Posts

Showing posts from September, 2010

Sweet & Cute Baby 'Exploration Time' Contest by MamaLieyna

Image
Dah lama tak join contest...sebagai menyokong teman blogger kita iaitu MamaLieyna or mama arip ni.aku pon nak joingg laa..mencuba nasib.... Jomla korang..jom join..nak maklumat lanjut..leh g SINI... Gambar yg dipertaruhkan ialah... Muhammad Amzar Rafiq Affandi 1 Tahun 2 Bulan Gambar ni aku amek dalam keadaan yg gerrraaaamm yg amat kat rafiq. Kenapa? Haaa..sbb dia selalu punggah baju dalam wardrobe tu..penat wehhh aku kemas dia sepahkan..selain tu adela benda2 lain yg dia sepahkan..dah nama pon masa utk meng'explore' kan...ha tu la dia nye...Redha ajela... Rafiq buat muka tak bersalah je kan..Grrrrrr Dateline: 10 Oktober 2010

Sup Tulang

Image
Kemungkinan 15 oktober ni student akan start exam..so skang mmg agak lengang ofis...student dtg amek modul pon dah leh kira ngan jari..If studen dtg pon..leh aje layan depa..kami ramai... Jadi, dikesempatan ini...kami2 geng ofis mulakan projek kami iaitu masak2 kat ofis..wehooooo...sedia maklum, aku mmg je sorang2 staff pompuan kat sini. Bos pompuan gak, tapi takkan nak usung bos sekali masuk ofis..uhuhuhuhuhu Memandangkan cik ding selaku ketua projek ade tulang kat umah yg tak masak lagi..dia usung mai sini. Sehari sebelum tu dtg bisik2 kat aku nak masak2 sup n tanye ape bahan2 nak buh..eheheh..Aku ok sajerrr....dah mmg aku ngah sonot nak masak2 ni kan..ngah rajin kate org! Pagi2 buta cik ding dah terpacak kat pasar pagi seksyen 6 beli bahan2...sampai ade la tercicir2..iaitu telur..wakakkaka..lawak tol. Soooo...last week hasrat tercapai la jugak nak makan sup tulang.. eh tibe2 teringat dialog cite P. Ramlee..."tengok org sebelah..ari2 makan tulang buat sup..." LOL! gelak gu

Kesiannya dia..

Tengah hari tadi, aku pegi beli tapau lunch kat seksyen 17. Kat tepi stesen bas ekspress tu ha..teringin ayam goreng + pajeri terung dia..mabeles! pastu masa nak balik ternampak la sekor kucing hitam.."miaw...miaw..." sambil mak dia jeling dari jauh...pastu mak dia lak panggil.."miaw...miaw..tapi wat derk je..sibuk duk berlilit kat kaki customer yg duk ralit beli nasik. tak lama lepas tu..mak dia turut kaki beberapa student uitm yg otw balik umah depa..anak dia tertinggal kat gerai makan tu ha..aduhai..aku follow mak dia ngan kete..nampak dari jauh dia panggil anak dia..tapi anak dia tetap wat derk.. sudahnye..mak dia dah panjat tangga ikut student2 tu naik umah depa..umah flat kat seksyen 17 tu la.. ape nasib anak dia tu ek..kecik lagi..nak aje aku g amek n p anta kat mak dia..tapi cam org tak betuil la pulak..dah la masa tu dah dekat kul 2..nak masuk ofis dah.huhuhuh...aduhai.. sian kucing tu.. aku wat posting ni sbb aku rasa bersalah dari tadi..suppose aku beli n

Mari Cuci Ekon

Image
Aku ade sorang abang ipar yg kerja dia mmg spesifik utk ekon dan lain2..tapi mmg pro giler la bab2 ekon ni.. dia nasihatkan aku supaya selalu cuci satu lapisan yg ade kat dalam ekon tu utk kasi tahan lama dan bilik sentiasa segar je..tadela bau cam ade tikus mati kat dalam ekon tu kan..uhuhu..if korang ade ekon, sure paham ape aku maksudkan.. Selain kene servis compressor yg seketui besor kat luar tu, kat dalam ni pon kene servis. Servis sendiri je..FOC..Oh ya, abg ipar aku cakap cuci la 2 minggu sekali..tapi aku takdela serajin itu..wakakakka...tu pon berbulan2 baru aku cuci..ikut kerajinan la kan..ahahaha umah aku duduk tu mmg kuat giler berhabuk..if mop hari ni..esok dah berabuk..sbb tula ekon aku ni habuk dia cam bertahun2 aku kumpul..agagagaaga kat bawah ni gambor ekon yg dah lama aku tak lap n cuci kat dalam dia..haihh..siannnn....Gigih okey aku panjat..al maklumler..suami aku kan sokmo la otstesen..dah 3 ari pegi johor..sob sob sob Rupa penapis sebelum di cuci... senang

