Posts

Showing posts from April, 2010

Rancangan ni la yg buat kami berebut Remote TV!

Image
Salam Jumaat.. Baru nak buat posting. Ngeeee...pagi tadi ade meeting..then as usual la..after meeting adela tugasan yg perlu dibuat..ermmmm.... ok2..apa yg aku nak cite ni, inila rancangan yang aku suka layan dari dia mula2 kuarr dulu..1st season sampai la skang..Season 7!.....selasa malam sure aku tercongok depan tv tengok rancangan ni on Hallmark channel 702 *if rafiq tak ngacau la*. The trainer..aku suka Bob sbb lagi cool..Jillian tu agak ganaz...ehehhe..tapi mmg besla tgk depa train.. Ini yg season 5..admire giler ngan semangat Mark & Ali...both of them dah terkeluar tapi dpt masuk balik...Hoho.. Skang ni berlangsung Season 7..baru je start..tak bes sgt..kang dah nak abis baru bes sbb dpt tengok depa dah kurus.. If korang nak tahu...aku n hubby selalu berebut remote. Nak tahu kenapa? Haa..dia tu antu channel sport..aku lak antu channel Hallmark terutama The Biggest Loser...kah kah kah so..sape dapat remote dulu diala yg menang...Kadang2 kami One Two Juzz *betul

Another Suprise!

Image
Salam.. Agak lambat aku publish posting ni..tertunda dari hari aku announce pemenang GA..dah sibuk2 pasal blog aku takleh komen la n mcm2 hal..terus terlupa.. Surprise ape lagi ni mek rose?? uhuhu.. ok2.. Untuk menghargai tukang komen yg suka singgah n komen blog aku..aku print screen sape yg komen terbanyak blog aku sejak aku berblog..pada ari aku buat posting pemenang GA *pagi2 buta buat posting* aku pick top 5 untuk top commentators blog aku... Sape yg kena tu eh? ehehe...org tu ialah... click gambor utk besorkan.. Kak Dee - aku selalu singgah blog kak dee since 2008. Masa tu aku suka masuk blog ita.itu *tapi kak ita dah stop berblog*. Kak Dee antara blogger otai yang sempoi..i like..:-) Lily - masih baru lagi kenal blog lily ni..mula2 buat aku masuk blog ni adalah sbb nama blog dia..wow..The Queen of our Heart..ehehhe..dia juga ade seorang putri yg chomel..iaitu Qis. Ena - Ha..mek na ni pon baru lagi kenai *dalam blog la*. Camne aku terjebak ngan blog mek na ni? ha..aku t

Anak Tak Nak Minum Susu!

Salam.. Rafiq tak nak minum susu masa dengan pengasuh.. Aku bekalkan 10 oz pon tak habis..Ini terjadi selepas dia baik dari demam tempoh hari. Aku dah rujuk Paed rafiq tapi Dr. Amdan cakap kondisi rafiq ok. Apa yang Dr. Amdan fikirkan..maybe berkaitan dengan ubat-ubat yang pernah dia ambil masa dia demam tempoh hari terutama Antibiotik. Dia suruh stop semuanya & mmg aku dah stop terus! Dr. Amdan bagi ubat utk salur pernafasan susulan pengambilan Nebulizer sebanyak 6 kali tempoh hari di DEMC..skang nafas rafiq dah ok banyak..alhamdulillah.. Ermmm...camne ek..mamact siap paksa2 rafiq minum sbb mamact kesiankan rafiq. takut dia lapar. Nasib baik rafiq nak makan..cuma tak berselera seperti biasa. Biasanya if lambat suap menggeletik badan marah sbb tak sabar nak makan.. Sekarang, aku terpaksa kejar2 dia yg dalam walker tu utk beri makan. Aduhai.. Mula2 aku runsing jugak..tapi bila pikir2..rafiq nak makan dan bila dengan aku dia hisap susu dengan lahapnye..uhuhuhu..dahla suke gigit

