Posts

Showing posts from January, 2010

Happy Cloth Diapering Giveaway

Image
.:: Entry BerGam sehingga 31/1/2010 ::. (scroll ke bawah utk entry baru) Penganjur: Kak Long Nuzula Tarikh Luput: 31 Januari 2010 ..:: KATEGORI A ::.. Memang dah lama berkira2 untuk MenCDkan rafiq. Aku tengah survey2 laman web sbb aku nak beli online. Bila tgk online shop yg jual rege mahal2 tu..mak aih..rasa cam tak berbaloi la plak if tak sesuei ngan rafiq. Benda ni kan kene try N error jugak. Takut tak fit ngan rafiq. Search punye search, ade byk jugela yg aku jd follower utk tgk perkembangan terbaru. Aku baca segala benda butir yg ada dari segi Cara handle CD agar tahan lama, Jenis2 CD (Velcro or Button), AIO (all in one- means insert dia dah dijahit bersama). besnye if dpt CD free kan kan..:-) KENAPA AKU BERMINAT DENGAN CLOTH DIAPER? JIMAT Jika dilihat, mmgla CD ni agak mahal. sekeping RM30-35 malah leh cecah RM50++. Leh beli satu beg Lampin pakai buang dan ianya leh tahan selama sebulan or at least 15 hari (if anak cirit birit kene tukar sokmo kan..). Sete

Hujung minggu aku & Rafiq..

Image
Salam.. Semalam sabtu korang tak g mana2 ke? ke ade g sambut Thaipusam? If pegi tgk tak jd masalah kot ek..negara kita kan berbilang bangsa..seronok juge kdg2 dpt tgk acara2 org beragama lain menyambut perayaan mereka kan..hehe.. Semalam aku tak kemana..hubby outstation..dia ke Pekan Pahang untuk Pelancaran Pekan Digital Satu Malaysia yg dirasmikan oleh PM semalam..so, as usual, if tak kemana aku kemas2 umah la...rafiq pon jd MBSA yg tak duduk diam dalam walker dia. Aku nak vakum habuk pon susah. Last2 aku kuanrantin dia dalam bilik. Melalak2 bingit bising sakit telinga aku dengar dia membebel. If jiran2 dengor sah2 ingat aku dera anak..hahahha..dia tak nangis, tapi bising..masyaAllah...lepas siap semua barula aku bawak keluar..pastu cam biasa ngan muka kerang busuk dia duk sengih2 kat aku..haihhhh..sonokla dpt kuar..haih... tade ape yg menarik pon nak update ni..ehehe.. cuma nak cite pasal rafiq & Totis kesayangan dia...Kemana2 je nak menatang ni. Tido, duk dalam strolle

Perkembangan Rafiq @ 6 months

Image
Agak berkurun jugela nak update pasai ni. Hari ni, pagi2 buta aku buat posting ni di kala kome semua ngah kroohh kroohh tidor. Rafiq terjaga n tamo tido. Sudahnye aku bukak laptop taip entry ni..:-) lagipun..kat ofis aku cam blurr nak pikir ape perkembangan budak botak ni.. Leh la senang lenang g jenguk umah kengkawan sbb blog dah berupdate..Lalalalala.... Perkembangan Rafiq di bulan ke-6 ini agak byk la..jom tgk.. Berat dah 8.2 Kg. Makin semangat anak ibu ni. Yela, dah start makan makanan pejal kan. Ari2 ibu buat bubur..tapi kdg2 rafiq refuse ngan bubur, so MamaCt ganti dengan nestum. berselera dia makan. If kita pon..nak la jugak tukar2 angin kan. Rafiq dah mula kenal org2 yg rapat dengan dia. n off koz la Ibu & Abah dia kan. If balik kg hubby, bila org lain nak amek menjerit dia nangis sbb tak kenal org tu waima Opah dia sendiri. But..dah lama tu okla sikit2.. Dah pandai jerit2 if aku tinggal dia sorang2..Kuat lak tu..bukan nangis tau, tapi menjerit..ngan bahasa dia la..de

