Posts

Showing posts from October, 2010

Dia sudah faham ape itu erti RINDU...

Image
Salam pagi tadi, kul 4 pagi abah rafiq tiba dari johor..dah 4 ari kat johor..ujung minggu baru ade umah..camtula tiap2 minggu..bohsan mak noks! memula rafiq tido, pstu dia terjaga utk tek. Pahtu abah dia plak duk gatei panggill.."anak abah tido ke tak tu?" rafiq ape lagi..menggeletik bangun tengok kelibat abah dia..dan2 tu nak turun katil..nak g main2 ngan abah dia la tu Abah cakap.."kejap2...abah mandi" rafiq tak peduli...nak turun gak katil...sambil mulut.."abah..abah.." dia tungggu depan pintu bilik air kot2 abah nak bukak..tapi hampa..sambil mata tu terpisat2 jalan terhoyong hayang keluar bilik..pastu masuk balik tunggu lagi depan bilik air..sabar menanti tuu boring tunggu, rafiq g main2 botol2 losyen n bedak yg dia susun kat tepi almari. tu la benda dia main before tido..suka benorr sepah2 n susun barang..uhuhu bila abah dia kuar je..woww...melompat girang..sayu plak aku kul 5 pagi2 bute tu nak main ngan abah dia kat depan..sambil tengok tv.

Lagi Kes bunuh Remaja perempuan

Image
Salam Jumaat mlm td, sambil suap rafiq nasi, tengok berita kat tv tersentap sekejap. Dah la kene bunuh, disumbat plak dalam beg sampai berlipat2 kaki..aduh..azabnye budak tu ye... anggaran umur remaja tu dalam 12-15 tahun..if bawah 15 tahun kira kanak2 la kan..ya Allah..seram la plak. Dah mcm berjangkit2 plak kes bunuh remaja pompuan..ni seriauuuuu je ni akan dtg camnelaaaa if ade anak pompuan..sure takuttt je nak kasi kuar sorang2 g jumpa kawan2 kan?   nak tahu kisah selanjutnya..leh baca kat ONDSCENE Buleh jugok baca SINI agak2 korang lah....angkara siapa ni ek? pakwe? perogol bersiri? pembunuh bersiri? or majistret? tak pon ahli muzik..arrrghhhh pantang keturunan aku ahli muzik....bahahahahahhha (dialog cite P.Ramle ibu mertuakku..ngeee) if budak tu beragama Islam..al-fatihah utk arwah.. ***bila tgk luggage tu, teringat si rafiq suka benor duk dalam tu time aku sibuk kemas2 baju nak balik kg..uhuhuh

Rafiq Kena Gigit!

Image
Salam sian anakandaku..kene gigit. Bukan digigit serangga ye..tapi digigit anak org! semalam aku g tengok mak budak tu bersalin..jiran baru aku. tak sampai 2 bulan lagi duk sini. Nama dia lya. Dia bersalin anak ke-3..anak dia yg gigit rafiq tu anak ke-2 dia la..boboy jugak. masa mula2 jumpa dulu, kalau kat taman menan mmg anak dia tu suka dtg main2 ngan rafiq..mula2 main, pahtu tolak2 sampai rafiq jatuh. masa tu aku buat derk jela kan..yela, budak umor 1 tahun 8 bulan...kira baya2 rafiq jugakla..aku biar jela kan..dah nama pon budak2..tolak2 tu biasa la..sampaila satu tahap, rafiq tgk je budak tu sure dia lari..wekkekeke..sbb budak tu nak peluk gomol pahtu tolak rafiq tertonggeng..uhuhu. Ada sekali tu hampir2 kene bucu bangku kat taman menan. Bahaya wooooo... ok2..semalam actually aku dah tak sedap ati tgk anak dia no.2 tu asyik nyendeng kat rafiq..yela, kang kalu dia tolak kene bucu krusi ka apa ka..tak pasal je.. tak lama lepas tuu.....dengar rafiq menangis sekuat hati!!! hati

