Posts

Showing posts from November, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha..

Image
**gambor amek dari email tahun lepas! hensem kan kambing nih, sure sayang nak sembelih..kui kui Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua kaum muslimin n muslimat walau di mana jua berada *ceewah, cam buat ucapan raya kat radio je gayenye..hik hik* Raya Haji tahun ini..InsyaAllah..kami akan buat Akikah untuk Rafiq..kat Terengganu * tu pun if sampai la kan..sbb banjir oo banjir ooo banjir skang ni* Ini pertama kali nak buat semua ni..Ohh..excitednya sbb dah ada anak sendiri kan. Dulu2 sibuk duk tolong kakak2 setelkan majlis, sekarang kita buat untuk anak sendiri lak..sonotnye.. Kali ni, kami akan tumbangkan sekor lembu.. Rege dalam RM 2k ++. Ini dikira murah ye tuan2 dan puan2 sbb lembu sekarang adalah amaaat mahal..masa aku kawen pon cecah dulu pon, sekor lembu dah cecah RM3k ++!. Actually lembu ni dipelihara oleh abang aku sendiri .. *sbb dia dah jd penganggur terhormat, dan abg aku yg sorang lagi tu dengan baik atinya belikan 2 ekor lembu suh dia jaga* yg akan join korban ni..

Rafiq Seleseme Cikgu..

Image
Naik bersawang blog aku. bnyk keje daaa. bertimpa2 modul nak di format. dah seruan tugas. buat jela kan. bertindak mengikut arahan okeh. agagaga.. ermm..Rafiq selsema. Sian. Semua salah aku..SALAH AKUUU..bad Mom! *sigh* sekarang musim ujan. so, suhu sejuk2 syok gitu. tido bes giler. ahad lepas, sejuk2 pon, aku mandikan rafiq. suppose aku lap2 badan dia je. abis dia cam meragam tak selesa. aku pon ngan bagusnya mandikan. siap shampoo rambut. aiyak..selepas ari tu, aku cam dengar benda tak bes je dalam idung dia..aku telek2 idung dia, takde flu pon. tapi ade bunyi. ermm...confuse. Daaannnn semalam (jumaat) MamaCt call aku yg rafiq meragam taknak tido.cecair jernih keluar. terkejut okeh. aku tak pernah terima panggilan dari MamaCt. 1st time! aku ape lagi. ngah ari pecut balik. amek rafiq. then susukan n tidokan dia sementara tunggu cik abe balik amek kami utk ke klinik.sian boboy ibu.muka lak naik biji2 merah. apekah? ruam ke? sampai klinik, bapakla lama nunggu. Dr. Amdan takde. s

Anakku Ceria Give-away Contest

Image
Ini Sticky Post..if nak tgk post2 terbaru..scroll ke bawah yep..:-) Wah, sekarang mcm musim bercontest2 & give-away la plak kan..dah jd trend..heheh.. mcm besla plak.. ok..ni 1st time aku masuk..leh la inteprem rafiq ku cayang tu..hahahaha.. tak salah kan nak cube nasib...:-) Anakku Ceria Give-away Contest Penganjur contest (mommy noriza) ni upenya tokey dinner ware..patutla leh sponsor hadiah camtu..besnya kalu dpt kan kan kan...*wink wink* Ok..aku nak pertaruhkan gambor ni..memandangkan rafiq skang dah pandai gelak..ceria sungguh dia..1st time pakai topi sampai terkelepek telinga...heheh... Muhammad Amzar Rafiq Affandi Lagi 2 Ari..4 BULAN Jom Tgk T&C nyer..... Be a follower of http://mystory-noriza.blogspot.com/ (Done) Be a follower of http://jommainkutu.blogspot.com/ (Done) Put entry contest in your blog (sticky mode entry ya!) dengan gelagat anak anda yang paling ceria. (Done) Copy the contest banner into the blog entry with the contest link

