Sunday, April 18, 2010

Rafiq's Milestones @ 9 Months

Salam..

dah lama tak bersiaran malam2. hari ni rafiq penat sbb tadi baru tiba dari Teluk Intan. Balik jenguk opah rafiq..:-)

Alhamdulillah...rafiq dah makin ok. Cuma tinggal batuk2 n selsema skit2..batuk berkahak tak tahan tu. rasa nak ganti je tempat dia..haihh...

Terima kasih kepada semua rakan blogger yg doakan kesihatan & kesejahteraan rafiq..hanya Allah dapat membalasnya..

Ok2..jom tgk milestones rafiq yg dah masuk 9 bulan. Alhamdulillah syukurr ya Allah...

  1. dah ada 4 batang gigi n 2 lagi akan datang..dh nampak putih2 dia..
  2. dah pandai merajuk sakan bila ambil barang dia suka. jgn kau coba2 rampas yep..agaga
  3. Mengigit..adui dui dui duiii...gigit2 manja lagi..kang dah kuor taring kang tataula ape akan jadik..uhuh
  4. berat 8.9 Kg (turun 100 gram than last month) but its ok..nak ringankan tubuh la tu utk explore benda baru...:-)
  5. Makin terer sebut Abah Abah & dah boleh sebut abu abu abu..(ibu tu la kot eh? *ayat nak sedapkan ati*) :-D
  6. Masih belum merangkak..tapi combat terer giler...berdesup2..tgk2 dah ilang..
  7. sangat2 pandai mencapai segala benda di sekeliling dia (kena sentiasa periksa setiap kali nak tinggalkan dia sorang2 agar dia tak dpt capai benda berbahaya)
  8. tak takut if tinggal sorang2. Dalam bilik gelap pon dia leh main sorang2..terutama bilik baju. tarik2 n selongkar laci tudung aku. haiyah!
  9. Sangat2 suka channel astro oasis...terutama slot Indahnya Iman. Aku leh tinggalkan dia hampir sejam dia ralit tgk rancangan ni if nak pegi buat keje rumah. Tapi kdg2 ade gak dia tamo..tengok mood lah. but kebiasaannye mmg nak tgk.
  10. Rafiq masih menyusu ibunya ecara eksklusif hingga saat ini..Alhamdulillah...
  11. Minum 12 oz susu sehari during ngan pengasuh & makan bubur+sayur2an sahaja sebab rafiq ada excema. takleh makan ayam, bilis & lauk2 lain. senang kira aku masak bubur campur sayur jela..takde rafiq gatal2..uhuh..petang rafiq makan puree buah2, biskut meri & nestum.

errmmm..ade lagi tak eh? adui ..susahla bila dah ade penyakit nyanyuk n lupa sejak akhir2 ni..ahahha...


Ini gambar ari sabtu. On d way ke Teluk Intan. Belum sihat sepenuhnye. tu muka moyokk je.. kat tepi tu duk inteprem gigi kapak dia..agagaga..


ok till then..daaa..:-)



18 comments:

Ena said...

alolo.. cute la anak terne mue nie.. gewammm sokmo la tgk.. haishhhhhh!! heheheh..

gigit!.. gatai gusi tu rose.. tu yg dok gigt tu.. tp kalo dah bsar cam anak ena si irfan tu.. haru gak la.. abis merah sane sini oamk nye nie tau!>. hoho

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dh pandai merajuk yer..
hehehe..mesti comel time tue.. :)

Rafiq berani yer..
Rafiq kan boy..mesti beranikan.. :)
Klu Qis..dh melalak x hengat..
Apa lg klu dlm bilik gelap..
hehehe..

Zimah's Depart said...

wah..sudah besar..semakin lasak..bagus..perkembangan yg bagus..hehe..sikit je ek rafiq minum susu 12oz je..kalo adam 20oz tu belah siang..kekadang 18oz..mmg byk betol..makan lagi..air masak lagi..

mamaaerish : said...

wah... dh nk leh jalan la tuh kalo berat turun nih... go rafiq... go.... ;p

Siti said...

waaa..dah selamat balik yer...
now siti lak kena selsema & batuk..jangkit ngan dak rafiq yer masa tangkap gambar hr tu..hahahha...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
geram mek na..jgn tak geram..ngeee
a'a..betul2..gtal gusi jari sy pon dia gigit2..
takut gak ni..kang dia gigit2 ngan teruknye..larikk

lily,
iye lily. pandai merajuk sakan! siap tekup muka kat lantai bila nangis. uhuhu..

