Posts

Showing posts from October, 2009

Anak abah!

Image
Hoho..ari ni aku still seleseme, batuk2 n sedikit demam. Ni dah masuk ari keberapa ek? aku dah luper..*pok pale sendiri* nak tahu nape berlarutan? haa..sbb aku tak makan ubat? nak tahu nape? sbb nnti badan rafiq gatal2..terkene tempias ubat aku amek..maybe yg antibiotik tu kot..abis pp dia naik biji2 merah..Haihhh....*sigh* susoh jugok ye Fully Bf ni..anak syik kene tempias..uhuk uhuk! Korang nampak tak gambor yg aku letak ni? (sila abaikan mittens dia kaler lain2 tu ye..rafiq suka isap tangan dia..abis lenjun..so aku tukorler) Ahahahha...nila namanye anak abah! hampir every single nite (if abah dia tak bz la)..if dia meragam tamo tido..aku just letak ateh abah dia..sure dia tido sambil2 tgk bola..yg kelakor tu..mcm paham je tgk bola..tengok dengan tekunnya..sampaila terlelap . mmg magic tol ye..sentuhan abahnye..takyah dodoi2..just ajak dia sembang2 cakap pasal player2 mana ka tv tu..dia akan tgk dengan tekunnya tanpa merengek... *kembang semangkukler tu en. aku betul* jeles ak

Red Flag!

Image
**pic credit to Mr. Google Apekah??? Hua hua hua... Pagi td dah kene red flag...cam kene tembak je my reaction time tuh.. on the 101 day! cam cantik2 je dia timing kan..eheheh Ini my first red flag after gave birth Memula cam cuak gak tapi dah tanye2 Mak, kakak2 & kawan2..its NORMAL ! ade org tu sampai 2 tahun baru dapat red flag and ade org tu..tak sampai sebulan after 60 days..dah dapat bendera jepun nih.. hurmm..its depends on individual condition.. aku fully BF..tu jd cuak tu..sbb aritu baca artikel..if Fully BF..askar jepun lambt menyerang..:-D yang besnya..no period pain at all....alhamdulillah.. adakah selepas bersalin..senggugut akan hilang camtu je? or nanti2 akan mai balik..if akan ade jugak period pain, mintak2la sikit2 je..heheheh... well..its time to get protection bebeh..ati2 di jalan raya..kah kah kah.... *sabor jela aku nih*

100 hari!

Image
Akhirnya..dah 100 hari..yey! Hehehe..actually aku berpantang selama 100 hari even aku dah curi2 minum ais kan masa ari raya ari tu..tak tahan la tgk ais..time2 raya kan air dia mcm2 kaler..ahahaha..taram la skit2..:-D sebenarnya..mak aku yang suh aku berpantang sampai 100 hari..sbb aku beranak ikut tingkap kan. So, kenala jaga makan bagai..Badan ni nak pakai lama..bkn nak pakai ari ni je kate mak aku yang tersayang itu.. antara makanan yg aku pantang Telur, Seafood, ais, makanan pedas *kdg2 terpaksa makan pedas gak sbb lauk kat cafe pedas2*, sayur2 yg "sejuk" kate org tua..sejuk means leh sebabkan aku lenguh2 satu badan..siyes, mmg sakit+lenguh+*berat punggoq* if aku amek sayur2 nih.. Adakah aku leh order air berais lepas ni kat kedai makan? Wink Wink kat hubby** Tapiii..aku takut la nak minum berais yg ade aisnya nampak ketul2 tu..sakit satu badan if minum tau! so, moralnya..tak payah minum rose oittt..nyeksa badan je.. *skit2 leh la kot ek ~~ayat amek ati* ermm...

ubah halwa mata..

weekend ni penuh ngan aktiviti open house yg mana syawal dah dipenghujungnya. Pagi td open house persatuan penduduk kat apartment aku tinggal ni...then skang aku boring takde ape nak buat duk gatal tangan menggodek blog..hehe..aku duk tukar2 background..sabor jela kan..dr td background dia berubah2..kikiikik...