1 tahun 2 bulan 2 minggu & Update stock susu

Image
Rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan dah..yehuuu..dah besar dah anak ibu..eheh antara perkembangan mat rafiq ialah: masih minum susu ibu sepenuhnya..alhamdulillah syukur... makan nasi 2 kali sehari, biskut & makanan sampingan lain..tak lupa juga..air masak sudah panggil Ibu dengan manja...even tersekat2..bukan bunyi hurup 'i'..tapi bunyi urup 'e'..ebu..ebu..ekekekke sudah boleh paham beberapa arahan..cth: 'Rafiq, jom mandi.." then dia akan bangun, amek jari telunjuk ibu..pegang sambil tarik ibu ke bilik air..mulut plak ngomel ngomel.."meh..meh" hahaha..so sweet! Tapppiiii...yg buat ibu sakit jiwa....suka mandi la pulok..sampai takmo kuar bilik air..if ajak kuar..siap tolak2 tangan ibu sambil mulut duk cakap..."aaaaaaa...aaaaaaa" ngan memek muka sekali..haihh.. Time makan, bila cakap..."rafiq..sit...sit..."..rafiq akan duduk ngan baiknya.. Bila dapat buku or even sehelai kertas..dia akan bercakap sorang2 mcm membaca..lama la

Beraya ke rumah rakan Blogger

Image
Weekend baru ni kami beraya lagi. hoho. Sementara en suami tak outstation and ade kat shah alam, aku ajakla dia beraya..ari sabtu dapat jemputan kawan blogger..iaitu Siti. .kat taman Lestari Putra, Sri kembangan...Ini kali ke-3 jumpa..2 kali sebelum ni aku g amek tempahan carrot cake n fruit tart..hehe..tapi skang mak iti dah bersara..tamo wat jual2 online lagi... sampai sana dalam kul 11..awal kan?? hehe..actually suami aku kene g opis..pegi beraya pon cepat2 nak balik..bila dah sampai shah alam, postpone ke ari ahad plak korje dia..haihhhhhh... Sampai2 je..rafiq terkam beskal anak ke-2 siti..iaitu Batrisyia.. cuba tgk gambar kat bawah.. Sebenarnya..gambar kat atas ni, kak ngah ngah siap2 nak ketuk tangan rafiq..sbb rafiq nak rampas beskal kesayangan dia...wakakakkakaka..gelak aku tgk sorang2..yela kan.budak2..mmgla camtu..yg org tak bagi tu la dia nak...haihhhh..padahal kete menan besor kat sebelah tu ade..tapi tak pandang..nak beskal tu jugak! mmg tau mat rafiq nih.. Menu ar

Anak Tak Nak Minum Susu...Apa yg perlu anda buat?

Actually aku nak cite pasal last week. Rafiq taknak susu aku. Dia uwek2 kan. Tapi makan nasi n lain2 makanan sampingan makin mejadi2..if lambt suap dia siap kuar suara cam marah..ehehe..adeh, tu bambam tu. Makan banyok! Aku memula risau la..si rafiq ni tamo minum susu. Aku bagi 4 botol. 1 botol je luak. ish2..tapi sebab dah banyk kali terjadi camni n rafiq nak menyusu semula seperti biasa lepas tu..buat aku tak risau sgt dah...pastu aku tanye la kak fid, dia pon cakap takpe since rafiq pon dah 1 tahun lebih n makanan perlulah seimbang.... Pastu..terjadila perbualan yg agak lucu bagi aku antara aku ngan pengasuh. Pengasuh: Eh, anak ko taknak susu...dahla ye ..takyah bagi susu lagi pasni Aku: Arr? ye ke kak? eh..takkan tak nak langsung Pengasuh: Iye..dia tepis2 tangan akak..pastu dia uwek2 kan.. Aku: Dia dtg mood taknak nyusu kot..tu dia tamo..Tapi kat umah ok je kak Pengasuh: Ha...kalu camtu ko bagi kat umah jela. Tak yah pam2 dah..ko pon senang kan? Aku: Senyum n

Selamat Berhujung Minggu

Image
Posting di ujung hari kerja..kah kah kah..ape ke pesen aku ni ek? ntahler...takpelah, bior la kome update..eden kelih aje ler.. Skang ni rafiq pantang tgk kamera..aku cakap senyum rafiq.....dia pon menyegihhhh camtu..sape ntah ajor aku pon tatau..padahal masa pegnent aku benci amek gambor..mahupun tgk muka aku kat cermin...*eh ade kaitan ke ek?* ahahahahahha... selamat hujung minggu utk semua... esok ade jemputan makan2 sempena raya lagi..rumah sape? nanti aku update... oh ya, ramai tanye aku guna camera ape amek gambor?? aku guna camera kompak biasa2 saje..Nikon Coolpix..gambar tantek2 tu aku edit2 la skit..korang leh aje guna Photoshop, Photoscape, Picasa..dan mcm2 lagi software utk edit gambar..yg penting, kene pandai main dia punye colour curve..Brightenes & Contrast dia... daaa.....XoXo!

