Tuesday, July 26, 2011

Breakfast Apa??

Assalamualaikum...

Disebabkan ada kencing manis tahap awal ngandung kali ni..aku kene pantang byk benda. terutama mknn2 maniss...nasi pon kene amek separuh je. Sehari sekali. Doc kate leh amek 2 kali sehari tapi takpelah..aku ganti ngan menu lain. So skang ni bykla belajar camne nak makan makann seimbang. Berat aku turun 2 kg..bukan sebab aku diet..tapi sbb jaga makan agar tidak terlalu byk kabo & gula..

Pagi2 makan cereal, susu, buah2 & kdg2 makan bihun, kuew tiau, mee goreng..pon kene amek separuh sbb kandungan gula dia adalah sama dengan separuh pinggan nasi.


kalu aku nak taip sini menu2 perlu amek kang panjang plak posting ni ape yg leh amek n takleh amek. nnti aku wat posting khas la..untuk panduan ibu2 ngandung yg lain k..but not now....byk korje..





Breakfast aku...Suppose aku takleh amek full cream tu..tapi sbb makan dengan cereal, aku taram la jugak..yg patut aku amek ialah hanya Low fat milk/susu skim...


ari2 makan ni buat aku muak. tawor habisssssssss...takpelah..bekorban utk seketika..ahahaha..seksa weh


balik kg hubby last weekend, makan nasi tak hingat. kes balas dendam. giler tak??????? tak leh tahan wooo..sbb ade kenduri sambut ramadhan..tu mcm2 lauk ade masa kenduri tu..eheheh *alasan*






** skang ni aku kene check-up setiap minggu kat PPUM..sbb depa nak pantau paras gula..setiap minggu kene jumpa dietitian..boring tol!



17 comments:

ch@ said...

akak di PPUM juga ye, katanya bangunan ibu mengandung tu dah tukar ke bangunan baru. check-up akan datang ni kita terus kena di bangunan baru, celah mana pun xtau. ada sesat.

uiii sedap tu careal dgn susu. kita suka.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

iye cha..akak last week check up kat bangunan baru..besar tau..dah upe spital swasta..nnti bersalin pon kat banguna baru! yeay!

mmgla cedap cha...tapi if ari2 naik jemu

ajumohit said...

Rose, msti tak sbr rasa nk bsalin kan, ms ni dh rasa mengah n tak larat nk jalan, ms ni jg mkn tau, dh bsalin nnti pantang betul2 n pehtu leh mkn best2

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ye aju...rasa kepala dah kat bawah seketul. berattt sgt2..rasa nak g mana2 naik wheelchair leh tak ? ahahhaha overnye

lydzar said...

demi anak kan ros.. bersabar sket lagi her..taklama nnt boleh jumpa AR Jr dah..so ibu boleh makan mcm biasa sebab nk menyusu pulak

zaidah said...

sabor yer rose...waktu preggy aje...klu dah ok nanti blehlah makan memacam tapi still kena berjaga jugak...

mummy2k said...

ni br pantang masa hamil...pantang lepas beranak nanti lg hazab,kan?...heheheh

ana said...

takpe..nnti pas bersalin balas dendam mkn banyak2 tau hehehehe

mama_umar_maryam said...

dulu preknen suke btol mkn cereal dgn susu ni,ari2 ok.skg muak..erkk..

Fieza79 said...

agak nya bulan puasa ni membantu kot rose punya kenaikan berat badan..take care tau..!

suka jgk minum susu full cream tu...tp yg perisa coklat je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Takpe rose..time mengandung mmg kena jaga mkn..nnt pas bersalin..dh abis pantang..blh bls dendam..mkn apa jer..ikut kemahuan.. ;)

Hanis Azla said...

takpelah rose kena korban sikit jaga makan kan.. utk kesihatan rose dan baby juga.. kiranya baguslah rose boleh control makn tu siap turun 2 kg lagi.. klu akak tak pasti boleh buat ke tidak.. take care yer..

Ena said...

ALAHAI..


ENA YG TAK NGANDUNG NI PUN SUKA GAK MAKAN CEREAL GITU ROSE.. DAPNYA.. TP TU LA KALO ARI2 MUAK LA JUGAK KAN.. TAK PE LAH.. DEMI KESEJAHTERAAN SEKELUARGA.. TERPAKSA LA KORBANKAN.. :D

fazilzura said...

wahhh besh nye menu tu

* salam kenalan dr ku

ch@ said...

really, best2. nnt suami pun boleh masukkan? jadi tak sabar pula kita. maknanya, masuk tu ikut jalan yg sama la ye. cuma terus kehadapan sikit then kiri. kita ingat tu. pemeriksaan rutin dia pun sama je kan?

ch@ said...

yups, masa kita ada kelas susu ibu hari tu, nurse beritau. kalau bangunan baru tu siap, suami boleh masuk. next check-up kita ke bgnn baru tu, nnt kita share sesama. ;)

terima kasih kak.

Dilla Ady said...

kirenye awal2 da rase num air gula la ni ye rose..huhu

dilla dulu akhir2 preggy kena num sbb naik byk sgt..tp sib baik takde pape la..cume teringat2 lagi rase air gule tu..pas minum terus pening...