Thursday, April 15, 2010

Rafiq is 9 months old!

Salam

bersiaran dari rumah mangkuk tingkat..aku EL ari ni. Anak bujangku Demem..cian...

Rafiq dah masuk 9 bulan. Yey! 3 months to go cayang..then you'll become a toddler! woweeee...woot woot..!


ok2..rafiq demam. so aku terpaksa EL. Aku nak membebel skit la..leh tak? eheheh


camni, semalam masa amek ngan pengasuh, rafiq muntah. pastu mamaCt cakap
..

"Td kul 2 akak bagi dia ubat sbb akak check suhu dia *mmg aku bekal sekali alat cek suhu* cecah 38.3..tinggi tak ek?"

aku as usual.."Apa? kan sy dah pesan kat akak..kalu dia cecah 37 darjah suh call sy kat ofis...38.3 tinggi tau utk seorang bb.." *aku rasa bergetar suara aku tahan napas!*

mamact.."err..oo..ye ke..akak lupa la..tapi akak dah bagi ubat"


(Ha..tula penangan amek bb sorang lagi..kan dah tak menang tangan nak handle 6 org budak sekaligus...baru2 ni mamact amek bb lagi..padahal masa amek rafiq dulu dah cakap n janji ngan aku dia taknak amek bb lain lagi..sbb takut tak sempat!)

mmg aku hangin. okla..38.3 tu mmgla tinggi but takdela tahap kritikal kan..but, aku ni mmg sangat2 cerewet bila masuk bab2 demam ni. Aku risau if kene sawan ke tetibe kan. Malang tak berbau hokeh..demam takleh lengah2. takleh biar2..ish!

mlm td..aku check suhu dah turun..37.2 selepas aku letak cool fever (padahal aku dah bekal juga kat pengasuh tapi tak guna pon). Lepas rafiq jaga dalam kol 8.30 mlm td..alhamdulillah makin kurang...then aku bagila ubat yg pernah dpt n tak pernah bukak lagi..(spital putrajaya). paracetamol 120mg..disebabkan abah rafiq ade discussion dan rafiq demamnye makin kurang..aku takde la bawak g spital..demam tumbuh gigi kan..biasalah. cuma kene monitor tiap masa.

Kul 5 tadi rafiq merengek2 tak nak tido...tgk2 suhu naik balik..haiyah. terus kejut abah rafiq g spital..tapi as usual la..ore lelaki..cool aje. Dia tuam2 ngan kain basah..bagi ubat (muntah habis pastu) then rafiq tido balik..



Kul 9 tadi kami ke Klinik ADEK tapi paed rafiq takde..Dr. Amdan..cuti kot..then kami ke DEMC..




milestones rafiq akan dibuat next entry lah. cian mat rafiq tu..merengek2..ciannn...ini kali ke-2 rafiq demam sepanjang 9 bulan..



Tenyummmmm......:-) *gambar aku amek 3 ari lepas*


p/s: maybe esok pon aku terpaksa EL..sbb anak mamaCT masuk wad. keracunan makanan..haihh..cuti lagi..uhuhuhuhuhu

p/s/s: kawan2 ..nanti aku jelajah umah korang ye...ari ni tak dan lagi..

daaa..:-)



22 comments:

aLyNnZ said...

suhu 38.3 tuu dh kira tinggi..panas tuu..plh tinggi anak alin demam 39.4..sampai kena masuk ubat kt bontot..tuhan jerr yg tau mcmaner risaunnyer alin..

pengasuh awk jg skali 6 org bb? erm..quit ramai tuu rose, tp klai dia leh handle ok larr..anak kita yg sorang nie pun xterkejar mcmaner dia jg skali 6 org ek??garang gak rose nie eh? hehe..

aLyNnZ said...

btull tuu rose biarlah korbankan cuti klau kite keje pun hati x senang..

belogpizet said...

tinggi gak 38 tu...biar betul smpi 6 org dia jaga...bahaya tu takut jd apa2 sebab x sempat tengok je

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Happy 9 month old Rafiq..