Best view with Mozilla Firefox

Salam En suami aku dengan baik hatinye cuba cari di mana kesilapan teknikalnye kenapa blog aku takleh nak tinggal komen & kenapa posting terdahulu takleh nak view.. upe2nye..solution dia adalah...Blog aku ni hanya dapat paparan terbaik bila guna Browser Mozilla Firefox... if guna Browser lain mcm Internet Explorer (IE) or Google Chrome takleh komen n takleh nak baca posting terdahulu.. uhuhuhu..adakah ini berkaitan dengan Template aku eh? aduhai..nak kene tukor template lagi ke? ponek den wehh..nak susun atur benda2 alah dalam blog ni lagi..nak kene kuarkan balik semua bloglist lagi..nak itu nak ini..aiseymengg... tak bes la camni.. pudar semangat den nak berbelog...hmmmmmmm....

Tak boleh tinggal komen ye? Nape erk?

Salam Ada beberapa rakan blogger cakap takleh nak leave comment kat posting pengumuman contest kat bawah nih.. nape ye? sbb ade je org yg leh tinggalkan komen tu? adui...(sambil garuk kepala) ape2 pon....tahniah buat pemenang........:-)

Pemenangnya Adalah...

Image
Salam Ingatkan nak buat posting ni ari sabtu..tup2.terlajak juga ke pagi senin ni ha..hehe..apo nakbuek..siang2 if rafiq nampak dia akan terkam lappy n gigit mouse! But before dat..aku nak ucapkan Happy 2nd Anniversary utk Blog PotPetMekRose..anak an tak sihat. Aku terlupa nak buat satu posting khas. har Har Har..tapi takpelah. Janji blog aku dah berusia 2 tahun.. Actually aku dah join lama blogspot ni. jd tukang bace blog2 yg ade...since april 2008 baru aku buat 1st posting.. Ok2 sebelum aku meraban ke laut aku nak umumkan pemenang utk GA pertama dari PotPetMekRose ok! Setelah ditolak 2 penyertaan yang dibatalkan sbb tak cukup syarat utama, hanya 39 orang peserta yang layak..iaitu.. Mamalyna - Goodies (tisu poket, kalendar kecik & Keychain) Ayuselalu - Kuih Bulan Sarah - Key chain Izancute - duit raya Syakila - note book Inahasan - Coklat Sofiah - Kuih Bulan Anin - Kuih Bulan Chugie - Cookies Kak zue - Kuih Bakul Rosilah - Kuih Bakul Juniza -

Senarai Peserta GA & Reveal the answer!

Image
Salam.. Ohhh..masa sungguh cemburu kite kan sekarang ni kawan2? kejap2 dah tengah hari..tgk2 jam lagi..dah dekat kul 5 nak balik dah....keje berlambak..sapo nak buek tu? uhuhuhu ok2...Semalam adalah last day untuk penyertaan GA yang aku anjurkan buat julung2 kalinya ni..Agak memberangsangkan penyertaan yg diterima..Agak2nye if aku suh tinggal URL je sure lagi ramai join eh..wekekkeke.. takpe2..nanti2 ade rezeki lagi aku anjurkan GA lagi..:-) Kat bawah ni adalah senarai peserta giveaway..ade beberapa penyertaan yang telah aku highlightkan guna kaler MERAH ..itu adalah penyertaan yang terpaksa aku batalkan kerana tidak cukup syarat. syarat2 penyertaan adalah: Jadi Follower PotPetMekRose Masukkan blog ini ke Blog List anda Letakkan banner contest di side bar & link back Buat satu entry tentang contest ini Jangan lupe tinggal link korang..nanti senang aku nak terjah. Teka gambar di bawah Actually ade beberapa penyertaan juga tak memenuhi syarat seperti tidak menjadi f

