Tuesday, July 5, 2011

Bercerai Susu??

Assalamualaikum..

baru balik dari PPUM...nurse cakap Isnin, Rabu & Jumaat sahaja ade ceramah bersama dietitian/pakar yg bagi ceramah bagi ibu2 mengandung yg ade masalah kencing manis. huhu. So, appointment aku adalah esok hari. Aiyoh. Nak menempuh jem lagi esok hari menuju ke PPUM.. Appointment kul 8 pagi..so kul 7 dah kene gerak dari umah ni nak elak  jemmm kat Federal Highway nun...tapi esok pegi sendiri jela kot. sian laki den duk nunggu sebab nurse tu cakap..dalam setengah hari jugakla...

......

ok2..ade yg bertanye..rafiq skarang menyusu susu apa since aku dah pregnant & bagi yg selalu baca blog aku tahula kan..anak bujangku tu alahan susu lembu..:-)

yer...rafiq masih menyusu susu ibu...hingga saat ini. Lagi seminggu nak masuk 2 tahun..Penat, lesu & semua ada menyusukan anak masa pregnant ni..moga mendapat pulangan yg setimpal dengan pengorbanan aku yg satu ni...

Ramai yg suh stopkan aje..sbb rafiq dah besar..sbb depa kesiankan aku kan..dah sarat tapi masih kene nyusukan anak..penat mmg penat..tapi takpelah..demi anak..

bak kata org.."berat mata memandang, berat lagi bahu aku yg memikul ni"..mmg ade niat nak wean-off/cerai susu rafiq ni..tapi aku tak sampai hati bila balik kerja..dia ajak g katil n cakap.."nak nak nak nak"..pastu malam2..dia takleh tido if tak dapat candu dia...huhuhuhu...

ramaila bagi cadangan, suh buh bawang putih la kat nips, batang wali n mcm2 lagi..cuma aku je tak sampai hati. sampai bilerla camni eh? eeheheh...takpe2..dah tak lama dah..seminggu je lagi..cukupla tempoh penyusuan dia...:-)

nak cerai susu aku rasa boleh sgt dah..cuma aku risau..if aku buh bawang putih/batang wali yg pahit tu..kang dia takmo terus dah..niat di hati nak tandem nursing kedua2 anak aku nanti..sebb bila baca pengalaman ibu2 yg ade pengalaman menyusu kedua anak serentak, hati ni rasa tertarik & nak alami semua tuh. Mmg penat skit & perlu susah skit la..tapi bila dapat tgk anak menyusu serentak 2 bradik ni nnti..sure sonot!!..perasaan dpt menyusu sepenuhnya anak sy sorang tu pon dah sonot..apetah lagi 2 org! :-)



harus ade hp cap ayam ibu time nyusu ..tengok video2 dia masa kecik...if tak bagi, ngamuk. ish.






**terima kasih atas kata2 dorongan dari kalian semua dalam posting semalam. Aku sgt2 hargai..& pd yg bagi tips..insyaAllah aku akan berusaha utk jaga makn, kurangkan gula, kabo & minum air kosong yg banyak...saaaayang korang semua..:-)



32 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

mesti sedih kan nak bercerai susu... tambah lak rafiq kan full b/f...

Sal dulu masa Faris dah tak nyusu badan, rasa nak nangis je... huhu

~Siti Hajar~ said...

btl tu sedih tau bila nk bcerai susu, cam sy ni anak bulan depan dah 3 thn tp masih bf, xsampai hati xnak bg, lgpun apa la sgt kita penat sikit tp hasilnyer berbaloi, teruskan niat rose tu utk myusukan 2 anak nti, bkn senang nk dpt pgalaman camtu tau..

Gd luck rose!!!

Ann said...

