Tuesday, April 13, 2010

Insurance

Ini adalah rentetan 2 sesi perbualan


Sesi #1: Antara suami aku & kawan2 dia

Kawan 1: Untuk insuran korang, sapa pewaris yg akan dpt habuan dia bila kita dah mati ye? Aku letak nama wife aku.

Kawan 2: Samala..org umah..ko pulak Bob?

Suami aku: Org umah aku la..kang senang if jd apa2..at least ade peninggalan kita yg dia leh guna bila kita dah takde..

Kawan 1: Korang pernah tak tanye isteri korang..insuran dia..sape pewaris nanti? Sebab org umah aku..dia cakap takkan letak nama suami sbb dia takut aku kawen lain enjoy duit tu...

Kawan 2:
Samala..dia takkan letak nama suami sbb takut suami kawen lain..kubur merah lagi tanahnye..daaaah kawen lain..ko bob, sure bini ko cakap camtu gak nanti!


Suami aku: OO..camtu eh..takpe2..nanti aku tnye org umah aku.


sesi #2: Kat umah..aku ngan suami

Suami aku: Sayang lom ada insuran lagi kan?

aku: Lom...nape abg nak buatkan ke? ngeh ngeh

Suami aku: He He He (senyum2)

aku: Nape tanya n senyum2? (dia dah senyum2 masa tanye sampai aku naik heran)

suami aku:
Kalau syg ade insuran kan..sapa pewaris yg akan dapat duit tu nanti bila syg dah takde eh?


aku: Rafiq la..tak pon mak syg kat kg..But prefer rafiq la..nape? (belum ape2 lagi aku dah berleter camni -

"Jangan harapla syg nak letak nama abang. Nanti syg mati abang cari lain. pastu joli sakan ngan duit tuh. Mati tak sampai sebulan dah cari pengganti kot. Pastu beli kete ngan duit tu, beli barang kemas Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla...."


Suami aku: Gelak mengekek2..

aku: nape gelak? org serius dia gelak2..

suami aku: Gelak sbb geli hati..mmg semua org pompuan/isteri fikir camtu eh? kawan2 abg semua cakap camtu..isteri2 depa tak nak letak nama suami sbb takut suami kawen lain guna duit tu..then isteri meninggal je cari lain..abg lain tau..abg setia pada yg satu..Tengok abang ni..baik hati..semua nama abg letak nama sayang..nanti rumah pon abg nak letak nama syg..(sambil senyum2 kambing)

aku: Podah cit!

Huhuhuhuhu...ape pendapat korang? Adakah korang akan letak nama suami sebagai pewaris utk duit pampasan if korang dah mati nanti?

aku nehi nehi sama sekali. Aku akn letak nama Rafiq n coming babies.


aku mmg akan buat insuran nyawa dalam masa terdekat ni *dah tua bangka pon lom buat lagi kan* ahahhaha


Ini gambar selingan. Medical card rafiq dah dapat..so lepas ni if ade sakit2 leh la terus ke spital2 yg ade dalam list insurance ni..biarla rafiq selesa skit di rawat spital swasta..Selesa maksud aku adalah dari segi tak perlu nak tunggu lama2..layanan pon mesra alam..


Ibu dia takpe..spital gomen pon dah cukup memadai. Spital kerajaan yg ade skang pon dah mmg bagus..cuma nak kene tunggu lama la tunggu turn..biasala kan..nama pon spital gomen..ehehehe

ok..daa....:-)


16 comments:

hajarus said...

sebelum tu.... hajar nak gelak dulu... hahaha....

ermmm... bese laun tanye kat org pompuan camtu la jawapannyer kan kak... xmo bg kat somi... padahal somi kita ni ape2 sumernyer nak kongsi same2 ngan isteri ngan anak2...

hajar pun same la... sumer untuk coming soon baby... Insyaallah lau Allah murahkan rezeki... xpun g kat mak... same cam akak.. hehehe...

Ena said...

ekekekeke..

jawakkpangg mung samer la ngan aku.. hahhaha..
raasenyer same jer kot owang pompuan memg fikir camtu sbb terpengaruh ngan citer2 & kejadian yg dah berlaku kan! lg pun dah memg resmi org laki.. tanah masih merah dah sibuk nak kawen lain.. tu yg isteri2 takut.. baik kais kat anak or mak ayah kat kg.. huhu..
memg gelak bace nie tau rose.. sbb ena pun penah tanye camne kat asben ena.. hahahha..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hajar,
wekekekke..
mmg camtu kot eh..
insyaAllah...murahla rezeki hajar dlm masa terdekat ni..aminnn....:-)

ena,
mule2 rasa cam geram tau ena. pastu tgk suami gelak mengekek2..terus sy pon gelak2..huhuhu

soalan2 camni mmg biasa ditanye kot eh? eheheh

~~*Ummi AFD*~~ said...

hehe...

rasanya semua org pompuan fikir camtu gak. sama la sal. simpanan ke harta ke nak letak nama anak or parents.

mungkin jugak la terpengaruh dengan fikiran & andaian nanti duit tu guna utk cari wife lain... hehe

mamalieyna said...

hahaha..betul la mek rose..kalo kite pun, prefer nama anak lor..en suami..heheh..tak bleh2x..ekeke..