Menara Condong, Teluk Intan

Image
Weekend baru2 ni balik perak..kg hubby la..saje aku nak tempek gambar rafiq berlegar2 kat dataran ni.. setiap kali pegi pekan if balik kg hubby, tak pernah sempat nak amek gambor kat sini..dari rafiq kecik lagi nak amek..last2 si rafiq dah boleh berjalan baru sempat amek..wekekke aritu cuaca elok je..so ape lagi....amek la gambor..tu pon beberapa keping je dan..si rafiq sibuk berlari sbb dia jakun tgk lantai yg dia corakkan bulat2 tu..ish2.. Gambar ni sedan2 elok aku  nak snap dia tengok bawah..tgk lantai berlorek2 bentuk bulat..sabar sajela.. gambar2 kat atas ni aku tak edit langsung. maleh! ngeeee  

Kesengalan terserlah!

Lunch hour td aku g Tabung Haji sbb semalam pegi2 renovate plak..aku ingat tutup upenye  dia bukak tingkat 1..kira sementara la kat situ..hampeh tol. Sudahnye ari ni aku kene g lagi utk masukkan duit rafiq..ok, dah melalut plak.. aku nak citer ni ha...Korang pernah tak..kalu g shopping ka apa kat parking2 lot ade sekumpulan india yg jual spray2 kat kete tu..kdg2 spray nak tutup calar, spray nak kasi kilat n mcam2lah. biasanya depa ni tunggu je kita g kat kete nak buh barang2 shopping pastu spray sesuka ati! td, masa ke kete, aku dah jln cepat2 lah tak nak kasi depa dekat kete aku..tup2, aku nak masuk je..terus cakap.."kaka..spray kaka..kasi berkilat, tutup calar" Dan2 tu dia angkat spray nak kasi test. aku terus sound.."eh, jangaannnnn..jgn spray. ini keta baru angkat ma..kilat lagi..nnti dah tak kilat sy cari awak la" pastu dia buat muka bengang sbb aku cakap JANGAN SPRAY! jeling nak terkeluar bijik mata koooooo...dia bebel2 ape ntah..tak paham aku! ish2..se

Auditor??

Image
Last week, 4 hari berkampung kat Hotel UiTM. 1st day rasa blurrrr je sbb dah lama sgt tak masuk kelas & belajar. Rasa bengap tol kepala aku..ting tong2..semua ade..yela, abis belajar tahun 2005. mau tak blurrr... Ade dalam 6 org je kot kami yg staff admin..yg lain2 semua lecturer..sooooo..time test & exam siap jeling2 org sebelah..alah, depa pon kdg2 pening2 cari jawapan & tanya aku..keh keh keh. Tapi mmg leh bukak buku pon cari jawapan..tapi tau la abis berselarak meje cari jawapan..cam exam KPSL lak...wakkakak Hari ke-3 & ke-4 baru mood dtg..siap bawak kamera utk snap2. sib baik cik ding ade, jd tukang snap..:-D Layan gamborrrr....   My team: Aku, Puan Norhaini, Tn Hj Nadzri, Parizah & Pn Y. Nurli   Auditee on dat day..En Azman Ahamad. kami Audit tentang Pengambilan Pelajar PPJJ.. Macam real je..heheh..syok gak upenye g odit org nih..:-D   Dah nama pon kerani cabuk..menaip la korje nye kan..ngeh ngeh ngeh     So sweet depa ni..semua lecturer..

Duit Raya!

Image
Dah berabad raya puasa abis tapi aku tak bank in lagi duit rafiq..hohoho..dasar pemalas ini mak budak. kah kah kah alhamdulillah....byk gak rafiq dpt tahun ni..if nak banding tahun lepas takleh la kan sbb tahun lepas kan rafiq baru abis pantang n aku campur la ngan duit dia dpt masa dalam pantang tu... Rezeki..rezeki..nnti ngah ari insyaAllah nak g tabung haji..harap2 takde ape2 halangan la..so sonang skit korje den ke TH... Duit...Duit....nampak tak note RM100? itu aku paksa abah rafiq top up kasi jd RM500 kesemuanya..kejam tak? wakakkakaka "rafiq..bak mai sekeping dua..ibu nak p beli sarapan..agagagagaga...." laporr..nak p cafe sat..kome dah sarapan ke?