Pot Pet Mek Rose 2nd Anniversary Giveaway

Image
::::Entry melekat sampai 22 april...Sila scroll ke bawah utk posting terbaru yep!:::: Salam semua... Bersempena Usia Blog Pot Pet Mek Rose akan masuk umur 2 tahun pada 22 April ini..Aku dengan berbesar hatinya nak bagi hadiah free untuk kengkawan..Senang sahaja untuk join. Tak perlu gambar bagai..He He He... Apa yang perlu anda lakukan adalah: Jadi Follower PotPetMekRose Masukkan blog ini ke Blog List anda Letakkan banner contest di side bar & link back Buat satu entry tentang contest ini Jangan lupe tinggal link korang..nanti senang aku nak terjah. Teka gambar di bawah Gambar ini aku ambil masa balik ke Terengganu Raya Cina pada 14 februari yang lepas.. Memang pihak firefly ada menyediakan kudapan untuk penumpang iaitu Soft Drink, Muffin & Kacang. Tapi, masa Raya Cina ari tuh...depa bagi benda lain...ade kat dalam Ang pau merah tu.... CUBA TEKA, APAKAH BENDA KAT DALAM ANG PAU TU..... Setiap seorang hanya boleh teka sekali sahaja. Sekiranya ada banyak jawapan yang sa

Bertemu Rakan Blogger & Carrot cake

Image
Salam.. Dah agak lama nak buat posting ni, tapi tertangguh sebab kesihatan rafiq. Minggu lepas, aku jumpe kawan blogger yg agak baru aku kenal..tak sampai setahun lagi.. Yg aku kenal sepanjang berblog 2 tahun ni aku tak pernah jumpe, alih2 jumpe mak iti ni..tula jodoh namanye..betul dop siti? ngeeeee Kami bukan saje2 p jumpe, aku order kek ngan mak iti bebenornye.. Yg lawaknye..mule2 aku dah lupe yang aku ade order kek ngan Siti. Bukan apa, rafiq kan tak sihat..plak tu dah ingatan ingat kat rafiq je..lepas lepas tu baru teringat yg ade order kek..ahahahahah...boley? Aku ade order Carrot cake ngan Siti ..nanti leh la terjah blog dia tgk..ade mcm2 lauk & kuih2 yg siti pandai buat. dia ade online bakery shop tau..leh tgk SINI .:-) *free promo ni siti..nanti leh bagi cream puff yg ari ni siti dah buat tu* agagagaga disebabkan aku teringin carrot cake, aku tempah kek ni seketui. Siti mcm berat ati nak terima sbb takut dia takde kelapangan..tapi disebabkan tak nak hampakan aku..d

Ku Sangka Cerah hingga ke petang..rupa2nya Hujan di tengah hari

Image
salam semua.. 2 ari tak jenguk blog rasa cam dah bersawang giler blog aku ni. Tajuk tak hengat kan..ahaha..sorila kawan2..tajuk ntah apo2.. tajuk tu rentetan pasal cite rafiq tak sihat ok..aku ingat dia dah fully recovered..rupa2nya tidak! Ari isnin (kelmarin) aku dapat panggilan dari pengasuh rafiq. Tengah ralit wt kerja, tiba2 No. Mama Siti timbul kat screen hp aku. Ya Allah..berdesup jantung aku. Rasa nak gugur. MamaCt: Rose, anak ko asyik muntah2 je ni. Dari kul 2 td. Mula muntah cam air lajunya habis walker, baju kene muntah..Pastu dia muntah lendir plak..berbuih2.. Aku: Ha????? Ya Allah..anak akuuu....(dan2 tu aku nangis) *aku mmg cengeng ok!*..Ok2..sekang jugak sy balik. Then aku kemas2 terus g bilik bos citer ape berlaku sambil nangis *kan betul, aku cengeng!* sib baik bos aku amat memahami..terus dia suh balik then bawak rafiq p spital sampai je umah mamaCt, aku tgk rafiq tido dalam buai. Baju dia yg baru masih ade kesan muntah.. aku jenguk tgk muka dia..dia terja