Strike or Kasi potong (Kah Kah Kah)

Image
Salam semua..Hari ni aku masih bz..(silala bosan baca ayat ni ye) weekekke Ok2..memandangkan aku tak sempat lagi nak buat posting pasal bb rafiq ttg perkembangan dia utk 6 bulan punyer..aku buatla tutorial ini..tak susah. simple sajer. Aku tahu..dah ramai yg tau pasal ni..tapi ini adalah utk membantu sape2 yg tak tahu....eheheheh Tadi ade kawan blogger aku..tanya pasal ni...:-) Untuk Kak Hanim...here it is..spesel for u..:-) (bak mai brg Cosway free seketui ya ) kikikik.. Klik gambor utk paparan lebih jelassssss... :: Gambar 1 :: Cam biasa, bila kita wat posting baru (compose) akan appear paparan ni kan.. then taipla ape kita nak.. cam sy..nak kasi potong ayat TAK. :: Gambar 2 :: semasa menaip posting yang nak di taip tu..(better taip sampai abis posting dulu yep baru buat potong-potong ni..if tak kelam kelibut jdnye..) taip coding seperti di atas di antara perkataan yg nak dikasi potong tuh. Masih di menu Compose :: Gambar 3 :: then..klik pada Menu Edit HT

Hari Ni Cucuk Rafiq utk 6 Bulan punyerrr

Image
Baikk Punyerrr...ngeh ngeh *takde kaitan ngan tajuk yo!* aku agak bz la ari ni..tak sempat nak update pasal cucuk rafiq utk 6 bulan. next posting la ye... oh ya, camera aku tempoh ari charger dia rusak. Cik Abe aku dah beli baru tapi tak orila. Takpolah, janji leh charge bateri kamera kesayangan aku tu. * leh mati katak takde kamera. rasa kosong je jiwa..kah kah kah* Uhuhuhuhuhuhu Layanla gambor2 yg Tak di edit ni..huh. Sungguh real muke kami..wekekkeke Rafiq tido ateh tilam empuk perot abah. Feveret port. kah kah kah. Korang jgnla tertipu ye..laki aku tido2 ayam jo tuh. Den tau... Ni before kene cucuk. Dr. lom mai lagi. See..no. pon kosong lagi. Hoho..lepas kene cucuk terus tido ateh aku. Nak bagi tek pon tamo dah. nak tido sgt dah.. *seriusnye muka aku..kah kah kah* Okla..mohler kite sambung keje.. daaa....:-) **Berat rafiq turun 100gm sbb tak sihat tempoh hari..dah tinggal 8.1 Kg daa...

:: Minggu Yang Huru Hara ::

Image
Fuh...memang agak huru hara idup kami suami isteri minggu ni.. bermula pada isnin 18/1 hingga la hari ini rasa cam pening aku dibuatnya. Aku EL 19 & 20 hb sbb nak jaga rafiq. Yela, rafiq kan 1st time demam dan naluri keibuan aku ni cukup lemah utk cakap TIDAK untuk jaga rafiq masa dia tak sihat ni. If diikutkan, boleh nak hantar pada MamaCt, tapi aku rasa dia perlukan aku masa tu. Ok..kenapa tajuk aku sebegitu rupa eh? baru anak demam sekali dah kecoh, dah huru hara.. *maybe tidak pada ibu beranak 2 or 3* . Aku kan baru bergelar ibu selama 6 bulan..masih byk benda nak kene tempuh... Selepas kebah dari demam..Rafiq sekarang berhadapan pula dengan batuk kering yang tidak ada kahak tetapi dalam dada ada bunyi kahak seakan2 penuh. Jumaat baru ni, lepas pegi ambil rafiq dari umah pengasuh, MamaCt cakap rafiq sesak nafas. Dada turun naik. Ya Allah..berderau darah aku dengar. Bila aku dengar sendiri camne bunyi rafiq batuk dan dengan bunyi kahak tu..aku mulela tak tentu hala. Mena