Resipi Pisang (aku tak tahu ape nama betui dia)

Image
ingat lagi tak resipi pisang yg aku penah cakap yg aku hidang masa makan2 kat umah aku syawal lepas...if tak ingat gak SINI ha citer dia.. memandangkan ramai yg nak cuba resipi ni..so aku share la kat sini eh. sorila geng..sampai hari ni den tak tahu ape nama resipi ni..yg aku tahu..pisang buh whipping cream...agagagagagaga and here it is, Bahan2..sedikit Mix fruit, Whipping Cream 1 kotak, Pisang Berangan (dalam 7-8 biji), Butter (2 sudu besar) & 2 sudu gula pasir kupas pisang, potong2, susun cantik2 dalam bekas & tabur mix fruit Panaskan butter..guna api slow..lagi elok if guna double boil..tapi aku maleh! ingat ye, API SLOW.. Bila butter dah cair, angkat periuk dan sejukkan skit butter tu..kasi buh bawah kipas ka or ikut suka korang la nak wat camne..cam aku, mmg sambil tgk tv, aku kacau2 kasi sejuk. Buh 1 ke 2 sudu besar gula pasir...kacauuuuu butter yg dah cair tadi kasi sebati ngan gula..if tak sebati pon takpe..janji korang kacau kasi ras

Notti Boy!

Image
Malam td sebelum tido, melilau aku cari hp aku..en suami lak mlm td ke johor..so takdela org yg leh wat miss call ..if tak, leh miss call n terus g amek kat mana hp tu kan.. semua tempat yg rafiq suka sorok barang aku g cari..tapi takde..hampa tol! last2..takde pilihan lain. terpaksa tanya rafiq kat mana hp aku "rafiq, hp ibu mana?" sambil tergedek2 g cari sesuatu..aku ingat nak g amek hp..rupanya remote astro "bukan remote la sayang...hp la..yg hello hello tu.." (sambil aku letak tangan kat tangan ala2 bercakap telepon) aku tgk mata rafiq melilau cari benda..tapi tak jumpe..last2 aku tgk dia g ke almari tv..dia tenungg tempat tu rupanyaaaaa... v v v v v v v v v v v v v v korang cari sendiri kat mana hp aku. memula geraaaam sgt2 sbb ingat hp aku rosak sbb dah terkepit celah pintu almari tu..sib baik ok2 je.. pastu aku gelak guling2...adeh..lawak la plak..ade aje akal budak ni..ish2.. My little notti boy...wat muka tak bersa

Tak Sihat

Salam Jumaat, Arini aku MC. Hoho..penangan kursus auditkah ini??? Kah kah kah Semalam dgn jayanya dh tamat kursus..tp mmg sejak semalam lg xsihat. Since ada sehari lg kursus, aku kenela pegi jugak..tuntutan keje kene didulukan... Kepala aku ting tong,tonsil bengkak. Dah byk hari xupdate blog. Huhuhu Rindu nk terjah umah korang..aper cerrr la gamaknye yer? Tertinggal gerabak ketapi la aku nanti ni.. Ok2..sblm mata aku buntang, better aku blah sbb update guna hp hubby aku ni.. Daaa...XoXo

Update stock susu..Oktober 2010

Image
Ari ni kursus abis kul 4.15..yahooo..ape lagi..balik ofis la dulu mengepam susu daaaannnn..leh update blog aku ni skit..ehehe kepala ngah ting tong lagi..sbb ade ujian bertulis..even open book test, tapi pening weh ngan akta2 dia..pening den! actually, takde mende pong nak cite ...ari tu duk kemas2 duk dan kira stock susu rafiq yg ade dalam peti tu.. dah tak muat kotak yg biasa aku buh dalam frezeer tu..kene transfer ke box yg besarr bahagian bawah dia... Ni gambar sebelum transfer ke bwah...Dah penuh dah bahagian kotak kecik ni.. so kene transfer la semua bahan basah yg dlm kotak bawah tu masuk kotak ni plak... tadaaaaaa...dah transfer ke kotak paling besar dalam frezeer..*wink* alhamdulillah...stock dah melebihi 150 oz ++...or lebih sbb aku tak sempat nak kira semua si rafiq dah dtg tergedek2 nak kacau aku punggah susu....sebelum dia mengamuk tak dpt punggah..lebih baik aku tutup peti dulu...... syukur sgt2..aku nak tempek gak dalam blog aku..wat kenangan utk ari depan

