Monday, July 4, 2011

Result MGGT (Modified Glucose Tolerance Test)

Assalamualaikum..

waa dah petang eh. huhu. baru nak hapdet.

pagi tadi..dapat call dari nurse kat Klinik Desa. Inform resutl MGTT..aku kan ade wat MGTT last week seperti posting INI.


ok2..result dia sgt2 mengeciwakan. Nak nangis pon ade. Dahla ari ni puasa. Terus rasa stress..result lepas minum air gula amek ko..10.3...suppose kene kurang dari 7.8..huhuhu

kul 2 tadi aku g amek result kat Klinik Desa, then dia suh refer terus ke spital yg aku nak  bersalin nanti..esok pagi2 buta aku akan ke PPUM utk daftar diri/booking & amek appointment date..tapi tengokla jugak..if esok ade ceramah pemakanan n ade kekosongan, maybe terus masuk kelas tu la kot esok. aku call kakak aku tadi camne prosuder dia if ade kencing manis..so akak aku citerla kene masuk kelas dengar ceramah, jumpa pakar, amek darah banyak kali & mcm2..arrghhhhhh tension & ngeri pon ade. aku ni dah la takut kene cucuk utk amek darah!

GL pon dah dapat tadi..so, bermulala esok episod check-up @ PPUM..belek2 laci tadi terjumpa la kad lawatan masa check-up rafiq 2 tahun yg lepas..rasa cam seriau la plak nak menghadapi bersalin nanti..aahhahahah..

ape2 pon..think positive..kene kontrol makan pasni..kene kurangkan makanan2 manis & tinggi kabohidrat. Patutla berat aku naik mendadak. Itula hint2 dia kater nurse tu...

so kawan2..if ade ilmu/tips2 berguna utk dikongsi bagi menurunkan balik kadar gula dalam darah aku tu..leh la kongsi sini..thanx in advance..:-)


20 comments:

Dee said...

alamak xde pengalaman..tp rasanya mmg kena kurangkan nasi, roti putih dan makanan serta minuman manis..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sabar ye rose...

Mudah2an tak ada apa2...

Nak bagi tips pun sal sendiri tak pernah alami lagi...

Cuma mampu doakan semoga segalanya akan baik2...

Jangan stress2 sangat.. Nanti blood pressure naik lak...

Take care...

r|nA @ ja|j|na said...

so far kite takde lg pengalaman minun air gule..cume HB ajelah yang problemo..

iyelah, kite pon rase seriau gak ni bile pk nak masuk bilik salin nnti, hehe..semoga kite selamat bersalin hendaknye nanti ye, insyaallah..

lydzar said...

ermm saya pon sama, nk bagi tips tak reti. apepon semoga semuanya dalam lindungan allah. dh tak lama dh ni..

teringat2 la plak saat2 ulang ke hospital buat check up :D

Suliana said...

ala siannya.. mmg frust. su pun masa tahu time aqil tu, frust gile. pastu dah sibuk plak baca risiko2 smsa prgnt.. hmm., kena control nasi rose.. hari tu su masa 9 mgu 5.0. alhmdlh.. tak tahu la later mcmna.. ala rose, tak yah takut, dia cucuk skit je kat hjg jari tu, 4 kali sehari.. lagi pun rose dah byk mgu kan? insylh klu control diet, tak de apa2, jgn risau k..

Suliana said...

ala siannya.. mmg frust. su pun masa tahu time aqil tu, frust gile. pastu dah sibuk plak baca risiko2 smsa prgnt.. hmm., kena control nasi rose.. hari tu su masa 9 mgu 5.0. alhmdlh.. tak tahu la later mcmna.. ala rose, tak yah takut, dia cucuk skit je kat hjg jari tu, 4 kali sehari.. lagi pun rose dah byk mgu kan? insylh klu control diet, tak de apa2, jgn risau k..

MamaEma said...

check-up kat PPUM kena pergi awal pagi...nanti penat tunggu ahaks..

salam kenalan

wahida said...

aku takde pengalaman la nok, tapi setahu aku ko kena kurangkan makan nasi..huhu...

aku simpati kat ko, harap ko boleh laluinya dgn tabah dan tenang...

pizet said...

x dak pengalaman la rose...x boleh nak tulong...

aeinio said...

InsyaAllah takde apa2 jgn risau2 sgt nnt terlebih stress lagi byk masalah lain yg timbul...

ajumohit said...

mudah2an semuanya berjalan lancar rose...mcm2 dugaan org mengandung ni kan...

Fieza79 said...

aduh la ni yg tak mau ni kan...mcm2 dugaan mengandung ni...sabar jela...tkyah stres la buat rileks je rose...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sabar ye Rose..semoga tabah & semoga segalanye berjalan lancar..nk bg tips pun tak tau juga..

iduraz said...

kiter ada pengalaman..hihihi
masa preggy aritu doc suspect ada kencing manis (ayah kita ada diabetis) so, suh minum gula, bacaan ada tinggi ada rendah dlm keempat2 bacaan, so kena la repeat amik drh tu, yg penting masa ari nk amik tu control mkn ckit supaya bacaan cantikk..insyaallah, kalu in control, xperlu suntik insulin, memadai dengan jaga makan..

Ena said...

gitu pulak yeh rose..

tak pe la.. be cool ye.. jgn panik, kang lain plak yg datang.. tp kalo tak silap ena amik darah tu kat ujung2 jari tu je kan? ker bukan? sowi.. tak tahu.. tp nak gak komen..

ana said...

kencing manis n darah tinggi lumrah klu dapat time pregnant...tp harap2 pas bersalin semua benda tu hilang.

bonda dadif aka akish said...

ala...tian ko mek....aku pontakde pengalaman kencing manis...

cubelah kurangkan bende2 manis...air manis....

takpe mek..ko bulih..fighting mek!!!

nur said...

huhuhu, ni salah satu cabaran ibu mengandung... kena betul2 jaga pemakanan la ros... nak bagi petua pun xde pengalaman, huhuhu

Bionic women said...

saya masih x paham ler..kenapa perlu minum air gula?? sedangkan result 7.8 tu ialah resull normal sekiranya kita x puasa..kalau kita minum gula sebanyak tu mesti ler naik tinggi..
saya confius..
sedangkan pengambilan gula harian kita mungkin x sebanyak tu..
nnti saya nak check it out ler menda ni.hehe

finas said...

sabar yer rose....lain org lain dugaannya...mcm finas sampai sekarang still problem ngan hb..tak naik2...kalau naik pun cikit,pastu turun balik...take care nyer...