zimah,
if bagi susu lebih mmg dia minum zimah. masalahnye mmg ari2 pam dapat 12oz je sehari. stock beku dah abis langsung
bak mai la zimah punye susu skit
ehehe

kak eb,
ye ke kak eb? bes jugak eh..tapi makin panjang la langkah sy ngejor rafiq nanti dalam umah bila dia kemas2 umah..uhuhu

siti,
ahahah..sian rafiq jd bahan penyebab..huhu
mak iti, mkn ubat yep!

Dee said...

tunjuk gigi kapak eh rafiq..wahwahwah...kemain lg..tp ttp cute..

mamalieyna said...

Alhamdulillah mkn ok sket ye rafiq tu..mmg kalo diberi pilihan, nak je kita ganti tmpt diorang kan..sian diorang batuk2 ni, berkahak lgi, aduss..

mcm2 dah pandai ye..best kan..^_^! cam arif jugak ler dl, tak takut tmpt gelap..selamber je, tp skrg dh mula takut sket, dh kenal erti takut kot..huhu..

mama_umar said...

hehe,chomey rafiq,gigi die ala2 segan lagi tuh

Zimah's Depart said...

rose, sy pun pam kat opis dpt dlm 12oz..kekdg 13oz..kalo mood ok sket dlm la dlm 15oz..tu kena sambung pam kat umh lg..nak cukup kan 20oz..kalo xcukup..amik stok beku la..stok beku pun kian menyusut..tambahnya xde byk sgt pun..padan ngn pam hari jumaat je la wat stok..

chugie said...

emm.. bleh tahan gak berat rafiq ye.. 9 month dh 8.9kg, bagus tu..

fatin skang ni yg dh 11month pun baru 8.5kg, turun 0.15kg.. sebab demam..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak dee,
mahal tu gigi kapak..kang kene kapak..larikk..

iena,
alhamdulillah mek na..dah sihat byk..atas doa2 kalian jugak..:-)

ye ke..ehehhe..maybe la kot..dia tak tahu lagi erti takut kot..:-)

mama umar,
a'a ala2 segan. tapi suka ngap ngap lengan sy time bergurau..terasa gigit2 manja..ehehe

ziemah,
oo..byk la susu ziemah..sy ni dah makin merudum, dah mcm2 usaha buat..tapi tuhan bagi rezeki byk tu je..alhamdulillah rafiq tak meragam n cukup utk dia..:-)

chugie,
mmg boleh tahan la semangatnye suzie oit..if jln2..abah dia kendong
if sy kendeng kene ade ringsling..ehehehe

takpe suzi..tak hantap takpe..nk bwak g jalan2 pon sonang..:-)

LYaFRINA said...

EYHH..RSANYA DH KOMEN.. NAPE X APPEAR?? HUHUHU...

* WOWW.. DH BESO RAFIQ.. SKEJAP J.. TUP TAP TUP TAP SETAHUN.. ERMM ROSE ..BERSIAP SEDIALA UTK DIGIGIT.. HEHEHEH

~~*Ummi AFD*~~ said...

seronok tengok anak membesar depan mata... dah boleh macam2 dah rafiq ni...

nanti nak dekat umur setahun sure rasa tak sabar je nak tengok dia boleh jalan...

erm, cuaca yang tak menentu ni kesihatan pun ikut tak menentu jugak...

Fieza79 said...

time2 cm tu..memang bahagia sgt tgk anak membesar dpn mata..dgn keletah dia yang mencuit hati kite...n mcm2 lagi la..time ni la kiter nak kongsi2 dgn org2 di sekeliling kiter kan?

Lynn Nasir said...

rose kena gigit tak ngan anak? hehe..geram tgk dia senyum lebo cenggitu.

Uda said...

rose... masa rafiq isap susu, dia tak geget ker?.. risau jugak.. bila tuwen dah ada gigi nanti.. takut kena geget..

aLyNnZ said...

hehe rose bkn gg kapak larr tp rabbit teeth lebey comel kan? sama larr, danish pun ada rabbit teeth gak.. swonok kan tgk pembesaran n perkembangan anak2..