Rose
ann pun sekarang ni dok fikir2 pasal weaning off
Kaiyisah still BF cuma time ann ada je la
time kerja dia minum formula
pernah rasa suruh stop sebab mcm dh besar kan
tp tak sampai hati
bila balik kerja dia dok tarik2 baju kita

btw semoga tercapai hajat nak susukan kedua2 anak serentak. mesti seronot. :)

dinor's family said...

kuat smgt rose kn lama tul mnyusukn rafiq, imah dulu genap amzar stahun dia dah xmau dah ,ye la ibu krj shift 12jam lg..tp lps ni klu dpt baby lg nak bg sepenuh masa sbb planing dah nak bsara pindah rmh rawang thn dpn...

r|nA @ ja|j|na said...

kesian jugak ye kalau rafiq nak di ceraikan susu..erm, itu sume terpulang pada mamanye..kalau tak larat & memenatkan boleh stop..tp tulahkan, tak sanggup pulak..ape pon, hope dapat bagi yang terbaik untuk rafiq & mama..

Bionic women said...

saya menyusu anak sampai 2 thun 3 bulan tanpa campur skit pun susu formula,..
masa nak benti tu memang sedih, tapi saya letak sirap jer, pastu saya cakap, arini mama sakit..
mula2 saya buat sebelah pagi jer..petang bagi dia nyusu, pastu saya buat sebelah malam jer, tapi petang dia tetap nyusu...
lama2, dia cerai secara semula jadi...so xder ler tersentak benti trus..secara x langsung dia benti sebab dia kesian kat mama dia sakit..hehe..
pastu, bila dah benti, kalau org tanya kenapa x minum milk mama, anak saya akan jawab "kesian mama, mama sakit.." hehe

lydzar said...

saya mmg penah experience tandem nursning hannah dan hadif dulu. seriously mmg a wonderful moments..senang sgt nk uruskan dorang berdua masa papa takdek. ye lah menyusu serentak. tidur pon serentak..lepas tu boleh la kita buat kerja2 kita.
insya allah bila rose dh niat gitu, teruskan aje lah. semoga allah memberkati perngorbanan ibu pada anaknya

KuNanGKuNanG said...

ciannye anak bujang ni..he2..mane tau dah lahir baby baru nnti dia trs stop sendiri.eh ada ke camtu..sy xkawen lg so xtau..huhu

Izan Ishak said...

moga rose terus kuat ye. tp itulah pengalaman yg kita kena lalui. tapi lepas ni kalau tandem nursing antara rafiq n adik bby....sure perasaan paling sonot bakal dilalui kan...

rindu saat bf kan kembar dulu....huhu

Suliana said...

sama la mcm aqil. tu lagi la dah 2 tahun 5 bulan. tak mo berenti susu.. tak pela, tak pe bila balik kg mertua, siap la kena bebel. diorg klu tgk yg tandem nursing lagi la mcm kita buat kesalahan besar. su snyp je, mls nak menjawab.

mamalieyna said...

chaiyok2x..mek rose mmg kuat semangat~ teruskan usaha murni anda~ mekna takde kesempatan dulu..huu~

pepun take care..dh kurang masa nak berBW,..huu~

mysha said...

kaK, bagusnyEr aKak still bF dia laGi kak.. iA maSA Abis daH panTang da taK naK da kak huhuhu.. seDEy..

saLah saTu faKtor may b sBB tAK panDAI bf diA kot.. aNak 1st takdo exp..

mysha said...

kaK, bagusnyEr aKak still bF dia laGi kak.. iA maSA Abis daH panTang da taK naK da kak huhuhu.. seDEy..

saLah saTu faKtor may b sBB tAK panDAI bf diA kot.. aNak 1st takdo exp..

mysha said...

kaK, bagusnyEr aKak still bF dia laGi kak.. iA maSA Abis daH panTang da taK naK da kak huhuhu.. seDEy..

saLah saTu faKtor may b sBB tAK panDAI bf diA kot.. aNak 1st takdo exp..

Adyshariz said...

memang susah nk cerai susu dgn anak ros, kkekadang tak smpai hati, hrp ros buat yg terbaik..

nur_ied@ said...

sy xbpe thu sgt pasl bf ni sbb xde xprience lg...

cuma doakn yg trbaik utk k2nya...

