Wednesday, April 21, 2010

Ku Sangka Cerah hingga ke petang..rupa2nya Hujan di tengah hari

salam semua..

2 ari tak jenguk blog rasa cam dah bersawang giler blog aku ni.

Tajuk tak hengat kan..ahaha..sorila kawan2..tajuk ntah apo2..

tajuk tu rentetan pasal cite rafiq tak sihat ok..aku ingat dia dah fully recovered..rupa2nya tidak!

Ari isnin (kelmarin) aku dapat panggilan dari pengasuh rafiq. Tengah ralit wt kerja, tiba2 No. Mama Siti timbul kat screen hp aku. Ya Allah..berdesup jantung aku. Rasa nak gugur.

MamaCt: Rose, anak ko asyik muntah2 je ni. Dari kul 2 td. Mula muntah cam air lajunya habis walker, baju kene muntah..Pastu dia muntah lendir plak..berbuih2..
Aku: Ha????? Ya Allah..anak akuuu....(dan2 tu aku nangis) *aku mmg cengeng ok!*..Ok2..sekang jugak sy balik.

Then aku kemas2 terus g bilik bos citer ape berlaku sambil nangis *kan betul, aku cengeng!*

sib baik bos aku amat memahami..terus dia suh balik then bawak rafiq p spital

sampai je umah mamaCt, aku tgk rafiq tido dalam buai. Baju dia yg baru masih ade kesan muntah..

aku jenguk tgk muka dia..dia terjaga..terus nangis tgk aku..*sayu sungguh hati aku tgk rafiq lemah tak bemaya*

aku angkat je..dia muntah lendir lagi..berbuih2..aku meraung ok!

MamaCt pon cam panik tgk aku..aku terus amek rafiq..bawak g spital. bincang2 ngan hubby..kami decide bawak ke DEMC..jumpe pakar.

Yang aku jd geram tu..ngah muntah2 tu rafiq leh lagi gelak2 tgk aku..dia ingat aku menangis tu gurau2 ngan dia kot..aduilaa...dia tak tahu aku hampir nak tercabut nyawa tgk dia semput camtu!

Lepas check2..Paed tu..Dr. Koshy buat conclusion yg rafiq kene amek nebulizer..dan beberapa ubat yg lain...

semalam aku EL..sbb ade 4 sesi nebulizer..then akan ade lagi Follow if teruk.


gambar rafiq masa ngah amek neb n meraung nangis aku amek, tapi memori card hp aku corrupted plak!
thanx to abg google for the pic.




Alhamdulillah..rafiq makin ok..cuma nampk susut banyak..semalam timbang lagi..dah 8.7 kg..turun lagi 200 gm..tapi takpela..janji anak aku nampak sihat dan bersemangat..

Hari ni rafiq ngan mama ct..just now aku call tanye condition dia, mamaCt cakap ok..dia dah tido lepas menyusu..

ermmm..yg jd masalah besar utk aku ni skang..Susu Aku makin merudum gilerrr....SEkali pam dapat 2oz je..camne nie????? Tolonggggg...
dah mcm2 cara aku buat...

if rafiq ni leh minum susu lembu takpe..ini tak..dia alergi teruk pada Susu Lembu! susu soya lak jgn harap dia nak minum. di tepis2nye..aku dah cuba bagi semalam. beli jenama mamex gold (soya) dia menangis sambil tepis2 botol. nak nenen aku gak!

aku tak cukup tido ni..tido tak lena bila teringat pasal anak. Even rafiq nampak sihat..tapi aku takut sgt if ade penyakit lain selain yg aku nampak sekarang...maybe byk sgt kot aku duk pikir pikir pikir sampai serabut rasa kepala!

Lepas solat, selalunye rafiq meluru kat aku ngan walker dia yg berdesup tu..sure rafiq akan sua muka dia kat aku..lepas aku kiss senyum2 malu kucing...pastu mula la aku menangis..takutnye kehilangan anak aku tu..

Adui...ape aku melalut ni eh? uhuhuhuhu

mintak2 dijauhkan benda2 tak elok jd pada rafiq..Ya Allah...kuatkan semangat aku ya Allah.......


Be strong Rose!