Beraya ke rumah kwn2 abah

Image
Posting raya tak sudah2 aku ni..ahaha..dah nama pon raya sebulanggg..jgn mare arrr Last weekend kami beraya ke rumah kwn2 abah rafiq kat putrajaya...majlis makan2 kecik2 je..jemput rakan terdekat.. pegi 2 buah rumah..mmg happening la..bes makanan2 yg disajikan..Tq tuan umah.. Kwn2 hubby yg ni aku tak pernah jumpa lagi..kwn skolah SERATAS dia... Amboi..gelak sakan mat rafiq nak beraya..ehehhe Dia berkenan betul ngankete ni..siap berebut2 ngan anak Rosli... Sesi bergambar..aku takde sbb jd tukang amek gambor..:-D masa ni kat rumah Syamsul Azli @ Li tongkang nama panggilan depa. nape ntah. aku pon tatau.. tuan rumah baju putih sebelah suami aku.. kedian, kami gerak ke rumah Rosli..dia ni abang kepada pemain bola sepak negara kita..safee sali. yg baju kaler itam yg ujung sekali tula umah dia kami nak g lepas tuh.. Tada..dah sampai sini n rafiq kan main sonot lagi sbb ade byk menan..dalam byk2..of koz la bola dia duk kejar..ehehhe...sengih sampai ke telinga budak nih.

Gambar2 Beraya di Perak Pulak..

Image
Sebenor benornye..byk lagi gambar yg aku snap. Tapi ntah camne leh ilang dari Dekstop aku. Folder tu jadi No Item to display. Giler tol..uwaaaa. Eh apesal nih..malang sokmo nasib. uhuk uhuk Sib baik ade lagi beberapa keping gambar yg aku snap aku tak delete dari memori card. jadi, ini lah dianye.. Raya ke-2 malam..kami sampai Teluk intan. Esoknya, pagi2 lagi kami dah pegi beraya ke Air Kuning, umah Opah or Onyang rafiq.. Kat depan umah opah..umah usang..tapi byk menyimpan memori utk MIL aku la kan..heheh..aku suka umah2 camni..nampak klasik. nampak tak..baju sedondon ngan abah..ehehhe..MIL aku yg jahitkan..tu pon ade org kate rafiq ni gegirl..depa tu juling gamaknye..tu kan baju melayu..uhuhu bkn baju kurung..haihh tapi sekali pandang mmg cam baju kurung pon kan kan kan..ngeeee Rafiq buat tarian piring..wakakakka Org sibuk makan..dia sibuk main piring. Sib baik piring plastik. If korang nak tahu, sebenornye gambar tu aku snap sebelum rafiq jatuh kat atas dulang tu..ahahah

Lagi Gambar2 di sekitar Raya 2010 - Terengganu - Part 2

Image
Hoho...part 2 plak okeh. Sila jgn muntah darah tgk gambar2 raya kat blog aku ye. heeee Di pagi raya..org lain2 semua dah pakai cantik2 dah..aku aje yg takde mood. Tapi sebab ari raya..aku pon jd sonokla jugak kan..adik badik lak semua ade..:-) Actually, aku rancang nak wat photo shoot raya sefamily ari tu. Tapi korang tau la kan. mood aku yilek poci, aku pon tarik diri. Dah semua nya duk sibuk ngan hal masing2..dah haramm satu gambor ramai2 takde...uwaaaaaaa Sesi bersalam2an...mintak ampun la konon. pastu wat jahat balik..bahahahahaha ni Abang aku yang sulung..abg aziz Ni abang aku yg single mingle lagi..Ustaz muhammad nor..anak kesayangan mak aku ni..ces! Abang aku ni kaki nyakat..aku nak bersalam ngan mak..dia sibuk nak inteprem duit raya nak bagi anak buah..kalu 50 hengget takpela jugak..ini tidak..Rm5 je pong! Ko tengok ko tengokkk...kan dah sokmo la dajal aku nok amek gambor..sebuk nok interpremmm...Grrrr *eh apesal dalam gambor ni aku nampak gemok giler ar??