Dh kira tinggi dh tu klu
mencapai 38'C ke atas..

Moga Rafiq Cepat sembuh yer!!

Cik Puan*PIE said...

biasalah tu rose...bile pngasuh mcm xcukup duit ni..selagi ada dia nk amik..aku pun pelik la apsal nk jaga bnyk2 nau.xletih ke...klau xde kena ape2 kt ank kite xpe..jgn sok dh tnsyen2 dia dera nya ank kite..jauhkan lah tu sume...bdk demam nk pndai mcm2 tu..nk beralih bulan org tua2 kate...mcm2 lah..apepun, bwk g klinik xkisahlah demam biasa ke...demam teruk ke...dktor leh pntau n cek...

MOMMY NADIA said...

ni yg geram kat bbsitter amik mudah tau!!
ape2 jadik nanti mula la nak lepas tangan ..hish emo sket!!
neway, ok lah tu Rose cuti jaga Rafiq,Nadia kalau Adam demam pun paksa rela amik gak cuti!!
lantak cuti belom hujung tahun dh semput!!
demam nak masuk 9 bulan kot :)

neway, Happy 9months Rafiq!

Ruziawati Bukhari said...

salam rose.. anak2 demamlah yg paling kak t risau skali.. x tdo sebab nk jaga diaorg.. takut kena sawan tarik tu aje.. tp insya allah.. as long kita jaga baik2.. semuanya akan selamat.. tq jengah blog kak t ye.. a'ah.. kak t smbt bday sama dgn mak kak t jugak.. dgn sorang lagi anak sedara kak t.. 3 org sambt bday sekali.. hehe..

~~*Ummi AFD*~~ said...

Ciannyer rafiq... merah betul bibir tu, memang demam teruk la tu...

tu la kan masalah pengasuh ni. nak halang dia ambil lebih, kata apa pulak. lagi satu cuti diaorang tak menentu, kita gak yang susah...

Moga rafiq cepat sembuh ye...

Zimah's Depart said...

tinggi gak tu..erm..sabar ek..demam ni perkara biasa bg budak nak dpt sesuatu..adam plak demam hari tu siap pakej cirit birit lagi..sian bontot melecet..

mamamiera said...

alahai rafiq..
cpt sembuh ye..
dia demam nk masuk bln namanye ros..
hehe.. mak zai ckp camtule.. agaknye dia nk tumbuh g baru x..?

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

alala..ciannya..demam nak ape plk ni..huhu.. get well soon!!

Siti said...

semoga rafiq cepat sembuh...merah bibir rafiq tu..demam sebab tumbuh gigi byk yer...

MeL MikaiL said...

yep me too! paling risau bila mika demam panas. aritu dia demam, suddenly temp dia shootup sampai 39.7, maunya i tak panik. terus bawak gi jumpa paed dia on the spot. takut sgt!

IbuHakimHaikal said...

Ciannye Rafiq..xpe demam nak tumbuh gigi..nanti baiklah tu..Rafiq sebaya Haikal..11.4 ari tu cukup 9 bln..hehe.. ;)

mamalieyna said...

lorrr rafiq demam ye..sian dia! demam nk tumbuh gigi ye, nnti2 baiklah tu..auntie doakan yeh!

herm..pengasuh ni ada je yg tak kena eh, nak mrh tak sampai hati..ramai ek dia jaga baby..boleh control ke tu?..haish confius eina!..

Arif bertuah sbb Ibu pengasuhnya dok ulik2 dia sorang jer..next week baru dpt kwn, kak aqish!

apa2pun hope semuanya ok je ye! jaga rafiq leklok, mmg bhya if anak naik suhu badan tinggi2 ni, harus monitor jer!

