Wednesday, April 14, 2010

Penangan



Tadi, masa nak hantar rafiq ke mamaCt, badan rafiq cam Dedar (suam2)..
nak demam kah? adui..mintak2 kejap je panas tu. Risau ni.

Esok genap 9 BULAN usia rafiq.


Biasala kan..Baby Growth Spurt a.k.a naik bulan.

Dari minggu lepas dia duk merengek2 kat aku..Biasa balik dari kerja..aku letak dia dalam walker sementara aku basuh botol, angkat baju, solat & mandi..tapi sejak akhir2 ni dia asyik nak dokong...

pastu ngempeng..kdg2, mlm2 aku takleh nak pam susu..sbb dah abis di srooottt oleh rafiq. uhuhu...dahla kuantiti susu agak merudum sejak akhir2 nih..sehari dapat Pam 12 oz sahaja. ngam2 untuk bekal rafiq sehari dengan pengasuh. Tapi sejak makan ni, alhamdulillah semua under control..rafiq makan 2 kali sehari..kul 11 pagi makan bubur..then 3 petang makan puree labu/nestum/biskut meri/rusk.

eh...melalut lak aku..agagagaga..

actually nak cite ni ha..penangan ni..rafiq nak demam...uhuhuhu.....




Huahuahuahua....cam banyak lak nak kuornye..yang gigi atas tu 2 batang mmg dah rasa bergaram *kata org2 tua* means dah kuor la tu giginye. yang kat tepi2 tu..cam ngeri je aku tgk..merah2..ish..tu la penangan dia eh..syik merengek..
rafiq ni jarang merengek kecuali nak susu/tido/lampin basah/panas je..if tak..dia takkan saje suka suki merengek tak tentu pasal!

oh..my boy..siannye..ibu takleh nak tolong la cayang..leh tolong topok2/urut belakang kasi rafiq lega skit ya...


Gambar selingan lagik...PORT BAIK PUNYERR UTK TGK TV..kah kah kah kah..





siap lending2 lentok kepala..jeles ibu....uwaaaaaaa....uhuk uhuk!


20 comments:

Ena said...

alolo ciannyer dak rafiq yg encem nie..
tp sgt comei la gambo ngah landing tu.. cam best jekkk.. hehehe..

tu la budak kalo nak tumgbuh gigi camtu la rose.. kalo x demam pun mesti dier merengek gak.. huhu..

MOMMY NADIA said...

olo olo..cute betol Rafiq landing..nmpk sgt comfy!!
dah ada gg,hehe..carefull karang kena ngap!!

mamalieyna said...

oooo nk kuar taring dh ye...upss kuar gigi...hehe..sowi..nnti bertmbh2 selera la nak makan ni..dh bergigi!

pepun hoep demam tak menjd ye rafiq, tak best pun demam2 ni..hehe..

alaaahai comeinya rafiq landing kt situ..kiut sgt! sedap eh! ^_^

Siti said...

eh..dah nampak yer gigi dia...
demam nak tumbuh gigi yer..lepas ni kena bersedia la bila bfeed..mesti kena gigit ngan rafiq. :)

~~*Ummi AFD*~~ said...

Alala, sian rafiq ye... Ada kan gel bagi sejuk sikit gusi supaya dia tak rasa sakit masa nak tumbuh gigi tu. apa kenama ntah, lupa lak...

kemain lagi landing sambil tengok tv ye. kiut je gaya dia tu... ^_^

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

manja nya gambar duk atas peyot tu..huhu..

bestla dah ada gigi tapi takut kena gigit plk time menyusu..hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
nak demam tu..mintak2la demam tak melarat. runsing tau if demam!
ehehe..bes la tu sampai kita panggil pon tak dulik..mencik!

