Tuesday, September 28, 2010

1 tahun 2 bulan 2 minggu & Update stock susu

Rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan dah..yehuuu..dah besar dah anak ibu..eheh

antara perkembangan mat rafiq ialah:

  • masih minum susu ibu sepenuhnya..alhamdulillah syukur...
  • makan nasi 2 kali sehari, biskut & makanan sampingan lain..tak lupa juga..air masak
  • sudah panggil Ibu dengan manja...even tersekat2..bukan bunyi hurup 'i'..tapi bunyi urup 'e'..ebu..ebu..ekekekke
  • sudah boleh paham beberapa arahan..cth: 'Rafiq, jom mandi.." then dia akan bangun, amek jari telunjuk ibu..pegang sambil tarik ibu ke bilik air..mulut plak ngomel ngomel.."meh..meh" hahaha..so sweet!
  • Tapppiiii...yg buat ibu sakit jiwa....suka mandi la pulok..sampai takmo kuar bilik air..if ajak kuar..siap tolak2 tangan ibu sambil mulut duk cakap..."aaaaaaa...aaaaaaa" ngan memek muka sekali..haihh..

  • Time makan, bila cakap..."rafiq..sit...sit..."..rafiq akan duduk ngan baiknya..
  • Bila dapat buku or even sehelai kertas..dia akan bercakap sorang2 mcm membaca..lama lak tu..ade dalam 10 minit..
  • dah pandai rebut mainan n bergaduh ngan budak2 lain..ish2
  • Bila aku pegang kamera..."rafiq senyum..." cepat2 dia senyum
  • bila main hp ibu sorang2..dia akan terbalikkan hp mcm kita nak amek gambor tu....sambil cakap.."ciiii....ciiii.." wakkakakaka ini mmg lawak..sape ntah ajar dia cakap chesee...chesee..huhuhu
  • gigi dah 8 batang..4 atas..4 bawah.


  • bila diminta cium...ibu cakap "rafiq..sayang ibu sikit.." dia akan sua muka dia n isap2 pipi..adehhh..basah lencun pipi ibu
  • Dah makin terer berjalan..kdg2 berlari sambil jatuh tertonggeng..ade ati nak berlari..haihh
  • Dah makin terer bersalam2an ngan org.
  • dan yang paling ibu bangga ngan anak ibu ni dari kecik sampai hari ini....tengah2 syok tido..if ibu kejut..tak pernah mengamok tak tentu pasal..elok je bangun n senyum2..:-)

ermm..ape lagi ek..ade lagi..tapi takpelah..takat ni dulu..untuk diabadikan dalam blog ibu ni..utk tatapan rafiq di masa akan dtg..:-)



oh ya..ini stock susu rafiq untuk masa skang..tak banyak mana pon..adelah dalam 85 oz..tapi aku bersyukur sangat2..di usia rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan...aku masih menyusu rafiq sepenuhnya...dan masih mampu membuat stock..Alhamdulillah...syukurrr kepadaMu ya Allah....

21 comments:

Izan Ishak said...

alhamdulillah...murah rezki rafiq boleh lagi bf ngan ibu sampai saat ni. tp izan mmg tabik spring betul pada ibu2 bekerja yg berjaya simpan stok susu untuk anak2 ni...

tahniah mek rose~

chugie said...

wah.. dh makin bijak dan banyak bende belajar dh ni.

cik puan akish said...

wah dh beshor kawan dadif...next mth dadif lak 1 year....

pstt..dear!!!..me kagom betol stok2 yg ade tuh..jeles:(

MrS. F!zA said...

murah rezeki rafiq ye... moga berterusan shgga 2tahun..amin

lydzar said...

alhamdulillah, rezeki korang berdua :)

Ain said...

wahhh, banyaknya stok susu untuk rafiq...

tahniah untuk ibu rafiq....

mamalieyna said...

rafiq yg ceria! suka sengih besau2..kiut!! ^_^

sama cam arif, ada masa ambik HP, terbalikkan, then kekunun cam ambik gambo sndiri gitu..hahaha...mmg cepat pickup la diorang ni kan..sweet jer!