Masalah Regurgitasi / Muak / Muntah

Image
ENTRY NI DAH LAMA AKU BUAT, CUMA TAK TERPUBLISH SBB BZ SEMEDANG SKANG NI. MEMANDANGKAN BZ AKU TAK AKAN HABIS, SO AKU SAMBUNGLA APE YG PATUT KAN..EHEHHE Salam jumaat *aik, ari jumaat je ke ko bagi salam rose?* kah kah kah Korang biasa tak berhadapan dengan budak yang kuat muak/muntah?. Biasa pada baby la kan..If baby yg kecik2 dalam satu hari ke 3 bulan tu normal la kan muak/muntah sikit2. Maksud aku sekarang ni..budak yg kuat muak sampai besar.. Melampau2la muak nye..ehhehe..gedit? ok2..back to main topic. Sehingga ke hari ini, anak bujang ku..mat Rafiq masih muntah/muak or bahasa saintifiknye.. REGURGITASI. Kadang2 muak/muntahnye kuar mcm air paip! Boleh dikatakan baju aku setiap hari akan WAJIB ade kesan muntah rafiq. Sekali tengok cam taik burung daaa...wekekkeke. Kalau ke mana2..lebih2 lagi if pegi shopping, baju rafiq kene bawak lebih. * suppose baju aku pon kene lebih kan? hurmm* . If tak, naya je budak tu berbaju penuh ngan muak. Mashammm..Sib baik nyusu badan. If ny

Arrgghhhh....Eeiiiii....Geeeraamm!!

Aku EL 2 hari untuk jaga anak aku ari ni baru masuk keje.. tadi pagi rafig still ada demam..37.7 darjah suhu dia. demam dia on dan off..kejap ade kejap tade..buntu aku! dahla kepala ni ingat kat umah je....haihhh.. rafiq rafiq rafiq .. tu jela duk dalam kepala nih... ari ni ade plak modul kene siapkan ngan URGENT nya.. sebab apa?? sbb aku EL 2 ari..so tergantung la keje aku nih.. aku tahuuuu..ini salah aku..tapi anak aku demam..nak buek camno.. skang kene wat keje ngan TIDAK tenangnye bosss...ya ampun bos..ari ni ke kene siapkan jugak ke?? if esok/lusa boleh tak??? bos aku cakap: esok public holiday lusa mmg coti ari isnin...boleh lah (kene ikut dialek bahasa p.ramlee..agagga) *korang sila jgn percaya ye..bos aku tak cakap camtu pon..aku saje reka2 cite* LOL! oh..sadisnye rasa ngan keadaan aku ari nih.. ermmm...errmm...

:: Aku EL arinih ::

Image
Mr bobot aku demam.. Lepas amek dia dari umah pengasuh, suhu badan 37.6 (kiranya ada demam sikitla kan..) pastu, akak ipar aku yg nurse tu nasihatkan pegi klinik sbb if makin naik suhu dia n dah cecah 38 darjah tu..dh dikira tinggi untuk baby..takut sawan ke ape kan.. so..en hubby balik awal n kami ke demc.. kat sana..doc check makin naik suhu badan..37.8..alahai..cian pastu doc suruh cek berat Rafiq... dah 8.2... syukur... tapi lepas demam ni mesti susut sikit... lahai... pagi ni okla sikit dah 37.4.. yg buat aku tak pegi keje ni sbb dia merengek je..ehek ehek ehek..tak sampai ati wehh.. kepala lak panas..tapak kaki, tapak tangan..suam2 je.. okla..nak dodoi bobot aku.. sian dia...1st time demam ni.. before dis hanya selesema n batuk2 je.. gamaknye..apela yg dia nak dapat tu ek smpai demam..ehehe.. :: Bobot aku :: okla..selamat bekerja kengkawan seme.. daa..:-)