Rafiq's Milestones @ 9 Months

Image
Salam.. dah lama tak bersiaran malam2. hari ni rafiq penat sbb tadi baru tiba dari Teluk Intan. Balik jenguk opah rafiq..:-) Alhamdulillah...rafiq dah makin ok. Cuma tinggal batuk2 n selsema skit2..batuk berkahak tak tahan tu. rasa nak ganti je tempat dia..haihh... Terima kasih kepada semua rakan blogger yg doakan kesihatan & kesejahteraan rafiq..hanya Allah dapat membalasnya.. Ok2..jom tgk milestones rafiq yg dah masuk 9 bulan. Alhamdulillah syukurr ya Allah... dah ada 4 batang gigi n 2 lagi akan datang..dh nampak putih2 dia.. dah pandai merajuk sakan bila ambil barang dia suka. jgn kau coba2 rampas yep..agaga Mengigit..adui dui dui duiii...gigit2 manja lagi..kang dah kuor taring kang tataula ape akan jadik..uhuh berat 8.9 Kg (turun 100 gram than last month) but its ok..nak ringankan tubuh la tu utk explore benda baru...:-) Makin terer sebut Abah Abah & dah boleh sebut abu abu abu..(ibu tu la kot eh? *ayat nak sedapkan ati*) :-D Masih belum merangkak..tapi combat terer gi

Rafiq is 9 months old!

Image
Salam bersiaran dari rumah mangkuk tingkat..aku EL ari ni. Anak bujangku Demem..cian... Rafiq dah masuk 9 bulan. Yey! 3 months to go cayang..then you'll become a toddler! woweeee...woot woot..! ok2..rafiq demam. so aku terpaksa EL. Aku nak membebel skit la..leh tak? eheheh camni, semalam masa amek ngan pengasuh, rafiq muntah. pastu mamaCt cakap .. "Td kul 2 akak bagi dia ubat sbb akak check suhu dia *mmg aku bekal sekali alat cek suhu* cecah 38.3..tinggi tak ek?" aku as usual.. "Apa? kan sy dah pesan kat akak..kalu dia cecah 37 darjah suh call sy kat ofis...38.3 tinggi tau utk seorang bb.." *aku rasa bergetar suara aku tahan napas! * mamact.. "err..oo..ye ke..akak lupa la..tapi akak dah bagi ubat" (Ha..tula penangan amek bb sorang lagi..kan dah tak menang tangan nak handle 6 org budak sekaligus...baru2 ni mamact amek bb lagi..padahal masa amek rafiq dulu dah cakap n janji ngan aku dia taknak amek bb lain lagi..sbb takut tak sempat!

Penangan

Image
Tadi, masa nak hantar rafiq ke mamaCt, badan rafiq cam Dedar (suam2).. nak demam kah? adui..mintak2 kejap je panas tu. Risau ni. Esok genap 9 BULAN usia rafiq. Biasala kan..Baby Growth Spurt a.k.a naik bulan. Dari minggu lepas dia duk merengek2 kat aku..Biasa balik dari kerja..aku letak dia dalam walker sementara aku basuh botol, angkat baju, solat & mandi..tapi sejak akhir2 ni dia asyik nak dokong... pastu ngempeng..kdg2, mlm2 aku takleh nak pam susu..sbb dah abis di srooottt oleh rafiq. uhuhu...dahla kuantiti susu agak merudum sejak akhir2 nih..sehari dapat Pam 12 oz sahaja. ngam2 untuk bekal rafiq sehari dengan pengasuh. Tapi sejak makan ni, alhamdulillah semua under control..rafiq makan 2 kali sehari..kul 11 pagi makan bubur..then 3 petang makan puree labu/nestum/biskut meri/rusk. eh...melalut lak aku..agagagaga.. actually nak cite ni ha..penangan ni..rafiq nak demam...uhuhuhu..... Huahuahuahua....cam banyak lak nak kuornye..yang gigi atas tu 2 batang mmg dah