Kursus Audit Dalam

Image
yuhuuu....Tuan tanah kedaung kene g kursus..uhuhu...ni lunch hour..aku balik sat. bertapa kat hotel uitm utk 4 ari... kursus audit lak tu..adeh..ngantuk seh 18-21 okt...dan waktu kursus......8 pagi -5 ptg....sadissss.. kerani cabuk cam aku disuruh g kursus audit dalam..apekah? tak layak pon nak jd auditor...dahla modul dalam bahasa omputeh..huhuh... tapi bagus jugak..aku dpt ilmu..woweeeeee.... okla..so takde posting sgt kot minggu ni.. Tapi ini paling bessss....surau dia aman tenteram...senang aku wat pojek mengepam susu..sib baik ade coffee break 10-10.30 td..alhamdulillah... gonna miss korang..tak sempat la aku nak jenjalan umah korang minggu ni..uhuhu... XoXo!

Cute Baby in Baju Raya - Season 5

Image
Tuan rumah nak join contest lagi..jgn mare arr... jom kite meriahkan contest anjuran Suziey dan kawan2... nampak adiah sgt meriahhhh...moh kiter join reramai..due date 17 oktober ye kalians... moh kite terjah Puan penganjur iaitu suziey & penaja2 hadiah anje, maslinasiam, Gambar dipertaruhkan.... Muhammad Amzar Rafiq Affandi 1 tahun 3 bulan Contest di anjurkan oleh: Suziey a ntara penaja yg menjayakan contest ini ialah: http://www.malinasiam.com http://damiaqish.blogspot.com (anje) http://iceboxrivet.blogspot.com " GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSOR BY MALINASIAM.COM "

1 tahun 3 Bulan @ 15 Bulan

Image
Happy 15 months utk mat rafiq.. woweeeeee..........phewitt...dah makin besorrr dah anak ibu dah pandai macam2... vocab : ~abah (since umor 8 bulan) ~e-bu (1 tahun 2 bulan) ~meh (if ajak g mane2 tempat dia nak sambil tarik jari telunjuk) ~Ti (totis, anak patung kure2) ~Pa Pa pa (bila kuar lagu stacy yg pakai buang tu..sambil 2 tangan dia goyang2..cam menari..wakakkka) ~chiiiii (kalu bagi barang kat dia) time kasih la tu kunun.. ~bam bam sambil tepok2 tilam (boom or tido) arahan: ~aku cakap jom (dia cepat2 bangun nak pegi) ~mana remote? (g amek remote sambil tergedek2 bontot) ~mana totis? (g amek totis n bagi kat aku) ~bommm (terus tido kat sebelah) selain itu: ~masih menyusu susu ibu sepenuhnya ~disiang hari, hanya minum 6 oz susu. Sejak rafiq dah makan mcm2..dia kurang minum susu masa siang, tapi suka minum air masak. ~masih ade alahan teruk ngan susu lembu (air milo, cheese, air vitagen ke ape semua takleh..abis bijik2 badan) ~rafiq suka kembah baj

Contest or Giveaway

erm..dah lama tak buat contest/giveaway.. ingat nak buat gak la ..tapi tak tahu la biler wekkekeke last GA aku buat..dpt sambutan menggalakkan gak.. tapi still takleh celen org lain la..wat GA or Contest beratus2 org masuk..eden wat kecik2 je..sbb adiah pon kocik...ngeeeee if nak tahu leh KLIK SINI oh ya, aku dah buat blog khas utk join Contest or GA..tapi lom join lg mana2 contest or GA ingat nak buat contest lagi...and kali ni nak suh anta gambar..cuma ngah cari tema ape contest kali ni..ehehhe.....tungguuuuuuuuuuuuuu!!!!!