19 comments:

Cik Puan*PIE said...

mydear rose...jgn sedih2 k...ini salah 1 pngalaman awk nk mnbesarkan ank2...susu merudum mgkin disebabkan awk stress n trlalu risau pk kan ank. mcm sy jugak, stress kt opis lgsg2 susu xkuar bile nk perah. but smpai kt umah, tgk ammar..alhmdulillah dpt perah 9oz skali...ape yg trjadi skang, rose pntau je kesihatan rafiq then pesan brkali2...n kerap kali pd pngasuh if ada ape2 cpt2 bgtau rose...sb ank2 diusia sekecik ini, mng mcm2 bnda bole jadi. ape pun rose, awk bnyk2 bsabar k. take care...klau awk xsihat, sape nk jaga rafiq kan...sy hnya bole bg nasihat aje..sb kdg2 sy pun risau ttg keadaan ammar di umah pngasuh.wlpun sehingga ke arini xde kes2 yg teruk trjadi...cuma skit2 je la...yg mane bole sy tolak ansur lg...

Zimah's Depart said...

rose, tenangkan diri..anggap semua itu dugaan..rafiq dah mkn kan..cube bg minum air zam-zam..adam hari tu cirit birit teruk..minum air garam + makan ubat x jalan..pas akak bg air zam-zam..alhamdulillah ok..

zue @ annaleeya said...

rilek rose... besela klu anak pertama, mmg kita akan cepat panik... rose dah bwk gi spital kan??? akak rase takde ape tuh.. Insyaallah... tp ubat tuh kene bg smp rafiq betul2 smbuh k... antibiotik kene abis tau...

dahla rose.. jgn cengeng2 dah yer... akak hrp rafiq dah sihat sepenuhnya...

Siti said...

isk rose, jgn la fikir yg bukan2 yer...insyaAllah, rafiq takkan apa2. siti doakan tuk rafiq yer.

try kosongkan fikiran, jgn stress2 sgt (walaupun siti tahu mmg susah hati aklau anak tak sihat), nanti susu lagi merundum.

lylieiqmal said...

sbr bnyk2 awk...dugaan tue...jgn pk yg buruk2 k...pk yg baik2 saja ok....be strong...

mamaaerish : said...

byk2 bersabar yer... mmg tgh musim sakit nih.... mmg sedih... kak eb phm....

chugie said...

yep, be strong k! insyaallah die tak de pape tu.. mungkin kahak yg dh banyak sangat..

rose, org kate kalu kite tension, air susu pun akat ikut sekali.. so relax kan diri dulu k.. sy tau, awk tgh x tenang skang ni.. berdoa k.. n usaha gak..

as long as anak still aktif mcm biasa, insyallah, die akan sembuh.. sy pun takut gak kalau apa2 jd pd anak sy..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byk2 bersabar yer Rose..
Jgn pikir yg bukan2..
Nnt susu tambah merundum..

Moga Rafiq sentiasa sihat!!

LYaFRINA said...

teruk gak kondisi rafiq ni.. apa2 pon rose kna byk2 bsabar.. teruskan bg ubatan tu semua.. insyallah..nanti sembuhla dia...

rose pon jgn terlalu stress, takut effect pd diri rose plok..pasal susu tu, rose try search google, cari info utk tmbahkan susu badan..

apa2 pun, take care!!

Ena said...

rose,

ena pun naik risau bace n3 rose nie.. dapat rase apa yg rose rase.. huhu..
agaknyer n3 smlm & arini banayk berkisar kesihatan anak2 kan.. lebih kurang pulak..
kesian rafiq..
ena pun cume bolh ckp sabar je la ye rose..

Fieza79 said...

sabar byk2 k..minta la dijauhkan dr perkara yg burok..just demam besa jer tuu..demam nak buleh akal la tuu..insyallah di doakan cepat la sembuh nyerr..
sy pon dh penah melalui sumer tu..skang biler ank pon dh besor2...sumer tu jd kenangan maniss jerr..sweet kan? so kena sabar dan tawakal k?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hajar,
thanx hajar..betul tu. salah satu pengalaman yg mmg takkan leh lupa!

mmg if stress susu tak kuar kan? dia kuar skit je
mmg menangis laa...adui..

mmgla hajar, sy ni yg kicik punye hal sy tolak tepi je.

zimah,
rafiq makan. tapi dia tak makan mcm biasa. separuh bekas pon tak abis. dulu2, satu bekas sampai tak cukup. :-(

ok2..nanti balik sy bagi k zimh..thanx..:-)

kak zue,
hehe..biasalah kak. ibu muda. antibiotik ni kali ke-2 dpt. ari tu masa demam dah abiskan dlm 5 ari dah..