Rafiq is 3 Months Old

Image
Rafiq turn to 3 months today! OOhh..sedar tak sedar ye. Pejam celik..Anak ibu dah makin besar, makin berakal..soo sweet.. Hari demi hari ada saja benda baru berlaku pada rafiq..Alhamdulillah..Aku dapat rasai, alami sendiri pengalaman menjaga anak sendiri...Syukur pada Allah.. Rafiq.. Ibu & Abah sayangkan rafiq...teramat sayang.. Moga Rafiq akan menjadi anak yg soleh, dengar cakap ibu & abah ok.. Rasa baru semalam ibu lahirkan rafiq & tengok rafiq at the 1st sight...Berlinang air mata ibu...Syukur sgt2..rafiq selamat lahir ke dunia... Perkembangan rafiq setakat ini: Last chek up masa cucuk untuk 3 bulan punya, berat rafiq 6.09..naik sekilo je? *Sigh* (Nurse cakap, baby yg menyusu badan sepenuhnya..berat bayi tak naik secepat bayi yg minum susu formula..betul ke?? entohler..idokler teman tahu..takpela, janji rafiq sihat, ceria sokmo...) Makin pandai gelak sakan...hahah..kdg2 tgk dia cam penat je..Sian anak ibu..padahal bkn ibu paham pon rafiq oiiii...takpelah..leh j

Ngatuknye..

Image
Terimala posting meraban dari aku..keh keh keh.. ngantuk giler ni.. si tecik rafiq kol 4 pagi dah jaga ajak main ngan dia..aku tukar diapers..nyusukan dia..ingatkan nak tido balik la kan....nan ado dia nak tido..sampaila aku anto dia kat umah pengasuh.... Kesannya...Huarrgghhh..aku yg ngantuk ting tong ting tong...aduila.. Sib baik ini budak sgt chomel..gewammm aku nak cubit2.. pastu gelak2 mengada lak.... if dia melalak....mau haru kan...huhuhu... Dah dia takmo tido..aku amek hp aku snap gambor dia.. (Quality gambor dr Hp aku adalah amat tidak memberangsangkan..keh keh keh) Ape tengok2? Owhh..dia dah mula dah..start senyumm...:-) Pastu sengeehhhh nampak gusi yg takde gigi tuh! ishlaa... Menggeletik gelak bila di agah2..rafiq..rafiq.... OOhhh...ini gelak yg amat kurang sopan rafiq....hepppp..... ( gelak syaiton...muahahahahaha ) Okla..sekian.

Majlis Naik Buaian Rafiq & Ulangtahun Perkahwinan Pertama

Image
Lambt skit update cite ni..hehehe..bukan apa..baru upload Pic..camera wif hubby... 3 Oktober 2009 Sabtu lepas, kami adakan Majlis Naik Buaian Rafiq..Opah rafiq cakap mmg dia akan buat majlis ini utk cucu sulung bagi setiap anak2 dia..Rafiq kan cucu sulung dari anak bongsunya..Majlis ala kadar saja..sekadar jemput org2 masjid...Dalam 30 orang camtu.. aku ngan hubby just sediakan goody bag..yg lain semua opahnya yg setelkan..:-D Oh ya..Majlis cukur jambul Rafiq akan dibuat pada hari raya haji ni..Memandangkan Raya Haji ni nak buat Majlis Akikah rafiq & anak kakak2 aku..so buat sekali la kan..Kami korban seekor lembu then bahagi2 adik bradik mengikut bahagian masing2..sure meriah..sebab dulu pun pernah sekali buat ramai2 pakat adik bradik...masa tu mak aku dapat 4 cucu serentak dalam setahun...:-) Sebelum majlis aku kenyangkan dulu perut dia..tgk..tido sbb dah kenyang..heheh... Jemputan... Sepanjang Majlis Rafiq tido...ZZZzzzz...GUd boy..senang keje.. Buchuk ibu... Owwhh..

Perkembangan Rafiq

Image
Lagi seminggu umur rafiq 3 bulan.. so sweet being a mother.. setiap perkembangan baby from day to day dapat dilihat.. yela sebelum ni tgk anak2 buah pon seminggu sekali or beberapa bulan sekali..mane nak tahu apa perkembangn depa kan.. ini pula anak sendiri..ari2 leh telek dia..hehehhe... Rafiq sekarang dah pandai ajak sembang..kembang kempis idungnya duk sembang..tapi bab paling takleh nak lepaskan sekarang bila panggil je nama dia..sure senyum. tak kirala baru bangun tido ke..baru lepas mandi ke..everytime..everwhere..owhh..soo sweet.. Selain tu..sekarang dah pandai buat buih2 dari mulut dia..kdg2 sampai basah2 mittens.. member2 cakap..pas ni dia akan menyembur lak..adui..sure meleleh2 ari liur dia kan..kikikik pastu pantang ade benda2 yg ade duk betul2 tepi mulut dia..sure nak isap..kdg2 lengan aku..kdg2 tu kain.. perkembangan yg lain lak..rafiq dah pandai recognize aku..if aku lalu..leh gerakkan kepala kepala dari kanan ke kiri tgk aku..mata mmg tepat tgk aku..kdg2 tgk tepat tan