Thursday, June 30, 2011

Minum Air Gula utk kesekian kalinya

Assalamualaikum..

baru je masuk ofis. arini minum air gula utk kali kedua..1st time minum masa kandungan 4 bulan camtu..skang dah masuk 7 bulan, kene minom lagi..uhuk!

tak suka benor ghase air tu. Nak nangis pon ade masa telan tadik.

yg tak besnye...HB aku makin low. arini bacaan dia 9.6..menahan sebak ajela tengok kan..then nurse tambah satu lagi faktor risiko aku utk  mengandung kali ni. Dari 3 jadi 4..uwaaa...




see..yg nurse garis tu bacaan Hb hari ini iaitu 9.6


bacaan dari awal mengandung hingga sekarang ialah..

12
11.1
10.2
10
9.6

ha amekkk...nurse tu cakap hb low ni bukan ape..takut tumpah darah je..sbb darah jadi makin cair..nauzubillah..mintak2 takde perkara tak elok jadi kat aku n baby...


yg aku peliknye..aku consisten je amek Obimin, Ferrous (iron tablet)..pstu tambah lagi ngan supplement dari shaklee..B-complex, Vita-lea, Vita-C, Kalsium, Omega Guard...arrgghhhhhhhhh.......tension mak!

.

masuk2 ofis, bukak email, tengok ade email dari somi den. sempat lagi dia snap2 candid pics aku duk menahan rasa muntah meneguk ayor guler tu. huhu. dia tak tahu, yg aku masa tu rasa nak muntahkan balik je. dengan menahan sakit tempat cucuk amek darah lagi...



Nak tahu ape tajuk email dia?? ni ha..."Cedapnye Air Gula"

nak menangis je baca tadi...sabar ajeler..



18 comments:

Bionic women said...

sebenarnya sampai sekarang sy x paham kenapa kena minum air gula.
bukan ker kalau nak tentukan kencing manis berdasarkan kandungan gula dalam darah sedia ada.

Kat hospital pakar bersalin, x pernah pun kena minum tau...huhu.
saya x pernah check kerajaan.
tu yg saya x tau tu..

*azni* said...

hebat ni dah 2 kali kena minum air gula..hehe..jgn marah ye ros..sy plak berat asyik la naik aje..dlm 2 minggu 2kg naik..huhu..hb pun makin lama makin low jgk..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eily,
sy pon tak paham..huhu...tapi bila pikir2..bagus gak, at least leh detect kencing manis awal2..sbb bahaya kan if si ibu ade kencing manis masa ngandung..:-)

azni,
tula pelik. dulu kene minom sekali je.huhu..samela kita.berat makin naik. hb makin low..haihhh

zaidah said...

bila ade kencing manis kenalah diet ...banyak makanan kena tolak tepi....ade nurse yang ajar bagi mengurangkan rasa tak sedapnyer minum air gula tu dengan perahkan limau kasturi kat dalam air....zai tak pernah try....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak zai,
sy tak pernah ade kencing manis time ngandung..ngandung rafiq dulu pon takde..tapi nape ntah kene minum sampai 2 kali uhuhuhu

So Shy Lady said...

masa 1st preg HB akak pun rndah jgk. tp kat spital swasta takde la plak kna mnum air gula.

masa 2nd n 3rd preg akak amalkn mkn kurma lbih 2kg la jugak start dr 1st month. alhamdulillah elok je smua t.de mslh

mamalieyna said...

huuu~ hope akan bertmbh baik ye pasni..risau jer..

4 bulan dh minum air gula ke rose? eina dl, tak kena minum..kali ke2 peknen ni, taktau la bilamasa..checkup next bulan depan..huu~

Izan Ishak said...

samalah ngan izan masa peknen kembar dulu. 2 kali jgk kena minum air gula. tp rasanya masa tu sbb berat badan naik mendadak. takut ada kencing manis. tp alhamdulillah... resultnya okay je. tak de apa2 pun~

Zue AnnaLeeya said...

beselah rose... besenya darah tinggi atau kencing manis nih ader masa kita peknen jer... ader kwn akak, sblom peknen mmg takde kencing manis pon... tp bila peknen kene minum air gula byk kali gak, pastuh siap kene cucuk sdiri tau....

tp akak dah 3 org anak nih, blom lagilah merasa air gula tuh... tp klu blh taknakla...

cehhhh.... taknak kunun... mcm ader hati nak peknen lagik jerk.... hahahahaha.....

cik dah said...

ada jgk pengalaman 3 kali minum..ms muizz 2kali pasal yg pertama x jadi..uwekk blk..

bila dah minum tu xleh ckp byk.dok dediam jer..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily dulu pun kena minum air gula..lily disuh minum koz takut lily ada kencing manis..koz ayah lily mmg ada penyakit tu..huhu..nk termuntah rasa..

R0seMer@hj@mbu! said...

Hmm, best jer bc cite ibu2 yg dh ada bnyk xperience ni....

apepun sy doakn moga semuanya ok, moga nti dpt bby yg cute miut dan yg pntg sx....siht wal afiat!

Teratak Hami said...

Tak pernah merasa minum air gula walaupun setia gie check-up kat klinik desa. Memang fobia bila dengar "air gula" .

Salina@IbuAqil said...

Selalu dgor kwn2 opis ibu duk ngeluh pasal teguk air gula ni waktu preggy.. Iyarkkk!! X suke ayor gule ni..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

aiyarkkkk..tak bestnye :((

Lily@MamaZaraZareef said...

salam rose..bakal bersalin kat salam ek..smoga slamat sume nnti k..kem salam dr siti leh..ahahahaha..terasa sgt terhutang budi ngan die sbb tidak meninggalkan fobia bersalinkan anak kedua..time bersalin pertama kat gomen dulu nk ingat pon seram..hihi

Nadiah Sidek said...

hihi..hubby kuat menyakat ek. kalau kat sini disuruh minum air gula tiap2 bulan pun takpe. sedap! kat malaysia dulu tak pernah pulak la kena minum air gula tapi selalu la dengar org kata seksa nak minum air gula

azmila said...

hmmm...baru lik dr clinic...next week kena minum air gula...1st time nih,peknen 7 bln,2nd baby...dok dgr citer org je last2 den jgk nak kene raso...help me!!!huhhu..