Posts

Showing posts from February, 2010

4 cite dalam 1

Image
Salam Maal Hijrah.. Baru ni ade masa nak update blog. Rafiq sekarang dah pandai jeles ngan aku if aku guna lappy. Dia cam ngamuk2. Aduhai..pastu bila aku bagi lappy ni..terus muka gumbira. Haih..budak2 zaman IT..inila bahananya..Dia tgk lappy dengan penuh minat!! Cuti 3 ari korang tak g memaner ke? ermm..Semalam tak g mana..hubby keje. Ape ke pesen ntah company dia tu..cuti umum cenginih kene keje. Tapi takpelah, aku no hal. Sebab ari jumaat tu adalah Hari malas sedunia utk aku. Semua benda aku malas nak wat. Sib baik aku ade effort nak pam susu..uhuh..Dapatla jugak 6 Oz..sikit kan? takpela, janji ada stock! Ape kebender nye 4 cite dalam 1 tu? mohler kite nengok.. Besday Ida & Cik Ding Bulan ni ada 2 org staf @ ofismate aku jatuh on february. So, beli kek utk sambut besday depa berdua. kami buat ari khamis baru ni. Ini adalah sekali ngan majlis perpisahan utk ida sbb tukar department..haih..tinggal akak sorang2 la staf pompuan sini ida..bos aku pompuan gak, tapi tu tak d

Cara Menambahkan / Mengekalkan Susu Badan

Image
Salam. Ist of all..aku buat posting ni atas permintaan Raihan yg baru je dapat bb gurl Alia Kaiyisah yg sgt cute..tahniah again on ur newborn ye..:-) As mentioned before, aku bukannla seorang ibu yang dikurniakan Allah susu badan yang melimpah ruah. Memandangkan niat dah dipasang sejak mengandungkan rafiq lagi untuk menyusukan rafiq dengan air susu aku. Banyak ruangan forum, blog & pengalaman2 org yg aku kutip untuk dijadikan panduan agar niat murni aku tu tercapai..Disamping tu aku tak putus2 doa agar susu aku ada untuk anak yg aku kandungkan tu.. Perjalanan untuk menyusukan RafiQ tak semudah yang disangka ye. .Mcm2 halangan aku dah lalui sepanjang 6 bulan pertama. Boleh lihat kat posting aku under Label Breasfeeding kat tepi tuu....Menangis berendam air mata jgn cakapla kan. Tengah pam menangis sbb pam2 susu kuar sikit. Anak isap tak puas & menangis sbb tak kenyang. Aku juga turut menangis. Then pengalaman di awal kelahiran RafiQ yang mana susu takde..hari ke-3 baru ada

Apa yang aku Pantang?

Amaran: ini adalah posting merapu. If tak nak baca pon takpe. ngeh ngeh. Aku pantang banyak benda. Tapi ni bukan pantang makan ke ape. *sebab aku rembat semua benda..hahahha...* Tp pantang dengan benda2 yg org2 disekeliling aku buat. 1)Cerita Pasal Keburukan Suami Berbulu weh if dengar org cite2 pasal keburukan laki2 depa. Aku just senyum. Seingat aku, aku akan cite benda2 baik je pasal laki aku. Benda buruk biar aku sorang je tahu. Dah namanye manusia. Takkan terlepas buat/ada perangai pelik/tak sedap pd kita. tak semua org perfect! Adela sorang hamba Allah tu, asyik2 cite pasal keburukan laki dia. Haiihh..buruk sgt ke laki ko?? Aku tak kisah kongsi2 benda ni sekiranya dengan akak2 aku. Depa bercerita thats it la kan, stop kat situ. Ni tak, dia ni bercerita mak aihhh...lupe la semua benda dia duk citer adalah LAKI DIA. bak kate org, syurga dibawah telapak kaki suami bila dah kawen nih! Mak dah jatuh no.2. Hurmm..aku rasa nak basuh je dia tu. Tapi sebab dia lagi tua dari aku.

Norasakri Shoppe Giveaway

Image
Ari ni aku nak join giveaway plak. tgk adiah dia bes la. Cloth Diaper. Wehoo..benda free..harus di GRABBB...agagagagaga Sempena ulangtahun perkahwinan Penganjur yang ke-2, mereka anjurkan giveaway ini.. If kalian nak masuk, leh la klik SINI tarikh tutup: 1 MAC 2010

Abang Botak Buat Ape tu??

