said...

laaa siannyer kat rafiq... naper jadi camtu ekkk...? agaknyer kak sebab rafiq br baik dr demam kut.. tu yang rafiq xmo minum susu kut...

harap2 rafiq nak minum susu cam biase.. :)

mamaaerish : said...

tu biasa ros... abaikan berat badan yang turun tuh tapi concentrate camner nk bagi dier minom susu cam besa... sbb turun berat bdn sbb dmm mmg sgt2 common...

aerisha skarang dh naik balik... alhamdulillah... lebih 10 kilo beras dh...

masa kat umah, cuber susukan rafiq sekerap yg boleh @ try bagi mkn lebih... sbb masa kat soraya ari tuh... dr kater susu tuh sampingan jer sbb anak kiter dh leh mkn... yg pntg dier nk makan...

hv faith... u go girl...

cik_ah82 said...

salam..
kak,
adib pun masa mula2 makan dulu susu kureng sket..
tp, lama2 ok dh..
tp mmg xsama mcm dulu la..dulu 4.5 oz sebotol, skang ni kurang jadi 4 oz dah..tp tgk dia aktif tu, ok la..;)

mama_umar said...

mayb baru baek demam kot,pastu lidah n tekak die nk adjust balik pas rase ubat xsedap tu..huhu,dulu time Umar mmg ade time die berat sket nk mkn,nmpk susut gak..xper,proses nk membesar tu,asal sehat =)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mimie,
hopefully


unlisted_one,
salam kenal..kita dah follow ur blog :-)

pasal makanan tu, sy dah pesan kat pengasuh utk kasi dia nestum belah petang if bubur sy bagi abis awal. tapi tataula dia buat ke idak.


siti,
dulu rafiq sebelum amek solid food dia ok aje pasal nyusu. since amek makann ni dia cam susah skit.
ala..siannye susu siti..uhuh 5 oz tu umpama RM5 juta bagi sy tau!


nad,
sy pernah bagi spout tu. Biasa sy guna utk bagi dia air masak. Bolayan juga la nad..dia buat main2 adela ngan botol tu..hishh..


drama mama,
besnye jaga sendiri..huhu..jeles nye..

kak zue,
hah? kemaruk makan?
weheheh..tak terlayanla cmtu ni..heheh


ena,
mintak2la jgn jd kurus kering lak. kang org ingat sy tak bagi makan lak.uhuhu...


madeha,
ape? beriani? wekekke..rafiq pon gigi ke-5 dah rasa bergaram..skang kuat geget!

besnye ur son..leh mkn mcm2..rafiq takleh sbb dia ade excema..uhuhu..


uda,
harap2 selera dia dtg dengan jayanye lepas ni..aminn...:-)


nadiah sidek,
sy dah cakap kat pengasuh. mintak2la dia buat..if tak sian rafiq!


laini,
paed rafiq tak suggestkan lagi utk amek vitamin. dia cakap if dalam seminggu ni selera dia takde gak..dia suh bawk dtg klinik dia lagi


hajar,
ye hajar, ramai ibu2 cakap camtu. mintak2la tak berlarutan..huhu


kak eb,
wow..dah 10kg eh..gud2..
ooo. camtu eh..
sy dah bekalkan makanan lebih..tapi tataula pengasuh bagi ke tak semua..kita tgk ari ni camne..thanx kak..:-)


cik ah,
besnye..u know wat, rafiq ni jenis minum susu tak byk utk sekaligus..3 oz paling bnyk dia leh abiskan one shoot! hehehe...


mama umar,
yes..betul tu..janji sihat kan..:-)
mmg camtu la kot eh semua..



haiih..lega skit rasa ati bila dengar pandangan2 ibu2 yg dah terer jaga anak ni..sy ni ibu muda..kene byk belajar..:-)

thanx semua...XoXo!

Nida said...

Salam Rose..

Jangan bimbang, ia adalah normal.. kita pun kadang2 tak seleran nak makan atau minum selepas baik demam.. tekak masih pahit..

Nida doakan semoga Rafiq cepat sembuh ye.. jangan sedih2..

cantiqe derra said...

Salam and hi , sy sedang mengalami situasi anak taknak mnum susu ! Siap main tolak tolak botol tuh ..

Risauunyee baru umur 6bulan berat 7.5kg ..

Dia baru baik demam .. Demam panas 6hari ..