Insurance

Image
Ini adalah rentetan 2 sesi perbualan Sesi #1: Antara suami aku & kawan2 dia Kawan 1: Untuk insuran korang, sapa pewaris yg akan dpt habuan dia bila kita dah mati ye? Aku letak nama wife aku. Kawan 2: Samala..org umah..ko pulak Bob? Suami aku: Org umah aku la..kang senang if jd apa2..at least ade peninggalan kita yg dia leh guna bila kita dah takde.. Kawan 1: Korang pernah tak tanye isteri korang..insuran dia..sape pewaris nanti? Sebab org umah aku..dia cakap takkan letak nama suami sbb dia takut aku kawen lain enjoy duit tu... Kawan 2: Samala..dia takkan letak nama suami sbb takut suami kawen lain..kubur merah lagi tanahnye..daaaah kawen lain..ko bob, sure bini ko cakap camtu gak nanti! Suami aku: OO..camtu eh..takpe2..nanti aku tnye org umah aku. sesi #2: Kat umah..aku ngan suami Suami aku: Sayang lom ada insuran lagi kan? aku: Lom...nape abg nak buatkan ke? ngeh ngeh Suami aku: He He He (senyum2) aku: Nape tanya n senyum2? (dia dah senyum2 masa

Reveal the prizes

Image
Salam Selamat pagi..hohohoho *cam santa kelaus je bunyi camtu* Ari ni aku agak weng2..pening2 la. haiyah *jgn cakap aku pegnent ye..lom lagi ..ngeh ngeh* Ok2..posting ni mmg agak weng jugakla bagi aku sbb ari tu cakap nak seperise..sekali aku reveal gak..hahahahah.. Camni cite die..aku pernah terbaca satu blog kaum ibu yg sampai bergaduh2 pasal adiah kontest kan..maybe disebabkan adiah lom dibeli oleh penganjur n sbb tu lmbt nak pos..if dah ade adiah nape nak lengah2 kan..uhuhuh..so aku taknakla sampai bergaduh2 pasai contest dari blog aku yg biasa2 ni..:-) Disebabkan aku tak nak la org tertanya2 apela adiah mek rose nak bagi ni *padahal adiah tak seberapa pon* kui Disebabkan umur aku dah masuk 3 kat depan dia..n number 3 is my lucky number olso..so, aku ngah murah atinye menambah lagi 2 hadiah utk pemenang..akan ada 3 pemenang...teng treng teng teng.... Hadiah #1: Beg Mengkuang Pelbagai Guna & Cute Keychain Hadiah #2: Purse Mengkuang & Cute Keychain Hadiah #3: Co

Birthday ke 30 yang amat bermakna...

Image
Agak panjang & entry terhutang..tak sempat nak update during lunch time kat ofis..so, sementara rafiq ngah lena baikk punyer tu..aku buatla posting ni..ehhehhe.. How about my birthday? *dah tua bangka pon sibuk ngan besday* kah kah kah.. Hoho..bes woo..as usual..dari zaman bercinta, bertunang dan dah kawen..hubby aku selalu ade kejutan2 yang mmg tak dijangka...tapi yang ni lain dari yang lain sebab ramai org tengok..uwaaa...mak malu nyah! tapi dah dapat suami yang mmg main terjah je mmg aku pon kene pandai2 la bawak diri.. last week kan aku balik ganu sebab ikut suami otstesen.. if korang nak tahu...punyela penseprise berjaya suami aku tu..dia superisekan aku dekat Booth pameran! punyala pandai dia plan ngan sorang lagi kwn dia sampai aku tak dpt nak hidu langsung! biasanya..tepat jam 12 ngah malam 3 april..dia akan wish. tapi malam tu dia tido. wat derk je. sedih tol rasa..sob sob sob pastu esok pagi2 bangun pon wat derk..then sebelum pegi booth..dia cakap nak jumpe org gomen