Image
salam semua ada benda lain nak update, tapi aku update ini dulula sbb tak perlu perah otak nak pikir2 bagai ape nak ditaip..mohler tgk gelagat abg botak aku tuh.. Weekend baru ni kami balik ke perak jenguk MIL.. Masa nak balik ke shah alam, tergelak aku tgk gelagat abg botak aku tu. Terus amek kamera utk snap2.. Kan main lagi skang, pantang tengok stereng kete, mata bolat n tajam je mandang stereng. Kdg2 terkeluar air liuq..uhuhu.. Masa aku tgk dari luar kete ni la buat aku tertanya2..apekebender yg dia duk ralit sgt tu..dari jauh dah nmpk kepala botak dia... * * * * * * * * * Ni ha bendenya..wekkekek...alahai..beranganla tu! aku agak bz meh ari ni..tapi sib baikla sempatla nak jenguk2 umah kengkawan. Petang camni ha baru sempat nak update. lahai..... ok..daa...:-)

i-City Shah Alam

Image
Salam, Chinese New Year baru2 ni korang pegi mana? Kami bertiga-tiga pergi mcm2 tempat. Salah satunya i-city ni la. Dah lama nampak lawa je terang berderang dari apartment kami tinggal. Tapi tak pernah sampai ke tempatnya. Malamnya CNY tu..kami ke sana. Lepas magrib kami ke sana. Ingatkan takde org. Rupa2nya..Bapaklaaaa ramai manusia. MasyaAllah..cam tak caya tempat tu lawa kanmain. Penuh ngah cahaya2 lampu…Mcm dalam syorga je rasa. Hehe. Ini adalah port baru utk lepak2 kat shah alam ni. Siang tak lawa. Malam lawa giler. Actually tempat ni baru je bukak secara rasmi nya. Masa sambutan new year ari tu adalah acara bunga api. Kami tak p pon. Tengok dari umah je. 27 Hb ni ada sambutan Cap Go Meh sempena hari ke-15 sambutan CNY. Ada mcm2 acara tertulis kat Banner tergantung kat jalan2 area umah aku. Ade acara bunga api lagi. Sure bes giler leh tgk dari umah. Aku nak kesana takde maknanya. Mesti pack giler ngan kete. huhuhu… If korang yang duk mana2 tu area KL ke, Klang ke..Mehler tu

Perkembangan RafiQ

Image
Hari ni check-up rafiq utk 7 Bulan punyer.. takde cucuk. So, takdela dengar suara rafiq menyanyi. hehhe. Alhamdulillah, Dr Amdan (paed feveret aku) cakap perkembangan rafiq adalah sangat bagus utk bb berumur 7 bulan. Semua perkembangan yg perlu ada pada Baby umur 7 bulan, rafiq ada. Syukur..cuma satu je rafiq takde..Merangkak...wekekke..rafiq kan lmbt skit nak meniarap, tula byk benda lmbt skit. takpela, janji anak ibu sihat..:-) Dr Amdan buat beberapa observation termasuk: 1) Suruh rafiq pegang mainan yg diberi pada sebelah tangan kanan, rafiq capai. Then bagi sebelah kiri rafiq capai juga. Then rafiq alihkan mainan dari tangan kanan ke kiri dengan baik. Doc cakap..Gud! 2) Suluh lampu kecil ke arah mata rafiq then alih2kan cahaya tu. Mata rafiq melilau cari cahaya tu. Means, mata dia dah leh alert dgn cahaya yg bergerak/benda2 yg bergerak dengan baik. 3) Usual check-up, sambil baringkan rafiq dengar degup jantung, ketuk2 lutut skit nak tgk reflection dia, tekan2 per

Nuffnang Charity Project - Baby Ammar

Image
..::: Entry ni melekat sampai tengah malam 17 Februari 2010 :::.. Salam Hari ini tergerak hati untuk sama2 menyahut seruan kita sesama insan untuk tolong menolong org lain yang memerlukan. Aku nak panjangkan Kempen ini. Untuk keterangan Lanjut lihat sini : Nuffnang 1. Enable ‘ Show Charity Ads ’ in your Blog Manager preferences for the duration of this fundraiser. You will not be paid for displaying the ads, but the ads will greatly help to promote this cause to more people who might be willing to do something for Baby Ammar. 2. Blog about Baby Ammar’s condition , and include a link to this Nuffnang blog post so that your readers will know where to go for more information. Again, this will also do a great service to Baby Ammar by spreading the word about his condition. 3. Make a donation to Azmaniza Mohamad Kamal – 514093114912 (Maybank) . Every little bit helps, so please do contribute any amount you can. Untuk melihat/ tahu lebih lanjut/luahan rasa oleh Si Ibu tentang

Rafiq is 7 months old!

