Thursday, July 7, 2011

Dah Jadi Doktor

Assalamualaikum..

semalam aku amek cuti sbb dah tahu dah..hari pertama daftar diri kat PPUM tu..mcm2 benda kena buat. Bermula amek darah utk Hepatitis B, Kelas Penyusuan, Jumpa doktor, Kelas Pakar Pemakanan or jumpa Dietitian since ade kencing manis, Amek darah lagi utk Cek gula for 3 months n bla bla bla bla..arrghh..kul 1 baru siap!

takda apa nak bebel. just nak bagitau yg aku dah jadi doktor. ehehhehee. Doktor tak bertauliah beb. bukan calang2 org dapat jadi doktor bidan terjun. ehhe.


alat test darah. kene amek 4 kali sehari. twice a week. tak perlu buat hari2..
PPUM bagi pinjam. Sib baik ade lagi seketul. If tak, mmg aku kene g beli kat farmasi la jawabnye..so, aku kena beli jarum & Test Strips dia sajork. Jimat dalam RM98 hengget la bila pinjam dari spital. Tak larat aku nak g klinik 2 kali seminggu semata2 nak amek result darah.


org yg ade kencing manis tahap kronik je ade benda ni kot kat umah. aku plak ade kencing manis time pregnant..redha ajela..

lepas ni aku nak buat satu posting, kenapa perlu buat MGGT during pregnancy. adela sedikit info ni ha. tapi ari ni kenot. ade byk kerja perlu disetelkan. maaf jika aku tak  jenguk umah korang ari ni. maybe petang2 skit kot..




** Ya Allah..sungguh banyak dugaan Kau bagi kat aku tiap  kali mengandung. Tapi aku rehda, pasrah dengan ketentuanMu..semoga anak yg dikandung ini lahirnya nanti mudah dijaga seperti abangnya Rafiq. Amin....

25 comments:

aeinio said...

heheh jadi dokter dah.. takpe belajar dari pengalaman..

Teratak Hami said...

Salam Rose,
Tak lama lagi boleh apply jadik doktor kat PPUM.

Tak ngeri ke cucuk jari sendiri ?? Seriau akak dengar

mummy2k said...

jadi doc sdiri la nie..hehehe...

cik dah said...

idah pernah jadi doktor masa arwah ma ada..dulu arwah ma kencing manis gak...mula2 gerun gak nak cucuk..tp kalu x tlong nnt ma x cucuk plk...

ros kena cucuk kat tmpt berdaging..like peha ngan perut...

iduraz said...

wah siap bagi pinjam yerk..kiter ritu berulang pi klinik sebab detect masa dh nk deliver..hehehe

mysha said...

aDuyai kak.. tAK sEram ker cucuk sendiRI??
kaWAn kaT opiS nih pun mCM akak gak..tP keNe cucuk gaK kak.. tAKot tak staBil nnt..Sabar akak yeh..pengorbanan seOrang ibu..

ch@ said...

erk. kena buat sendiri? seramnya.
next checkup kita kena mnm air gula. huaaa.

lydzar said...

mula2 ibu jadi doktor, mana tau nnt baby dalam perut tu plak jd doktor..:D

dugaan dan ujian tu tanda allah sayang kita. sama-samalah kita bersabar dan bertenang berdepan dengan dugaan ye. senyum selalu :)

LYAfrina said...

ROSE..BETAPA BYKNYA PAHALA MENLALUI HARI2 SEMASA KIT MENGANDUNG..MMG ADAKALANYA KT RASA X MAMPU & X DAYA.. TP SEBAIK SAJA DPT TGK SI KECIL LAHIR K DUNIA..SATU PERASAAN INDAH AKAN MUNCUL DR HATI.. BETAPA INDAHNYA RASA TU..MMG SUKAR DIGAMBARKAN... BYK2 BERSABAR YE ROSE..BKNLA 1 PERKARA SENANG MBAWA 1 NYAWA KE DUNIA.. APATAH LAGI... IANYA MENUMPANG DLM JASAD KITA..ITULAH KEISTIMEWAAN KITA SBG WANITA...

LYA DOAKAN SMOGA KENCING MANIS ROSE SENTIASA BERADA DLM KEADAAN Y TERKAWAL :-)

bonda dadif aka akish said...

ok ah tuh jd dokter segera...

muge ko ok-ok saje meks..

Bionic women said...

hari2 jadi doctor guna menda ni, sebab mak mertua kencing manis..hehe.

semoga semuanya dipermuadahkan illahi yea...

nur_ied@ said...

Bnyk2kn brsabar, semua yg brlaku tu tntu ada hikmah yg trsembunyi...

apepun, teruskan usaha...take care!

Nadiah Sidek said...

takut la check darah sendiri. rasa ngeri pulak. kalau org lain cucukkan takpe

zaidah said...

rose kena jaga makan...masa zai kena diabetis peknenkan adam....kena diet...zai tak bleh tinggal nasik so makan nasik beras perang...pasal cucuk tu zai kena buat BSP 2 minggu sekali dalam 4x satu hari...memang gie klinik...tapi masa kat spital memang kena cucuk sendiri...memula tu seriau jugak...tapi kena buat jugakkan...kat spital 7x sehari kena cucuk kat tangan ambik darah...cuma yang tak bestnyer klu darah tak keluar cantik kena cucuk lagi...

maszmadi said...

ala, nak kena cucuk2 ker... doktor tolong cucuk pon dah seriau, lagi la nak cucuk sendiri.. huhu takut

Ena said...

cam MIL ena la rose.. tu lg la ari2 kena cucuk.. kat bgh perut.. ubat pun sama.. erm..

sabar je la kan..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Seriau pulak dengar kena cucuk2 utk amik darah ni...

Kuatkan semangat ye Rose...

Mudah2an dapat ganjaran yang setimpal dengan kesabaran Rose... InsyaAllah...

ajumohit said...

Sbr rose... Mg mudahlah nk mencucuk tu

fara said...

ohh.. Rafiiq nak ada adik dah ekk.. dah lama x jumpa korang ... semoga sehat2 jek ekkk ...

:-)

littlehumblelynn said...

rose:

insyaallah..banyak pahala tuh rose..redha ajelah..

rose,kalo kak lyn nak mintak tlg belikan alat glucose test tuh boleh next time rose pg PPUM lagik?

murahlah kalo rm98 tu aje..

nanti rose sms kak lin 0192021949 kalo rose pg ok..kak lin betul2 nak ni..nak beli utk mak..

wahida said...

rose, dugaan yg Allah turunkan itu ada hikmahnya...percayalah...

umialya said...

blum ke thp perlu cucuk insulin lg kan? jaga pemakanan tapi jgn lgsung x makan, nnt "hipoglicemia" pulak, kesian janin kt dlm tu

Dee said...

amin...moga apa aje cabaran dan dugaan ros dpt tempuhi dgn penuh keredhaan..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul Rose..ayah lily mmg ada benda ni kat rumah..tiap2 hari bersuntik..selalunye pg stgh jam sblm mkn...kekdng kesian tgk..sampai bengkak2 jer kerana suntikan tu..Dh bertahun2 dh amik..

Byk dugaan Rose time mengandung..Moga tabah..& moga dipermudahkan segalanya..

N i e Z a said...

haduhai..kena amik darah sdri ni yg scary..nurse amik kan darah pon dah terpejam2 apatah lg nak amik sdri kan...huhuhu..pe pon mg rose tabah hadapi dugaan Allah..mg dberi kesabaran yg tgii..amin..insyaAllah..