Ena said...

kesiannye mat rafiq tu.. dah la comei.. x sihat pulak.. lg bertambah kesian pulak negok picture tu..

ena pun ade pengalaman camtu.. dah suh tp x buat..huhu.. malas nak cakap banyak amik anak terus p klinik...

tp mase kakak dok nursery dulu lg teruk la.. sbb ramai sgt bebudak yg dia jg.. tu yg keluarkan biler asyik tak sihat je..

semoge rafiq cepat sembuh la ye rose!.. dah sembilan bulanm dah dier.. dah dekat dah tu..:P

chugie said...

alahai..siannye rafiq demam nak besar ni rose.. mesti nk belajar something ni, like berjalan ke.. wah.. best2!!

kalau panas sangat bdn die, basahkan badan die rose, jgn sampai panas.. kalau boleh mandikan die.. tp x yah kena kepala.

♥ Reen ♥ said...

38 dh kira tinggi tue...
siannyer rafiq...dh tambah akal lagi yea...

xpe la mekrose lbh baik EL drpd keja tp hati x tenang...

cne yea mamact ley jaga 6org skali?
tp mmg x dnafikan mmg de setengah org ley handel...yg pnting mek rose kne pcaya gan mamact k...

smoga rafiq cpt smbuh yea syg..bnyk2 mnum air masak k...

mama_umar said...

hmm,get well soon rafiq,ishk,agak rmi tu bbsitter amik baby

hajarus said...

ala cian kat rafiq... auntie doakan rafiq cepat sembuh yer sayang....

Dee said...

pala rafiq tu sapu ngan air asam jawa..lps tu rose beli siap2 ubat bontot tu kt klinik atau farmasi..standby kt umah..kalo ubat bontot tu suhu dia cepat sket turun..tp kalo dh bg makan ubat cair tu..jgn boh ubat bontot tau..dia xleh sekali..nti kita sembang kt ym eh..

take care budak botak tu elok2..idola ramai tu..hehehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alin,
ye alin. mmg tinggi. rafiq tk pernah sampai 39 lagi setakat ni. mintak2la tak sampai tahap tu. takuttnye..

a'a..ntahla..dia rasa dia sempat kot..huhu. kita garang eh? agaagagaa larikkk..

pizet,
mintak2la dijauhkan benda2 tak elok...

lily,
thanx auntie lily..:-)

hajar,
ish takutnye if depa dera ke ape. mintak2la dijauhkan. setakat ni prestasi mamact agak bagus..mintak2 camtula sampai bila2...
betul tu hajar. kene g bawak p jumpe doc. baru lega..

nad,
mak pon emo noks..wekekek

cuti kita mmg makin semput pon..ahah..neway.thanx..:-)

kak T,
sama2 kak..bes ek smabut besday sama ngan mak..hehe

betul tu kak T,takut sawan je.ish.

sal,
betul betul betul..ngeee...
thanx sal..:-)

zimah,
rafiq pon cirit birit. kesan ubat kot..

zai,
dia tumbuh 4 gigi sekali harung. tu demam tu. uhuhu

fiza,
thanx auntie fiza..:-)

siti,
thanx siti. mmg byk gigi dia kuar..eheh

mel,
betul tu. demam la paling risau. haih..kelam kabut jadinye!

ibuhakimhaikal,
oo sebaya eh..gud2..leh geng..ehehe

iena,
rafiq jeles ngan aripppp...uhuhuhu...
thanx iena..:-)

ena,
mmg menyirap jugakla darah ari tu. tapi ni kali 2 la sepanjang jaga rafiq. dah pesan tapi buat endah tak endah..hish
mek na, taska mmg lagi teruk. cepat dpt sakit jangkit!

chugie,
hoho nak jalan eh. lagi langkah n kuatla sore ibu dia dalam umah duk jerit2 kat rafiq nanti..wekekke

reen,
iye reen..harap2 dia leh handle la budak2 tu ngan baik n jayanye..risau gak nih!thanx reen..:-)

mamaumar,
yes..risau tak leh handle je..thanx..:-)

hajar,
tq auntie hajar...:-)

kak dee,
ubat bontot tu ramai gak kwn sy n hubby suggest. tapi tak beli2 lagi. mmg berkesan kan.
idola eh kak? agagaga