nad,
comfy la tu. takyah beli tilam..LOL!
takut gak ni..skang pon dia ngap bila breast dah kosong. ahahah

iena,
nak makan skang benda2 keras lak..nasi biji2..roti, biskut. uhuh...
kiut ke kuit? wekekke

siti,
kah kah kah..takut gak ni..dia gigit jgn sampai putus udah..ahahaha

sal,
ada gel eh?
esok maybe check up for 9 months.so leh la mintak paed rafiq suggestkan..:-)

fiza,
mmg sonot tgk gigi dia dahkuar
tapi takut yg amat tgk..cam bahaya je tuh..ahahahah nnti dia gigit gigit!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Owh..dh tumbuh gigi..
Hati2lah ibu nnt kene geget.. :)
Hope Rafiq x demamlah yer..
Sgt comeiilah Rafiq landing
tue.. :)

Nadiah Sidek said...

sian rafiq. takpe..nnt gigi tu dah keluar ok la :)

chugie said...

aha..patut ler die demam.. giginye nak tumbuh.. bagus2.. pasni leh main gigit2 ngn ibu k!

mamamiera said...

amboii rafiq dh semakin mmbesar..
manje tol ngan ayah ye..
terlentok2 kepale tu lending kat peyot ayah.. siok lah tu beralaskan perot ayh yg empuk.. same cam heqal lah.. tp heqal suke landing kat mamanye.. leniding kan kepala kat antara my boobs ;p hahaaa..
syiok lah tuu..

MeL MikaiL said...

wahh rafiq da tumbuh gigi..mesti gatal je gusi dia skg kan? mika masa nak tumbuh gigi suka geget tgn mommynye ni hehe..

firahadifa said...

owh.. da nk kuar gigi spongebob dier.. kekekekeke

Ammi Sara said...

Tahniah rafiq, join d club. Waidi dah nak masuk 4, huhu...camtu gak la,merengek je memanjang..manja dgn ammi...suh ibu letak bonjela, Insyaallah leh bantu lega kan sikit..
Tak lama lg menggigit la bila dia nenen, beware ibu, hehehe....

Baik punye tmpt landing rafiq ek, kalo waidi atas baba dia ibarat tilam tinggal spring je, patutle tak brp suke, huhuhu..

Btw, rafiq dah merangkak ke? waidi ni relax je tak kisah pun..,guling2 je...kazen dia 6 bln dah merangkak, hehe..takpelah kan yg penting sihat ;)

Uda said...

alahai kesian rafiq sakit nak tumbuh gigi.. sabar yer yang.. lepas ni.. makin tomel bila senyum..

bila geram2 nanti boleh juger geget mama..hehehe lepas ni dah boleh geget ayam kfc ler..

Joyah Sempoi said...

salam rose..

dah nampak dah gigi dia...:)

kejap lagi boleh jalan dahh..irfan dah mula menapak 2-3 langkah skang, dia takmo naik walker...kalau naik walker senang sikit nak buat keje..hehehe

pasal susu tu, mmg kena makan banyak sikit atau minum air banyak..tahniah dapat susukan sampai 9 bln dah..hopefully dapat bf sampai dua tahun..chai yok rose!!!

♥ Reen ♥ said...

wah rafiq dh tumbuh gigi yea...
biase la tue gusi tngh x selesa...
tp x mo demam2 k nnti ibu x senang hati...

beshnyer port rafiq empuk je...comel je dia...

MamaCira said...

wah.. dah ada gigi dah rafiq!
bila tumbuhnya rose?
Cira gigi bawah pulak.. 2 batang..
hehehe..

manjanya rafiq.. geram betul tgk.
dha besar dah diorang kan..
dah banyak diorang paham..

LYaFRINA said...

owhhh.. biasa ar..kalo budak2 nk dpt apa2 ilmu @ ptambahan pkembangan cam tumbuh gg tu, mmg ada sesetengah budak tu akan demam.. kalo nk b'alih tahun @ bulan pon gitu...

rose..nanti tahan2 la kalo kena didit bak kata asya.. (gigit...)
hehhee

aLyNnZ said...

owh demam nk tumbuh gg rupenyerr..rafiq will be ok don't worry..rafiq tumbuh gg sebelah atas dulu yerr..danish dulu tumbuh 2 btg gg bwh dulu..baby growth is uniq kan?

wahh..rafiq landing kt dunnlop pillow..manje nyerr..