Mak dah Nyanyuk Nokss

Image
Alla kasiimmmmmm....uhuk! Penyakit yg selalu menghantui aku sekarang. sejak beranakkan rafiq, byk benda aku selalu lupa. Serius! Tapi mane tak nyanyuk kan..sehari kat tempat kerja pening pasal keje, balik umah lak fikir pasal rumahtangga lak kan. Macam2 benda nak pikir. huhu. Camnila nasib..Duk sendiri. if stay ngan family or ada maid aku rasa tak la seteruk ini. Yela, at least balik umah takdela sepah2, baju pon sure dah berbasuh n if bernasib baik kain dah berlipat. Pastu makanan dah sedia terhidang. walahhh...mabeles.... *mimpila rose ko nak ada maid* keh keh keh . Terlalu banyak benda yg buat aku pikir aku dah makin nyanyuk. Hubby aku selalu gakla perli2 bila aku nyanyuk. Tapi aku tak amek serius pon sbb aku tahu dia bergurau..hehehehe.. *hubby aku mmg suka bergurau n berseloroh* Korang nak tahu tak ape yg aku lupe n nyanyuk tu?? AKU LUPE NAK SIMPAN KE DALAM PETI AIS SUSU YANG AKU PAM!!!!.... uwaaa...nangis aku weh. ooohhh..bagi aku benda ni amat berharga. maybe tidak

Rafiq is 6 Months Old!

Image
SubhanAllah.... Pejam celik Pejam Celik Pejam Celik *sat g kejung..ngeh ngeh* daaaa 6 bulan anak bujang ku ini Terharunya..membesar bagai juara.. hurmm...6 months to go..rafiq become a toddler..auwww..pastu leh la plan nak ade adik rafiq kan ahahaha.. *perasan la ko rose, kene tunggu 2 tahun okeh , kang terbukak lak jahitan c-ser tuh* . Tak salah kan merancang. Kita Merancang jela, Dia kat atas tu ha yg tentukan...:-) Isnin ni check up rafiq for 6 months..nak kene cucuk lagi..euwww...ibu yg takut rafiq oi... Aku mmg takut kene cucuk. Even masa branak ari tu mcm2 kene cucuk, wayar tu wayar ni, *Spinal bius la paling ngeri kut* . Tu sib baik tak sempat amek HepiDural.. *suke2 ko je ye tukor ejaan* . Org cakap epidural sakit giler eh?? takutnyaaa... Rafiq.... Setelah 9 bulan kita hanya bersua muka di screen monitor, bercakap2 tanpa bersua muka, bergelak ketawa bersama, Rafiq senget sana senget sini sampai sakit2 pinggang ibu. Rafiq nakal eh dalam perut ibu. Tapi time ibu

Try 'N' Error

Image
Esok rafiq masuk 6 Bulan. Yea Huu! dah setengah abad..eh setengah tahun dah anak ibu tu..ehehe aku dah cuba beberapa porridge dan puri buah utk rafiq antaranya..Bubur nasi kosong, Bubur nasi + Bayam + serbuk bilis, Puri Labu, Puri Epal, Puri Pear.. nampaknye semua rafiq leh terima.. BUT ada satu sahaja yg takleh iaitu Puri Pear . .Rafiq alergi on it..Badan dia naik biji2 merah.. disebabkan aku start bagi rafiq makanan tambahan selain susu aku *since susu merudum jatuh tempoh ari* .. aku buat satu satu dan dalam kuantiti yg sedikit2... Try N Error ...if takleh yg tu..aku bagi ni..if takleh yg ni..aku buat yg tu..hahah.. setakat ni...Itula menu2 yg pernah aku buat. Lepas ni bolehla aku letak carrot, kentang, ayam, brokoli, dan lain2..yg mana leh bb mkn la..n akan buat sikit sikit..kang buat banyak terbuang jugak. membazir je..tak bahek..membazir sahabat syaiton...miahahahahha Puri Pear...ini kene dijauhkan sama sekali dari rafiq..dia alergi pada Buah pear.. Y ang ini...B

Adakah Keserasian Nama menentukan Pertambahan Berat Badan Bayi?