Image
Rafiq dah masuk 7 bulan ari ni. How times flies. Dah besar & panjang anak aku. kui kui. Sedar tak sedar, bila menyusu dia dan riba..terasa sgt rafiq dah panjang. 7 Bulan yang lalu, teramatla fragile ini budak. Ermm... Bulan ni check up as usual. Tapi takde cucuk. Tu yg buat den rasa lega skit. tak sanggup nak tgk rafiq kene cucuk..uhuhu Lepas check up utk 7 bulan nnti aku akan buat perkembangan dia kat sini.. Ermm...Rabu ni dah keje ek. Alaaa...rasa cam malas giler nak g keje weh. Besnya ari2 timang rafiq. Cuti seminggu..inila bahananya. Penyakit M melanda. Penyakit Malas nak update blog pon tengah melanda ni. Nak jenguk umah kawan ponnn tak jadi2.. esok dah masuk keje baru aku jengah umah korang ye. Beruk band tau2 la kan. Tak selaju tenet kat opis. eeehhehehe.. :-)

Trip to Terengganu

Image
Salam N Hepi Chinese New Year kepada yg menyambutnya. Tak terlambat lagi kan nak wish. Almaklumler tak berblog sepanjang cuti. Lupe nak wish arituh. Sonot sgt nok balik ganu, semua benda lupe..ahahahah.. Aku yakin, sure ramai jugok yg ade kat kampung skang ni. Yg keje gomen lagila coti sampai selasa. Huihh..meriah! Ramai org pelik nape aku balik awal sgt sedangkan cuti sampai selasa. Hehe. Sian kat hubby aku la. Sorang2. Plak tu rindu ngan anak bujang dia tu *kat omaknye rindu gak, tp dah jatuh no.2 la tu kan* uhuhuhu Seronoknye balik ganu..Hoho. Mane lagi la tempat yg paling bes if bukan kampung sendiri kan..:-) Banyak plan tak menjadi sebab Kakak aku yg duk kat kelate tu, semalam baru balik. Abg ipar kene standby last minute. terpaksala tunda utk balik kg. Haihh.. *sigh* Aku balik ke shah alam pagi tadi. Seronok juge berpisah sekejap ngan hubby, nak jumpa kat epot tadi rasa cam dah berbulan tak jumpe..rindu..wekekkeke.. *sila muntah baca statement ini iye* Mohler tgk ga

I'm Away...

Image
Ku ingin terbang tinggi di awan Bersama bintang bersama bulan Ku ingin genggam sang mentari Ku ingin bermain di tepi pelangi *lirik lagu Awan Dania Masa korang baca posting ni aku dah kat Terengganu kot *jika diizinkan Allah* .. ni 2nd time time Firefly. Yg 1st time masa balik berpantang dari Terengganu ke Subang.. Kecik je plane dia. cam naik bas pon ade. Amek lajak skit je untuk naik..kah kah kah Tak mcm Air Asia or lain2. Bila langgar awan gegar dia agak kuat! But jgn risau..Insyaallah takde ape2..wehehhehe Kat kg takde internet sbb Beruk band hubby aku bela. Dia jaga bagi makan bagai. wekekke Lagipun ada satu lappy je... tapi takpelah, aku nak balik kg nak tenangkan fikiran..tgk pokok, bukit, irup udara segar, mandi laut, mandi air terjun *if plan kakak aku menjadi* ermmm..tp yg tak besnya..hubby tak ikut. Sedih weh. Sejujurnya, aku tak suka kemana-mana tanpa dia..sure dia rindu bangat ngan rafiq nnti..tapi takpe, berpisah sekejap kira orait ape..leh pupuk2 bunga2

Jom Gelak sama2..