MeL MikaiL said...

hehehe..

i letak nama my mom. utk dibagi pada pada anak jgk nnti. klu letak nama suami kang, takut2 tak sampai duit tu ke anak kang hehe..

bkn sbb takut suami lg, tapi xperlu kot letak nama husband. drgkan lelaki, gi cari duit sendirilah. watpe senang2 dpt duit plak bila kita dah xde nnti kan?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hehehehe...
Betul tu kan Rose..
Setuju2... :)

nuraarin-life said...

takkan letak nama suami punyer..(opinion dari yg belum kahwin)

Lelaki kan mmg pencari nafkah so secara automatik kalau jadi apa2 kat kita, keluarga masih lagi boleh survive

buat masa nie, saya letak nama ibu saya

Dee said...

hahaha..mmg gitulah rose..akak pun x boh nama hubby..boh nama anak2 je..

Kucing Merah Jambu said...

wah saya sorang je ke yg pelik ni? saya letak nama suami saya saya dan anak. epf pun mcm tu. pelikkah aku? kekeke..suami saya yg bayar insurans saya pun. insyaAllah dia sayang anak dia :)

Liyana said...

saya pun setuju ngan nuraarin, kalau kita tadak insurans pun apa masalah, suami mmg pencari rezeki, kalau kita mati pon, dia tak berbekas punya
isteri ja kalau suami mati, terkapai2 (kejap)
tu pun kalau isteri yg surirumah macam saya nih, sempat la guna duit insuran tu sebagai penyambung makan jap sementara nak cari kerja (atau cari suami baru?) dan dapat gaji. kalau isteri bekerja, pun tak berbekas gak

p/s: mek, ko ablekan la 'identity' yg name/url tuh.daku takleh log in ngan url ku

chugie said...

heheh tu memang jawapan yg biase utk semua isteri..

saya masih lagi letak nama adik sebagai perwaris.. x sempat2 lagi nak tuker nama anak..

nampaknye kene buat cepat gak lah ni.

JajaPLuG said...

rose, nak tau jawapan jaja tak??

masa baru kawen mmg nama pewaris letak nama hubby... (konon2 sayang bangat punyer pasal... kekke)


skali bila da setaun lebey.. jaja letak nama anak... hahahhaha hangen je member...

dia tanye nama tukar nama?? jaja jwp..

TAKMO BUH NAMA AWAK.. NNTI AWAK KAYA LEPAS SAYA TADE.. RAMAI ANAK DARA KENAN NGN DUIT AWAK AKA DUIT INSURANCE SAYA TU.. PASTU AWAK KAWEN LAIN.. SERONOK ENJOY SAMPAI ANAK SAYA DIANAKTIRIKAN....

hahhaha... panjang tak bebelkan ku???kekkeke... tapi siyes tu la jaja ckp kat asben.. berapi je tinger dengar.... hahhahha

Nadiah Sidek said...

hehe..tak pernah terfikir la pulak sbb mmg takde insuran :p. tp rsnya kalau ada pun, ak letak suami sbg pewaris kot..dia kn lelaki, pandai2 la cari duit sendiri..ahaks

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sal,
betul tu sal. andaian tu semua seorang wife akan rsa kot. jeles weh if dia kawen lain guna duit kita duk kumpul..wakakaka

iena,
jgn harap eh mek na..hua hua

mel,
tula, sy prefer letak nama mak& anak. sonang kerja.
betul gak kan mel. depa leh cari sndiri..nama pon lelaki kan..ehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lily,
ngeeeee....:-D

aarin,
maybe isteri yg bg 100% kepercayaan je kot yg akan letak nama suami. but, if dah kawen tu..buang 20% kepercayaan k..sbb lelaki ni bkn leh percaya sgt..ahahahahahahha

kak dee,
gud2..kita pernah diskas kan benda ni..
salute la kak dee..KWSP pon dah tukor..sy n hubby lom laie..eheheh

KMJ,
no wonder la..sbb hubby u yg bayor..ehehe..maybe if bayar sendiri pikir byk kali gak kot nak letak nama dia..wekekkekeke..
tapi if u yakin..tak salah..:-)

liyana,
betul tu..parah gak kan utk SHAM utk berdikari if suami dah takde n tak tinggal ape2 kan..haihh...at least insuran leh la cover skit2 utk menyampai kita dpt keje ke ape kan..
sori yana, sy dah block sbb ade komen dari ano2 yg tak bertanggung jawab...

takpe..nanti yana tinggal je link kat bawah komen k..

chugie,
eh, cepat g tukor chugie..in case jd ape2..sian anak ko..huhu

jaja,
kah kah kah..
syg punyer pasal eh..i rela letak nama u..tup2 dah ade anak i tukor nama ke nama anak..wakakakakk

mmg berapi je dengor weh..weehhehe

nadiah,
betul nad.sy pon lom ade insuran. but bakal beli la dalam masa terdekat..eheeh..
betul tu.depa leh cari duit sendiri..:-)