He He He

Image
nape tajuk camtu? eheheheh..sbb td duk godek2 gambor dalam Memory card..tibe2 terjumpa gambor ni..tak pernah publish sini..hehhe.. actually, aku nak buh sini ialah sebab cam tak cayo..anak teruna aku tu bertukor kaler bila makin besor..mula2 kuar cerah..pastu jd cekelat..pastu jd makin gelap kulit dia..pastu jd makin cerah sikit2 plak..dari tengah hidung pastu merebak ke seluruhnya..aku nampak sikit2 perubahan tu..yela, ari2 duk telek time menyusu dia..ehehhe masa baby..sampai ade yg cakap, "Macam Dayang Senandung..." "Eh..gelap nak ujan la.." :-(( nak nangis tau rasa.... tapi aku wat derk je..redha ajela if anak aku golap..nak kate aku suker minum kopi takde lak..apetah lagi makan nasi ngan kicap..wekekke..tapi aku mmg suker main ngan kucing..nama dia ITAM..tataula ape kaitan..tapi org tua2 kan suka kait2kan ngan kucing/ ape2 jelah yg kaitkan ngan hitam.. wallahualam.... apa yg pasti...semua tu takyahla nak pelik.. semua keje tuhan..rafiq lahir cu

Perkahwinan 10.10.10

Image
Tujuan utama kami ke gambang ialah utk hadiri majlis kahwin kawan hubby masa zaman U dulu..bknnya saje2 suka g tido kat resort tu..boleh aje pegi balik ari, cuma hubby taknak penat sgt drive..nnti kelam kabut..dahla lepas kenduri kami terus balik Shah Alam sbb bos hubby ajak jumpa... Jom layan gambor... Kembar tapi tak serupa..wekekke..baju sedondon..opah perak yg jahitkan...tu sama aje baju 2 branak ni..:-) See..rafiq jumpa sape? hehe..kakak damia.. Kak Yaya pon blogger juga..tapi kami mmg kenal each other sbb suami memasing adalah kawan zaman U... Bergambar dengan pengantin...Tahniah Pak Lan & Wife..moga berbahagia ke Akhir hayat n dapat anak cepat2..ehehehe...aminnnnn Bergambar dengan pengantin & senior2 hubby zaman U dulu.. Kami selalu gak jumpa sebelum ni sbb selalu ade ghatering..so, kira tak kekok la nak bersembang2..:-) See..the flower boy! Suami aku cakap.."nah Amek anak aku..amek berkat.." pahtu pakat gelak..then buh rafiq ateh riba...hehe

Bukit Gambang Resort City, Kuantan Pahang

Image
Sabtu baru ni, kami bermalam di Bukit Gambang Resort City. Esoknya, 10.10.10 ade kenduri kawen kwn baik hubby masa zaman U dulu.. Kami mmg dah aim tempat ni sbb baru lagi kan..nak tengokla camne suasana dia..mane tahu sesuai utk ajak family dtg bercuti ka apa kan for next time.... kat Hentian Temerloh.. rafiq sejak akhir2 ni bila aku cakap rafiq senyum..dia akan bergaya camni..ahahahaha..cam model kepok lekor je ibu tengok mat rafiq weh! As usual..well behaved...gud boy..:-) Okla resort ni..banyak aktiviti leh buat..tapi dinasihatkan utk buat booking awal..sbb masa kami walk in..mmg kene bayar utk bilik mahal la.. sebelumpegi aku dah search kat tenet pasal resort ni n tgk rege mmg tau dah mahei..tapi nak g juga sbb nak tgk camne tempat tu kan..Studio suite (RM 228) yg kami ingat nak duduk tu dah takde kosong..tapi Studio Suite utk Corporate punyer ader..RM288..perghhh..giler mahal! tapi dah terdesak kan..kami stay jugak la..masa tu lak rafiq tido nyenyak lam keter..kul 7 dah kot