Image
Owhh..penatnye kepala otak aku. Syik tgk PC je duk format modul. Then bukak email..dapat lagi gambor2 kelakar. Ape lagi. Mengigil2 badan aku gelak...cam gelak vibrate la kan..Lucu juga ye. eheheh Email ni aku dapat dari Cik Ding. my Ofismate.. LOL! =))=)) if korang tak nak gelak pon takpela..at least bagila gelak vibrate.. takpun bagi senyum kambing ke.. okla nak balik dah.. daa...:-) XoXo!

Agel

Image
Hari ni dapat kiriman dari rakan blogger aku, Jaja Plug . Tempoh hari kan rafiq asyik tak sihat & hampir2 dapat asma..Jaja ngan baik hatinye sedekahkan berikan rafiq Agel secara percuma *kira free trial la ni* heheh.. if org tgk rafiq serasi, leh la beli dari Jaja..insyaallah...:-) Aku tak tahu sgt camno nak guna benda alah nih. ingatkan mek jaja ni bagi satu je..alih2 ade 4 peket. amek ko..mahal jugek pemberian ni.. macam bes je..ade perisa anggur & epal hijau..sllurrrppp *rafiq, bagi ibu sket eh* wekkekekek if korang nak tahu lebih lanjut pasal produk ni..leh la jenguk2 sini... AGEL @ JAJA PLUG Saiz dia kocik comel je..sekali minum la ni kot eh..ehehhe *Jaja..nanti ajar eh..thanx bagi free kat rafiq.. oh ya, Pos express tu kan, dia tulih jaja pos 2/2..tapi ari ni baru sampai. sabar jela kan..hikhikhik semoga Allah murahkan rezeki kamu..:-D

Sakitnya...

Hari ni mood aku agak kureng keje masih byk nak buat aku hanya ada masa ari ni n esok sajork lusa dah kat ganu *wink* ermmm...... Breast belah kanan aku bengkak..sakit! terasa seperti dalam pantang tempoh ari. Di minggu pertama selepas melahirkan rafiq. Sungguh sakit! Ouchh...teringat saat2 menyiksakan itu dan ianya berulang kembali pam2 susu takmo kuar ada kawan2 ku cakap..maybe tersumbat..pegila urut! pagi ni hanya dapat pam 4 Oz :-(( im crying.. ngah ari ni nak g urut. Ngan Along. Dia pandai urut. harap2 petang ni aku dapat pam at least 10 Oz for bekal rafiq utk esok. if tak..kena korek lagi stok beku..haiihhh.. Ya Allah..sungguh banyak dugaan yang Kau berikan untuk aku sepanjang Menyusukan annakku...Sungguh aku redha..segala yang Kau berikan ini adalah petunjuk & arah agar aku tidak akan putus asa untuk terus menyusukan rafiq selagi termampu.. Permudahkan segalanya ya Allah..Amin... *** sori kawan2..aku tak dpt terjah semua blog korang ari ni..

RafiQ & Abah

Image
Ahad baru ni..Selepas balik beli Cloth Diaper kat KL ari tu..sambung misi pegi cari baju rafiq plak. kami terus ke Jusco Bukit Raja sbb dekat giler ngan umah.. Byk baju dah tak muek. Kene beli saiz L plak baju2 tidonye. Yg jd pilihan of koz la Tollyjoy..Aku suka sbb tak mahal sgt & fit ngan rafiq. If baju jalan2..aku prefer Baby Kiko & Annaku.. Sepanjang shopping biasanya aku takde masalah. Sebab ade pengasuh setia ngan aku..sape lagi.. Abah rafiq la..mueehhehe.. jom tengok gelagat depa..:-) Lepas makan kat foodcourt..ke reject shop. Hubby aku kan big size..kat kedai ni byk baju saiz besar2..:-) (korang perasan tak, abah rafiq pakai selipar jepun je..sila gelak guling2...ahahhah) laki aku memang sempoi nokss..aku pon tak kisah..peduli hape org len nak kate ape..janji kami hepi..:-) Lalalalalalalala.. Ni masa aku dah abis beli baju rafiq..nak balik dah..depa suke duduk2 sini..sambil tgk org lalu lalang.. Rafiq sangat2 behaved if ngan abah dia. tapi jgn nampak m