Posting ni utk : My fren LiLy @ MuMMY Qis aku baru je baru baca posting kat blog Lily nih.. kawan blogger..then time nak komen takleh lak..dia dah block its just for member.. to lily..nnti jgn lupe add kita ye..leh kita komen sinun nnti..ehehhe Yang jd nya aku tertarik nak amek tahu n buat posting ni ialah sebab aku tertanya2... ADAKAH BERAT BADAN ANAK TIDAK NAIK DISEBABKAN OLEH NAMA TIDAK SERASI DENGAN DIA? aku pernah terdengar dari org2 tua cakap pasal benda ni..tapi aku tak penah ambil pusing sebab org tua terlalu banyak pantang larang. mana yg ok aku ikut, mana yg tak ok aku ignore kan aje.. ade beberapa pembaca blog lily ni tidak komen di blog dia..tapi cakap2 belakang pasal ni dan komen kat blog lain yg dalam blog list lily.. aku tak pahamla..nape ade org yg sibuk2 pasal anak kita sedangkan mereka2 itu tak pernah pon jengah blog kita untuk tahu serba sedikit kondisi sebenar anak kita tu kan... aku pernah terbaca beberapa artikel pasal Perkembangan Berat Badan

PhotoScape

Image
Beberapa hari lalu my real life fren n also blogger...mamaaerish n kak yan tanye aku camne aku buat / edit gambar jadi cantik tu kan..ala2 kolaj la..hehhe aku bukan pandai sgt edit2 gambor nih..even ade basic Adobe Photoshop, tapi aku tak praktik sgt sbb kerja aku tak melibatkan benda grafik sgt...so, dah ade free software ni..mudah saje. pejam mata pon leh buat..ahahahah *melampaunye ko rose!* aku guna ni aje..software PhotoScape aku rasa ramai blogger guna ni..terutama the mommies..kan..hehhe sonang sajork guna ni.. leh download dari internet and yg paling penting it is free! korang suh encik google cari Photoscape tuh..ehehe sape2 yg belum ade tuh..cepat2..download n semua leh mudahkan keje takyahla nak guna adobe ke ape kan..tak perlu belajar sampai kene masuk kelas bagai godek2 skit software tu..sure leh buat..sonang! okla..kat sini aku tunjukla skit2 cara nak guna even aku rasa semua blogger kat luar sinun leh guna software ni ngan mudahnye... UNTUK TGK PAPARAN2 DI BAWAH

Sign Board???? LOL!

Image
Kah Kah Kah...Keh Keh Keh..Hahahahahah =))=)) adeh sakit pewot den last 2 days dpt forwarded email from opismate nih .. dah beberapa posting sebelum ni syik sususususu ibu je kan..kisah2 sedih takde susu je kan..haa..mehla kite nengok gambor2 kelakor ni.... hhuuuuuh hhhahhahaha hiiii....uhuk! Bahaya nih..Parking kete sini kang kene KAPAK..LOL! Hah amek ko..dia punye kedai, suke2 dia la kan nak buke kol wape, pintu bukak tu kira waktu depa start berniaga la tuh....=)) Korang jgn salah anggap ye..kene baca botul2 dulu..baca ayat yg kocik tu..baru leh paham ape nak disampaikan..kuang2 ati2 ye..nanti kene dakwah oleh tuan tanah kedaung.....wakakakkaka Ohoohoo..Harga Habat! pasti Habat! =)) Gullppp...telan air liur sbb byk sgt gelak. if ade org yg tk gelak bila tgk papan2 tanda ni.. ade yg tak kena dengan anda la tuh..=)) arini 11 hb, esok 12, lusa 13, tulat 14..pastu 15 kan? yea huuu..rafiq will turn to 6 months! owh...dah nak masuk setengah tahun anak bujangku itu