Moga Rafiq sihat selalu n moga dimurahkan rezeki tuk minum susu Ibu sampai ke usia 2 tahun! chaiyok2x..!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

izan,
alhamdulillah..thanx izan..:-)

chugie,
tula..kdg2 tak sangka pon ade..eheh

akish,
hoho..nnti wat besday party la ni ye?

fiza,
amin..

lydzar,
alhamdulillah..doakan sampai 2 tahun ye..:-)

ain,
thanx..rezeki dari Allah..:-)

iena,
tula, suka bergambor.
same eh..eheheh..kelakar kan? sweet sgt2..
thanx mek na..:-)

littlehumblelynn said...

rose

same goes to me..kenapalah aku x pernah terfikir nak abadikan EBM photo ku dlm blog..segan pun yea jugak!!heheh...

Fieza79 said...

dah besor Rafiq..! mak aii dh byk perkembangan bagus ni...makin bijak..

kagum tgk stok2 susu tu...anak 2 dh ni lom lg wt stok susu ghupa gitu...nyusu time dlm pantang je ni..huhu

Hamizah said...

tahniah mampu bf anak..

zue @ annaleeya said...

mmg sonot tgk perkembangan anak dpn mata... part yg paling best, time diaorg dah pandai paggil kita kan??? so sweettt....

Zaidah said...

alhamdulillah...rose...cepat membesarkan rafiq...adam sekarang nie klu sensorang berbunyik jugak...asben kata dia menyanyi..klu mandi tu memang suka main air....hehehe

Ena said...

rafiq bijak mcm ibu & abahnya..

sangat cute.. paling suka tengok rafiq senyum besor gituw.. manis weyh!!!

tahniah la rose.. bukan mudah tu.. kuat semangat la kan!.. chaiyok2 biar sampai ke misinya..

Dee said...

semakin bijak mat rafiq ni eh..syukur sbb rose masih mampu menyusu rafiq..tahniah..

Ammi Sara said...

Rafiq ni sama dgn waidi dr segi 8 gigi n suka noo main air ,hihi..
bab pgl ummi/ammi lum lg, jd mama pulak, tak pun kadang baba dipanggilnye, huhu..;p
bagusla rafiq ni tak ngamuk if dikejut, good boy! ;D

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, macam2 dah pandai ye rafiq sekarang... teringat lak faris masa umo cam rafiq dulu. memang rasa best je bila 1st time dengar dia panggil 'ummi' tu...

nanti dah faham macam2 arahan kita memang syiok la nak buli suh wat itu ini... hehe

Tahniah ye rose... teruskan usaha bf rafiq secara eksklusif tu... nanti nak minta petua la. ingat nak full bf 2nd baby nanti sampai umo dia setahun... InsyaAllah...

umialya said...

Alhamdulillah, Rafiq anak yg bijak

rynas said...

alhamdulillah dapat menyusu ibu sepenuhnya teruskan usaha chayok..chayok...

ana said...

komitednyer...ana susukan anak paling lama pun 6bln jer. tgk semangat rose, nak cuba komited utk anak ke 3 nanti la...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lynn,
eh..harus boh lam blog. utk tatapan masa akan dtg. nape nak sogan lynn? bkn wat dosa pon..wekekke

fiza,
anak ke-3 nnti leh praktikkan..kene cekal tau..ehehhe

hamizah,
thanx..:-)

kak zue,
betul tu..rasa cam cair je..hahaha

kak zai,
mmg budak2 suka main air kot eh..eehehhe..nyanyi ye? samela tu..kdg2 pon bunyi cam nyanyi..hehe

ena,
tenkiu mek na..:-)

kak dee,
thanx kak dee..alhamdulillah..rezeki dari Allah..:-)

sara,
ahahha..rafiq pon kdg2 panggil sy abah..kdg2 mama..suka ati dia la..tapi skang dah makin byk ebu ebu la..
tula, mmg depa ni suke nooo main air kan.budak2 ler katekan..heheh

sal,
tula..cair je ati. ngah2 marah pon leh senyum..eheh
leh sal..nnti tanyela if ade ape2 yg boleh sy bantu sy bantu...insyaAllah...:-)

umialya,
ehehhe..alya pon anak yg bijak kan kak...:-)

rynas,
terima kasih....caiyok!

ana,
alhamdulillah..at least leh bagi semangat kat org lain..:-)