sy mmg cengeng kak..huhuh..anak bongsu mmg cenginih kot ek..huhu

siti,
ye siti. mmg sy ni kdg2 pikir benda2 mengarut je. sampai hubby pon ade gak tegur sbb cakap ngarut2..uhuhu..ye mak iti, thanx..kita taknak stress2 dah..

lily,
yes dear..thanx..:-)

kak eb,
susah ati tau kak eb. ye sy tau kak eb sure lagi byk dugaan kan..mcm2 terjadi lately..aduhai...

chugie,
betul tu chugie..kahak dia byk..sampai muntah berbuih2..sy jd panik sbb kahak dia tak hijau..
rupa2nye..if hijau tu dah dijangkiti kuman!

thanx chugie..betul tu..mmg pengaruhi jugakla air susu. aduhai..

thanx again..:-)

lily,
ye lily..thanx..sy ni byk nor risaunye..kdg2 ntah ape2..huhu..thanx lily..:-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lya,
tula..mule2 ingat biasa je..rupanya agak teruk jugak.
kesian tgk si botak tu..
thanx for u suggestion lya.
dah mcm2 makan utk tambah susu bdn. tapi maybe tak cukup byk kot..
thanx..u too..take care

ena,
yela mek na..pasal kesihatan anak je..mek na camtu..sy camni.aduhai. rsa nak gugur je jantung..

fieza,
harap2 camtu la..dpt akal baru. risau gak kan..yela ibu muda..

eh nnti jd pengalaman manis eh? uhuhuhu...fiza anak2 dah besar kan..sonot tgk..:-)

CatlinaFly said...

salam rose, ciannye rafiq,moga cepat sembuh ye nak..

& cuba bagi isomil..maknanye as substitute sementara rose nak naikkan balik hasil perahan..dan rajin2 lah minum susu segar, mesti susu byk giler keluar :)..dgn mee suah buat sup ok gak..sy pernah buat, amik, bsh baju terus! hehehe

Dee said...

sib baik xde apa2 eh rose..rose pantau lah selalu..harap2 dia cepat recover..k dee phm perasaan rose..be strong ok..

Nadiah Sidek said...

rafiq sakit apa? jgn tension2 ye..nnt production susu terganggu. bykkn mkn mknn yg blh menambah susu & sambil2 tu doa supaya susu cukup utk rafiq..

smg rafiq cepat sembuh..

Ibu Alia Kaiyisah said...

rose,
lama x jenguk sini. tau2 rafiq x sihat. :(

jgn sedih. nnt susu lg takde. jg kesihatan supaya rose leh jaga rafiq. kena extra monitor kesihatan dia. mungkin leh cuba air zam-zam jugak.

wish u dan rafiq sihat sejahtera, Insya-Allah.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cat,
cat, rafiq refused dengan semua susu soya. dia tepis2 tangan sambil merengek2. isomil susu pertama yg sy bagi since tahu dia alergi..

mee suah tu masak dia cam sup biasa ke cat? nanti leh nerai..

thanx cat!

kak dee,
ye kak..sib baik tak teruk. dah panik gile dah sy ari tuh! akak pon tau kan camno sy..huhuh..
amin...mintak2 cepat sembuh.

nadiah,
nad, ni dah kali ke 2 rafiq kena camni. doc cakap acute bronchitis..utk budak atas 1 tahun di panggil asma..

yes nad, leh merudum susu bila anak tak sihat..haihh...

thanx nad!

raihan,
hehe raihan. tup2 bukak rafiq tak sihat eh..dah makn ok dah tu..mintak2la tak makin teruk lagi. leh tercabut nyawa je rasa..

thanx raihan..:-)

aLyNnZ said...

aduhh..alynn plak yg bergenang airmata.kontrol2..sorang mama akan memahami perasaan kaum mama yg lain..mama mana y xrisau lau anak xshat..apa yg dimuntahkan oleh rafiq adalah lendir2 kahak..kahak akan kuar melalui muntah, najis atau air kencing..so, don't worry rose..biar rafiq muntahkan kahak yg menggatalkn tekak tuu..yg penting pastikan rafiq minum sus ngan makan..klau x susu ngan mkn itu bahaya..rose bnyk pikir that why susu merudum..penghaslan susu berkaitrapat ngan minda kite..so pikir positive k..

sedey giler ayat rose yg last coz anak alin br smlm selsema..Ya Allah selamatkn larr anak2 kami berikan lar kesihatan yg baik..