NM02 said...

saya pun lom ada pengalaman.

kayzie said...

tabik spring la kat akak..tak lama dah nk ckup 2thun..congratz..as long as ibu nya ok, takpe kan nak menyusu wpun preg..

LYAfrina said...

tahniah..bukn sng nak maintain cam rose..apatah lg bekerja ni.kalo la lya bpluang nk sgt2 bf asya sepenuhnya..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Chaiyok Rose..
sedih bila nk ceraikan susu dgn anak kan..Qis ni wlupun siang minum susu formula..tp mlm masih lg menyusu dgn lily..klu x mmg x dpt tido tu.. ;)

~~zAnAfAhMi~~ said...

Salam Rose...sian kt anak kalau putus susu tp terpaksa la kan?
Psl soalan Rose kt blog akak tu, kekadang akak guna nma zanafahmi/pb...kdg guna kakzana, kdg guna pondokburok...hehe...ikut sukasuki akak je.
Cupcake yg akak buat tu, takde tepung naik sendiri, akak campur agak2...kalau 100gm ltk 1 sudu tea BP.

Lily@MamaZaraZareef said...

huk2x..tetibe rasa sedey sbb bby saya baru 4 bulan tp susu dh semput giler dh nih...klu leh tk mau lagi nk putus susu ngan die..dulu time kakak mmg tk rase sbb tkde ilmu..tk smpai 2 bulan susu kering..=(

nway, psl mggt tuh hope dpt normalkan balik aras gula tu yek..all the best!!..=)

N i e Z a said...

mmg sedih kalau nak bercerai susu kan..tambah lg bila dia nangis2 nak jg susu..mmg rsa sebak jer..xpe la rose..selagi terdaya teruskan bg rafiq susu ibu..
tak dpt nak bygkan biler saat2 menyusukan dia tu kita dah x dpt nak rasa lg kan...huhuhu...

ajumohit said...

tabik spring dgn rose, masih lg BF..utk rafiq, now ur lil brother/sister turn taw!!!!

.:mUnies:. said...

semalam muni letak kan asam jawa tp x jalan, muni pon nk try stop kan die sebab lagi 2 bulan nk 2 tahun ni...

deqma129 said...

wah...bagusnya akak ..masih lagik bf rafiq!Dan memang kecian dan sedih kalo kita nak ceraikan susu.huhuu..saya pernah alaminya...sangat sedih.Cuma buat masa nie akak kurangkan sikit laa aktiviti neneng si rafiq.At least, bukan terus ceraikan...

Ena said...

TINGAT PADA SIL YG NYUSUKAN ANAK DIER SAMPAI LA SI ADIK DAH LAHIR.. PASTU SIAP BEREBUT SUSU NGAN ADIK LG.. TAK BG KESIAN KATANYA.. SBB FM DIER MEMG TAK MOOOO..

ana said...

memang cekal la rose ni...harap anak ke 3 ana nnti leh lama mcm rafiq.

Maya Mayana said...

tahniah ye...teruskan penyusuan eklusif itu...kerana mrk begitu berharga :)

eB ezrin said...

akak sampaim sakrang nih sayu hati rose... sesekali akak bagi gaks.. kesian.. cam tadi aerisha cakap... mama, adeq a mo tetek.. kakak nk boleh?... aduhhhhhhhhh... menitik air mater akak... so akak bagi gaks la cam besa... dh 2thn 6 bulan dh tuh... x sampai ati... biler shah ader jerk, akak x bagi... nanti shah marah ;p

mama_umar_maryam said...

zt tgk kwn zt cerai susu dgn anak die,mmg nangis betul2..paham kesedihan tu...tkcare ok

mamaJong said...

Alhmdulillah..semoga pengorbanan awak dlm menyusukan anak sehingga umo die 2thn dihargai..amin~

suke tgok pic Rafiq tu,,siap kena ade hndphone gitu...hihiiii...