I'm in Busy Mode

Image
::pic from google:: [Oh..aku kah itew? hahaha..no lah. itu pompuan bnyk seksi maa..:-) ] BBBzzzzzzzz..uih cam langau je kan bunyi dia..hehhe dah byk ari tak buat posting bz leh tahan ler jugek ni semalam siapkan modul HTC 550..arini nak setelkan ECO 211..caiyok caiyok! esok sabtu kan..n lusa ahad.. huwaaaa...kene keje! *terpaksa angkut rafiq sekali ke ofis* students e-pjj dah start kelas..ahad ni 1st seminar. so depa akan serbu kaunter untuk amek modul! *serbu jgn tak serbu* ok..nnti aku free aku jenguk2 umah korang ye..muahh muahhh! ok daa.... ** kawan2.. susu kite dah ade..sehari pam dapat 12 oz..okla tu kan. dari takde ....syukur alhamdulillah... thanx atas doa dan dorongan kalian..kita dah hampir give-up! aku makan mcm2 utk banyakkan susu.. *makin gumukla lepas ni* lantak situ, janji susu aku ade untuk rafiq!

Anakku

Image
Hari ni bz banyak la..student lama pon dah makin ramai dtg amek modul. kaunter sentiasa ada student. so taklehla nak ber lalalalala kat PC. modul yg nak disiapkan pon hengg kejap nak buat. tak senang duduk aku dibuatnya tengok geng ofis lain sibuk kat depan dan aku plak duk wat keje ngan senang lenang kat pc. huhuhu...kene tolong menolong kan.. -- { @ Buah Hati Hamba @ } -- jap lagi kul 1. time rehat. aku nak balik kejap lagi. nak g nyusu kan rafiq. ari ni dpt bekalkan 10 oz sahaja utk dia. susu yg aku pam ari khamis. dibekukan then mlm td dicairkan balik. sepanajang 4 hari cuti, aku bkn duk diam. ari jumaat & sabtu kat perak. ari ahad & senin kat johor. Mmg tak sempat nak pam langsung. tapi if pam pon nnti rafig merengek pulak tak puas nyusu *sigh* aku sangat2 suka2 tengok muka rafiq time nyusukan dia. dia nampak sangat gumbira. sambil mata menatap n tenung tajam ke dalam mata aku. sambil menggaruk2 kepala *habit dari dulu sampai rambut pon tamo tumbuh kt tempat dia g

Pembuka Tirai 2010..

Image
Salam semua..:-) 1st posting for 2010 dari aku. har har . *tertinggal gerabak ketapi sokmo* Ari ni ari Senin dan 1st day keje untuk tahun 2010. hehe. Aku? hehe. Aku diberi cuti khas. kah kah kah..takdela, as mentioned in my last posting aku terpaksa bercuti kan. pengasuh apply cuti meh. nak anta anak skolah masuk darjah satu... Aku kat JB ni. Stay kat Grand Paragon Hotel. okla hotel ni. tv flat screen tak tahan tu. hotel baru ler katekan. semua baru la kan..lagipun leh jimat space..:-) Dah bnyk hari tak berblog. sini ade wireless. laju gile. bknnye terkedek2 cam celom berukbeng aku tu kan. huhu. *terkedek2 celcom berukbeng tu pon msa lam kete pon leh online td. hehe* nak cite macam2 la..leh tak? hehe. aku masih tercari2 susu formula yang sesuai ngan rafiq. mamex gold yg anti regirgutasi tu rafiq tak nak. dimuntahkannya balik. pastu naik biji2 skit. tapi takla seteruk susu yg sebelum ni sampai abis telinga ke badan sekali gatal2 kan.. aku buntu la kejap kan. keciwa pon ada. dal