Rafiq is 4 Months Old

Image
Rafiq dah 4 bulan ari ni.. Cepatnye masa berlalu..maknanya..dah 4 bulan jugak aku menyusu rafiq dengan susuku sepenuhnya. Wow..!. Berkat niat aku dari awal mengandungkan Rafiq untuk menyusu sepenuhnya...alhamdulillah, setakat ni susu aku masih ada dan masih cukup untuk diberi kepada Rafiq..Syukur sangat2... -- { @ The Faces Of Rafiq @ } -- ok..jom tgk perkembangan Rafiq @ } -- Semakin kuat menyusu. Sebelum ni, waktu kerja (dengan MamaCt pengasuh Rafiq) 13 Oz belum tentu Rafiq dapat habiskan. Itupun MamaCt cakap jenuh nak abiskan sbb Rafiq suka tido. Sekarang, 15 Oz pun kdg2 mcm nak minum lagi. @ } -- Dah pandai marah2, bentak2 kaki kalau lambat bagi susu. Dan dalam 2 hari ni, aku perasan yang suara dia makin kuat & lantang. Sebab dari dalam pantang, Rafiq ni kalu menangis, just bunyi cam malu2 je sampai ade makcik aku tanye "Eh, umah ni ade Baby ke tak ni?"..huhu..sabor jela...Daaaannnnnn sekarang, menangis dah kuat, menjerit pon dah kuat kalu lapar & n

Menu Ari ni..

Image
Hari sabtu & ahad adalah hari yang ditunggu2 oleh aku setiap minggu. Aku boleh bersembang ngan hubby n gomol2 Rafiq sepuas2nya. Ari minggu juga ari untuk masak memasak lauk kegemaran. Masak b/fast, lunch..buat keje rumah..n tak ketinggalan, bertenet..kakakak..dengan menggunakan Celcom BerukBand aku dapatla jenguk blog2 kengkawan n apdet blog. Selain baca info2 tentang BreastFeeding... okla.posting ni saje je..nak tunjuk lauk aku masak..ahahah.. yg penting adalah lauk Lobak putih+sawi masak lemak. Ini agent penambah susu aku buat masa sekarang. Selain supplement Shaklee..wehoo..kita tgkla camne progressnya nanti ya..semoga susu aku bertambah la hendaknye..amin... sambal tempe+bilis, sayur lobak putih+sawi+lobak merah msk lemak n ikan kering (lain dr yg lain sbb ikan yg nmpk cm bergulung tu adalah ikan pari)...

Susu Makin Kurang

Image
Aiyak.. Susu aku makin kurang la..(Sigh) dah mcm2 cara aku buat..n dah amalkan mcm2 petua yg kawan2 bagi. Maybe aku ni jenis susu tak banyak kot ek..sbb 2 org kakak aku mmg sempat menyusu anak sampai umor 6 bulan je.. yang kat kelantan tu, suri rumah dan mmg akan sentiasa menyusu direct utk anak buah aku tu la kan..pun sampai 6 bulan je ade susu. Aiyak.Amma.Appa!! aku mmg tak buat stock EBM sgt. Adela skit2. Untuk top-up if pengasuh rafiq pesan suh top-up. Waktu keje (ngan pengasuh), rafiq minum dalam 13-14 Oz je..so, aku akan bekalkan 15 Oz..in case tak cukup kan..kdg2 berlebih2 plak.. Yang berlebih tu buat aku jd sedih..ade berbaki susu tak abis.. Ade sekali tu 2 oz. (bagi aku yg mmg jenis susu tak banyak ni, 2 Oz cukup berharga okey). Tgk hari jugakla. Kdg2 rafiq minum byk, kdg2 minum kurang..Haih...(Sigh) Ada jugak cuba bagi kat dia susu yang berbaki dalam botol..Tapi, if aku ada..mmg dia takmo minum susu yg dalam botol tuh..Nak mengempeng je ngan aku..Nyot nyot Nyot..sonok

Doakan untuk Mak Mertua aku..

Salam. Dah agak lama tak update blog. Keje banyak n aku update layout aku skit2 je. Tak sempat lg nak update betul2... Kat rumah lak, sibuk melayan kerenah si kecik tu. even penat camne pon, penat aku akan ilang sekelip mata bila melayan rafiq..What a wonderful life..:-) Ok2..Ari ni Mak mertua aku Operate Lutut. Selepas check up bulan lepas, doc decide operate 6 november... Masuk Wad semalam. Ari ni operate. Actually MIL aku pernah tergelincir kat laman rumah 2 tahun yang lepas. Dah berubat mcm2 cara tapi still takmo baik. Sampai dia jalan pon dah jadi tak balance. Lepas cek2 semua..Doc sarankan Operate Lutut tu and ganti tempurung lutut tu dengan plastiK+Besi kot..ntah, tak sure sangat..ape ke benda namanya yg akan ganti tulang tu...*pok pale sendiri* Apa2 pun..kawan2 yang baca blog aku or yang tersinggah kat sini n baca blog aku..sama2 la doakan kesejahteraan & kesihatan MIL aku ye..semoga pembedahan ari ni berjalan dengan lancar.. Semoga doa kalian dimakbulkan Allah...Amin..